Τριγλυκερίδια τι είναι και πως θα τα χαμηλώσετε

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Τα τριγλυκερίδια είναι ένας τύπος λίπους στο αίμα σας. Προέρχονται από τρόφιμα που τρώτε, όπως έλαια, βούτυρο και ζωικά λίπη. Το συκώτι σας μπορεί επίσης να παράγει τριγλυκερίδια.

Προκαλείται να το κάνει όταν τρώτε περισσότερες θερμίδες, ειδικά από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, από όσες χρειάζεται το σώμα σας. Αυτές οι πλεονάζουσες θερμίδες μετατρέπονται σε τριγλυκερίδια και αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό σας μέχρι να τις χρειαστεί το σώμα σας.

Οι ειδικοί κάποτε συζητούσαν για το πόσο σημαντικά είναι τα τριγλυκερίδια. Είναι πλέον σαφές ότι, όπως και η χοληστερόλη, τα υψηλά επίπεδα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Eσείς και ο γιατρός σας έχετε τρόπους να μειώσετε τα τριγλυκερίδιά σας εάν είναι υψηλά.

Λειτουργία των τριγλυκεριδίων

Σε φυσιολογικές ποσότητες, τα τριγλυκερίδια δεν είναι “κακά”. Στην πραγματικότητα, εξυπηρετούν ορισμένες κρίσιμες λειτουργίες που χρειάζεστε για να επιβιώσετε.

Τα τριγλυκερίδια μπορούν να μετατραπούν σε λιπαρά οξέα και να χρησιμοποιηθούν για:

 • Να τροφοδοτείτε τους μυς σας με καύσιμα.
 • Δημιουργία θερμότητας του σώματος.
 • Παροχή ενέργειας για τις απαραίτητες λειτουργίες του σώματος.

Τι είναι τα τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια αποτελούνται από τρία λιπαρά οξέα συνδεδεμένα με γλυκερόλη, ένα απλό σάκχαρο. Μια κρύα ράβδος βουτύρου βρίσκεται σε μορφή τριγλυκεριδίων. Το ίδιο ισχύει και για το στρώμα παγωμένου λίπους που μπορεί να δείτε στην κορυφή της ψυχρής κοτόσουπας.

Όταν τρώτε τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κρέας που περιέχουν τριγλυκερίδια, αυτά απορροφώνται από το έντερό σας. Στη συνέχεια, μια δέσμη λίπους και πρωτεϊνών που ονομάζεται λιποπρωτεΐνη χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των επιπλέον τριγλυκεριδίων μέσω της κυκλοφορίας του αίματός σας και στον λιπώδη ιστό σας για να αποθηκευτούν για μετέπειτα χρήση.

Αφού φάτε ένα γεύμα που είναι πολύ πλούσιο σε λιπαρά, μπορεί να έχετε τόσα πολλά τριγλυκερίδια στο αίμα σας που θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό από το ανθρώπινο μάτι. Ένα δείγμα του αίματός σας θα είχε μια γαλακτώδη απόχρωση. Αυτό συνήθως δεν διαρκεί για πολύ, επειδή τα περιττά λίπη αποθηκεύονται.

Το συκώτι σας μπορεί επίσης να παράγει κάποια τριγλυκερίδια από υδατάνθρακες.

Τι προκαλεί υψηλά τριγλυκερίδια

Ορισμένα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων σας να είναι υψηλότερα από αυτά που θεωρούνται υγιή. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • Η τακτική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή ζάχαρη.
 • Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) 25 ή υψηλότερος.
 • Μη επαρκής άσκηση.
 • Κάπνισμα.
 • Η κατανάλωση αλκοόλ μεγάλων ποσοτήτων.
 • Έχοντας μια γενετική διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας διασπά τα λιπίδια.
 • Θυρεοειδής.
 • Διαβήτης τύπου 2 που δεν ελέγχεται καλά.
 • Προβλήματα με το ήπαρ ή τα νεφρά.
 • Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των ορμονών, των β-αναστολέων και των κορτικοστεροειδών.

