Πως τελειώνει μια κοπέλα και τι ακριβώς συμβαίνει

Photo of author
Written By Achilleas Kandis

Οι γυναίκες έρχονται σε οργασμό μέσω πολλών διαφορετικών μέσων και τύπων διέγερσης

Ο γυναικείος οργασμός απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και πολλά χρόνια και συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο έντονου επιστημονικού ενδιαφέροντος. Οι γιατροί προβληματίζονται σχετικά με τα διάφορα μέσα με τα οποία οι γυναίκες μπορούν να επιτύχουν οργασμό και τα πράγματα που μπορούν να αποτρέψουν τον οργασμό στις γυναίκες.

Οργασμός στις γυναίκες: Τι ακριβώς συμβαίνει;

Όταν οι γυναίκες έρχονται σε οργασμό, «υπάρχουν αλλαγές σε ολόκληρο το σώμα, μια εμπειρία από το κεφάλι μέχρι τα νύχια», μας πληροφορεί ο Δόκτωρ Θάνος , γιατρός στην ουρολογία και αρθρογράφος και επιστημονικός συνεργάτης στο uromed.gr

Πώς οι γυναίκες πετυχαίνουν οργασμό

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τελειώνει μια κοπέλα είναι μέσω μιας διαδικασίας τεσσάρων βημάτων προσανατολισμένη στον στόχο που περιγράφηκε για πρώτη φορά από τους  ερευνητές William Masters και Virginia Johnson πριν από δεκαετίες.

  1. Ενθουσιασμός  Σε αυτή την κατάσταση επιθυμίας ή διέγερσης, η γυναίκα ξεκινά ή αποδέχεται το  σεξ , και καθώς αυτό ξεκινά, βρίσκει τον εαυτό της να εστιάζει κυρίως στα σεξουαλικά ερεθίσματα. Το αίμα αρχίζει να διαβρέχει την κλειτορίδα,  τον κόλπο και τις θηλές και δημιουργεί ένα σεξουαλικό ρουζ σε όλο το σώμα. Ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται. Η τεστοστερόνη και οι νευροδιαβιβαστές όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες, λέει ο Δρ Θάνος.
  2. Πλατφόρμα Οργασμού  Η σεξουαλική ένταση δημιουργείται ως πρόδρομος του οργασμού. Το εξωτερικό ένα τρίτο του κόλπου γεμίζει ιδιαίτερα με αίμα, δημιουργώντας αυτό που οι ερευνητές αναφέρουν ως «πλατφόρμα οργασμού». Η εστίαση στα σεξουαλικά ερεθίσματα πνίγει όλες τις άλλες αισθήσεις. Ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η αναπνοή συνεχίζουν να αυξάνονται.
  3. Οργασμός  Μια σειρά από ρυθμικές συσπάσεις συμβαίνουν στη μήτρα, τον κόλπο και  τους μύες του πυελικού εδάφους . Η σεξουαλική ένταση που προκαλείται από τον έρωτα ή την αυτοδιέγερση απελευθερώνεται και οι μύες σε όλο το σώμα μπορεί να συστέλλονται. Ένα αίσθημα ζεστασιάς συνήθως πηγάζει από τη λεκάνη και εξαπλώνεται σε ολόκληρο το σώμα.
  4. Ανάλυση  Το σώμα χαλαρώνει, με το αίμα να ρέει μακριά από τα εμποτισμένα σεξουαλικά όργανα. Ο καρδιακός ρυθμός, η αρτηριακή πίεση και η αναπνοή επανέρχονται στο φυσιολογικό.

Το χάσμα του οργασμού

Ενώ οι ερευνητές έχουν μελετήσει προσεκτικά τι συμβαίνει στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του οργασμού, έχουν επίσης σημειώσει ότι οι γυναίκες δεν έχουν οργασμούς τόσο συχνά όσο οι άνδρες σε ετεροφυλοφιλικές σεξουαλικές επαφές. Αυτό είναι γνωστό ως « χάσμα οργασμού » και είναι ένα καλά τεκμηριωμένο φαινόμενο μεταξύ εκείνων που μελετούν τη σεξουαλικότητα.

Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη της διδακτορικής φοιτήτριας Grace Wetzel έδειξε ότι οι γυναίκες που δεν έχουν οργασμούς αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν πρόκειται να τους έχουν και μετά έχουν πράγματι λιγότερους από αυτούς. Αυτή η αυτοεκπληρούμενη σεξουαλική προφητεία τους οδηγεί στο να μην δίνουν προτεραιότητα στους οργασμούς τους, κάτι που μπορεί να κάνει τη σεξουαλική τους ζωή λιγότερο ικανοποιητική.

