Γυναικείος Οργασμός : Τι γίνεται αν δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε

Photo of author
Written By Achilleas Kandis

Περιεχόμενα

Οι ανδροκρατούμενες επιστημονικές νόρμες σημαίνουν ότι πολλά σχετικά με τον γυναικείο οργασμό παραμένουν παρεξηγημένα και πολλοί επιβλαβείς μύθοι επιμένουν.

Ο γυναικείος οργασμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευχάριστος και να συμβεί κατά τη διάρκεια του αυνανισμού ή της σεξουαλικής δραστηριότητας με έναν ή περισσότερους συντρόφους. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι αν έχει πρόσθετα οφέλη.

Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε γιατί εμφανίζεται ο γυναικείος οργασμός και τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός οργασμού. Επίσης, καταρρίπτουμε ορισμένες κοινές παρανοήσεις.

Γιατί οι γυναίκες έχουν οργασμό;

Τα οφέλη του ανδρικού οργασμού είναι ξεκάθαρα. Οι άνδρες πρέπει να εκσπερματώσουν για να εναποθέσουν σπέρμα στον κόλπο, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Ο ανδρικός οργασμός, επομένως, εξυπηρετεί έναν σαφή εξελικτικό σκοπό.

Ο σκοπός του γυναικείου οργασμού είναι λιγότερο σαφής. Οι ερευνητές έχουν προτείνει πολυάριθμα πιθανά οφέλη, αλλά λίγα έχουν ελεγχθεί αυστηρά και καμία θεωρία δεν έχει πειστική επιστημονική υποστήριξη.

Ωστόσο, δεν έχουν σαφή σκοπό όλα όσα κάνει το σώμα. Οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει τα εξελικτικά οφέλη ορισμένων χαρακτηριστικών που έχουν παραμείνει στον άνθρωπο.

Μια μελέτη του 2016 υποστηρίζει ότι ο γυναικείος οργασμός μπορεί να μην έχει κανένα προφανές εξελικτικό όφελος και ότι μπορεί να είναι ένα κατάλοιπο μιας εποχής όπου οι ορμόνες που σχετίζονται με τον οργασμό ήταν απαραίτητες για την ωορρηξία μιας γυναίκας.

Εφόσον δεν υπήρχε εξελικτική ανάγκη να εξαλειφθεί ο γυναικείος οργασμός, αυτός επέμεινε ακόμη και όταν δεν ήταν πλέον απαραίτητος για τη γονιμότητα.

Ωστόσο, ο οργασμός μπορεί να εξυπηρετεί σημαντικούς σκοπούς. Η ευχαρίστηση που μπορεί να προκαλέσει μπορεί να ενθαρρύνει τις γυναίκες να κάνουν σεξ. Αυτό μπορεί επίσης να προάγει το δέσιμο με τον σεξουαλικό σύντροφο, το οποίο έχει όντως σημαντικά εξελικτικά οφέλη.

Διαβάστε επίσης : Πως τελειώνει μια κοπέλα

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός οργασμού;

Κατά τη διάρκεια της διέγερσης, η ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα αυξάνεται, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο ευαίσθητα.

Καθώς αυξάνεται η διέγερση, ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και ο ρυθμός αναπνοής της γυναίκας μπορεί επίσης να αυξηθούν. Καθώς πλησιάζει ο οργασμός, οι μύες μπορεί να συσπαστούν ή να τεντώσουν. Πολλές γυναίκες βιώνουν ρυθμικούς μυϊκούς σπασμούς στον κόλπο κατά τη διάρκεια ενός οργασμού.

Αρκετοί ερευνητές έχουν προτείνει ότι η σεξουαλική ανταπόκριση ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια, αν και οι θεωρίες τους σχετικά με τα στάδια αυτά διαφέρουν.

