Xenical – Ορλιστάτη

Photo of author
Written By Achilleas Kandis

Τι είναι το Xenical και πώς χρησιμοποιείται;

Το Xenical ή Ορλιστάτη είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της διαχείρισης της παχυσαρκίας, παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου ή ασθενειών όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης ή η υπερλιπιδαιμία.

Το Xenical μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή μαζί με άλλα φάρμακα και η δράση του είναι κομβική στην καταπολέμηση για την απώλεια βάρους. Δεν είναι γνωστό εάν το Xenical είναι ασφαλές και αποτελεσματικό σε παιδιά με παχυσαρκία ηλικίας κάτω των 12 ετών.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ 

Το XENICAL (ορλιστάτη) είναι ένας γαστρεντερικός αναστολέας της λιπάσης, που συμβάλλει στην διαχείριση της παχυσαρκίας και δρα σημαντικά, αναστέλλοντας την απορρόφηση των διαιτητικών λιπών. Αυτή η δράση φέρνει την απώλεια βάρους .

Η ορλιστάτη είναι (S)-2-φορμυλαμινο-4-μεθυλο-πεντανοϊκό οξύ (S)-1-[[[(2S, 3S)-3-εξυλ-4-οξο-2-οξετανυλ] μεθυλ]-δοδεκυλικός εστέρας. Ο εμπειρικός του τύπος είναι C29H53NO5 και το μοριακό του βάρος είναι 495,7. Πρόκειται για ένα ενιαίο διαστερεομερές μόριο που περιέχει τέσσερα χειρόμορφα κέντρα, με αρνητική οπτική περιστροφή στην αιθανόλη στα 529 nm. Η δομή του είναι:

Η Orlistat είναι μια λευκή έως υπόλευκη κρυσταλλική σκόνη. Η orlistat είναι πρακτικά αδιάλυτη στο νερό, ελεύθερα διαλυτή στο χλωροφόρμιο και πολύ διαλυτή στη μεθανόλη και την αιθανόλη. Η ορλιστάτη δεν έχει pK εντός του φυσιολογικού εύρους pH.

Το XENICAL διατίθεται για χορήγηση από το στόμα ως τυρκουάζ χάπια σκληρής ζελατίνης. Η κάψουλα φέρει μαύρο αποτύπωμα. Κάθε κάψουλα περιέχει ένα σφαιρικό σκεύασμα που αποτελείται από 120 mg του δραστικού συστατικού, ορλιστάτη, καθώς και τα ανενεργά συστατικά που συγκαταλέγονται στα περισσότερα φάρμακα για την απώλεια βάρους και αυτά είναι οι μικροκρυσταλλική κυτταρίνη, γλυκολικό άμυλο νατρίου, λαουρυλοθειικό νάτριο, ποβιδόνη και τάλκη.

Το κέλυφος της κάψουλας έχει ζελατίνη, διοξείδιο του τιτανίου και FD&C Blue No. 2 με μαύρο μελάνι εκτύπωσης που περιέχει φαρμακευτικής ποιότητας σέλλα, προπυλενογλυκόλη, ισχυρό διάλυμα αμμωνίου, υδροξείδιο του καλίου και μαύρο οξείδιο του σιδήρου.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Το XENICAL ενδείκνυται για τη διαχείριση της παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και της διατήρησης του βάρους, όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δίαιτα μειωμένων θερμίδων. Το XENICAL ενδείκνυται επίσης για τη μείωση του κινδύνου επαναπρόσληψης βάρους μετά από προηγούμενη απώλεια βάρους.

Το XENICAL είναι κατάλληλο επίσης για παχύσαρκους ασθενείς με αρχικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ≥ 30 kg/m² ή ≥ 27 kg/m² παρουσία άλλων παραγόντων κινδύνου (π.χ. υπέρταση, διαβήτης, δυσλιπιδαιμία).

Στον πίνακα 1 απεικονίζεται ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) σύμφωνα με μια ποικιλία βάρους και ύψους. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε χιλιόγραμμα με το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ζυγίζει 180 κιλά και έχει ύψος 5-5″ θα είχε ΔΜΣ 30.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗ

Συνιστώμενη δοσολογία

Η συνιστώμενη δόση του XENICAL είναι μία κάψουλα των 120 mg τρεις φορές την ημέρα με κάθε κύριο γεύμα που έχει λίπος (κατά τη διάρκεια ή έως και 1 ώρα μετά το γεύμα).