«Όσο περισσότερους οργασμούς έχετε στη σχέση σας, τόσο περισσότερους περιμένετε να έχετε και τόσο περισσότερο τους θέλετε ή τους επιθυμείτε σε αυτή τη σχέση», λέει ο Wetzel. «Η χαμηλότερη συχνότητα του χάσματος οργασμού βλάπτει τις γυναίκες, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι γυναίκες υποτιμούν τους οργασμούς. Και αυτό είναι σημαντικό γιατί αν δίνουν λιγότερη έμφαση στον οργασμό, τότε θα έχουν λιγότερη ευχαρίστηση. Και αν συνεχίσουν να έχουν λιγότερο οργασμό και να περιμένουν λιγότερα, τότε ο κύκλος θα διαιωνιστεί». Και καθώς ο οργασμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους προγνωστικούς παράγοντες της σεξουαλικής ικανοποίησης και κατά συνέπεια μιας ικανοποιητικής σχέσης, ο Δρ Θάνου λέει, «υπάρχουν οφέλη από την εργασία σε αυτό στις σχέσεις των ανθρώπων».

Πώς κλείνεις το χάσμα του οργασμού; Πρέπει να δώσετε έμφαση στη σεξουαλική επικοινωνία μεταξύ των συντρόφων, να δώσετε προτεραιότητα στη διέγερση της κλειτορίδας για ζευγάρια και να καταργήσετε την έμφαση στην ιδέα ότι η βιολογία στέκεται εμπόδιο στην κορύφωση μιας γυναίκας. «Δεν είναι ότι οι γυναίκες είναι «δύσκολο» να φτάσουν στον οργασμό», λέει ο Θάνου, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει τίποτα στην ανατομία, τη γενετική ή τις ορμόνες τους που εμποδίζουν τις γυναίκες από τον οργασμό – οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να έχουν οργασμό όταν αυνανίζονται. Οι γυναίκες θα πρέπει να ακολουθήσουν την τεχνική που τους λειτουργεί καλύτερα στον αυνανισμό και να την φέρουν στο σεξ τους .

Διαφορετικοί τύποι διέγερσης, Διαφορετικοί τύποι οργασμού

Οι γυναίκες είναι ευλογημένες με σώματα που είναι ικανά να βιώσουν οργασμό με περισσότερους από έναν τρόπους. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχουν έως και 12 τύποι γυναικείων οργασμών. Ο πιο συνηθισμένος τύπος είναι ο «κλειτοριδικός» οργασμός, λέει ο Δρ Θάνου.

Η διέγερση της κλειτορίδας έχει αποδειχθεί η πιο σίγουρη οδός για τον οργασμό. «Νομίζω ότι η διέγερση της κλειτορίδας [παράγει] πιθανώς το πιο κοντινό ανάλογο με  τον ανδρικό οργασμό , όπου αποκτάς στυτικό ιστό, υπάρχει απελευθέρωση και μετά την απελευθέρωση είναι άβολο να συνεχίσεις», λέει ο Steven R. Goldstein, MD , καθηγητής μαιευτικής και μαιευτικής και Γυναικολογία στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Κολπική διέγερση, το σημείο G και έντονη σεξουαλική απόλαυση

Αλλά μερικές γυναίκες μπορούν επίσης να βιώσουν οργασμό μέσω κολπικής διέγερσης. Μια ομάδα ερευνητών πιστώνει το  σημείο G , μια περιοχή που ονομάστηκε και περιγράφηκε από τον Beverly Whipple, PhD, RN, επίτιμο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϋ και πρώην πρόεδρο της Αμερικανικής Ένωσης Εκπαιδευτικών, Συμβούλων και Θεραπευτών σεξουαλικότητας. (AASECT).

Το σημείο G είναι μια περιοχή αισθητή μέσα από το τοίχωμα του κόλπου , μια ίντσα ή δύο πίσω από το πίσω μέρος του ηβικού οστού κοντά στη συμβολή της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας και αποτελείται από ιστούς της κλειτορίδας, της ουρήθρας και του γυναικείου προστάτη , λέει ο Δρ Θάνου. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι όταν διεγείρεται, το σημείο G προκαλεί έντονη σεξουαλική ευχαρίστηση σε ορισμένες γυναίκες. Άλλοι αναρωτιούνται εάν οι γυναίκες μπορούν να νιώσουν τέτοια ευχαρίστηση σε αυτήν την τοποθεσία.

Αισθητηριακά μονοπάτια, διέγερση και δημιουργία οργασμού

Οι γυναίκες μπόρεσαν επίσης να έχουν οργασμούς μέσω διέγερσης του στήθους ή άλλων μερών του σώματος ή μέσω της χρήσης σεξουαλικών εικόνων χωρίς κανένα άγγιγμα. Οι ερευνητές έχουν βρει ακόμη και μια νευρική οδό έξω από το νωτιαίο μυελό, μέσω του αισθητηρίου πνευμονογαστρικού νεύρου, που θα οδηγήσει μια γυναίκα να βιώσει οργασμό μέσω των αισθήσεων που μεταδίδονται απευθείας στον εγκέφαλο. «Υπάρχουν πολλά νευρικά μονοπάτια που είναι υπεύθυνα για την εμπειρία του οργασμού στις γυναίκες», λέει ο Δρ Θάνου.