Παρόλα αυτά, οι περισσότερες θεωρίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα στάδια:

  • διέγερση, κατά τη διάρκεια της οποίας η διέγερση συσσωρεύεται
  • τοπ σημείο, κατά τη διάρκεια του οποίου η διέγερση αυξάνεται και εξομαλύνεται
  • οργασμός, ο οποίος προκαλεί έντονα συναισθήματα ευχαρίστησης
  • χαλάρωση, κατά την οποία η διέγερση μειώνεται

Πολλές γυναίκες είναι σε θέση να έχουν έναν ακόμη οργασμό μετά την χαλάρωση, ενώ οι άνδρες συνήθως απαιτούν μια περίοδο ανάπαυσης πριν έχουν έναν ακόμη οργασμό.

Διαβάστε επίσης : Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την διέγερση της κλυτορίδας

Οφέλη του οργασμού για την υγεία

Ενώ το διαδίκτυο είναι γεμάτο με άρθρα που υπόσχονται ότι ο οργασμός βελτιώνει το δέρμα, τα μαλλιά και τη γενική υγεία, υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο οργασμός προσφέρει συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία.

Οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει κανένα εξελικτικό όφελος του γυναικείου οργασμού ούτε έχουν διαπιστώσει ότι ο οργασμός βελτιώνει την υγεία.

Αλλά οι οργασμοί είναι ευχάριστοι και η ευχαρίστηση μπορεί να είναι το δικό της όφελος. Το ευχάριστο σεξ μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση ενός ατόμου, να ανακουφίσει από το στρες, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να προωθήσει καλύτερες σχέσεις.

Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να έχουν οργασμό για να μείνουν έγκυες. Ωστόσο, περιορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ο οργασμός μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα.

Μια πολύ μικρή μελέτη, για παράδειγμα, μέτρησε αν υπάρχει καλύτερη κατακράτηση σπέρματος μετά από γυναικείο οργασμό. Αν και τα αποτελέσματα το επιβεβαίωσαν αυτό, η απόδειξη ότι το γυναικείο σώμα συγκρατεί καλύτερα το σπέρμα μετά από έναν οργασμό θα απαιτήσει μεγαλύτερες μελέτες με σχέδια υψηλότερης ποιότητας.

Συνήθεις παρανοήσεις

Οι άνθρωποι έχουν πολλές παρανοήσεις σχετικά με τους γυναικείους οργασμούς. Μερικοί μύθοι περιλαμβάνουν:

Οι γυναίκες που δεν μπορούν να έρθουν σε οργασμό έχουν ψυχολογικά προβλήματα.

Ενώ το τραύμα, τα θέματα σχέσεων και η κακή ψυχική υγεία μπορεί να δυσχεραίνουν τον οργασμό, πολλοί άνθρωποι με υγιή σεξουαλική συμπεριφορά και καλές σχέσεις εξακολουθούν να έχουν δυσκολίες.

Ο οργασμός είναι τόσο μια σωματική όσο και μια ψυχολογική αντίδραση και πολλά προβλήματα υγείας μπορεί να δυσχεράνουν την απόλαυση του σεξ με αυτόν τον τρόπο.

Ορισμένοι άνθρωποι δυσκολεύονται να έρθουν σε οργασμό λόγω ανεπαρκούς λίπανσης. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη λήψη ορμονικών αντισυλληπτικών ή κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη ή λόγω εμμηνόπαυσης.

Επίσης, οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αιδοιοδυνία, η οποία αναφέρεται σε ανεξήγητο πόνο στον κόλπο ή γύρω από το αιδοίο. Η θεραπεία αυτής και άλλων ιατρικών καταστάσεων μπορεί να βελτιώσει τη σεξουαλική ευχαρίστηση.

Οι οργασμοί από διεισδυτικό σεξ είναι συνηθισμένοι ή η πιο υγιής μορφή σεξουαλικής έκφρασης.

Οι αυτόκλητοι ειδικοί, κυρίως άνδρες, έχουν πει εδώ και καιρό στις γυναίκες ότι πρέπει να έχουν οργασμό από την ετεροφυλόφιλη επαφή. Ωστόσο, πολλές γυναίκες μπορούν να έχουν οργασμό μόνο από τη διέγερση της κλειτορίδας.

