Κύπελλο Περιόδου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται

Κύπελλο Περιόδου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται

Τι είναι το κύπελλο περιόδου;

Το κύπελλο περιόδου είναι ένα νέο προϊόν το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την έμμηνο ρύση των γυναικών. Πρόκειται για ένα μικρό και εύκαμπτο κύπελλο σε σχήμα χωνιού από καουτσούκ ή σιλικόνη που τοποθετείτε στον κόλπο σας για να συλλέγετε τα υγρά της περιόδου.

κύπελλο περιόδουΤα κύπελλα περιόδου μπορούν να συγκρατήσουν περισσότερο αίμα από τα ταμπόν και τις σερβιέτες, γεγονός που οδηγεί πολλές γυναίκες να τα χρησιμοποιούν ως φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση. Ανάλογα την ροή της περιόδου σας, μπορείτε να φοράτε ένα κυπελλάκι έως και 12 ώρες.

Στην αγορά θα βρείτε πολλές μάρκες κυπέλλων περιόδου για να διαλέξετε, η αλήθεια είναι πως δεν έχουν και μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, αυτά που διαφέρουν είναι μερικά κύπελλα μίας χρήσης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως

Εάν ενδιαφέρεστε να χρησιμοποιήσετε ένα κύπελλο εμμήνου ρύσης, αρχικά θα σας προτείναμε να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας. Μπορείτε να αγοράσετε οποιαδήποτε κύπελλο στο διαδίκτυο ή και σε επίγεια καταστήματα, οι περισσότεροι πωλητές κυπέλλων περιόδου συνήθως διαθέτουν μικρές και μεγάλες εκδόσεις.

Για να βρείτε το σωστό μέγεθος κυπέλλου περιόδου, θα πρέπει εσείς και ο γιατρός σας να εξετάσετε:

 • Την ηλικία σας.
 • Το μήκος του τραχήλου της μήτρας σας.
 • Αν έχετε ή όχι έντονη ροή.
 • Τη σταθερότητα και την ευελιξία του κυπέλλου.
 • Τη χωρητικότητα του κυπέλλου.
 • Τη δύναμη των μυών του πυελικού σας εδάφους.
 • Αν έχετε γεννήσει κολπικά.

Τα μικρότερα κύπελλα περιόδου συνιστώνται συνήθως για γυναίκες κάτω των 30 ετών που δεν έχουν γεννήσει κολπικά. Τα μεγαλύτερα μεγέθη συνιστώνται συχνά για γυναίκες που είναι άνω των 30 ετών, έχουν γεννήσει κολπικά ή έχουν βαρύτερη περίοδο.

Πριν τοποθετήσετε το κύπελλο εμμήνου ρύσεως

Όταν θα χρησιμοποιήσετε ένα κύπελλο περιόδου για πρώτη φορά, μπορεί να αισθανθείτε άβολα. Πιστέψτε μας θα σας βοηθήσει πάρα πολύ να “βρέξετε” το κυπελλάκι σας, καθώς θα γλιστράει και η διείσδυση θα γίνει πιο ομαλά.

Πριν τοποθετήσετε το κύπελλο σας, λιπάνετε το χείλος με νερό ή ένα λιπαντικό (λιπαντικό) με βάση το νερό. Ένα βρεγμένο κύπελλο περιόδου είναι πολύ πιο εύκολο να τοποθετηθεί.

Πώς να τοποθετήσετε το κύπελλο εμμήνου ρύσεως

Εάν έχετε ποτέ σας χρησιμοποιήσει ένα ταμπόν, περίπου την ίδια διαδικασία θα κάνετε και με το κύπελλο. Είναι σχετικά πολύ εύκολο να τοποθετήσετε ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως. Απλά ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Πλύνετε καλά τα χέρια σας.

 1. Βάλτε νερό ή λιπαντικό με βάση το νερό στο χείλος του κυπέλλου. Διπλώστε σφιχτά το κύπελλο περιόδου στη μέση, κρατώντας το στο ένα χέρι με το χείλος προς τα πάνω.

2.  Εισάγετε το κύπελλο με το χείλος προς τα πάνω στον κόλπο σας, όπως θα κάνατε με ένα ταμπόν. Θα πρέπει να κάθεται μερικές ίντσες κάτω από τον τράχηλο της μήτρας σας.

3. Μόλις το κύπελλο μπει στον κόλπο σας, περιστρέψτε το. Όπως θα γυρίσει θα ανοίξει από το δίπλωμα που το είχατε κάνει στην αρχή, για να δημιουργήσει μια αεροστεγή οπή που θα σταματά τις διαρροές.

4. Δεν θα πρέπει να αισθάνεστε το κυπελάκι αν έχετε τοποθετήσει το κύπελλο σωστά. Θα πρέπει επίσης να μπορείτε να κινείστε, να πηδάτε, να κάθεστε, να στέκεστε και να κάνετε άλλες καθημερινές δραστηριότητες χωρίς να πέφτει το κυπελλάκι σας. Εάν έχετε πρόβλημα και δεν μπορείτε να εφαρμόσετε σωστά το κύπελλο σας μιλήστε με το γιατρό σας.

