Περιεχόμενα
- Συμβουλές για τη διαχείριση των επιπέδων γκρελίνης
- Συνοψίζοντας
- Σχετικές Σελίδες
- Καθυστέρηση περιόδου χωρίς εγκυμοσύνη: Δείτε όλες τις πιθανές αιτίες
- 8 συμπτώματα εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση
- Φερομόνες
- Λεπτίνη : Η ορμόνη κατά της παχυσαρκίας
- Ινσουλίνη : Πως επηρεάζει το βάρος μας
- Πεπτίδιο ΥΥ : Η ορμόνη που μειώνει την όρεξη
- Χολοκυστοκινίνη : H ορμόνη πληρότητας
- Πεπτίδιο-1 : H ορμόνη που σε κάνει να νιώθεις χορτάτος
- Νευροπεπτίδιο Υ : Η σχέση του με την όρεξη και την παχυσαρκία
Η γκρελίνη είναι ουσιαστικά το αντίθετο της λεπτίνης. Είναι η ορμόνη της πείνας που στέλνει ένα μήνυμα στον υποθάλαμο σας δηλώνοντας ότι το στομάχι σας είναι άδειο και χρειάζεται τροφή. Η κύρια λειτουργία της είναι να αυξάνει την όρεξη.
Κανονικά, τα επίπεδα γκρελίνης είναι υψηλότερα πριν από το φαγητό και χαμηλότερα μετά το γεύμα. Περιέργως, η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με παχυσαρκία έχουν χαμηλά επίπεδα γκρελίνης αλλά είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις της. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής (πηγή).
Συμβουλές για τη διαχείριση των επιπέδων γκρελίνης
Ένας λόγος που η απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολη είναι ότι ο περιορισμός των θερμίδων συχνά οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, αφήνοντάς σας πεινασμένους. Επιπλέον, ο μεταβολισμός τείνει να επιβραδύνει και τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται. Ως εκ τούτου, εδώ είναι μερικές συμβουλές για τη μείωση της γκρελίνης που θα βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης:
- Διατηρήστε ένα μέτριο σωματικό βάρος. Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σας στη γκρελίνη, αυξάνοντας τελικά την όρεξή σας.
- Προσπαθήστε να έχετε καλή ποιότητα ύπνου. Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της γκρελίνης, υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους.
- Τρώτε τακτικά. Επειδή τα επίπεδα γκρελίνης είναι υψηλότερα πριν από ένα γεύμα, ακούστε το σώμα σας και τρώτε όταν πεινάτε.
Συνοψίζοντας
Τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να γίνουν πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις της ορμόνης της πείνας γκρελίνη. Η έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση ενός μέτριου σωματικού βάρους και η προτεραιότητα στον ύπνο βοηθούν στη διαχείριση αυτής της ορμόνης.
Σχετικές Σελίδες
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, γυρνάω κεφάλι στο όνομα Σάντρα και- μετά από πολύ κόπο και διάβασμα- μπορώ να λέω ότι είμαι διατροφολόγος!!! Είμαι εδώ για να σας ενημερώνω σχετικά με θέματα διατροφής και τροφίμων και να σας βάζω πίσω στο σωστό δρόμο όταν τον χάνετε!
Υπόσχομαι να λύνω όλες τις απορίες, να καταρρίπτω όλους τους τρομακτικούς μύθους και με αυτό τον τρόπο να συνεισφέρω λιγουλάκι στην καλύτερη εικόνα και υγεία σας..
Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγον τι Αραβικά (ναι, δεν κάνω πλάκα), πηγαίνω φανατικά στο γυμναστήριο καθ’ ότι μεγαλώνουμε και η βαρύτητα είναι εχθρός, μ’ αρέσει η κοινωνική ζωή και μου αρέσει ακόμη περισσότερο να βλέπω τους ανθρώπους που απευθύνονται σε εμένα να βελτιώνονται μέσα από τα αποτελέσματα της δουλειάς μου…
Ευχαριστώ για την ανάγνωση!
Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα
Διαιτολόγος– Διατροφολόγος
University of Hertfordshire, UK
BSc Hons in Dietetics
Email: [email protected]