Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αμυλούχων και μη αμυλωδών λαχανικών

Photo of author
Written By Achilleas Kandis
Τα τελευταία χρόνι η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και καλύτερη γενική υγεία. Αλλά ίσως έχετε ακούσει ότι πρέπει να αποφεύγετε τα αμυλούχα λαχανικά επειδή είναι πλούσια σε υδατάνθρακες. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τα οφέλη και τις διαφορές των αμυλούχων και μη αμυλούχων λαχανικών. 

Αμυλούχα λαχανικά

Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα αμυλούχα λαχανικά περιέχουν περισσότερο άμυλο από τα μη αμυλούχα λαχανικά. Το άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που το σώμα σας διασπά σε γλυκόζη. Τα αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε θερμίδες από τα μη αμυλούχα λαχανικά. Έχουν επίσης λιγότερες φυτικές ίνες , επομένως μπορεί να μην σας αφήσουν να νιώθετε τόσο χορτάτοι όσο τα μη αμυλούχα λαχανικά.

Τα αμυλούχα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά , βιταμίνες και μέταλλα και θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην υγιεινή διατροφή σας . Ωστόσο, θα πρέπει να τα περιορίσετε στο 1/4 περίπου του πιάτου σας. Δεδομένου ότι τα αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε υδατάνθρακες, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας .

Παραδείγματα αμυλούχων λαχανικών:

  • Καλαμπόκι
  • Πατάτες
  • Γλυκοπατάτες
  • Αρακάς
  • Παντζάρια
  • Γογγύλια
  • καρότα
  • Φακές
  • Ρεβίθια
  • Παστινάκι

PHENQ

Απαλλαγείτε χωρίς κόπο απο τα περιττά κιλά!

Μη αμυλούχα λαχανικά

Τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε φυτικές ίνες και χαμηλότερα σε ζάχαρη από τα αμυλούχα λαχανικά. Συνήθως περιέχουν περίπου 5 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα. Μια μερίδα είναι ένα φλιτζάνι φυλλώδη λαχανικά ή 1/2 φλιτζάνι άλλα φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να γεμίζουν περίπου το 1/2 του πιάτου σας.

Παραδείγματα μη αμυλούχων λαχανικών:

  • Μαύρες ελιές
  • Μωβ λάχανο
  • Μελιτζάνα
  • Ρόκα
  • Σπαράγγι
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Σέλινο
  • Λάχανο
  • Πιπεριές
  • Ντομάτες
  • Κουνουπίδι
  • Αγγούρι
  • Μανιτάρια
  • Κολοκυθάκια
  • Κρεμμύδια
  • Χόρτα
  • Αγγινάρες

Οφέλη από αμυλούχα και μη αμυλούχα λαχανικά

Και οι δύο τύποι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά γιαυτό και θυ πρέπει να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Το χρώμα των λαχανικών είναι ένα σημάδι των θρεπτικών και αντιοξειδωτικών τους στοιχείων.

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. καλό είναι να διαλέγετε πολλά διαφορετικά χρώματα για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά, όπως :

Το κόκκινο. Τα κόκκινα λαχανικά όπως τα παντζάρια και οι ντομάτες περιέχουν αντιοξειδωτικά που μειώνουν τις πιθανότητές σας για υψηλή αρτηριακή πίεση , υψηλή χοληστερόλη και φραγμένες αρτηρίες . Οι κόκκινες ενώσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί καλύτερα.

Μπλε και μωβ. Τα λαχανικά με αυτά τα χρώματα, όπως η μελιτζάνα και το μωβ λάχανο, περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, του εγκεφαλικού και των καρδιακών παθήσεων. Είναι επίσης σημαντικά για την υγιή γήρανση και τη μνήμη. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος και στην πέψη.  

Πράσινα. Το μπρόκολο και το σπανάκι είναι δύο είδη πράσινων λαχανικών που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών σας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας . Τα πράσινα λαχανικά σας προστατεύουν επίσης από τον καρκίνο και την κακή χοληστερόλη .

Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα και βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν αρκετά πράσινα λαχανικά, καθώς περιέχουν φολικό οξύ , το οποίο βοηθά στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών.   

Πορτοκαλί και κίτρινο. Στα λαχανικά με αυτά τα χρώματα περιλαμβάνονται τα καρότα, η κολοκύθα και οι γλυκοπατάτες. Περιλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν:

  • Πρόληψη καρδιακών παθήσεων
  • Την υγεία των ματιών
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Γερά οστά
  • Διατηρήση της καλής υγείας

Ασπρο. Τα λευκά λαχανικά όπως τα κρεμμύδια και το κουνουπίδι βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία σας από ορισμένους τύπους καρκίνου. Μπορούν επίσης να μειώσουν την κακή χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση.    

Ορισμένα αμυλούχα λαχανικά περιέχουν ανθεκτικό άμυλο. Αυτό είναι ένα είδος αμύλου που δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο. Εξαιτίας αυτού, δεν αυξάνει τη γλυκόζη σας. Αντίθετα, το ανθεκτικό άμυλο ζυμώνεται στο παχύ έντερο. Καθώς ζυμώνεται, βελτιώνει τα βακτήρια του εντέρου σας . Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο γεμάτοι και μπορεί:

  • Να Βελτιώσει τον γλυκαιμικό σας έλεγχο
  • Να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας
  • Να έχετε χαμηλότερη χοληστερόλη
  • Να μειώσει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου

Καλές πηγές ανθεκτικού αμύλου περιλαμβάνουν:

  • Φασόλια
  • Αρακάς
  • Φακές

Ένας τύπος ανθεκτικού αμύλου δημιουργείται με θέρμανση και ψύξη. Για να πάρετε περισσότερα από αυτό το είδος, μαγειρέψτε τα αμυλούχα λαχανικά σας μια μέρα πριν τα φάτε. Αφήστε τα να κρυώσουν στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα ζεστάνετε χωρίς να αλλάξετε την ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου.