Σουκραλόζη όλα όσα θα θέλατε να μάθετε

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Γνωρίζουμε ότι για να διατηρήσουμε μια υγιεινή διατροφή είναι σημαντικό να περιορίσουμε την ποσότητα ζάχαρης και γλυκών που τρώμε.

Τι γίνεται όμως με τα τεχνητά γλυκαντικά; Οι εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης είναι δημοφιλείς μεταξύ όσων θέλουν να προσέχουν την πρόσληψη υδατανθράκων και θερμίδων.

Το νεότερο τεχνητό γλυκαντικό είναι η σουκραλόζη, γνωστή και ως Splenda.

Τι είναι η σουκραλόζη

Η σουκραλόζη κυκλοφορεί στο εμπόριο ως Splenda, ένα τεχνητό γλυκαντικό που συχνά κυκλοφορεί σε κίτρινο πακέτο. Η διαφορά μεταξύ της Splenda και άλλων γλυκαντικών, όπως η ασπαρτάμη (Equal) και η σακχαρίνη (Sweet’N Low), είναι ότι στην πραγματικότητα παρασκευάζεται από πραγματική ζάχαρη.

Αυτό της προσδίδει μια γεύση που είναι γενικά πιο προτιμητέα σε σύγκριση με άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Η σουκραλόζη τροποποιείται χημικά έτσι ώστε να είναι 600 φορές πιο γλυκιά από την πραγματική ζάχαρη, χωρίς σχεδόν καθόλου θερμίδες. Δεν αφήνει επίγευση στο στόμα σας, γι’ αυτό η σουκραλόζη χρησιμοποιείται σε τρόφιμα όπως το γιαούρτι, τα γλυκά, το παγωτό και τα αναψυκτικά.

Εκτός από την αλλαγή της γεύσης, η σουκραλόζη τροποποιείται επίσης έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος της να περνάει από το σώμα σας αντί να αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως ενέργεια.

Για να γίνει η σουκραλόζη σχεδόν χωρίς θερμίδες, κάποια φυσικά μέρη του μορίου της ζάχαρης, που ονομάζονται υδροξύλια, αντικαθίστανται από χλώριο.

Είναι η σουκραλόζη υγιεινή

Από την εισαγωγή της πριν από περίπου 20 χρόνια, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν στραφεί στη Splenda ως έναν τρόπο να απολαμβάνουν μερικά από τα αγαπημένα τους γλυκά με λιγότερες θερμίδες. Κάνοντας μια απλή ανταλλαγή της σουκραλόζης με τη ζάχαρη, μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε την πρόσληψη θερμίδων.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα άτομα με διαβήτη που πρέπει να παρακολουθούν την πρόσληψη ζάχαρης. Η Splenda γλυκαίνει τα τρόφιμα και τα ποτά, αλλά δεν κάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να ανεβαίνουν με τον τρόπο που το κάνει η κανονική ζάχαρη.

Σουκραλόζη και βάρος

Ενώ τα γλυκαντικά όπως η Splenda είναι χαμηλά σε θερμίδες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σας βοηθούν να χάσετε βάρος. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που αντικαθιστούν τη ζάχαρη με τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να ζυγίζουν ένα κιλό περίπου λιγότερο κατά μέσο όρο.

Το Εθνικό Μητρώο Ελέγχου Βάρους (NWCR) είναι μια συνεχής μελέτη που παρακολουθεί τις συνήθειες των ανθρώπων που έχουν χάσει 30 κιλά ή περισσότερα και είναι σε θέση να τα διατηρήσουν.

Πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη μελέτη λένε ότι η κατανάλωση ποτών με σουκραλόζη ή άλλα τεχνητά γλυκαντικά τους βοηθά να μετράνε καλύτερα τις θερμίδες και να διατηρούν το βάρος τους.

Άλλες μελέτες, ωστόσο, υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που πίνουν αναψυκτικά διαίτης με σουκραλόζη γλυκαντικά καταλήγουν να προσλαμβάνουν περισσότερες θερμίδες από εκείνους που πίνουν αναψυκτικά με κανονική ζάχαρη.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο συνολικό σωματικό βάρος. Η σουκραλόζη μπορεί να διεγείρει την όρεξή σας, κάνοντάς σας να τρώτε περισσότερο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτή η έρευνα δεν έχει αποδειχθεί πλήρως.

Σουκραλόζη και υγεία του εντέρου

Ο γαστρεντερικός σας σωλήνας (GI), ή μικροβίωμα, φιλοξενεί πολλά διαφορετικά είδη χρήσιμων βακτηρίων. Αυτά τα βακτήρια βοηθούν το σώμα σας να διατηρήσει ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η σουκραλόζη μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του εντέρου σας μειώνοντας τον αριθμό των καλών βακτηρίων κατά το ήμισυ.

Έρευνες που έγιναν σε ζώα δείχνουν ότι η σουκραλόζη μπορεί επίσης να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα. Με την πάροδο του χρόνου, η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Δεδομένου ότι αυτές οι μελέτες έχουν γίνει μόνο σε τρωκτικά, πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί πώς μπορεί να επηρεαστούν οι άνθρωποι από τη σουκραλόζη.

Είναι η σουκραλόζη ασφαλής

Η σουκραλόζη είναι εγκεκριμένο συστατικό σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να βρείτε σουκραλόζη σε προϊόντα όπως:

  • Συσκευασμένα τρόφιμα
  • Έτοιμα γεύματα
  • Επιδόρπια
  • Τσίχλες
  • Οδοντόκρεμα
  • Ποτά
  • Κέικ

Μελέτες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διαπιστώσει ότι τα γλυκαντικά όπως η Splenda δεν προκαλούν καρκίνο, κάτι που κάποτε αποτελούσε ανησυχία.

Ο FDA έχει κάνει εκτεταμένες δοκιμές σε ζώα για να βεβαιωθεί ότι η Splenda δεν έχει νευρολογικές, καρκινογόνες ή αναπαραγωγικές επιπτώσεις.

Παρόλο που η σουκραλόζη θεωρείται ασφαλής από τον FDA και άλλους διεθνείς οργανισμούς, θα πρέπει να προσπαθείτε να είστε προσεκτικοί όταν πρόκειται για τεχνητά γλυκαντικά. Ακόμα γίνονται μελέτες σχετικά με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την υγεία μας.

Διαβάστε τις ετικέτες των προϊόντων που τρώτε, πίνετε ή χρησιμοποιείτε τακτικά για να δείτε αν περιέχουν σουκραλόζη ή άλλα γλυκαντικά.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι μπορείτε να αποφύγετε τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να έχουν τα τεχνητά γλυκαντικά αλλάζοντας αυτά που καταναλώνετε πού και πού.

Αν σας αρέσει πολύ να προσθέτετε Splenda στον καφέ σας ή στα αρτοσκευάσματά σας, δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε άλλες γλυκαντικές ουσίες ή πραγματική ζάχαρη πού και πού.

Η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) προτείνει μάλιστα ότι η ανάμειξη γλυκαντικών υλών μπορεί να αυξήσει τη συνολική γλυκύτητα.

Συνοψίζοντας

Να θυμάστε ότι η ζάχαρη σε μικρές ποσότητες είναι εντάξει. Τα γλυκαντικά όπως η σουκραλόζη μπορεί να έχουν κάποια οφέλη, αλλά δεν πρέπει να αφαιρείται τη ζάχαρη, αν δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας όταν χρησιμοποιείται με μέτρο.