Νευροπεπτίδιο Υ : Η σχέση του με την όρεξη και την παχυσαρκία

Photo of author
Written By Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα

Το νευροπεπτίδιο Y (NΠY) είναι μια ορμόνη που παράγεται από τα κύτταρα του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος που διεγείρει την όρεξη και μειώνει την ενεργειακή δαπάνη ως απόκριση σε νηστεία ή στρες.

Επειδή μπορεί να διεγείρει την πρόσληψη τροφής, το NΠY σχετίζεται με την παχυσαρκία και την αύξηση βάρους.

Ενεργοποιείται στον λιπώδη ιστό και μπορεί να αυξήσει την αποθήκευση λίπους και να οδηγήσει σε κοιλιακή παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο , μια κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι μηχανισμοί του NΠY που οδηγούν στην παχυσαρκία μπορεί επίσης να προκαλέσουν φλεγμονώδη απόκριση, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις συνθήκες υγείας.

Συμβουλές για τη διατήρηση χαμηλών επιπέδων NΠY

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για τη διατήρηση υγιών επιπέδων NΠY:

  • Άσκηση. Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων NΠY, αν και η έρευνα είναι ανάμεικτη.
  • Κάντε μια θρεπτική διατροφή. Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα NΠY  επομένως ίσως θελήσετε να μειώσετε την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπος.

Συνοψίζοντας

Το NΠY είναι μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη που μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία. Για να διατηρήσετε υγιή επίπεδα, μπορεί να είναι χρήσιμο να ασκείτε τακτικά και να τρώτε καλά.

Σχετικές Σελίδες