Εξετάσεις τριγλυκεριδίων

Εάν έχετε υψηλά τριγλυκερίδια, πιθανότατα δεν θα έχετε κανένα σύμπτωμα. Ο μόνος τρόπος για να τα ελέγξετε είναι μια κοινή εξέταση αίματος που ονομάζεται πίνακας λιπιδίων. Μπορεί επίσης να την ακούσετε να αποκαλείται εξέταση λιπιδίων, πάνελ χοληστερόλης ή πάνελ στεφανιαίου κινδύνου.

Το πάνελ λιπιδίων ελέγχει τη χοληστερόλη, καθώς και τα τριγλυκερίδια. Η χοληστερόλη είναι διαφορετική από τα τριγλυκερίδια. Είναι και οι δύο κηρώδεις ουσίες που εξυπηρετούν σημαντικές λειτουργίες του σώματος σε υγιείς ποσότητες. Η υπερβολική ποσότητα της καθεμιάς μπορεί να είναι επιβλαβής.Η χοληστερόλη δεν είναι ένα λίπος και παράγεται μόνο από το συκώτι σας.

Συνήθως σας ζητείται να νηστέψετε κατά τη διάρκεια της νύχτας πριν κάνετε αυτή την εξέταση αίματος. Το λίπος από ένα πρόσφατο γεύμα μπορεί να αλλοιώσει τα αποτελέσματα.

Πότε να κάνετε εξέταση τριγλυκεριδίων

Προτείνεται ότι όλοι πρέπει να κάνουν για πρώτη φορά μια εξέταση λιπιδίων όταν είναι μεταξύ 9 και 11 ετών. Στη συνέχεια, η εξέταση πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 5 χρόνια.

 • Εάν είστε άνδρας, θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση λιπιδίων κάθε 1-2 χρόνια μεταξύ των ηλικιών 45 και 65 ετών.
 • Εάν είστε γυναίκα, θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση λιπιδίων κάθε 1-2 χρόνια μεταξύ των ηλικιών 55 και 65 ετών.
 • Μετά την ηλικία των 65 ετών, συνιστάται να κάνετε εξετάσεις κάθε χρόνο.

Μπορεί να χρειάζεστε συχνότερες εξετάσεις εάν τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας είναι υψηλά, εάν λαμβάνετε φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης σας ή εάν έχετε παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Επίπεδα τριγλυκεριδίων

Έχουν καθορίσει αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές για τα επίπεδα τριγλυκεριδίων:

 • Φυσιολογικά επίπεδα: Λιγότερο από 150 χιλιοστόγραμμα ανά δεκάγραμμο
 • Οριακά υψηλά: 150 έως 199
 • Υψηλά: 200 έως 499
 • Πολύ υψηλά: 500 και άνω.

Τα υψηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις, ειδικά αν έχετε χαμηλά επίπεδα “καλής” χοληστερόλης και υψηλά επίπεδα “κακής” χοληστερόλης. Το ίδιο ισχύει και αν έχετε διαβήτη τύπου 2.

Ένα καλό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, να βελτιώσει τη χοληστερόλη και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Πώς να μειώσετε τα τριγλυκερίδια με τη διατροφή σας

Τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων επηρεάζονται άμεσα από τις τροφές που τρώτε, οπότε η αλλαγή της διατροφής σας μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο.

Διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Η πρόσληψη τουλάχιστον 25 γραμμαρίων φυτικών ινών κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τριγλυκεριδίων, καθώς και της χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και του βάρους σας.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες μετατρέπονται σε πηκτή στον πεπτικό σας σωλήνα, παγιδεύοντας τα λίπη, ώστε να μην μπορούν να απορροφηθούν όλα. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες σας βοηθούν να διατηρείτε την κανονικότητά σας.

Ορισμένες τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας περιλαμβάνουν:

 • Φασόλια
 • Φακές
 • Πλιγούρι βρώμης (αν είναι στιγμιαίο, επιλέξτε ένα είδος χωρίς ζάχαρη)
 • Πράσινα λαχανικά
 • Ψωμί ολικής άλεσης, ζυμαρικά ή κράκερς
 • Καστανό ρύζι
 • Γλυκοπατάτες.

Χορτοφαγική διατροφή

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως το κόκκινο κρέας, μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδιά σας. Μελέτες δείχνουν ότι όταν κόβετε τα ζωικά προϊόντα, το έντερό σας απορροφά λιγότερα τριγλυκερίδια. Μια φυτική διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης σας.

