Δίαιτα αποτοξίνωσης : Τι είναι και πως λειτουργεί

Photo of author
Written By Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης (αποτοξίνωση) είναι σήμερα πιο δημοφιλείς από ποτέ.

Αυτές οι δίαιτες ισχυρίζονται ότι καθαρίζουν το αίμα σας και απομακρύνουν τις επιβλαβείς τοξίνες από το σώμα σας.

Ωστόσο, δεν είναι απολύτως σαφές πώς το κάνουν αυτό, ποιες συγκεκριμένες ενώσεις υποτίθεται ότι πρέπει να εξαλείψουν και αν λειτουργούν.

Αυτή είναι μια λεπτομερής ανασκόπηση των διαίτων αποτοξίνωσης και των επιπτώσεών τους στην υγεία.

Τι είναι η δίαιτα αποτοξίνωσης

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι γενικά βραχυπρόθεσμες διατροφικές παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για την αποβολή των τοξινών από το σώμα σας.

Μια τυπική δίαιτα αποτοξίνωσης περιλαμβάνει μια περίοδο νηστείας, ακολουθούμενη από μια αυστηρή δίαιτα με φρούτα, λαχανικά, χυμούς φρούτων και νερό. Μερικές φορές μια αποτοξίνωση περιλαμβάνει επίσης βότανα, τσάγια, συμπληρώματα και καθαρισμούς του παχέος εντέρου ή κλύσματα.

Η δίαιτα αποτοξίνωσης κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι:

 • Θα ξεκουράσει τα όργανά σας
 • Τονώνει το συκώτι σας για να απαλλαγείτε από τις τοξίνες
 • Προωθεί την αποβολή τοξινών μέσω των περιττωμάτων, των ούρων και του ιδρώτα
 • Βελτιώνει την κυκλοφορία
 • Δίνει στο σώμα σας υγιεινά θρεπτικά συστατικά

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης συνιστώνται συνήθως λόγω πιθανής έκθεσης σε τοξικές χημικές ουσίες στο περιβάλλον ή στη διατροφή σας. Αυτά περιλαμβάνουν ρύπους, συνθετικές χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα και άλλες επιβλαβείς ενώσεις.

Αυτές οι δίαιτες υποστηρίζεται επίσης ότι βοηθούν σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία , τα πεπτικά προβλήματα, οι αυτοάνοσες ασθένειες, οι φλεγμονές, οι αλλεργίες, το φούσκωμα και η χρόνια κόπωση.

Ωστόσο, η ανθρώπινη έρευνα σχετικά με τις δίαιτες αποτοξίνωσης είναι ελλιπής και οι ελάχιστες μελέτες που υπάρχουν είναι σημαντικά λανθασμένες. Δείτε πως θα χάσετε 5 κιλά

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί για την αποβολή των τοξινών από το σώμα σας. Υποστηρίζεται ότι βοηθούν διάφορα προβλήματα υγείας.

acai berry 900

Αυτά είναι μερικά από τα οφέλη της χρήσης του AcaiBerry900

Θα αποκτήσεις εύκολα και χωρίς κόπο το επιθυμητό βάρος
Θα δείς πολύ γρήγορη αλλαγή στην σιλουέτα σου
✓ Θα αυξηθεί η ενέργεια σου

Από 49€

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι και δίαιτες αποτοξίνωσης

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε μια δίαιτα αποτοξίνωσης – από ολικές νηστείες πείνας έως απλούστερες τροποποιήσεις των τροφίμων. 7ήμερο πρόγραμμα αποτοξίνωσης

Οι περισσότερες δίαιτες αποτοξίνωσης περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα:

 • Νηστεία για 1-3 ημέρες.
 • Πίνοντας φρέσκους χυμούς φρούτων και λαχανικών, smoothies, νερό και τσάι.
 • Πίνοντας μόνο συγκεκριμένα υγρά, όπως αλατισμένο νερό ή χυμό λεμονιού.
 • Εξάλειψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα, μολυσματικές ουσίες και αλλεργιογόνα.
 • Λήψη συμπληρωμάτων ή βοτάνων.
 • Αποφυγή όλων των αλλεργιογόνων τροφων και στη συνέχεια επαναφέρετε σιγά σιγά.
 • Χρησιμοποιώντας καθαρτικά, καθαριστικά του παχέος εντέρου ή κλύσματα.
 • Άσκηση τακτικά.
 • Πλήρης εξάλειψη του αλκοόλ, του καφέ, του τσιγάρου και της ζάχαρης .

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης ποικίλλουν σε ένταση και διάρκεια.

Υπάρχουν πολλά είδη αποτοξίνωσης. Σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν νηστεία, κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, αποφυγή επιβλαβών συστατικών ή/και λήψη συμπληρωμάτων.

Διαβάστε επίσης : Sirtfood Diet

Ποιες τοξίνες αποβάλλονται;

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης σπάνια προσδιορίζουν τις συγκεκριμένες τοξίνες που στοχεύουν να αφαιρέσουν. Οι μηχανισμοί με τους οποίους λειτουργούν είναι επίσης ασαφείς.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης απομακρύνουν τυχόν τοξίνες από το σώμα σας.

