Το να αντιμετωπίζεις την κατάθλιψη σημαίνει πολλά περισσότερα απ΄ το να βρεις απλώς το κατάλληλο φάρμακο. Απ΄ την στιγμή, μάλιστα, που η κατάθλιψη μπορεί να προκληθεί απο παθολογικά, ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα, για ένα πλήρες και σωστό σχέδιο αντιμετώπισης, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν όλα αυτά τα αίτια.
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους – αυτό δηλαδή που μπορεί να λειτουργήσει θετικά για κάποιον, δε σημαίνει ότι θα δουλέψει και σε σένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πιο σωστό σχέδιο θεραπείας περιλαμβάνει έναν συνδυασμό επαγγελματικής βοήθειας, αυτοβοήθειας και αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Ξεπερνώντας την κατάθλιψη : Ιατρική Βοήθεια
Η κατάθλιψη μπορεί να προκύψει απο την ανισορροπία χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, που λέγονται νευρομεταφορείς. Έρευνα έδειξε οτι ο εγκέφαλος ανθρώπων με κατάθλιψη δείχνει εντελώς διαφορετικός σε σχέση μ΄ έναν “φυσιολογικό” άνθρωπο, όταν τον εξετάσουμε με μια Μαγνητική Τομογραφία (MRI). Εάν η κατάθλιψη έχει ιατρικό αίτιο (παθολογική κατάσταση), τότε υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας ειδικός γιατρός είναι ο σωστός επαγγελματίας για να σας βοηθήσει να την ξεπεράσετε. Ένα πλάνο θεραπείας για να ξεπεράσετε την κατάθλιψη σας μπορεί να περιέχει:
– Θεραπεία καταρχάς άλλων ασθενειών. Η κατάθλιψη μπορεί να προκαλείται ή να χειροτερεύει από άλλες ασθένειες, όπως καρδιακή ανεπάρκεια (και γενικά παθήσεις της καρδιάς), διαβήτη, Πάρκινσον ή ακόμα και θυρεοειδή. Επίσης, φάρμακα που μπορεί να παίρνεις, μπορεί να έχουν παρενέργειες που μοιάζουν με κατάθλιψη, ενώ στην ουσία δεν είναι. Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε θεραπεία, μια καλη ιατρική αξιολόγηση με γνώμονα και το ιατρικό σου ιστορικό, είναι η καλύτερη επιλογή.
– Αντικαταθλιπτική θεραπεία. Αν ο γιατρός σου κρίνει ότι η κατάθλιψη σου μπορεί να βοηθηθεί από αντικαταθλιπτικά χάπια, τότε ενδέχεται να σου συνταγογραφήσει ή να σε παραπέμψει σε κάποιο ψυχίατρο. Ο ψυχίατρος δεν είναι παρά ένας γιατρός, ο οποίος μπορεί να συνταγογραφήσει το κατάλληλο χάπι για εσένα και να σε κουράρει όσο θα παίρνεις την αγωγή σου.
– ECT Θεραπεία με ηλεκτροσόκ. Προκαλεί στην ουσία ένα σοκ στον εγκέφαλο με ρεύμα που με τη σειρά του προκαλεί μια μικρή “τομή” και έτσι αλλάζει ο τρόπος που τα νεύρα του εγκεφάλου επικοινωνούν. Αυτός ο τρόπος χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις βαρύτατης κατάθλιψης και μπορεί να παρέχει μια κάποια ανακούφιση στου ασθενείς, όπου κανένας άλλος τρόπος ή μέσο δεν δούλεψε πριν.
