Πώς να αυξήσετε τη σεροτονίνη με ή χωρίς φάρμακα

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Η σεροτονίνη είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος που επηρεάζει πολλές λειτουργίες στο σώμα και τον εγκέφαλο. Η χαμηλή σεροτονίνη είναι ένας παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην κατάθλιψη και το άγχος, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να λάβουν κάποια μέτρα για να αυξήσουν τα επίπεδα της.

Το σώμα παράγει φυσιολογικά σεροτονίνη, αλλά υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να αυξήσετε την παραγωγή της. Για παράδειγμα, ορισμένα φάρμακα, διατροφικοί παράγοντες και η άσκηση μπορεί να προάγουν την αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης.

Σε άτομα που δεν αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, δεν είναι σαφές αν η αύξηση της σεροτονίνης θα είναι ευεργετική. Ωστόσο, για όσους βιώνουν κατάθλιψη, κάποιοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι η αντιμετώπιση της ανεπάρκειας σεροτονίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στα συμπτώματα.

Τι είναι η σεροτονίνη

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται σε όλο το σώμα. Παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση μιας σειράς σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της πήξης του αίματος και της λειτουργίας του εντέρου.

Το σώμα συνδυάζει την τρυπτοφάνη με ένα ένζυμο για να παράγει σεροτονίνη. Ενώ και άλλες περιοχές του σώματος παράγουν σεροτονίνη, η χημική ουσία είναι πιο κοινή στον εγκέφαλο.

Στον εγκέφαλο, η σεροτονίνη επιτελεί το ρόλο ενός νευροδιαβιβαστή. Οι νευροδιαβιβαστές είναι χημικές ουσίες που αναμεταδίδουν μηνύματα γύρω από τον εγκέφαλο για την υποστήριξη της λειτουργίας του.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τον ρόλο της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Μια ευρέως διαδεδομένη ιδέα είναι ότι η σεροτονίνη συμβάλλει στα δίκτυα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν το στρες και το άγχος. Η χημική ουσία μπορεί επίσης να προάγει την υπομονή και την ικανότητα αντιμετώπισης.

Φαίνεται να παίζει ρόλο σε διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και των αγχωδών διαταραχών. Αρκετά κοινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης ως έναν τρόπο αντιμετώπισης της κατάθλιψης.

Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα σεροτονίνης χωρίς φάρμακα

Ενώ διάφορες θεωρίες υποστηρίζουν ότι ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης και να βελτιώσουν τη διάθεση ή να βοηθήσουν στο στρες, υπάρχει έλλειψη αποδείξεων πίσω από πολλούς από αυτούς τους ισχυρισμούς.

Οι παρακάτω φυσικές θεραπείες έχουν επιστημονικά στοιχεία που τις υποστηρίζουν:

Άσκηση

Η άσκηση επηρεάζει ουσιαστικά τον εγκέφαλο και το σώμα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Υπάρχουν στοιχεία ότι η άσκηση αυξάνει την τρυπτοφάνη, την οποία το σώμα μπορεί να μετατρέψει σε σεροτονίνη.

Τα περισσότερα στοιχεία για την αύξηση της σεροτονίνης από την άσκηση προέρχονται από μελέτες σε ζώα, αν και υπάρχουν κάποια παραδείγματα σε ανθρώπους.

Η αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης είναι ένας από τους διάφορους τρόπους με τους οποίους η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Διατροφή

Τα τρόφιμα που περιέχουν τρυπτοφάνη μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή σεροτονίνης στο σώμα.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ σε πολλά τρόφιμα, όπως:

  • σολομός
  • κοτόπουλο
  • γαλοπούλα
  • αυγά
  • σπανάκι
  • σπόροι
  • γαλακτοκομικά προϊόντα
  • προϊόντα σόγιας
  • ξηροί καρποί

Ορισμένα συμπληρώματα περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη.

Η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να αυξήσει την ποσότητα της τρυπτοφάνης στον οργανισμό. Έρευνες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η αύξηση της τρυπτοφάνης μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Φως

Η έκθεση σε έντονο φως μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα σεροτονίνης.

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι ένας τύπος κατάθλιψης κατά τον οποίο τα συμπτώματα συσχετίζονται με τις εποχές του χρόνου. Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί να εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως.

Οι αιτίες της SAD δεν είναι σαφείς, αλλά μια θεωρία είναι ότι η φτωχή έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκαλεί χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης. Αυτά τα χαμηλότερα επίπεδα οδηγούν σε συμπτώματα κατάθλιψης.

Η φωτοθεραπεία είναι μια θεραπεία για την SAD που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης. Μια έρευνα του 2019 διαπίστωσε ότι η φωτοθεραπεία μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης σε άτομα με διαταραχές της διάθεσης, όπως η SAD και η διπολική διαταραχή.

Πώς να αυξήσετε τη σεροτονίνη με φαρμακευτική αγωγή

Αρκετά κοινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα αυξάνουν άμεσα τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

Οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) είναι μια κατηγορία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που εμποδίζουν την επαναρρόφηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Με τον τρόπο αυτό, τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης που είναι διαθέσιμα στους υποδοχείς.

Παραδείγματα SSRI περιλαμβάνουν τη φλουοξετίνη και τη σερτραλίνη. Αυτά τα φάρμακα είναι αποτελεσματικά για την αύξηση της σεροτονίνης και μπορούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Πότε να αναζητήσετε βοήθεια

Συνήθως, ένα άτομο δεν γνωρίζει τα επίπεδα σεροτονίνης του, εκτός αν προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Τα άτομα με έλλειψη σεροτονίνης γενικά δεν χρειάζεται να αυξήσουν τα επίπεδα της. Το σώμα είναι εξαιρετικό στην αυτορύθμιση του και λειτουργεί καλύτερα σε κατάσταση ισορροπίας.

Ωστόσο, τα σταθερά υψηλά επίπεδα σεροτονίνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσουν σε σύνδρομο σεροτονίνης. Αυτή η κατάσταση είναι συνήθως το αποτέλεσμα της λήψης πολλαπλών φαρμάκων που έχουν επίδραση στη σεροτονίνη, όπως τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα για την ημικρανία και ορισμένα συμπληρώματα που βελτιώνουν τη διάθεση.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί από ένα μόνο φάρμακο που δρα στη σεροτονίνη, ειδικά αν λαμβάνεται σε υψηλή δόση.

Το σύνδρομο σεροτονίνης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  • ξηροστομία
  • άγχος
  • σύγχυση
  • ανησυχία
  • ψευδαισθήσεις
  • εφίδρωση
  • αλλαγές στην αρτηριακή πίεση
  • αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό
  • ναυτία και έμετος
  • πεπτικά προβλήματα

Εάν τα συμπτώματα είναι ήπια, επικοινωνήστε με έναν γιατρό. Η θεραπεία εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την πιθανή αιτία.

Ζητήστε άμεση επείγουσα θεραπεία εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή γίνουν σοβαρά.

Συνοψίζοντας

Η σεροτονίνη είναι ένας χημικός αγγελιοφόρος στον εγκέφαλο. Πολλά εγκεφαλικά δίκτυα περιλαμβάνουν τη σεροτονίνη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του στρες και του άγχους.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν έλλειψη σεροτονίνης που μπορεί να συμβάλλει σε καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης και να βοηθήσουν στα συμπτώματα.

Η άσκηση, η διατροφή και η φωτοθεραπεία μπορεί επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα της.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα επίπεδα σεροτονίνης, εκτός εάν προκαλούν πρόβλημα.

Τα σταθερά υψηλά επίπεδα σεροτονίνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες. Η συνεργασία με έναν εξειδικευμένο γιατρό μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να αποφύγει πιθανές επιπλοκές και να βελτιώσει την ευημερία του.