Πότε να βγάζετε το κύπελλο περιόδου σας

Μπορείτε να φοράτε το κύπελλο περιόδου από 6 έως 12 ώρες, ανάλογα με το αν έχετε έντονη ροή ή όχι. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε άνετα να χρησιμοποιήσετε ένα κύπελλο περιόδου κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Θα πρέπει πάντα να αφαιρείτε το εμμηνορροϊκό κύπελλο μέχρι τη συμπλήρωση των 12 ωρών. Εάν γεμίσει πριν από το 12ώρο, θα πρέπει να το αδειάσετε νωρίτερα για να αποφύγετε τις διαρροές.

Πώς να βγάλετε το κύπελλο εμμήνου ρύσεως

Για να βγάλετε ένα κύπελλο περιόδου, απλώς ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

 1. Αρχικά πλύντε καλά τα χέρια σας.
 2. Τοποθετήστε τον δείκτη και τον αντίχειρά σας μέσα στον κόλπο σας.
 3. Τραβήξτε απαλά το στέλεχος του κυπέλλου μέχρι να φτάσετε στη βάση του.
 4. Τσιμπήστε τη βάση του κυπέλλου για να απελευθερώσετε τη σφράγιση και τραβήξτε προς τα κάτω για να το αφαιρέσετε.
 5. Μόλις βγει, αδειάστε το κύπελλο στο νεροχύτη ή στην τουαλέτα.

Καθαρισμός του κυπέλλου μετά τη χρήση.

Τα επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα εμμήνου ρύσης πρέπει να πλένονται καλά και να σκουπίζονται καθαρά πριν επανατοποθετηθούν στον κόλπο σας. Το κύπελλο πρέπει να αδειάζει τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Τα επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα εμμήνου ρύσεως είναι ανθεκτικά και μπορούν να διαρκέσουν από 6 μήνες έως 10 χρόνια με την κατάλληλη φροντίδα. Αν όμως χρησιμοποιείτε κύπελλο μιας χρήσης, απλά πετάξτε το μετά την αφαίρεσή του.

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης κυπέλλων εμμήνου ρύσεως

 • Ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως είναι οικονομικό.
 • Είναι ασφαλέστερο από τα ταμπόν.
 • Συγκρατεί περισσότερο αίμα από τις σερβιέτες ή τα ταμπόν.
 • Είναι καλύτερο για το περιβάλλον από τις σερβιέτες ή τα ταμπόν.
 • Μπορεί να φορεθεί με ενδομήτριο σπείραμα.

Πολλές γυναίκες επιλέγουν να χρησιμοποιούν κύπελλα περιόδου επειδή:

Αρχικά γιατί είναι πολύ οικονομικά αν σκεφτεί κανείς ότι το ίδιο κύπελλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για 5 ή και 10 χρόνια. Πληρώνετε μια εφάπαξ τιμή για ένα κύπελλο εμμήνου ρύσης, σε αντίθεση με τα ταμπόν ή τις σερβιέτες, τα οποία πρέπει να αγοράζετε συνεχώς και μπορεί να κοστίζουν πάνω από 100 ευρώ το χρόνο.

Τα κύπελλα περιόδου είναι ασφαλέστερα. Επειδή τα κύπελλα περιόδου συλλέγουν αντί να απορροφούν το αίμα, δεν κινδυνεύετε να πάθετε σύνδρομο τοξικού σοκ, μια σπάνια βακτηριακή λοίμωξη που σχετίζεται με τη χρήση ταμπόν.

Τα κύπελλα περιόδου συγκρατούν περισσότερο αίμα. Ένα κύπελλο εμμήνου ρύσεως μπορεί να συγκρατήσει περίπου έως 100 γραμμάρια εμμηνορροϊκής ροής. Τα ταμπόν, από την άλλη πλευρά, μπορούν να συγκρατήσουν το 1/5 αυτής της ποσότητας, το ίδιο με το ταμπόν περίπου συγκρατούν και οι υφασμάτινες σερβιέτες.

Είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τα επαναχρησιμοποιούμενα κύπελλα περιόδου μπορούν να διαρκέσουν πολύ καιρό, πράγμα που σημαίνει ότι δεν συμβάλλετε στην δημιουργία περισσότερων απόβλητων στο περιβάλλον.

Μπορείτε να φορέσετε ένα κύπελλο με ένα ενδομήτριο σπείραμα. Ορισμένες εταιρείες ισχυρίζονται ότι ένα κύπελλο περιόδου θα μπορούσε να αποσπάσει ένα σπιράλ, αλλά μια μελέτη του 2012 διέψευσε αυτή την πεποίθηση. Αν ωστόσο ανησυχείτε, καλύτερα θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη χρήση κυπέλλου περιόδου.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της χρήσης κυπέλλων εμμήνου ρύσεως;

 • Mπορεί να λερωθείτε.
 • Mπορεί να είναι δύσκολο να τοποθετηθεί ή να αφαιρεθεί.
 • Mπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί η σωστή εφαρμογή.
 • Mπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
 • Mπορεί να προκαλέσει κολπικό ερεθισμό.

