Οιστρογόνα : H σεξουαλική ορμόνη και η σχέση της με το σωματικό βάρος

Photo of author
Written By Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα

Τα οιστρογόνα είναι μια σεξουαλική ορμόνη υπεύθυνη για τη ρύθμιση του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος, καθώς και του ανοσοποιητικού, του σκελετικού και του αγγειακού συστήματος.

Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης αλλάζουν κατά τα στάδια της ζωής, όπως η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός και η εμμηνόπαυση, καθώς και κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων , τα οποία παρατηρούνται συχνά σε άτομα με παχυσαρκία, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών.

Αντίθετα, τα χαμηλά επίπεδα που συνήθως παρατηρούνται με τη γήρανση, την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση – μπορεί να επηρεάσουν το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος, αυξάνοντας έτσι επίσης τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Τα άτομα με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων συχνά βιώνουν παχυσαρκία στην κοιλιά , η οποία είναι μια συσσώρευση βάρους γύρω από τον κορμό του σώματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας, όπως υψηλό σάκχαρο στο αίμα, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο πολλών από αυτές τις παθήσεις υγείας μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής ειδικά διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος.

Συμβουλές για τη διατήρηση υγιών επιπέδων οιστρογόνων

Για να διατηρήσετε τα επίπεδα οιστρογόνων σε μια υγιή ισορροπία, δοκιμάστε μερικές από αυτές τις τεχνικές:

  • Προσπαθήστε να διαχειριστείτε το βάρος σας. Η απώλεια βάρους ή η διατήρηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου λόγω χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων σε γυναίκες ηλικίας 55-75 ετών. Η έρευνα υποστηρίζει επίσης τη διατήρηση υγιούς βάρους για τη μείωση των χρόνιων ασθενειών γενικά.
  • Ασκήσου τακτικά. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να σας κάνουν να αισθάνεστε λιγότερο ικανοί να ασκηθείτε. Ωστόσο, σε περιόδους χαμηλής παραγωγής οιστρογόνων, όπως η εμμηνόπαυση , η τακτική άσκηση εξακολουθεί να είναι σημαντική για τη διαχείριση του βάρους.
  • Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή. Οι δίαιτες πλούσιες σε κόκκινο κρέας , επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά και επεξεργασμένα δημητριακά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων, τα οποία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Ως εκ τούτου, μπορεί να θέλετε να περιορίσετε την πρόσληψη αυτών των τροφών.

Συνοψίζοντας

Τόσο τα υψηλά όσο και τα χαμηλά επίπεδα της σεξουαλικής ορμόνης οιστρογόνου μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και τελικά να αυξήσουν τον κίνδυνο ασθένειας, επομένως είναι σημαντικό να διατηρήσετε υγιεινές συνήθειες τρόπου ζωής για να διατηρήσετε αυτούς τους κινδύνους χαμηλούς.

Σχετικές Σελίδες