Δοκιμάστε να φτιάχνετε γεύματα χωρίς κρέας, όπως χορτοφαγικά ζυμαρικά, τσίλι και τηγανητά. Αν δεν είστε έτοιμοι να γίνετε πλήρως χορτοφάγοι, επιλέξτε άπαχα κρέατα, όπως κοτόπουλο και μη επεξεργασμένη γαλοπούλα, που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Η αποφυγή της ζάχαρης και των εξευγενισμένων υδατανθράκων είναι ένας άλλος τρόπος για να βοηθήσετε στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να προσπαθήσετε να μειώσετε:

 • επιτραπέζια ζάχαρη
 • λευκό ρύζι
 • λευκό αλεύρι
 • αμυλούχα λαχανικά όπως οι πατάτες
 • συσκευασμένα τρόφιμα που περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης

Μιλήστε με το γιατρό σας για ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής που θα σας εξυπηρετεί.

Πώς να μειώσετε τα τριγλυκερίδια στο σπίτι

Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης των υψηλών τριγλυκεριδίων είναι να τρώτε περισσότερες υγιεινές τροφές και να προσπαθείτε να παραμείνετε δραστήριοι.

Ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα επίπεδά σας.

Κάντε μέτρια άσκηση

Προσπαθήστε να ασκείστε 5 ή περισσότερες ημέρες κάθε εβδομάδα. Η έλλειψη κίνησης δυσκολεύει το σώμα σας να επεξεργαστεί το σάκχαρο στο αίμα και τα τριγλυκερίδια.

Επομένως, είναι σημαντικό για εσάς να σηκώνεστε και να κινείστε όσο περισσότερο μπορείτε. Παραλείψτε τις κυλιόμενες σκάλες ή το ασανσέρ και ανεβείτε τις σκάλες. Κατεβείτε από το λεωφορείο ή το μετρό μια στάση νωρίτερα και περπατήστε.

Βρείτε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν

Περπατήστε με έναν φίλο, κολυμπήστε ή κάντε ποδήλατο. Αν δεν έχετε δραστηριοποιηθεί για αρκετό καιρό ή έχετε άλλα προβλήματα υγείας, μιλήστε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Προσέξτε το βάρος σας

Εάν έχετε περιττά κιλά, η απώλεια 5% έως 10% του βάρους σας μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια. Τα άτομα με υγιές βάρος είναι πιο πιθανό να έχουν φυσιολογικά επίπεδα. Το λίπος της κοιλιάς ειδικότερα συνδέεται με υψηλότερους αριθμούς.

Η προσπάθεια να αποκτήσετε ένα πιο υγιές βάρος μπορεί να σας φανεί πραγματικά δύσκολη στην αρχή. Σκεφτείτε να μοιραστείτε τους στόχους σας με φίλους και μέλη της οικογένειας που θα σας υποστηρίξουν και θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε παρακινημένοι.

Τρώτε τροφές με λιγότερους υδατάνθρακες και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά

Μπορεί να είναι πιο εύκολο από ό,τι νομίζετε. Για παράδειγμα:

 • Αντικαταστήστε τα πιάτα που είναι φορτωμένα με κρέμα γάλακτος ή τυρί με συνταγές που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο και διαθέτουν πολλά λαχανικά.
 • Επιλέξτε ζυμαρικά ολικής άλεσης αντί για λευκά ζυμαρικά.
 • Αναζητήστε ένα νόστιμο ψωμί ολικής άλεσης για τα σάντουιτς.
 • Τρώτε καστανό, αντί για λευκό, ρύζι.
 • Αντί για λευκές πατάτες, δοκιμάστε δημητριακά όπως κινόα και κριθάρι.

Πίνετε λιγότερο αλκοόλ

Η μπύρα, το κρασί και το λικέρ μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες ή δύο για τους άνδρες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κατά πολύ.

Αν έχετε μειώσει και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας δεν μειώνονται αρκετά, ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να παραλείψετε εντελώς το αλκοόλ.