Ο Σίγκμουντ Φρόιντ υποστήριξε ότι ο κολπικός οργασμός ήταν ο ανώτερος και πιο ώριμος οργασμός. Κανένα στοιχείο δεν υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό.

Διαβάστε επίσης : Τα οφέλη του οργασμού

Οι γυναίκες δεν μπορούν να έχουν κολπικό οργασμό.

Ενώ οι κολπικοί οργασμοί είναι λιγότερο συχνοί από εκείνους που προέρχονται από τη διέγερση της κλειτορίδας, ορισμένες γυναίκες τους έχουν – με ή χωρίς άλλη διέγερση.

Ο γυναικείος οργασμός μπορεί να προκύψει από πολλούς τύπους διέγερσης, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής, κλειτοριδικής και θηλαίας επαφής.

Δεν έχουν όλοι οργασμό από τον ίδιο τύπο διέγερσης.

Οι γυναίκες πρέπει να είναι ερωτευμένες για να έχουν οργασμό.

Ο οργασμός είναι μια σύνθετη ψυχολογική και βιολογική εμπειρία – η επίτευξη και η βίωση του οργασμού δεν είναι ίδια για κάθε γυναίκα. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειάζονται να νιώσουν αγάπη για να έρθουν σε οργασμό, ενώ άλλες όχι.

Η σχέση ενός ατόμου με τον σύντροφό του μπορεί να επηρεάζει ή να μην επηρεάζει την ικανότητά του να έχει οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι το 86% των λεσβιών γυναικών δήλωσαν ότι συνήθως ή πάντα έχουν οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ, σε σύγκριση με μόλις 66% των αμφιφυλόφιλων γυναικών και 65% των ετεροφυλόφιλων γυναικών.

Οι συμμετέχουσες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν συχνά οργασμό εάν:

  • λάμβαναν περισσότερο στοματικό σεξ
  • είχαν μεγαλύτερης διάρκειας σεξ
  • ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση τους
  • ζητούσαν αυτό που ήθελαν στο κρεβάτι
  • συμμετείχαν σε σεξουαλικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνήματα
  • εξέφραζαν την αγάπη τους κατά τη διάρκεια του σεξ
  • πραγματοποίησαν σεξουαλικές φαντασιώσεις
  • δοκίμασαν νέες σεξουαλικές στάσεις

Ένας σύντροφος μπορεί να καταλάβει αν μια γυναίκα είχε οργασμό.

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καταλάβετε αν μια γυναίκα είχε οργασμό χωρίς να τη ρωτήσετε. Μερικοί άνθρωποι κάνουν θορύβους κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, ενώ άλλοι είναι σιωπηλοί. Κάποιοι κοκκινίζουν ή ιδρώνουν μετά από έναν οργασμό, ενώ άλλοι όχι.

Ένα άτομο που θέλει να μάθει αν η σύντροφός του είχε οργασμό μπορεί να ρωτήσει χωρίς να είναι συγκρουσιακό.

Αν η απάντηση είναι αρνητική, αποφύγετε την κριτική, το θυμό ή το αίσθημα ανεπάρκειας – αυτά μπορεί να ασκήσουν πίεση στο άτομο να έρθει σε οργασμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και να το κάνει πιο δύσκολο. Αντ’ αυτού, συζητήστε αν θα προτιμούσε μια διαφορετική προσέγγιση στο σεξ.

Τι γίνεται αν δεν μπορείτε να έρθετε σε οργασμό;

Το να μην μπορείτε να έρθετε σε οργασμό είναι ένα συνηθισμένο ζήτημα και μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να μην λαμβάνουν το σωστό είδος διέγερσης κατά τη διάρκεια του σεξ, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν βιώσει τραύμα που συνδέεται με το σεξ. Άλλοι μπορεί απλώς να μην ενδιαφέρονται.

