Πόσο αξιόπιστος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος;

Photo of author
Written By misswebbie team

Δείκτης Μάζας Σώματος

require
require require

Your BMI is......

BMIClassification
less than 18.5:Underweight
18.5 - 24.9:Normal weight
25 - 29.9:Overweight
30 - 34.9:Class I Obese
35 - 39.9:Class II Obese
40 upwards:Class III Obese

Ο ΔΜΣ αποτελούσε κάποτε χρυσό κανόνα για τον υπολογισμό του υγιούς βάρους και της γενικότερης εικόνας της υγείας μας. Τα στοιχεία όμως δείχνουν ότι η κυριαρχία του έχει τελειώσει για τους παρακάτω τρεις λόγους:

Είναι αρχαίος

«Ο ΔΜΣ δημιουργήθηκε πριν από 200 χρόνια περίπου ως μέθοδος υπολογισμού της παχυσαρκίας» μας πληροφορεί η Leslie Cho, M.D., διευθύντρια στο Cleveland Clinic Women’s Cardiovascular Center.

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν μετρά το λίπος του σώματός σου. Πρόκειται απλώς για την αναλογία του βάρους με το ύψος σου, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν κανένας άλλος παράγοντας (φύλο, πυκνότητα βάρους, ηλικία).

Σου προσθέτει λίπος

Είσαι αθλήτρια; Eχεις πολλή άπαχη μυϊκή μάζα; Μπορεί και πάλι ο ΔΜΣ σου να παραπέμπει σε υπέρβαρο ή και παχύσαρκο άτομο, παρά την άψογη φυσική σου κατάσταση.

Σύμφωνα με μελέτη το 2016, το 47% των ανθρώπων που ανήκουν στην κατηγορία του υπέρβαρου (στην κλίμακα του ΔΜΣ), αλλά και το 29% όσων ανήκουν στην κατηγορία του παχύσαρκου, στην πραγματικότητα είναι υγιείς.

Σε κολακεύει

Ταυτόχρονα, στην ίδια ακριβώς μελέτη, περισσότερο από το 30% των ανθρώπων με «υγιή» ΔΜΣ είχαν υπερβολικά υψηλή πίεση, χοληστερόλη, υψηλά επίπεδα φλεγμονής ή αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία οδηγεί σε διαβήτη τύπου 2.

ΕΝΑΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Πρόκειται για την περίμετρο της μέσης σου. Ούτε κι αυτή όμως προσμετρά κάποια πράγματα, όπως την πυκνότητα των κοκάλων σου, αλλά το υπερβολικό λίπος του στομάχου είναι κόκκινη σημαία για όλους.

Μέτρα με τη μεζούρα την περιφέρεια της μέσης σου, ακριβώς πάνω από τα κόκαλα της λεκάνης. Αποτελέσματα που ξεπερνούν τα 90 εκατοστά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες.

Αν πρόκειται να ανέβεις στη ζυγαριά, προτίμησε κάποια που να υπολογίζει τη σύσταση του σώματός σου, δηλαδή την άπαχη μάζα και τη μάζα του λίπους σου.

Διαβάστε επίσης : Πόσα κιλά πρέπει να είμαι

miss webbie logoΗ ομάδα του Miss Webbie ψάχνει, διαβάζει, ανακαλύπτει και σου προτείνει ό,τι πιο χρήσιμο και πρακτικό για να κάνει την καθημερινότητά σου καλύτερη με γρήγορες, άμεσες, θετικές και ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή σου.