Χασιμότο διατροφή

Photo of author
Written By Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα

Η Hashimoto είναι η πιο κοινή αυτοάνοση ασθένεια που αφορά τον θυροειδή αδένα και είναι η κύρια αιτία υποθυρεοειδισμού ή υπολειτουργίας του θυρεοειδούς. Μερικές φορές ονομάζεται νόσος του Hashimoto ή συντομογραφικά Hashimoto.

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο λαιμό του ανθρώπου και παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, τη ρύθμιση των ορμονών και τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν ένα άτομο πάσχει από τη νόσο Hashimoto, έχει μια χρόνια φλεγμονή στον θυρεοειδή αδένα του και αυτός δεν μπορεί να λειτουργήσει τόσο καλά όσο ένας υγιής θυρεοειδής.

Η θυρεοειδίτιδα hashimoto συχνά επιβραδύνει ή σταματά την παραγωγή βασικών ορμονών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, ξηροδερμία, τριχόπτωση, κόπωση, δυσκοιλιότητα και ευαισθησία στο κρύο. Μετά τη διάγνωση της νόσου χασιμότο συνήθως ο γιατρός προτείνει μια φαρμακευτική αγωγή. Μια κατάλληλη διατροφή σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή θα μειώσει τα συμπτώματα του θυρεοειδούς.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε ποιες τροφές πρέπει να τρώτε και ποιες να αποφεύγετε για να βοηθήσετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της θυρεοειδίτιδας χασιμότο.

PHENQ

Απαλλαγείτε χωρίς κόπο απο τα περιττά κιλά!

Οι καλύτερες δίαιτες για την χασιμότο

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα που αποδεδειγμένα θεραπεύει όλους τους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα χασιμότο. Μια εξατομικευμένη προσέγγιση της καθημερινής διατροφής είναι απαραίτητη ώστε η λειτουργία του θυρεοειδούς να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ορισμένα κλινικά στοιχεία έχουν δείξει ότι οι ακόλουθες δίαιτες έχουν βοηθήσει ορισμένα άτομα που πάσχουν από θυρεοειδίτιδα χασιμότο:

 • δίαιτα χωρίς γλουτένη
 • δίαιτα χωρίς ζάχαρη
 • Δίαιτα Paleo
 • δίαιτα χωρίς αλεύρι
 • δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα
 • τροποποιημένη δίαιτα paleo για αυτοάνοσα
 • δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη

Θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικές από αυτές τις δίαιτες παρακάτω.

Δίαιτα χωρίς γλουτένη ή χωρίς αλεύρι

Πολλά άτομα με θυρεοειδίτιδα χασιμότο εμφανίζουν επίσης τροφικές ευαισθησίες, ιδίως στη γλουτένη. Δεν υπάρχουν τρέχουσες έρευνες που να υποστηρίζουν μια δίαιτα με τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη για όλα τα άτομα με χασιμότο, εκτός αν έχουν επίσης κοιλιοκάκη.

Ωστόσο, σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ένα δείγμα 2232 ατόμων με νόσο χασιμότο, το 76% των ερωτηθέντων πίστευαν ότι ήταν ευαίσθητοι στη γλουτένη. Αυτοί οι ερωτηθέντες ανέφεραν δυσκοιλιότητα, διάρροια, κράμπες, φούσκωμα, ναυτία, παλινδρόμηση, αέρια, πονοκεφάλους, κόπωση και εγκεφαλική ομίχλη ως συμπτώματα των αντιδράσεών τους στη γλουτένη.

Από τους ερωτηθέντες, το 88% όσων δοκίμασαν να ακολουθήσουν μια δίαιτα με τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη αισθάνθηκαν καλύτερα. Πολλοί άνθρωποι ανέφεραν επίσης βελτιώσεις στην πέψη, τη διάθεση, τα επίπεδα ενέργειας και η αύξηση βάρους τους σταμάτησε σημαντικά.

Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη αφαιρούν από την διατροφή σας όλα τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και άλλα δημητριακά.

Η γλουτένη βρίσκεται συνήθως στα ζυμαρικά, το ψωμί, τα αρτοσκευάσματα, τη μπύρα, τις σούπες και τα δημητριακά. Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τη γλουτένη είναι να επικεντρωθείτε σε τρόφιμα που είναι φυσικά ελεύθερα γλουτένης, όπως λαχανικά, φρούτα, άπαχο κρέας, θαλασσινά, φασόλια, όσπρια, ξηροί καρποί και αυγά.

