Φερομόνες

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Τι είναι οι φερομόνες

Οι φερομόνες είναι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούν τα ζώα και οι άνθρωποι για να επικοινωνούν. Το σώμα μας απελευθερώνει φερομόνες μέσω του ιδρώτα, των ούρων, του σπέρματος, του μητρικού γάλακτος και του κολπικού υγρού.

Η θεωρία είναι ότι αυτές οι ουσίες προκαλούν μια αντίδραση στους ανθρώπους γύρω μας. Για παράδειγμα, οι φερομόνες μπορεί να μας βοηθήσουν να προσελκύσουμε ένα σύντροφο. Μερικές φορές αποκαλούνται “χημικές ουσίες του έρωτα” για αυτό το αποτέλεσμα.

Eνώ υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ φερομονών και ζευγαρώματος στον κόσμο των ζώων, οι επιδράσεις και ακόμη και η ύπαρξη αυτών των χημικών ουσιών στους ανθρώπους έχουν συζητηθεί έντονα.

Η αρχική ιδέα των φερομονών προήλθε από μελέτες σε έντομα τη δεκαετία του 1930. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τον όρο “εκτοορμόνη” για να περιγράψουν τις ορμόνες που απελευθερώνουν τα έντομα έξω από το σώμα τους. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950, οι επιστήμονες είχαν μετονομάσει τις ουσίες που απελευθερώνονταν από τα μέλη του ίδιου είδους σε φερομόνες.

Οι φερομόνες δεν είναι το ίδιο με τις ορμόνες, αν και τα ονόματα ακούγονται παρόμοια. Οι ορμόνες είναι χημικοί αγγελιοφόροι όπως τα οιστρογόνα, η κορτιζόλη και η τεστοστερόνη. Λειτουργούν μέσα στο σώμα μας για να ελέγχουν πράγματα όπως η ανάπτυξη, η διάθεση και η σεξουαλική λειτουργία.

Οι φερομόνες λειτουργούν έξω από το σώμα. Δρουν σαν σήματα προς τα μέλη του ίδιου είδους. Τα ζώα απελευθερώνουν φερομόνες για να σημαδέψουν την περιοχή τους, να βρουν θήραμα, να προσελκύσουν ένα ταίρι ή να αναγνωρίσουν άλλα μέλη του ίδιου είδους.

Αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν όχι μόνο τη σεξουαλική έλξη αλλά και άλλες συμπεριφορές όπως:

  • Διάθεση
  • Δέσιμο γονέα-παιδιού
  • Κοινωνική σύνδεση
  • Σκέψη.

Τύποι φερομονών

Οι φερομόνες διακρίνονται σε τέσσερις κύριους τύπους:

  1. Οι φερομόνες απελευθέρωσης λειτουργούν αμέσως και προκαλούν μια συγκεκριμένη ανταπόκριση από το άλλο άτομο.
  2. Οι φερομόνες σηματοδότη δίνουν πληροφορίες σχετικά με το άτομο που τις απελευθερώνει. Για παράδειγμα, βοηθούν μια μητέρα να ξεχωρίσει το δικό της μωρό από τα άλλα μωρά.
  3. Οι φερομόνες διαμορφωτές επηρεάζουν τη διάθεση και τα συναισθήματα.
  4. Οι εκκινητικές φερομόνες επηρεάζουν τις ορμόνες, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Πώς λειτουργούν οι φερομόνες

Τα θηλαστικά ανιχνεύουν τις φερομόνες μέσω του οσφρητικού συστήματος βαθιά μέσα στη μύτη τους. Πρόκειται για το ίδιο σύστημα που μας βοηθά να μυρίζουμε και να δοκιμάζουμε την τροφή.

Τα χημικά σήματα φτάνουν στη μύτη ενός θηλαστικού ως αέριο ή υγρό. Τα όργανα στο εσωτερικό της μύτης, το εμεροναζικό όργανο (VNO) και το κύριο οσφρητικό επιθήλιο (MOE), ανιχνεύουν τις φερομόνες.

Το όργανο του Jacobson είναι μια άλλη ονομασία για το VNO. Το VNO και το MOE στέλνουν στη συνέχεια σήματα στον εγκέφαλο του ζώου για επεξεργασία.

Ανθρώπινες φερομόνες

Δεν είναι σαφές πώς λειτουργεί η διαδικασία στους ανθρώπους. Έχουμε όργανα VNO, αλλά είναι μικρά και ίσως είναι πολύ ανεπαρκώς ανεπτυγμένα για να επεξεργαστούν τις φερομόνες όπως τα όργανα VNO των ζώων. Πιθανότατα, επεξεργαζόμαστε αυτά τα σήματα μέσω του οσφρητικού μας συστήματος.

Οι ειδικοί δεν συμφωνούν καν για το αν οι άνθρωποι παράγουν φερομόνες. Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι δεν τις παράγουμε. Άλλοι λένε ότι οι ανθρώπινες φερομόνες υπάρχουν, αλλά δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Συγχρονισμός εμμήνου ρύσεως

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τις φερομόνες και τους εμμηνορροϊκούς κύκλους των γυναικών. Γυναίκες που μένουν μαζί στο κολέγιο ή που έχουν αδελφές μπορεί να έχουν παρατηρήσει ότι η περίοδός τους συγχρονίζεται.

