Περιεχόμενα
- Συμβουλές για τη διατήρηση υγιών επιπέδων οιστρογόνων
- Σχετικές Σελίδες
- Γκρελίνη : Η ορμόνη που μας κάνει να παχαίνουμε
- Λεπτίνη : Η ορμόνη κατά της παχυσαρκίας
- Ινσουλίνη : Πως επηρεάζει το βάρος μας
- Πεπτίδιο ΥΥ : Η ορμόνη που μειώνει την όρεξη
- Χολοκυστοκινίνη : H ορμόνη πληρότητας
- Πεπτίδιο-1 : H ορμόνη που σε κάνει να νιώθεις χορτάτος
- Νευροπεπτίδιο Υ : Η σχέση του με την όρεξη και την παχυσαρκία
- Κορτιζόλη : η ορμόνη που συνδυάζει άγχος και παχυσαρκία
Τα οιστρογόνα είναι μια σεξουαλική ορμόνη υπεύθυνη για τη ρύθμιση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και του ανοσοποιητικού, του σκελετικού και του αγγειακού συστήματος.
Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης αλλάζουν κατά τα στάδια της ζωής, όπως η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και η εμμηνόπαυση, καθώς και κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.
Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων , τα οποία παρατηρούνται συχνά σε άτομα με παχυσαρκία, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών.
Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα που συνήθως παρατηρούνται με τη γήρανση, την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση – μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος, αυξάνοντας έτσι επίσης τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.
Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων συχνά βιώνουν παχυσαρκία στην κοιλιά , η οποία είναι μια συσσώρευση βάρους γύρω από τον κορμό του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.
Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο πολλών από αυτές τις παθήσεις υγείας μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής ειδικά διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος.
Συμβουλές για τη διατήρηση υγιών επιπέδων οιστρογόνων
Για να διατηρήσετε τα επίπεδα οιστρογόνων σε μια υγιή ισορροπία, δοκιμάστε μερικές από αυτές τις τεχνικές:
- Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το βάρος σας. Η απώλεια βάρους ή η διατήρηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου λόγω χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων σε γυναίκες ηλικίας 55-75 ετών. Η έρευνα υποστηρίζει επίσης τη διατήρηση υγιούς βάρους για τη μείωση των χρόνιων ασθενειών γενικά.
- Ασκήσου τακτικά. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο ικανοί να ασκηθείτε. Ωστόσο, σε περιόδους χαμηλής παραγωγής οιστρογόνων, όπως η εμμηνόπαυση , η τακτική άσκηση εξακολουθεί να είναι σημαντική για τη διαχείριση του βάρους.
- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Οι δίαιτες πλούσιες σε κόκκινο κρέας , επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά και επεξεργασμένα δημητριακά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Ως εκ τούτου, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψη αυτών των τροφών.
Συνοψίζοντας
Τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα της σεξουαλικής ορμόνης οιστρογόνου μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και τελικά να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθένειας, επομένως είναι σημαντικό να διατηρήσετε υγιεινές συνήθειες τρόπου ζωής για να διατηρήσετε αυτούς τους κινδύνους χαμηλούς.
Σχετικές Σελίδες
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, γυρνάω κεφάλι στο όνομα Σάντρα και- μετά από πολύ κόπο και διάβασμα- μπορώ να λέω ότι είμαι διατροφολόγος!!! Είμαι εδώ για να σας ενημερώνω σχετικά με θέματα διατροφής και τροφίμων και να σας βάζω πίσω στο σωστό δρόμο όταν τον χάνετε!
Υπόσχομαι να λύνω όλες τις απορίες, να καταρρίπτω όλους τους τρομακτικούς μύθους και με αυτό τον τρόπο να συνεισφέρω λιγουλάκι στην καλύτερη εικόνα και υγεία σας..
Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγον τι Αραβικά (ναι, δεν κάνω πλάκα), πηγαίνω φανατικά στο γυμναστήριο καθ’ ότι μεγαλώνουμε και η βαρύτητα είναι εχθρός, μ’ αρέσει η κοινωνική ζωή και μου αρέσει ακόμη περισσότερο να βλέπω τους ανθρώπους που απευθύνονται σε εμένα να βελτιώνονται μέσα από τα αποτελέσματα της δουλειάς μου…
Ευχαριστώ για την ανάγνωση!
Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα
Διαιτολόγος– Διατροφολόγος
University of Hertfordshire, UK
BSc Hons in Dietetics
Email: [email protected]