Επιπλέον, το σώμα σας είναι σε θέση να καθαριστεί μέσω του ήπατος, των κοπράνων, των ούρων και του ιδρώτα. Το συκώτι σας κάνει τις τοξικές ουσίες αβλαβείς και στη συνέχεια διασφαλίζει ότι απελευθερώνονται από το σώμα σας.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν μερικές χημικές ουσίες που μπορεί να μην αφαιρούνται τόσο εύκολα με αυτές τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων οργανικών ρύπων (POPs), των φθαλικών ενώσεων, της δισφαινόλης Α (BPA) και των βαρέων μετάλλων.

Αυτά τείνουν να συσσωρεύονται στον λιπώδη ιστό ή στο αίμα και μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος —ακόμα και χρόνια— για να ξεπλυθεί το σώμα σας.

Ωστόσο, αυτές οι ενώσεις γενικά αφαιρούνται ή περιορίζονται σε εμπορικά προϊόντα σήμερα.

Συνολικά, υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι οι δίαιτες αποτοξίνωσης βοηθούν στην εξάλειψη οποιασδήποτε από αυτές τις ενώσεις.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης σπάνια προσδιορίζουν τις συγκεκριμένες τοξίνες που υποστηρίζεται ότι αφαιρούν και λείπουν αποδείξεις ότι αφαιρούν καθόλου τις τοξίνες. Το σώμα σας μπορεί να καθαριστεί από τις περισσότερες τοξίνες μέσω του ήπατος, των κοπράνων, των ούρων και του ιδρώτα.

Πόσο αποτελεσματικές είναι αυτές οι δίαιτες;

Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο συγκεντρωμένοι και ενεργητικοί κατά τη διάρκεια και μετά τις δίαιτες αποτοξίνωσης.

Ωστόσο, αυτή η βελτιωμένη ευεξία μπορεί απλώς να οφείλεται στην εξάλειψη των επεξεργασμένων τροφίμων, του αλκοόλ και άλλων ανθυγιεινών ουσιών από τη διατροφή σας.

Μπορεί επίσης να λαμβάνετε βιταμίνες και μέταλλα που έλειπαν από τον οργανισμό σας.

Τούτου λεχθέντος, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν επίσης ότι αισθάνονται πολύ αδιαθεσία κατά την περίοδο αποτοξίνωσης.

Επιδράσεις στην απώλεια βάρους

Πολύ λίγες επιστημονικές μελέτες έχουν διερευνήσει πώς οι δίαιτες αποτοξίνωσης επηρεάζουν την απώλεια βάρους.

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν πολλά κιλά γρήγορα, αυτό το αποτέλεσμα φαίνεται να οφείλεται στην απώλεια αποθεμάτων υγρών και υδατανθράκων και όχι λίπους. Αυτό το βάρος συνήθως ανακτάται γρήγορα μόλις σταματήσετε τον καθαρισμό.

Μια μελέτη σε υπέρβαρες Κορεάτισσες εξέτασε τη δίαιτα αποτοξίνωσης με λεμόνι , η οποία σας περιορίζει σε ένα μείγμα βιολογικών σιροπιών σφενδάμου ή φοίνικα και χυμού λεμονιού για επτά ημέρες.

Αυτή η δίαιτα μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος, το ΔΜΣ, το ποσοστό σωματικού λίπους, την αναλογία μέσης προς τους γοφούς, την περίμετρο της μέσης, τους δείκτες φλεγμονής, την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα λεπτίνης στην κυκλοφορία.

Εάν μια δίαιτα αποτοξίνωσης περιλαμβάνει σοβαρό περιορισμό των θερμίδων, σίγουρα θα προκαλέσει απώλεια βάρους και βελτιώσεις στη μεταβολική υγεία – αλλά είναι απίθανο να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το βάρος μακροπρόθεσμα.

Δίαιτες αποτοξίνωσης, βραχυπρόθεσμη νηστεία και στρες

Αρκετές ποικιλίες δίαιτας αποτοξίνωσης μπορεί να έχουν αποτελέσματα παρόμοια με εκείνα της βραχυπρόθεσμης ή διαλείπουσας νηστείας .

Η βραχυπρόθεσμη νηστεία μπορεί να βελτιώσει διάφορους δείκτες ασθενειών σε μερικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης ευαισθησίας στη λεπτίνη και στην ινσουλίνη.

Ωστόσο, αυτές οι επιπτώσεις δεν ισχύουν για όλους. Μελέτες σε γυναίκες δείχνουν ότι τόσο μια 48ωρη δίαιτα όσο και μια περίοδος 3 εβδομάδων μειωμένης πρόσληψης θερμίδων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της ορμόνης του στρες. Διαβάστε επίσης  : πως να χάσω 10 κιλά

Επιπλέον, οι δίαιτες crash μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία , καθώς περιλαμβάνουν αντίσταση σε πειρασμούς και αίσθημα ακραίας πείνας.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να βοηθήσουν στη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, αν και απαιτούνται περισσότερες μελέτες. Ορισμένες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να μοιάζουν με προγράμματα διαλείπουσας νηστείας, τα οποία μπορούν να βελτιώσουν ορισμένους βιοδείκτες της υγείας.