Δίαιτα χωρίς σιτηρά

Η δίαιτα χωρίς σιτηρά είναι πολύ παρόμοια με τη δίαιτα χωρίς πρόσληψη γλουτένης, με τη διαφορά ότι τα σιτηρά είναι επίσης εκτός ορίων. Αυτά τα σιτηρά περιλαμβάνουν:

 • αμάραντος
 • τεφ
 • κινόα
 • κεχρί
 • βρώμη
 • φαγόπυρο

Ωστόσο, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η αποκοπή των σιτηρών που δεν περιέχουν γλουτένη είναι ευεργετική για την υγεία. Η διακοπή αυτών των σιτηρών μπορεί επίσης να εξαλείψει τις φυτικές ίνες και άλλες πηγές βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το σελήνιο, που είναι σημαντικά για τα άτομα με νόσο χασιμότο.

Δίαιτα paleo ή τροποποιημένη δίαιτα για αυτοάνοσα

Η δίαιτα Paleo προσπαθεί να μιμηθεί τις διατροφικές συνήθειες των πρώτων προγόνων μας, με έμφαση στα πλήρη, μη επεξεργασμένα τρόφιμα.

Δεν επιτρέπονται τα σιτηρά, τα γαλακτοκομικά, οι πατάτες, τα φασόλια, οι φακές, η επεξεργασμένη ζάχαρη και τα επεξεργασμένα έλαια. Ενθαρρύνονται τα κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής και που τρέφονται με χορτάρι, καθώς και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί (εκτός από τα φιστίκια), οι σπόροι, τα θαλασσινά και τα υγιεινά λίπη, όπως αυτά που λαμβάνονται από το αβοκάντο και το ελαιόλαδο.

Η τροποποιημένη δίαιτα Paleo για αυτοάνοσα (AIP) στοχεύει στη μείωση των τροφίμων που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη στο έντερο. Ξεκινάει με τις βασικές αρχές της δίαιτας Paleo, αλλά αφαιρεί επίσης τα φυλλώδη λαχανικά, όπως οι ντομάτες, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε GI

Η δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ή low-GI βασίζεται σε έναν δείκτη που μετρά τον τρόπο με τον οποίο κάθε τρόφιμο επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου.

Ορισμένα άτομα με διαβήτη τύπου 2 χρησιμοποιούν αυτή τη δίαιτα, η οποία μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα να χάσουν βάρος.

Δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Για τους ανθρώπους που δεν θέλουν να επικεντρωθούν στο ποιες τροφές πρέπει να αφαιρέσουν από τη διατροφή τους, η επιλογή ενός προγράμματος διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικές ουσίες μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς.

Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικές ουσίες περιλαμβάνει ποικιλία και επικεντρώνεται σε τρόφιμα ολικής αλέσεως με ποικιλία πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών, υγιεινών λιπαρών, άπαχων πρωτεϊνών και υδατανθράκων ινώδους σύστασης. Οι τροφές της δίαιτας περιλαμβάνουν:

 • φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο και το σπανάκι
 • λιπαρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένου του σολομού
 • ποικιλία χρωματιστών λαχανικών, όπως λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, καρότα, παντζάρια και κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές
 • φρούτα, όπως μούρα, μήλα και μπανάνες
 • υγιεινά λιπαρά, όπως αβοκάντο και καρύδια
 • άπαχες πρωτεΐνες, όπως αυτές που λαμβάνονται από τόφου, αυγά, ξηρούς καρπούς, φασόλια και ψάρια
 • τροφές με ίνες, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών και των οσπρίων

Με αυτά τα τρόφιμα στο επίκεντρο της δίαιτάς σας θα αφήσετε λιγότερο χώρο για επεξεργασμένα τρόφιμα με ζάχαρη.

Ενθαρρύνονται επίσης τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και το σκόρδο.

Θρεπτικά συστατικά για Χασιμότο

Οι έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν επίσης ρόλο στη θυρεοειδίτιδα χασιμότο. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

Βιταμίνη D

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και της νόσου χασιμότο. Σε μια μελέτη 218 ατόμων με νόσο χασιμότο, το 85% είχε ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D.

Όποιος έχει διαγνωστεί με θυρεοειδίτιδα Hashimoto θα πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξει τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής. Η βιταμίνη D μπορεί να παραχθεί στο σώμα κατά την έκθεση στον ήλιο ή να ληφθεί μέσω τροφίμων ή συμπληρωμάτων.

Καθώς πολλοί ενήλικες περνούν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους σε εσωτερικούς χώρους, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα.

Σύμφωνα με το National Institutes for Health (NIH), “περίπου 5-30 λεπτά έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 10 π.μ. και 3 μ.μ. τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια ή την πλάτη χωρίς αντηλιακό συνήθως οδηγούν σε επαρκή βιταμίνη D”.

Εάν η συνεχής έκθεση στον ήλιο δεν είναι δυνατή, είναι καλή ιδέα να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής, δεδομένου ότι πολύ λίγες τροφές περιέχουν επαρκείς ποσότητες από βιταμίνη D.

Οι καλύτερες τροφικές πηγές βιταμίνης D περιλαμβάνουν:

 • μουρουνέλαιο
 • ξιφίας
 • σολομός
 • τόνος
 • χυμός πορτοκαλιού
 • γάλα
 • σαρδέλες
 • μανιτάρια

Σελήνιο

Τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου είναι κοινά σε πολλά άτομα με χασιμότο. Το σελήνιο είναι ένα βασικό ιχνοστοιχείο σημαντικό για τη λειτουργία του εγκεφάλου, την ανοσία και τη γονιμότητα.

Η μεγαλύτερη ποσότητα σεληνίου που βρίσκεται στο σώμα αποθηκεύεται στον θυρεοειδή αδένα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου μπορεί να είναι ευεργετική για τα άτομα με δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Οι καλύτερες τροφές για πρόσληψη σεληνίου είναι:

 • Καρύδια Βραζιλίας
 • τόνος
 • στρείδια
 • σαρδέλες
 • αστακός
 • συκώτι
 • βοδινό κρέας βοσκήσιμης τροφής
 • ηλιόσποροι
 • αυγά

Τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγεται

Κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά στα τρόφιμα, αλλά ορισμένα άτομα με χασιμότο έχουν αναφέρει ότι βελτίωθηκαν τα συμπτώματα τους όταν ξεκίνησαν στην διατροφή τους να αποφεύγουν:

 • τρόφιμα με γλουτένη
 • τρόφιμα με επεξεργασμένη ή προστιθέμενη ζάχαρη
 • επεξεργασμένα τρόφιμα

Όποιος σκέφτεται να ξεκινήσει μια διατροφή χωρίς πρόσληψη γλουτένης θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό του, καθώς αυτός μπορεί να προσδιορίσει αν κάποιος έχει ευαισθησία στη γλουτένη.

Συνοψίζοντας

Είναι πιο σημαντικό για ένα άτομο να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή που ταιριάζει στον τρόπο ζωής του από το να προσπαθεί να βάλει μια ταμπέλα στις διατροφικές του συνήθειες. Οι άνθρωποι πρέπει να επικεντρώνονται σε ολικής άλεσης, μη επεξεργασμένα τρόφιμα και να καταναλώνουν φυσικά και μη επεξεργασμένα τρόφιμα και όχι τρόφιμα που προσφέρονται σε κουτιά ή συσκευασίες.

Ενώ μια δίαιτα χωρίς γλουτένη ή ένα πρωτόκολλο αυτοάνοσου μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ερεθισμένου θυρεοειδή αδένα για ορισμένα άτομα, αυτά μπορεί να μην λειτουργήσουν για όλους.

Τα άτομα που πάσχουν από το αυτοάνοσο χασιμότο θα πρέπει να είναι ανοιχτά στο να δοκιμάζουν διαφορετικά είδη διατροφής μέχρι να βρουν αυτό που θα τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα. Θα πρέπει επίσης να μιλήσουν με έναν γιατρό ή διαιτολόγο για το πώς να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Συμπλήρωμα για Keto δίαιτα

Keto Actives και πάρτε πάλι πίσω την ζωή σας

Χάνετε βάρος γρήγορα και με ασφάλεια
Ενισχύει τον μεταβολισμό σας και ρυθμίζει την όρεξη
Μειώνει τα αποθέματα λίπους και σας δίνει ενέργεια

59.00€

miss webbie logoΗ ομάδα του Miss Webbie ψάχνει, διαβάζει, ανακαλύπτει και σου προτείνει ό,τι πιο χρήσιμο και πρακτικό για να κάνει την καθημερινότητά σου καλύτερη με γρήγορες, άμεσες, θετικές και ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή σου.