Ο καταναλωτής θα πρέπει να βρίσκεται σε μια διατροφικά ισορροπημένη δίαιτα με μειωμένες θερμίδες που έχει περίπου 30% των θερμίδων. Η ημερήσια πρόσληψη λίπους, υδατανθράκων και πρωτεϊνών θα πρέπει να κατανέμεται σε τρία κύρια γεύματα της διατροφής. Εάν ένα γεύμα περιστασιακά παραλείπεται ή δεν περιέχει ίχνος λιπαρών στοιχείων, η δόση του XENICAL μπορεί να παραλειφθεί.

Επειδή έχει αποδειχθεί ότι το XENICAL μειώνει την απορρόφηση ορισμένων λιποδιαλυτών βιταμινών και της βητακαροτίνης, οι ασθενείς θα πρέπει να συμβουλεύονται να λαμβάνουν μια πολυβιταμίνη που έχει λιποδιαλυτές βιταμίνες για να διασφαλίζεται η επαρκής διατροφή [βλ. προφυλάξεις και προφυλάξεις]. Το συμπλήρωμα βιταμινών θα πρέπει να λαμβάνεται τουλάχιστον 2 ώρες πριν ή μετά τη χορήγηση του XENICAL, όπως κατά την κατάκλιση.

Για ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα θεραπεία με XENICAL σε συνδυασμό με κυκλοσπορίνη, χορηγείτε την κυκλοσπορίνη 3 ώρες μετά το XENICAL.

Για ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα θεραπεία με XENICAL και λεβοθυροξίνη, χορηγήστε τη λεβοθυροξίνη και το XENICAL με διαφορά τουλάχιστον 4 ωρών. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ταυτόχρονη θεραπεία με XENICAL και λεβοθυροξίνη θα πρέπει να παρακολουθούνται για αλλαγές στη θυρεοειδική λειτουργία.

Δόσεις άνω του προβλεπόμενου τρεις φορές την ημέρα δεν έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν πρόσθετο όφελος.

Με βάση τις μετρήσεις λίπους στα κόπρανα, η επίδραση του XENICAL παρατηρείται μόλις 24 έως 48 ώρες μετά τη χορήγηση της δόσης. Μετά τη θεραπεία η περιεκτικότητα του λίπους στα κόπρανα επιστρέφει συνήθως στα προ της θεραπείας επίπεδα εντός 48 έως 72 ωρών.

Αποθήκευση και χειρισμός

Φυλάσσεται στους 25°C (77°F)- επιτρέπονται εξαιρέσεις στους 15° έως 30°C (59° έως 86°F) [βλέπε USP Controlled Room Temperature]. Διατηρείτε τη φιάλη ερμητικά κλειστή.

Το XENICAL δεν πρέπει να καταναλώνεται μετά τη δεδομένη ημερομηνία λήξης, ενώ δεν είναι απραίτητη η συνταγή από γιατρό.

ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Κλινικές δοκιμές

Επειδή οι κλινικές δοκιμές διεξάγονται υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες, τα ποσοστά ανεπιθύμητων ενεργειών που παρατηρούνται στις κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου δεν μπορούν να συγκριθούν άμεσα με τα ποσοστά στις κλινικές δοκιμές ενός άλλου φαρμάκου και ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν τα ποσοστά που παρατηρούνται στους ασθενείς.

Συνήθως παρατηρούμενα (με βάση τα δεδομένα του πρώτου και του δεύτερου έτους)

Τα γαστρεντερικά (GI) συμπτώματα ήταν οι πιο συχνά παρατηρούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη χρήση του XENICAL στις επτά διπλά τυφλές, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο κλινικές δοκιμές και αποτελούν κυρίως εκδήλωση του μηχανισμού δράσης. (Ως συχνά παρατηρούμενη ορίζεται η συχνότητα εμφάνισης ≥ 5% και η συχνότητα εμφάνισης στην ομάδα της προβλεπόμενης δοσολογίας του XENICAL που είναι τουλάχιστον διπλάσια από εκείνη του εικονικού φαρμάκου).

Σε γενικές γραμμές, η πρώτη εμφάνιση αυτών των συμβάντων ήταν εντός 3 μηνών από την έναρξη της θεραπείας. Συνολικά, περίπου το 50% όλων των επεισοδίων γαστρεντερικών ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονταν με τη θεραπεία με XENICAL διήρκεσαν λιγότερο από 1 εβδομάδα και η πλειονότητα διήρκεσε όχι περισσότερο από 4 εβδομάδες. Ωστόσο, τα ανεπιθύμητα συμβάντα του γαστρεντερικού συστήματος μπορεί να εμφανιστούν σε ορισμένα άτομα για διάστημα 6 μηνών ή και περισσότερο.