Πιθανά Οφέλη της αποτοξινωνικής δίαιτας

Μερικές πτυχές της δίαιτας αποτοξίνωσης μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία, όπως:

 • Αποφυγή διατροφικών πηγών βαρέων μετάλλων και POPs
 • Απώλεια υπερβολικού λίπους
 • Άσκηση και εφίδρωση τακτικά
 • Τρώγοντας ολόκληρα, θρεπτικά, υγιεινά τρόφιμα
 • Αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων
 • Πόσιμο νερό και πράσινο τσάι
 • Περιορισμός του στρες, χαλάρωση και καλός ύπνος

Η τήρηση αυτών των οδηγιών συνδέεται γενικά με τη βελτίωση της υγείας — ανεξάρτητα από το αν ακολουθείτε δίαιτα αποτοξίνωσης.

Πολλές πτυχές της δίαιτας αποτοξίνωσης μπορεί να βοηθήσουν την υγεία σας. Αυτά περιλαμβάνουν την αποφυγή περιβαλλοντικών τοξινών, την άσκηση, την κατανάλωση θρεπτικών τροφών, το πόσιμο νερό, τον περιορισμό του στρες και τη χαλάρωση.

Ασφάλεια και Παρενέργειες

Πριν κάνετε οποιοδήποτε είδος δίαιτα αποτοξίνωσης, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις πιθανές παρενέργειες.

Σοβαρός Περιορισμός Θερμίδων

Αρκετές δίαιτες αποτοξίνωσης συνιστούν νηστεία ή σοβαρό περιορισμό των θερμίδων. Η βραχυπρόθεσμη νηστεία και η περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση , ευερεθιστότητα και κακοσμία του στόματος.

Η μακροχρόνια νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκειες ενέργειας, βιταμινών και μετάλλων, καθώς και ανισορροπία ηλεκτρολυτών και ακόμη και θάνατο.

Επιπλέον, οι μέθοδοι καθαρισμού του παχέος εντέρου, οι οποίες μερικές φορές συνιστώνται κατά τη διάρκεια αποτοξίνωσης, μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, κράμπες, φούσκωμα , ναυτία και έμετο.

Υπερδοσολογία

Ορισμένες δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να ενέχουν τον κίνδυνο υπερβολικής δόσης συμπληρωμάτων, καθαρτικών, διουρητικών, ακόμη και νερού.

Υπάρχει έλλειψη ρύθμισης και παρακολούθησης στη βιομηχανία αποτοξίνωσης και πολλά τρόφιμα και συμπληρώματα αποτοξίνωσης μπορεί να μην έχουν καμία επιστημονική βάση.

Στη χειρότερη περίπτωση, οι ετικέτες των συστατικών των προϊόντων αποτοξίνωσης μπορεί να είναι ανακριβείς. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερδοσολογίας, οδηγώντας δυνητικά σε σοβαρές – ακόμη και θανατηφόρες – επιπτώσεις.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ορισμένοι άνθρωποι δεν θα πρέπει να ξεκινούν προγράμματα αποτοξίνωσης ή περιορισμού θερμίδων χωρίς να συμβουλευτούν πρώτα έναν γιατρό.

Οι πληθυσμοί σε κίνδυνο περιλαμβάνουν παιδιά, έφηβους, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, υποσιτισμένους, έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και άτομα που έχουν προβλήματα σακχάρου στο αίμα, όπως διαβήτη ή διατροφική διαταραχή .

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να περιορίσουν σοβαρά την πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, θέτοντας διάφορους κινδύνους για την υγεία σας. Ορισμένες ομάδες ανθρώπων δεν πρέπει ποτέ να κάνουν δίαιτες αποτοξίνωσης.

Συνοψίζοντας

Το σώμα σας εκτίθεται συχνά σε τοξικές ουσίες. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, μπορεί να τα αφαιρέσει χωρίς πρόσθετη βοήθεια.

Αν και οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να φαίνονται δελεαστικές, τα οφέλη τους πιθανότατα δεν έχουν να κάνουν με την καταπολέμηση των τοξινών, αλλά μάλλον με την εξάλειψη διαφόρων ανθυγιεινών τροφών .

Μια πολύ πιο έξυπνη προσέγγιση είναι να τρώτε πιο υγιεινά και να βελτιώνετε τον τρόπο ζωής σας αντί να κάνετε έναν δυνητικά επικίνδυνο καθαρισμό.

MATCHA SLIM

matcha slim buy

Ρόφημα Αδυνατίσματος Matcha Slim

Χάνεις κιλά και διατηρείς το βάρος σου εύκολα
Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, βελτιώνει την υγεία
Βελτιώνει τον ύπνο και σε γεμίζει ενέργεια

39€  78€