Τρώτε ψάρια

Το σκουμπρί, η πέστροφα, η ρέγγα, οι σαρδέλες, ο τόνος και ο σολομός έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ένα λίπος που βοηθά στη μείωση των τριγλυκεριδίων.

Φροντίστε να προετοιμάζετε τα ψάρια σας με υγιεινό τρόπο. Το τηγάνισμα χρησιμοποιεί πολύ πρόσθετο λάδι, το ανθυγιεινό είδος, με κορεσμένα λιπαρά. Αυτό μπορεί να εξουδετερώσει τα πιο υγιεινά λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια. Αντ’ αυτού, δοκιμάστε το ψήσιμο στη σχάρα ή στο γκριλ.

Αν δεν είστε οπαδός των ψαριών, άλλες καλές πηγές ωμέγα-3 που μειώνουν τα τριγλυκερίδια είναι τα καρύδια, ο λιναρόσπορος, τα προϊόντα σόγιας όπως το τόφου και τα χόρτα.

Συμπληρώματα για τη μείωση των τριγλυκεριδίων

Εάν ενδιαφέρεστε να λάβετε ένα συμπλήρωμα για να βελτιώσετε το λιπιδαιμικό σας προφίλ, μιλήστε με το γιατρό σας για τα εξής:

 • Ιχθυέλαιο. Μερικά πωλούνται στα καταστήματα, αλλά οι συνταγογραφούμενες εκδόσεις είναι πιο ισχυρές. Το ιχθυέλαιο δεν είναι ασφαλές για όλους να το παίρνουν. Οι υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα με την πήξη του αίματος.
 • Κουρκουμίνη. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα αυτής της ένωσης (το κύριο συστατικό του κουρκουμά) βοήθησαν στη μείωση των τριγλυκεριδίων σε 1 μήνα.
 • Guggul. Αυτό το εκχύλισμα ρητίνης δέντρου χρησιμοποιείται στην αγιουρβεδική ιατρική εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τριγλυκεριδίων σας, ενώ άλλες δεν δείχνουν μεγάλη διαφορά. Τα συμπληρώματα Guggul μπορεί επίσης να προκαλέσουν ηπατικά προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους που τα λαμβάνουν.
 • Νιασίνη. Αυτή η βιταμίνη Β συνήθιζε να προτείνεται για τη βελτίωση του λιπιδαιμικού σας προφίλ, αλλά δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που να υποστηρίζουν τα οφέλη της. Η λήψη της μπορεί επίσης να προκαλέσει ορισμένες επιβλαβείς παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου διαβήτη.

Πίνετε περισσότερο νερό

Η ζάχαρη και η φρουκτόζη, οι οποίες χρησιμοποιούνται ως γλυκαντικές ουσίες στα αναψυκτικά, το γλυκό τσάι και τους χυμούς φρούτων, μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια. Οι επιπλέον θερμίδες στα ζαχαρούχα ποτά μπορεί επίσης να σας κάνουν να πάρετε βάρος, γεγονός που επιβαρύνει επιπλέον την καρδιά σας.

Το νερό είναι το πιο βολικό και φθηνό παυσίπονο για τη δίψα. Αν επιθυμείτε γεύση, δοκιμάστε να στύψετε λεμόνι ή λάιμ σε ανθρακούχο νερό. Αφήστε τη ζάχαρη από το τσάι σας και δοκιμάστε ένα αρωματισμένο με βότανα ή μπαχαρικά.

Ελέγξτε το μέγεθος της μερίδας

Τα πολύ μεγάλα γεύματα μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων σας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Χωρίστε τη συνηθισμένη σας μερίδα στη μέση.

Στο σπίτι, μαγειρέψτε τη συνηθισμένη ποσότητα αλλά σερβίρετε μόνο τη μισή. Στα εστιατόρια, χωρίστε το γεύμα σας σε μικρότερες μερίδες.

Τρώτε αργά για να δώσετε χρόνο στο σώμα σας να καταλάβει πότε είστε χορτάτοι. Πάρτε άλλη μια μερίδα μόνο αν εξακολουθείτε να πεινάτε. Αν αισθάνεστε χορτάτοι, μαζέψτε ό,τι έχει απομείνει για να το απολαύσετε αργότερα.