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες του Xenical;

 • έντονος πόνος στο στομάχι
 • έντονος πόνος στο κάτω μέρος της πλάτης σας
 • αίμα στα ούρα σας
 • επώδυνη ή δύσκολη ούρηση
 • λίγη ή καθόλου ούρηση
 • πρήξιμο στα πόδια ή τους αστραγάλους σας,
 • αίσθημα κόπωσης
 • δύσπνοια,
 • ναυτία
 • πόνο στο άνω μέρος του στομάχου,
 • φαγούρα,
 • απώλεια όρεξης,
 • σκουρόχρωμα ούρα
 • αργιλικά κόπρανα
 • κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών (ίκτερος)

*Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια, εάν έχετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες του Xenical περιλαμβάνουν:

 • λιπαρά ή λιπαρά κόπρανα
 • λιπαρές κηλίδες στο εσώρουχό σας
 • λάδι πορτοκαλί ή καφέ χρώματος στα κόπρανά σας
 • αέρια ή λιπαρές εκκρίσεις
 • χαλαρά κόπρανα
 • επείγουσα ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα
 • αδυναμία ελέγχου των κινήσεων του εντέρου
 • αυξημένος αριθμός κινήσεων του εντέρου
 • πόνος στο στομάχι
 • ναυτία
 • πόνος στο ορθό

*Ενημερώστε το γιατρό εάν έχετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια που σας ενοχλεί ή που δεν υποχωρεί.

Αυτές δεν είναι όλες οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες του Xenical. Για περισσότερες πληροφορίες, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας.

Xenical μαζί με διατροφή

Θα πρέπει να τονίσουμε πως αν ο γιατρός σας γράψει το Xenical, θα πρέπει μαζί με το φάρμακο να ακολουθήσετε μια διατροφή που θα σας έχει προταθεί απο διαιτολόγο. Η δίαιτα που θα σας προτείνει ο διαιτολόγος λογικά θα είναι μια υποθερμιδική δίαιτα, λογικά θα είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες για να αποφευχθούν οι ακανόνιστες κενώσεις και θα είναι πλούσια σε βιταμίνες και τροφές λιποδιαλλυτικές (όπως πχ το πράσινο τσάι).

Ο οργανισμός μας έχει την δυνατότητα όταν απορροφά το λίπος να μεταφέρει στον οργανισμό τις λιποδιάλλυτικές βιταμίνες Α,E,K,D. Όσο η ικανότητα του οργανισμού να απορροφά το λίπος θα μειώνεται, τόσο θα μειώνεται και η απορρόφηση των λιποδιαλυτών.

Όπως και να έχει κάθε ένας που θέλει να πάρει το xenical για να αδυνατίσει, θα πρέπει να μην έχει γαστροεντερικά προβλήματα, να ελέγξει τα ηπατικά ένζυμα και να μην έχει προβλήματα με την χολή του.

Δεν ενδεικνύεται το Xenical για άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Θα πρέπει να αναφέρουμε πως το Xenical έχει αποδειχθεί πως αποδίδει πολύ καλύτερα σε όσους είναι υπερβολικά παχύσαρκοι και όχι σε αυτούς που απλώς υπέρβαροι και έχουν 5-15 παραπανίσια κιλά.

Συνοψίζοντας

Το Xenical σάς βοηθά να χάσετε βάρος και να διατηρήσετε τα κιλά σας σε ικανοποιητικό επίπεδο. Επιπλέον, βοηθά να βελτιώθουν τα επίπεδα της χοληστερίνης και μειώνει άλλους παράγοντες επικινδυνότητας για καρδιαγγειακές παθήσεις, κάνοντας απλά μια δίαιτα, κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Η επίδραση στον οργανισμό του κάθε ατόμου είναι άκρως αποτελεσματική και γρήγορη, καθώς η απορρόφηση του γίνεται άμεσα και αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που το καθιστά ψηλά στις προτιμήσεις. Διατίθεται χωρίς συνταγή από γιατρό.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να ακολουθείτε μία διατροφή με λίγες θερμίδες όσο καταναλώνετε το εν λόγω φάρμακο, αλλά και να ασκείστε συχνά. Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, ρωτήστε τον/η γιατρό ή τον/η φαρμακοποιό σας.

Πριν αποφασίσετε να πάρετε κάποιο χάπι για αδυνάτισμα θα σας προτείναμε να ρίξετε μια ματιά στα φυτικά χάπια αδυνατίσματος τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος και το πιο σημαντικό είναι πως επειδή είναι απο φυτικά συστατικά δεν έχουν παρενέργειες

ΦΥΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ

Phenq-1-Bottle black-latte-paraggelia
REDUSLIM PHENQ ACAIBERRY900 BLACK LATE