Ο γυναικείος οργασμός: Προβλήματα

Ενώ υπάρχουν σωματικά προβλήματα που μπορούν να εμποδίσουν μια γυναίκα να βιώσει οργασμό, τα συναισθήματα μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Ορισμένοι ερευνητές λένε ότι το άγχος και η κατάθλιψη μπορούν να εμποδίσουν μια γυναίκα να προχωρήσει στον κύκλο της σεξουαλικής απόκρισης. Τα συναισθήματα φόβου, ενοχής, απόσπασης της προσοχής ή απώλειας ελέγχου μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον οργασμό. Ομοίως με τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία , οι γυναίκες μπορεί μερικές φορές να έχουν προβλήματα στην επίτευξη ή τη διατήρηση της επαρκής ροής αίματος, λέει ο Δρ Θάνου.

Θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να φτάσουν στον οργασμό

Υπολογίζεται ότι παραπάνω από το ένα τέταρτο των Ελληνίδων γυναικών έχουν προβλήματα και δυσκολεύονται ή δεν μπορούν να βιώσουν οργασμό .

Οι γιατροί και οι σεξοθεραπευτές χρησιμοποιούν διάφορους τύπους θεραπειών για να βοηθήσουν τις γυναίκες να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια στον οργασμό. Ο κατευθυνόμενος αυνανισμός, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η συμπεριφορική θεραπεία είναι μερικά από τα μέσα που μια γυναίκα μπορεί να θέλει να διερευνήσει εάν δεν μπορεί να φτάσει στο αποκορύφωμα. Οι γυναίκες μπορεί επίσης να θέλουν να δοκιμάσουν να χρησιμοποιήσουν έναν δονητή για να παρέχουν αυξημένη διέγερση της κλειτορίδας ή ένα δονητή κατασκευασμένο για να παρέχει καλύτερη διέγερση του σημείου G.

Παρεμβάσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη για προβλήματα με τον οργασμό

Εάν οι μέθοδοι συμπεριφοράς δεν λειτουργούν και μια γυναίκα ενδιαφέρεται για άλλη παρέμβαση, υπάρχουν λύσεις που έχουν ερευνηθεί καλύτερα για τη ανδρική στυτική δυσλειτουργία  και που μπορεί να βοηθήσουν.

Ο κος Θάνου λέει ότι «για τις γυναίκες που έχουν πρόβλημα με τη διέγερση, παρόμοια με τους άνδρες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το γνωστό μπλε χάπι Viagra». «Επιπλέον, συσκευές ανέγερσης κενού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της λίμπιντο και της διέγερσης. Αυτή η συσκευή εφαρμόζει ήπια αναρρόφηση στην κλειτορίδα».

Μπορεί επίσης να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο του βελονισμού . Η σεξουαλικότητα είναι μια πολύπλοκη διασταύρωση βιολογικών, ψυχολογικών, πνευματικών και άλλων παραγόντων. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM) μπορεί να είναι καλύτερη από τη δυτική ιατρική στην αντιμετώπιση αυτών των περιπλοκών. Στην πραγματικότητα, ο βελονισμός είναι μια από τις πιο κοινές θεραπείες που χρησιμοποιούνται στο για να βοηθήσουν στη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας ενός άνδρα ή μιας γυναίκας.

θεραπείες για γυναίκες με χαμηλή σεξουαλική επιθυμία

Για τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν λίγη σεξουαλική επιθυμία και που είχαν αποκλειστεί άλλες ψυχοκοινωνικές και ιατρικές αιτίες μειωμένης λίμπιντο , η χρήση τοπικής τεστοστερόνης μπορεί να είναι χρήσιμη. Ο κος Θάνου σημειώνει ότι πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αν και όπως επισημαίνει αυτή η ανασκόπηση στο Journal of Women’s Health , οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον καρδιαγγειακό κίνδυνο και τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού δεν είναι ακόμη γνωστές. Η International Society for the Study of Women’s Health υποστηρίζει τη θεραπεία με τεστοστερόνη για μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και σημειώνει ότι τα περιορισμένα δεδομένα υποστηρίζουν επίσης τη χρήση σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες όψιμης αναπαραγωγικής ηλικίας με διαταραχή υποκινητικής σεξουαλικής επιθυμίας.

Η διαβούλευση με έναν σεξοθεραπευτή θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ χρήσιμη. Οι σεξοθεραπευτές είναι εξουσιοδοτημένοι, ειδικά εκπαιδευμένοι σύμβουλοι που μπορεί να είναι ψυχολόγοι, ψυχίατροι ή άλλοι επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Σκοπός τους είναι να σας βοηθήσουν να καταλάβετε τα σεξουαλικά σας ζητήματα. Ο θεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε συναισθηματικά ζητήματα που μπορεί να συμβάλλουν σε σεξουαλικά ζητήματα που προκαλούν άγχος στη σχέση.