Μια ανάλυση του 2018 135 προηγούμενων μελετών εντόπισε διάφορους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο σεξουαλικής δυσλειτουργίας, μεταξύ των οποίων:

  • προβλήματα σχέσεων
  • άγχος
  • θέματα ψυχικής υγείας
  • κακή σωματική υγεία
  • ουρογεννητικά ζητήματα, όπως πυελικός πόνος
  • ιστορικό έκτρωσης
  • ιστορικό ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων
  • σεξουαλική κακοποίηση
  • είναι θρησκευόμενη, ίσως λόγω σεξουαλικής ντροπής και στιγματισμού

Η ίδια μελέτη εντόπισε αρκετούς τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου που βελτιώνουν τη σεξουαλική εμπειρία, όπως:

  • άσκηση
  • καθημερινή στοργή από σύντροφο
  • θετική εικόνα του σώματος
  • σεξουαλική εκπαίδευση
  • στενή επικοινωνία με τον σύντροφο

Ο αυνανισμός μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να βρει αυτό που του κάνει καλό. Ορισμένες άλλες στρατηγικές που μπορεί να βοηθήσουν περιλαμβάνουν:

  • τη χρήση σεξουαλικών λιπαντικών για να γίνει το σεξ πιο άνετο
  • να ζητάτε από τον σύντροφο να διεγείρει την κλειτορίδα κατά τη διάρκεια του σεξ
  • αυνανισμό κατά τη διάρκεια του σεξ
  • συζήτηση φαντασιώσεων με τον σύντροφο
  • να λέτε στον σύντροφο αν κάτι δεν σας φαίνεται καλό

Η προαναφερθείσα μελέτη του 2018 που συνέκρινε τη συχνότητα οργασμού μεταξύ ατόμων διαφόρων σεξουαλικών προσανατολισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι οι ακόλουθες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του σεξ αυξάνουν την πιθανότητα οι γυναίκες να έχουν οργασμό:

  • βαθιά φιλιά
  • διέγερση των γεννητικών οργάνων κατά την κολπική επαφή
  • στοματικό σεξ

Εάν οι στρατηγικές αυτοβοήθειας δεν αποδώσουν, ένας γιατρός που ειδικεύεται στη σεξουαλική δυσλειτουργία μπορεί να είναι σε θέση να εντοπίσει το πρόβλημα, εάν υπάρχει.

Πολλά ιατρικά ζητήματα μπορεί να δυσχεράνουν την επίτευξη οργασμού, όπως:

  • η έλλειψη λίπανσης
  • ορμονικές ανισορροπίες
  • πυελικός πόνος
  • μυϊκή δυσλειτουργία
  • ιστορικό τραύματος

Όταν το τραύμα ή τα προβλήματα στη σχέση δυσκολεύουν την επίτευξη οργασμού ή όταν ένα άτομο νιώθει ντροπή για το σεξ ή τις επιθυμίες του, η ατομική συμβουλευτική ή η συμβουλευτική ζεύγους μπορεί να βοηθήσει.

Συνοψίζοντας

Η σοβαρή επιστημονική έρευνα σχετικά με τον γυναικείο οργασμό είναι σχετικά πρόσφατη. Ακόμη και ορισμένοι γιατροί μπορεί να εξακολουθούν να πιστεύουν μύθους για τον γυναικείο οργασμό ή να θεωρούν ότι είναι ασήμαντος για τη γυναικεία σεξουαλική εμπειρία.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τον οργασμό.

Ένας καλός γιατρός (σεξολόγος ή ουρολόγος) μπορεί να βοηθήσει μια γυναίκα να κατανοήσει τη διαδικασία του οργασμού και να εντοπίσει τα πιθανά εμπόδια στη σεξουαλική ικανοποίηση.

Δεν υπάρχει σωστός τρόπος για τον οργασμό και δεν υπάρχει σωστός τρόπος να αισθάνεστε για το σεξ. Οι άνθρωποι πρέπει να επιδιώκουν αυτό που τους κάνει να αισθάνονται καλά.