Λεπτίνη : Η ορμόνη κατά της παχυσαρκίας

Photo of author
Written By Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα

Η λεπτίνη είναι μια ορμόνη πληρότητας που λειτουργεί λέγοντας στον υποθάλαμο σας το τμήμα του εγκεφάλου σας που ρυθμίζει την όρεξη ότι είστε χορτάτοι.

Ωστόσο, τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να εμφανίσουν αντίσταση στη λεπτίνη . Αυτό σημαίνει ότι το μήνυμα να σταματήσετε να τρώτε δεν φτάνει στον εγκέφαλό σας, προκαλώντας τελικά την υπερκατανάλωση τροφής.

Με τη σειρά του, το σώμα σας μπορεί να παράγει ακόμη περισσότερη λεπτίνη μέχρι να αυξηθούν τα επίπεδά σας.

Η άμεση αιτία της αντίστασης στη λεπτίνη είναι ασαφής, αλλά μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή, γονιδιακές μεταλλάξεις ή/και υπερβολική παραγωγή λεπτίνης, η οποία μπορεί να συμβεί με την παχυσαρκία..

Τι είναι η αντίσταση στη λεπτίνη;

Εάν έχετε αντίσταση στη λεπτίνη, ο εγκέφαλός σας δεν ανταποκρίνεται όπως θα έπρεπε κανονικά στη λεπτίνη. Δεδομένου ότι διεγείρεται συνεχώς από τη λεπτίνη, δεν έχετε την αίσθηση του αισθήματος πληρότητας ή κορεσμού. Αυτό σας κάνει να τρώτε περισσότερο, παρόλο που το σώμα σας έχει αρκετές αποθήκες λίπους.

Η φαινομενική έλλειψη λεπτίνης στην αντίσταση στη λεπτίνη προκαλεί επίσης το σώμα σας να εισέλθει σε κατάσταση λιμοκτονίας. Σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, ο εγκέφαλός σας μειώνει τα επίπεδα ενέργειάς σας και σας κάνει να χρησιμοποιείτε λιγότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας.

Η αντίσταση στη λεπτίνη συμβάλλει έτσι περαιτέρω στην παχυσαρκία και προκαλεί πρόσθετη αύξηση βάρους με τη μορφή αποθήκευσης λίπους λόγω της διέγερσης της πείνας και της μείωσης του μεταβολισμού.

Οι επιστήμονες εργάζονται επί του παρόντος για την ανάπτυξη φαρμάκων που μπορούν να αντιμετωπίσουν την αντίσταση στη λεπτίνη.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αντίστασης στη λεπτίνη;

Η αντίσταση στη λεπτίνη έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας της λεπτίνης να καταστέλλει την όρεξη ή να αυξάνει τη χρήση ενέργειας από το σώμα σας. Εξαιτίας αυτού, τα κύρια συμπτώματα της αντίστασης στη λεπτίνη είναι το συνεχές αίσθημα πείνας και η αυξημένη πρόσληψη τροφής παρά την ύπαρξη επαρκών ή υπερβολικών ποσοτήτων σωματικού λίπους.

Ωστόσο, αρκετοί άλλοι παράγοντες και καταστάσεις μπορούν να συμβάλουν σε αυτά τα συμπτώματα – όχι μόνο η αντίσταση στη λεπτίνη. Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν για τη λεπτίνη και μπορεί αργότερα να ανακαλύψουν και άλλα συμπτώματα της αντίστασης στη λεπτίνη.

Συμβουλές για τη βελτίωση των επιπέδων λεπτίνης

Αν και δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για την αντίσταση στη λεπτίνη, μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων λεπτίνης:

  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Επειδή η αντίσταση στη λεπτίνη σχετίζεται με την παχυσαρκία, είναι σημαντικό να διατηρείτε ένα υγιές βάρος . Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η μείωση του σωματικού λίπους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων λεπτίνης .
  • Βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας. Τα επίπεδα λεπτίνης μπορεί να σχετίζονται με την ποιότητα του ύπνου σε άτομα με παχυσαρκία. Αν και αυτή η συσχέτιση μπορεί να μην υπάρχει σε άτομα χωρίς παχυσαρκία, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για καλύτερο ύπνο.
  • Ασκήσου τακτικά. Η έρευνα συνδέει την τακτική, συνεπή άσκηση με τη μείωση των επιπέδων λεπτίνης.

Συνοψίζοντας

Σε άτομα με παχυσαρκία, η αντίσταση στην ορμόνη λεπτίνη, η οποία σας βοηθά να αισθάνεστε χορτάτοι, μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής. Έρευνες δείχνουν ότι η τακτική άσκηση, ο καλός ύπνος και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων λεπτίνης.