Το ψυχολογικό στρες είναι ένας παράγοντας στην κατάθλιψη. Αν έχετε περάσει μια πολύ στρεσογόνα κατάσταση, είτε αυτή είναι κάποιο οικονομικό πρόβλημα, πρόβλημα στη σχέση σου ή η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, αυτό μπορεί να προκαλέσει βαθύτατη κατάθλιψη. Σ΄ αυτή την περίπτωση, η θεραπεία περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία . Ο θεράπων ιατρός μπορεί να είναι είτε ψυχολόγος, είτε ψυχίατρος ή κάποιος άλλος επαγγελματίας ψυχικής υγείας και θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την κατάθλιψη, παρέχοντας σου :
– Διάγνωση άλλων ψυχολογικών προβλημάτων που συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Προβλήματα με ναρκωτικά ή αλκοολισμό, μετατραυματικό στρες (PTSD) και σεξουαλική κακοποίηση, είναι μερικά παραδείγματα ψυχολογικών καταστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη .
– Θεραπεία Συμπεριφοράς. Γνωστικές και διαπροσωπικές θεραπείες ειναι θεραπείες που μέσα απ΄ τον διάλογο σε βοηθούν να βρεις νέους τρόπους στο πως να διαχειρίζεσαι τα συναισθηματά σου.
– Θεραπεία Ζευγαριού ή Οικογένειας. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί επίσης να συναντηθεί με εσένα και τους αγαπημένους σου ανθρώπους την ίδια στιγμή. Αυτός ειναι ένας δραστικός τρόπος στο να διαχειριστείς ενδοοικογενειακά προβλήματα και συναισθήματα ή τα συναισθήματα και προβλήματα που έχεις με τον σύντροφο σου, τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στην κατάθλιψη. Το να φέρνεις μέλη της οικογένειας σου στις θεραπείες, θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του οργανισμού και στο σύστημα των αμυνών σου που έχει καταπέσει.
– Εναλλακτικές θεραπείες. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σε παροτρύνει να κανεις θεραπείες όπως biofeedback (αυτοπαρατήρηση και έλεγχος των φυσικών λειτουργιών με ηλεκτρονικά μέσα), χαλαρωτική προπονητική (yoga κ.α) ή καθοδηγούμενο εικονικό (με συγκεκριμένες εικόνες δηλαδή) διαλογισμό, που μπορούν να σε διδάξουν νέους τρόπους να διαχειριστείς το στρες.
Ξεπερνώντας τη Κατάθλιψη : Ο δικός σου ρόλος
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, αν νιώσεις ότι πάσχεις από κατάθλιψη, είναι να ζητήσεις βοήθεια. Αυτό το πρώτο βήμα είναι πολύ δύσκολο. Στατιστικά έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αναζητούν βοήθεια για τη κατάθλιψη τους. Άλλοι τρόποι που μπορείς να δουλέψεις για να ξεπεράσεις την κατάθλιψη είναι:
– Υποστήριξη. Πέρασε χρόνο με ανθρώπους που σε στηρίζουν. Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη βοηθούνται από support groups. Άλλοι έχουν απίστευτα αποτελέσματα όταν παίρνουν μέρος σε θρησκευτικά δρώμενα ή είναι μέλη μιας θρησκείας ή θρησκευτικής ομάδας. Το σημαντικό ειναι να μην απομονώνεις τον εαυτό σου.
– Άσκηση. Βρες δραστηριότητες που σου αρέσουν και μπορείς να μοιραστείς με άλλους.
– Μείνε υγιής. Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή, να κοιμάσαι αρκετα και απόφυγε την κατανάλωση αλκοόλ.
Η θεραπεία κατα τις κατάθλιψης μπορεί να δουλέψει . Μια καλή θεραπεία θα περιέχει ιατρική αξιολόγηση, ψυχολογική αξιολόγηση και παραπάνω από έναν τύπο θεραπείας. Η πιο κοινή θεραπεια για σοβαρές περιπτώσεις κατάθλιψης ειναι ο συνδιασμός φαρμάκων και ψυχοθεραπείας.
Να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να ξεπεράσεις την κατάθλιψη, αν δεν κάνεις το πρώτο βήμα και δεν ζητήσεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι.
Μάρκος Μελιόπουλος
Yoga and Pilates Instructor – Personal Trainer – Physiotherapist