Κορτιζόλη : η ορμόνη που συνδυάζει άγχος και παχυσαρκία

Photo of author
Written By Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα

Η κορτιζόλη είναι γνωστή ως η ορμόνη του στρες και παράγεται από τα επινεφρίδια σας. Σε περιόδους στρες, αυτή η ορμόνη προκαλεί αύξηση του καρδιακού ρυθμού και των επιπέδων ενέργειας. Η απελευθέρωση της κορτιζόλης, μαζί με την ορμόνη αδρεναλίνη – ονομάζεται συνήθως η απόκριση «μάχης ή φυγής».(πηγή).

Αν και είναι σημαντικό για τον οργανισμό σας να απελευθερώνει κορτιζόλη σε επικίνδυνες καταστάσεις, τα χρόνια υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, χαμηλά επίπεδα ενέργειας, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαταραχές ύπνου και αύξηση βάρους.

Ορισμένοι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων των κακών συνηθειών ύπνου, του χρόνιου στρες και της υψηλής πρόσληψης τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορεί να συμβάλλουν σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης.

Επιπλέον, όχι μόνο η παχυσαρκία αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, αλλά τα υψηλά επίπεδα μπορεί επίσης να προκαλέσουν αύξηση βάρους, δημιουργώντας έναν βρόχο αρνητικής ανατροφοδότησης.

Συμβουλές για τη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης

Ακολουθούν ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων κορτιζόλης:

  • Βελτιστοποιήστε τον ύπνο. Τα χρόνια προβλήματα ύπνου, όπως η αϋπνία, η υπνική άπνοια και οι ακανόνιστες συνήθειες ύπνου (όπως αυτές των εργαζομένων σε βάρδιες), μπορεί να συμβάλλουν σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη ενός τακτικού προγράμματος ύπνου και ύπνου.
  • Ασκήσου τακτικά. Τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται προσωρινά μετά από άσκηση υψηλής έντασης, αλλά η τακτική άσκηση γενικά βοηθά στη μείωση των επιπέδων βελτιώνοντας τη συνολική υγεία και μειώνοντας τα επίπεδα στρες.
  • Εξασκηθείτε στη συνειδητότητα. Η έρευνα υποδηλώνει ότι η τακτική εξάσκηση της προσοχής μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα. Προσπαθήστε να προσθέσετε τον διαλογισμό στην καθημερινότητά σας.
  • Διατηρήστε ένα μέτριο σωματικό βάρος. Επειδή η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης και τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους, η διατήρηση ενός μέτριου βάρους μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων υπό έλεγχο.
  • Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα, επεξεργασμένα δημητριακά και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.

Συνοψίζοντας

Ενώ η κορτιζόλη είναι μια σημαντική ορμόνη, τα χρόνια υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση, η βελτιστοποίηση του ύπνου και η εξάσκηση της επίγνωσης μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σας.

Σχετικές Σελίδες