Περιεχόμενα
- Αμυλούχα λαχανικά
- Παραδείγματα αμυλούχων λαχανικών:
- PHENQ
- Απαλλαγείτε χωρίς κόπο απο τα περιττά κιλά!
- Μη αμυλούχα λαχανικά
- Παραδείγματα μη αμυλούχων λαχανικών:
- Οφέλη από αμυλούχα και μη αμυλούχα λαχανικά
- Διαβάστε Επίσης
- Ισορροπημένη διατροφή
- Αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα
- Δίαιτα της Λεπτίνης
- Δίαιτα για γυναίκες άνω των 60
- Χοληστερινη διατροφη
- Πώς να χάσετε 2 κιλά μέσα σε μια εβδομάδα
Αμυλούχα λαχανικά
Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα αμυλούχα λαχανικά περιέχουν περισσότερο άμυλο από τα μη αμυλούχα λαχανικά. Το άμυλο είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που το σώμα σας διασπά σε γλυκόζη. Τα αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε θερμίδες από τα μη αμυλούχα λαχανικά. Έχουν επίσης λιγότερες φυτικές ίνες , επομένως μπορεί να μην σας αφήσουν να νιώθετε τόσο χορτάτοι όσο τα μη αμυλούχα λαχανικά.
Τα αμυλούχα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά , βιταμίνες και μέταλλα και θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην υγιεινή διατροφή σας . Ωστόσο, θα πρέπει να τα περιορίσετε στο 1/4 περίπου του πιάτου σας. Δεδομένου ότι τα αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε υδατάνθρακες, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας .
Παραδείγματα αμυλούχων λαχανικών:
- Καλαμπόκι
- Πατάτες
- Γλυκοπατάτες
- Αρακάς
- Παντζάρια
- Γογγύλια
- καρότα
- Φακές
- Ρεβίθια
- Παστινάκι
Μη αμυλούχα λαχανικά
Τα μη αμυλούχα λαχανικά είναι υψηλότερα σε φυτικές ίνες και χαμηλότερα σε ζάχαρη από τα αμυλούχα λαχανικά. Συνήθως περιέχουν περίπου 5 γραμμάρια υδατανθράκων ανά μερίδα. Μια μερίδα είναι ένα φλιτζάνι φυλλώδη λαχανικά ή 1/2 φλιτζάνι άλλα φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα λαχανικά. Τα μη αμυλούχα λαχανικά πρέπει να γεμίζουν περίπου το 1/2 του πιάτου σας.
Παραδείγματα μη αμυλούχων λαχανικών:
- Μαύρες ελιές
- Μωβ λάχανο
- Μελιτζάνα
- Ρόκα
- Σπαράγγι
- Λαχανάκια Βρυξελλών
- Σέλινο
- Λάχανο
- Πιπεριές
- Ντομάτες
- Κουνουπίδι
- Αγγούρι
- Μανιτάρια
- Κολοκυθάκια
- Κρεμμύδια
- Χόρτα
- Αγγινάρες
Οφέλη από αμυλούχα και μη αμυλούχα λαχανικά
Και οι δύο τύποι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά γιαυτό και θυ πρέπει να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας. Το χρώμα των λαχανικών είναι ένα σημάδι των θρεπτικών και αντιοξειδωτικών τους στοιχείων.
Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου. καλό είναι να διαλέγετε πολλά διαφορετικά χρώματα για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε πολλά διαφορετικά αντιοξειδωτικά, όπως :
Το κόκκινο. Τα κόκκινα λαχανικά όπως τα παντζάρια και οι ντομάτες περιέχουν αντιοξειδωτικά που μειώνουν τις πιθανότητές σας για υψηλή αρτηριακή πίεση , υψηλή χοληστερόλη και φραγμένες αρτηρίες . Οι κόκκινες ενώσεις μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και να βοηθήσουν τον εγκέφαλό σας να λειτουργεί καλύτερα.
Μπλε και μωβ. Τα λαχανικά με αυτά τα χρώματα, όπως η μελιτζάνα και το μωβ λάχανο, περιέχουν αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, του εγκεφαλικού και των καρδιακών παθήσεων. Είναι επίσης σημαντικά για την υγιή γήρανση και τη μνήμη. Επιπλέον, μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος και στην πέψη.