Μην παραλείπετε γεύματα

Ίσως είστε πολύ απασχολημένοι για να φάτε. Ίσως νομίζετε ότι θα χάσετε βάρος αν παραλείψετε ένα γεύμα.

Το πρόβλημα: Είναι πιθανό να πεινάσετε τόσο πολύ αργότερα που θα αρπάξετε οτιδήποτε, υγιεινό ή μη. Ή τρώτε υπερβολικά στο επόμενο γεύμα, γεγονός που προκαλεί εκτίναξη των επιπέδων των τριγλυκεριδίων. Είναι προτιμότερο να τρώτε γεύματα λογικού μεγέθους μερικές φορές την ημέρα.

Απολαύστε το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα και τηρήστε τα συνιστώμενα μεγέθη μερίδας. Έχετε κοντά σας υγιεινά σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, φρούτα ή μπαστουνάκια καρότου και σέλινου, όταν σας πιάνει η πείνα.

Σταματήστε το κάπνισμα

Εάν καπνίζετε, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται δραματικά. Αποφασίστε να το κόψετε. Αν χρειάζεστε βοήθεια για να καταστρώσετε ένα σχέδιο, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να βοηθήσει:

 • Να επιλέξετε μια ημερομηνία για να εγκαταλείψετε τη συνήθειά σας.
 • Να λάβετε υποστήριξη από φίλους και συγγενείς.
 • Αγοράστε τσίχλες χωρίς ζάχαρη και σνακ με λίγες θερμίδες για να τα πιάνετε αντί για τσιγάρα.
 • Μιλήστε με το γιατρό σας για τα φάρμακα που μπορεί να σας βοηθήσουν να το κόψετε.
 • Βρείτε μια τοπική ομάδα υποστήριξης.
 • Μείνετε προσηλωμένοι, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας.

Τρώτε περισσότερη σόγια και ξηρούς καρπούς

Οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, τα αμύγδαλα και τα πεκάν, είναι γεμάτοι με “καλά” λιπαρά, πλούσια σε ωμέγα-3, και περιέχουν φυτικές ίνες και άλλες φυσικές ουσίες που ενισχύουν την υγεία της καρδιάς. Στοχεύστε σε τέσσερις έως έξι μερίδες κάθε εβδομάδα. Αναζητήστε είδη που είναι ανάλατα και δεν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Οι ξηροί καρποί σόγιας είναι μια άλλη επιλογή, αν και τα οφέλη τους για την υγεία της καρδιάς δεν είναι τόσο σαφή και πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες.

Επειδή οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θερμίδες, μια μερίδα μπορεί να είναι μικρότερη από ό,τι νομίζετε, (περίπου μια μικρή χούφτα) ή 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ξηρών καρπών.

Πώς να μειώσετε τα τριγλυκερίδια με φάρμακα

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι συχνά η καλύτερη προσέγγιση για τη μείωση των τριγλυκεριδίων. Ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται και φαρμακευτική αγωγή. Μεταξύ των επιλογών που θα μπορούσε να συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

Όπως όλα τα φάρμακα, έτσι και οι θεραπείες των τριγλυκεριδίων μπορεί να έχουν παρενέργειες. Μπορεί να παρατηρήσετε:

 • Ναυτία
 • Αδυναμία
 • Φούσκωμα

Εάν δεν σας αρέσει το πώς σας κάνει να αισθάνεστε το φάρμακό σας, ενημερώστε το γιατρό σας. Ίσως μπορέσετε να αλλάξετε σε άλλο φάρμακο ή να πάρετε μικρότερη δόση.

Δεν επηρεάζουν όλα τα φάρμακα τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικά φάρμακα μέχρι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Εάν ακολουθήσετε προσεκτικά το θεραπευτικό σας πρόγραμμα, μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε πτώση των τριγλυκεριδίων σας μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Συνοψίζοντας

Τα τριγλυκερίδια είναι λίπη στο αίμα σας που προέρχονται από την κατανάλωση επιπλέον θερμίδων. Τα υψηλά επίπεδα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Η πιο υγιεινή διατροφή και η περισσότερη άσκηση είναι συχνά αρκετά για να τα μειώσετε, αλλά η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει αν χρειαστεί.