Γκρελίνη : Η ορμόνη που μας κάνει να παχαίνουμε

Photo of author
Written By Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα

Η γκρελίνη είναι ουσιαστικά το αντίθετο της λεπτίνης. Είναι η ορμόνη της πείνας που στέλνει ένα μήνυμα στον υποθάλαμο σας δηλώνοντας ότι το στομάχι σας είναι άδειο και χρειάζεται τροφή. Η κύρια λειτουργία της είναι να αυξάνει την όρεξη.

Κανονικά, τα επίπεδα γκρελίνης είναι υψηλότερα πριν από το φαγητό και χαμηλότερα μετά το γεύμα. Περιέργως, η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα με παχυσαρκία έχουν χαμηλά επίπεδα γκρελίνης αλλά είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις της. Αυτή η ευαισθησία μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής (πηγή).

Συμβουλές για τη διαχείριση των επιπέδων γκρελίνης

Ένας λόγος που η απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολη είναι ότι ο περιορισμός των θερμίδων συχνά οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, αφήνοντάς σας πεινασμένους. Επιπλέον, ο μεταβολισμός τείνει να επιβραδύνει και τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται. Ως εκ τούτου, εδώ είναι μερικές συμβουλές για τη μείωση της γκρελίνης που θα βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης:

  • Διατηρήστε ένα μέτριο σωματικό βάρος. Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σας στη γκρελίνη, αυξάνοντας τελικά την όρεξή σας.
  • Προσπαθήστε να έχετε καλή ποιότητα ύπνου. Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της γκρελίνης, υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους.
  • Τρώτε τακτικά. Επειδή τα επίπεδα γκρελίνης είναι υψηλότερα πριν από ένα γεύμα, ακούστε το σώμα σας και τρώτε όταν πεινάτε.

Συνοψίζοντας

Τα άτομα με παχυσαρκία μπορεί να γίνουν πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις της ορμόνης της πείνας γκρελίνη. Η έρευνα δείχνει ότι η διατήρηση ενός μέτριου σωματικού βάρους και η προτεραιότητα στον ύπνο βοηθούν στη διαχείριση αυτής της ορμόνης.

Σχετικές Σελίδες