Πράσινα. Το μπρόκολο και το σπανάκι είναι δύο είδη πράσινων λαχανικών που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ματιών σας από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας . Τα πράσινα λαχανικά σας προστατεύουν επίσης από τον καρκίνο και την κακή χοληστερόλη .
Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να λειτουργεί καλύτερα και βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις έγκυες γυναίκες να λαμβάνουν αρκετά πράσινα λαχανικά, καθώς περιέχουν φολικό οξύ , το οποίο βοηθά στην πρόληψη των γενετικών ανωμαλιών.
Πορτοκαλί και κίτρινο. Στα λαχανικά με αυτά τα χρώματα περιλαμβάνονται τα καρότα, η κολοκύθα και οι γλυκοπατάτες. Περιλαμβάνουν θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν:
- Πρόληψη καρδιακών παθήσεων
- Την υγεία των ματιών
- Το ανοσοποιητικό σύστημα
- Γερά οστά
- Διατηρήση της καλής υγείας
Ασπρο. Τα λευκά λαχανικά όπως τα κρεμμύδια και το κουνουπίδι βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Περιέχουν θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία σας από ορισμένους τύπους καρκίνου. Μπορούν επίσης να μειώσουν την κακή χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ορισμένα αμυλούχα λαχανικά περιέχουν ανθεκτικό άμυλο. Αυτό είναι ένα είδος αμύλου που δεν αφομοιώνεται στο λεπτό έντερο. Εξαιτίας αυτού, δεν αυξάνει τη γλυκόζη σας. Αντίθετα, το ανθεκτικό άμυλο ζυμώνεται στο παχύ έντερο. Καθώς ζυμώνεται, βελτιώνει τα βακτήρια του εντέρου σας . Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο γεμάτοι και μπορεί:
- Να Βελτιώσει τον γλυκαιμικό σας έλεγχο
- Να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας
- Να έχετε χαμηλότερη χοληστερόλη
- Να μειώσει τις πιθανότητες καρκίνου του παχέος εντέρου
Καλές πηγές ανθεκτικού αμύλου περιλαμβάνουν:
- Φασόλια
- Αρακάς
- Φακές
Ένας τύπος ανθεκτικού αμύλου δημιουργείται με θέρμανση και ψύξη. Για να πάρετε περισσότερα από αυτό το είδος, μαγειρέψτε τα αμυλούχα λαχανικά σας μια μέρα πριν τα φάτε. Αφήστε τα να κρυώσουν στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα ζεστάνετε χωρίς να αλλάξετε την ποσότητα του ανθεκτικού αμύλου.
Διαβάστε Επίσης

Εκπαίδευση : Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Μπολόνια . Ο Αχιλλέας Κανδής ασχολείται και αρθρογραφεί για την υγεία, την φυσική κατάσταση και την ευεξία για πάνω από 10 χρόνια. Έχει πτυχίo στην δημοσιογραφία από την σχολή δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια (Alma Mater Studiorum University of Bologna). Γράφει για το Miss webbie απο τον Νοέμβριο του 2019 Η δουλειά του έχει εμφανισθεί σε ιστότοπους του εξωτερικό όπως το redelpene.com, Shape.com, American Spa. Έχει Master δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια Εμπειρία Έχει αρθρογραφήσει για την υγεία, την ευεξία, την φυσική κατάσταση και την διατροφή για τα site shape.com, misswebbie.gr, menshealth.gr και uromed.gr Άλλες Ασχολίες Τρέχει κάθε χρόνο στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας, αγαπάει το σκι και το snowboard. Καθημερινά παίρνει τουλάχιστον 1-2 ώρες στο γυμναστήριο. γράφει κριτικές προϊόντων, ασχολείται με την υγιεινή διατροφή την ευεξία και τις επιστημονικές έρευνες. Είναι ένα ενθουσιώδης άνθρωπος που του αρέσει η περιπέτεια και την αναζητάει συνεχώς. Μετατρέπει τις εμπειρίες του σε άρθρα και τα μοιράζεται μαζί μας.
Ευχαριστώ για την ανάγνωση!
Αχιλλέας Κανδής
Δημοσιογράφος
Alma Mater Studiorum University of Bologna
Email: [email protected]