Τα κύπελλα περιόδου μπορεί να είναι μια προσιτή και φιλική επιλογή προς το περιβάλλον, αλλά πρέπει να έχετε κατά νου μερικά πράγματα:

Η αφαίρεση του κυπέλλου μπορεί να σας λερώσει. Μπορεί να βρεθείτε σε ένα μέρος ή μια θέση που καθιστά δύσκολη ή άβολη την αφαίρεση του κυπέλλου σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην μπορείτε να αποφύγετε τις διαρροές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να το τοποθετήσετε ή να αφαιρέσετε το κυπελλάκι. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι δεν έχετε τη σωστή αναδίπλωση όταν τοποθετείτε το κύπελλο εμμήνου ρύσεως. Ή μπορεί να δυσκολεύεστε να τσιμπήσετε τη βάση για να τραβήξετε το κύπελλο προς τα κάτω και να το βγάλετε.

Μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε τη σωστή εφαρμογή. Τα κύπελλα εμμήνου ρύσης δεν είναι ένα μέγεθος που ταιριάζει σε όλους, οπότε μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε τη σωστή εφαρμογή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές μάρκες πριν βρείτε την ιδανική για εσάς και τον κόλπο σας.

Μπορεί να είστε αλλεργική στο υλικό. Τα περισσότερα κύπελλα εμμήνου ρύσεως είναι κατασκευασμένα από υλικά χωρίς λάτεξ, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με αλλεργία στο λάτεξ. Όμως για μερικούς ανθρώπους, υπάρχει πιθανότητα το υλικό σιλικόνης ή καουτσούκ να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.

Μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του κόλπου. Ένα κύπελλο περιόδου μπορεί να ερεθίσει τον κόλπο σας εάν το κύπελλο δεν καθαρίζεται και δεν φροντίζεται σωστά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δυσφορία εάν τοποθετήσετε το κύπελλο χωρίς λίπανση.

Μπορεί να υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μόλυνσης. Πλύνετε πολύ καλά το εμμηνορροϊκό κύπελλο. Ξεπλύνετε το και αφήστε το να στεγνώσει. Μην επαναχρησιμοποιείτε ένα κύπελλο περιόδου μιας χρήσης. Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας μετά.

Πόσο κοστίζει το κύπελλο περιόδου;

Τα κύπελλα εμμήνου ρύσεως γενικά συμφέρουν σε σχέση με τα ταμπόν και τις σερβιέτες. Μπορείτε να πληρώσετε, κατά μέσο όρο, από 40 ευρώ για ένα κύπελλο και να μην χρειαστεί να αγοράσετε άλλο για τουλάχιστον έξι μήνες. Τα ταμπόν και οι σερβιέτες μπορεί να κοστίζουν κατά μέσο όρο 50 έως 150 ευρώ το χρόνο, ανάλογα με το πόσο μεγάλη ροή έχει η περίοδός σας και πόσο συχνά έχετε περίοδο.

Όπως τα ταμπόν και οι σερβιέτες και τα κύπελλα περιόδου δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή τις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας , οπότε η χρήση ενός κυπέλλου θα ήταν μια καλή οικονομική λύση για την τσέπη σας.

Για πολλές γυναίκες, η χρήση ενός κυπέλλου περιόδου είναι μια εύκολη υπόθεση. Πριν το παραγγείλετε, βεβαιωθείτε ότι πραγματικά το χρειάζεστε και θα το χρησιμοποιήσετε.

Κύπελλο Περιόδου

kypello-periodou

Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη της χρήσης του κυπέλλου περιόδου

Είναι ασφαλέστερο από τα ταμπόν
Ένα κύπελλο περιόδου είναι πολύ πιο οικονομικό
Συγκρατεί περισσότερο αίμα από τις σερβιέτες ή τα ταμπόν

23,90€

Κύπελλο Περιόδου Κριτικές 23.90€

Product Name: Κύπελλο Περιόδου

Product Description: Το κύπελλο περιόδου είναι ένα νέο προϊόν το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά την έμμηνο ρύση των γυναικών. Πρόκειται για ένα μικρό και εύκαμπτο κύπελλο σε σχήμα χωνιού από καουτσούκ ή σιλικόνη που τοποθετείτε στον κόλπο σας για να συλλέγετε τα υγρά της περιόδου.

Brand: Kypello Periodou

Offer price: 23.90

Currency: EUR

Availability: InStock

Offer URL: https://www.misswebbie.gr/kypello-periodou/agora/

Κύπελλο περιόδου, άνετο και εύκαμπτο για έως και 12 ώρες χρήσης