Η ιδέα προέρχεται από μια μελέτη του 1971 που υποστήριξε ότι οι φερομόνες αλλάζουν τον κύκλο των γυναικών που ζουν μαζί. Το φαινόμενο έγινε γνωστό ως φαινόμενο McClintock από το όνομα του φοιτητή που διεξήγαγε τη μελέτη.

Έκτοτε, άλλες μελέτες έχουν καταρρίψει την ιδέα ότι η συμβίωση με άλλες γυναίκες κάνει τις περιόδους να ευθυγραμμίζονται. Οι συγγραφείς αυτών των νέων μελετών λένε ότι οι συγχρονισμένες περίοδοι που βρέθηκαν στη μελέτη του 1971 συνέβησαν απλώς τυχαία.

Γονιμότητα και κατάθλιψη

Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τις φερομόνες, η έρευνα εξετάζει πώς θα μπορούσαμε να τις χρησιμοποιήσουμε ως θεραπείες γονιμότητας για ζευγάρια που θέλουν να συλλάβουν.

Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση σε αρσενικές φερομόνες επιβράδυνε τη γήρανση στα αυγά των θηλυκών σκουληκιών. Ευρήματα όπως αυτά στα ζώα μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για νέες θεραπείες υπογονιμότητας στον άνθρωπο.

Τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν σεξουαλικά προβλήματα ίσως μια μέρα χρησιμοποιήσουν φερομόνες για να ενισχύσουν την επιθυμία. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ουσίες στον ιδρώτα των ανδρών βελτιώνουν τη διάθεση και τη συγκέντρωση των γυναικών.

Και οι γυναίκες που είναι πιο συγκεντρωμένες και ευτυχισμένες έχουν καλύτερη σεξουαλική ανταπόκριση και μεγαλύτερη ικανοποίηση. Είναι επίσης πιθανό ότι οι φερομόνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ενισχυτικό της διάθεσης για την ανακούφιση από την κατάθλιψη.

Λεπτή αλλά ισχυρή επιρροή

Αν αναζητάτε τον σύντροφο των ονείρων σας, οι φερομόνες στο άρωμα του σώματός σας μπορεί να παίζουν ρόλο στην προσέλκυση ενός συντρόφου. Οι φερομόνες μπορεί να σας κάνουν πιο ελκυστικούς για έναν πιθανό σύντροφο και το αντίστροφο.

Το πώς ένα άλλο άτομο αντιλαμβάνεται τις μυρωδιές του σώματός μας ως ευχάριστες και σέξι είναι μια εξαιρετικά επιλεκτική διαδικασία.

Συνήθως μυρίζουμε καλύτερα σε ένα άτομο του οποίου η γενετικά βασισμένη ανοσία στις ασθένειες διαφέρει περισσότερο από τη δική μας. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πλεονέκτημα μακροπρόθεσμα, καθιστώντας τα παιδιά πιο δυνατά και υγιή.

Αρώματα φερομόνης

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες έχουν εκμεταλλευτεί το ρόλο που παίζει το άρωμα στην έλξη. Χρησιμοποιούν φερομόνες για να πουλήσουν προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να μας βοηθήσουν να βρούμε την αγάπη (ή απλώς το σεξ).

Τα αρώματα με φερομόνες ισχυρίζονται ότι μπορούν να “ενισχύσουν την ελκυστικότητα” και να τραβήξουν την προσοχή του αντικειμένου του έρωτά σας.

Η ιδέα μπορεί να ακούγεται ελκυστική, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτά τα προϊόντα λειτουργούν. Όταν αυτά τα αρώματα δοκιμάστηκαν σε μελέτες, όχι μόνο δεν αύξησαν την ελκυστικότητα, αλλά είχαν και το αντίθετο αποτέλεσμα.

Τα περιλαίμια φερομόνης, τα σπρέι και άλλα προϊόντα για την ηρεμία των αγχωμένων κατοικίδιων έχουν περισσότερα στοιχεία που τα υποστηρίζουν. Ένα κολάρο φερομόνης μείωσε το άγχος σε σκύλους που εκτέθηκαν σε προσομοίωση καταιγίδας.

Τα σκυλιά που έμειναν σε κτηνιατρείο και εκτέθηκαν σε φερομόνες είχαν λιγότερο άγχος αποχωρισμού από τα υπόλοιπα ζώα.

Συμπέρασμα

Οι φερομόνες βοηθούν τα ζώα σε διάφορες δραστηριότητες, από την εύρεση θηράματος μέχρι την προσέλκυση συντρόφου. Στους ανθρώπους, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με το τι κάνουν οι φερομόνες, ή ακόμα και αν υπάρχουν πραγματικά. Μέχρι να μάθουμε περισσότερα, δεν υπάρχει λόγος να αγοράζουμε προϊόντα φερομόνης, επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι λειτουργούν.