Περιεχόμενα
- Συμβουλές για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη
- Σχετικές Σελίδες
- Φερομόνες
- Γκρελίνη : Η ορμόνη που μας κάνει να παχαίνουμε
- Λεπτίνη : Η ορμόνη κατά της παχυσαρκίας
- Πεπτίδιο ΥΥ : Η ορμόνη που μειώνει την όρεξη
- Χολοκυστοκινίνη : H ορμόνη πληρότητας
- Πεπτίδιο-1 : H ορμόνη που σε κάνει να νιώθεις χορτάτος
- Νευροπεπτίδιο Υ : Η σχέση του με την όρεξη και την παχυσαρκία
- Οιστρογόνα : H σεξουαλική ορμόνη και η σχέση της με το σωματικό βάρος
- Κορτιζόλη : η ορμόνη που συνδυάζει άγχος και παχυσαρκία
Η ινσουλίνη, η κύρια ορμόνη αποθήκευσης στο σώμα σας, παράγεται από το πάγκρεας σας. Σε υγιή άτομα, η ινσουλίνη προάγει την αποθήκευση γλυκόζης ένα απλό σάκχαρο που λαμβάνετε από τα τρόφιμα στους μυς, το συκώτι και τα λιπώδη κύτταρα για μελλοντική χρήση.
Το σώμα σας εκκρίνει ινσουλίνη σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε μεγαλύτερες ποσότητες μετά τα γεύματα. Αυτή η ορμόνη στη συνέχεια μεταφέρει τη γλυκόζη από τα τρόφιμα στα κύτταρά σας είτε για ενέργεια είτε για αποθήκευση, ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες του σώματός σας.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια αρκετά κοινή πάθηση που αναγκάζει τα κύτταρα σας να σταματήσουν να ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη. Αυτή η κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα υψηλό σάκχαρο στο αίμα, επειδή η ινσουλίνη δεν μπορεί να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρά σας (πηγή).
Το πάγκρεας σας τότε παράγει ακόμη περισσότερη ινσουλίνη σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την απορρόφηση της γλυκόζης.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει συνδεθεί με την παχυσαρκία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να παίξει ρόλο σε άλλες καταστάσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.
Η ευαισθησία στην ινσουλίνη μπορεί να θεωρηθεί ως το αντίθετο της αντίστασης στην ινσουλίνη. Σημαίνει ότι τα κύτταρα σας είναι ευαίσθητα στην ινσουλίνη. Επομένως, είναι καλή ιδέα να εστιάσετε σε συνήθειες τρόπου ζωής που βοηθούν στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη , όπως οι παρακάτω.
Συμβουλές για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη
- Ασκήσου τακτικά. Η έρευνα υποστηρίζει την άσκηση, τόσο σε υψηλή όσο και σε μέτρια ένταση, ως μέσο για τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και τη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη.
- Βελτιώστε τις συνήθειες ύπνου σας. Η έλλειψη ύπνου ή η έλλειψη ποιοτικού ύπνου, συνδέεται με την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη.
- Πάρτε περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορεί να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα με μεταβολικές παθήσεις όπως ο διαβήτης. Εάν δεν είστε λάτρης των συμπληρωμάτων, δοκιμάστε να τρώτε περισσότερα ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυτικά έλαια.
- Αλλάξτε τη διατροφή σας. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, καθώς και υγιή λίπη από ξηρούς καρπούς και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως η μεσογειακή διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη. Η μείωση της πρόσληψης κορεσμένων και τρανς λιπαρών μπορεί επίσης να βοηθήσει.
- Διατηρήστε ένα μέτριο βάρος. Σε άτομα με υπέρβαρα, η υγιής απώλεια βάρους και η διαχείριση βάρους μπορεί να βελτιώσουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη.
- Εστιάστε στους υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αντί να προσπαθείτε να εξαλείψετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, προσπαθήστε να κάνετε τους περισσότερους από αυτούς χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και υψηλών φυτικών ινών. Παραδείγματα περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Συνοψίζοντας
Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Για να αποφύγετε την ευαισθησία στην ινσουλίνη, εστιάστε στην τακτική άσκηση, μια υγιεινή διατροφή και καλύτερες συνήθειες ύπνου.
Σχετικές Σελίδες
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, γυρνάω κεφάλι στο όνομα Σάντρα και- μετά από πολύ κόπο και διάβασμα- μπορώ να λέω ότι είμαι διατροφολόγος!!! Είμαι εδώ για να σας ενημερώνω σχετικά με θέματα διατροφής και τροφίμων και να σας βάζω πίσω στο σωστό δρόμο όταν τον χάνετε!
Υπόσχομαι να λύνω όλες τις απορίες, να καταρρίπτω όλους τους τρομακτικούς μύθους και με αυτό τον τρόπο να συνεισφέρω λιγουλάκι στην καλύτερη εικόνα και υγεία σας..
Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγον τι Αραβικά (ναι, δεν κάνω πλάκα), πηγαίνω φανατικά στο γυμναστήριο καθ’ ότι μεγαλώνουμε και η βαρύτητα είναι εχθρός, μ’ αρέσει η κοινωνική ζωή και μου αρέσει ακόμη περισσότερο να βλέπω τους ανθρώπους που απευθύνονται σε εμένα να βελτιώνονται μέσα από τα αποτελέσματα της δουλειάς μου…
Ευχαριστώ για την ανάγνωση!
Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα
Διαιτολόγος– Διατροφολόγος
University of Hertfordshire, UK
BSc Hons in Dietetics
Email: [email protected]