Ποσό νερό πρέπει να πίνω : Δείτε πως να το υπολογίσετε

Photo of author
Written By Achilleas Kandis

Πόσο νερό πρέπει να πίνετε κάθε μέρα; Είναι μια απλή ερώτηση χωρίς εύκολη απάντηση.

Οι διάφορες μελέτες που έχουν γίνει, έχουν παράγει ποικίλες συστάσεις κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Οι ατομικές σας ανάγκες σε νερό εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας σας, του πόσο δραστήριοι είστε και του πού ζείτε.

Καμία φόρμουλα ή σύσταση δεν είναι ίδια για όλους. Μαθαίνοντας περισσότερα για τις ανάγκες του σώματός σας, όσον αφορά για τα υγρά που χρειάζεστε, αυτό είναι ένας καλός μπούσουλας για σας βοηθήσει να υπολογίσετε πόσο νερό πρέπει να πίνετε κάθε μέρα.

Ποια είναι τα οφέλη του νερού για την υγεία;

Το νερό είναι το κύριο χημικό συστατικό του σώματός μας και αποτελεί περίπου το 50% έως 70% του σωματικού μας βάρους. Το σώμα σας είναι απόλυτα εξαρτημένο από το νερό και χωρίς αυτό δεν μπορεί να επιβιώσει.

Κάθε κύτταρο, ιστός και όργανο του σώματός σας χρειάζεται νερό για να λειτουργεί σωστά. Για παράδειγμα, το νερό:

 • Αποβάλλει τα απόβλητα μέσω της ούρησης, της εφίδρωσης και των κινήσεων του εντέρου
 • Διατηρεί τη θερμοκρασία σας σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Λιπαίνει και μαλακώνει τις αρθρώσεις
 • Προστατεύει τους ευαίσθητους ιστούς

Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση – μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν δεν έχουμε αρκετό νερό στο σώμα μας για να εκτελέσουμε τις φυσιολογικές λειτουργίες. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε εξαντλημένοι.

Πόσο νερό χρειάζομαι

Κάθε μέρα χάνετε υγρά μέσω της αναπνοής, του ιδρώτα, των ούρων και των κενώσεων. Για να λειτουργεί σωστά το σώμα σας, πρέπει να αναπληρώνετε τα αποθέματα νερού καταναλώνοντας ροφήματα και τρόφιμα που περιέχουν νερό.

Πόσα υγρά λοιπόν χρειάζεται ο μέσος, υγιής ενήλικας που ζει σε εύκρατο κλίμα; Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής της Ελλάδας καθόρισαν ότι η επαρκής ημερήσια πρόσληψη υγρών είναι:

 • Περίπου 15,5 φλιτζάνια (3,7 λίτρα) υγρών την ημέρα για τους άνδρες
 • Περίπου 11,5 φλιτζάνια (2,7 λίτρα) υγρών την ημέρα για τις γυναίκες.

Αυτές οι συστάσεις καλύπτουν τα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για μια ολόκληρη ημέρα. Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε πως περίπου το 20% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών, προέρχεται συνήθως από τα τρόφιμα και το υπόλοιπο από τα ποτά.

Για να το πούμε λίγο πιο απλά, δεν χρειάζεται καθημερινά αν είστε γυναίκα να πίνετε 2,7 λίτρα νερό. Υγρά θα πάρετε και από τα φαγητά που θα φάτε στην διάρκεια της ημέρας όπως και από τα ροφήματα όπως πχ καφές, γάλα, τσάι, χυμοί, αναψυκτικά, μπύρα ή άλλα αλκοολούχα ποτά.

Είναι σωστή η συμβουλή να πίνουμε 8 ποτήρια την ημέρα;

Πιθανώς έχετε ακούσει τη συμβουλή να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα. Αυτό είναι εύκολο να το θυμάστε και είναι ένας λογικός στόχος.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να παραμένουν ενυδατωμένοι πίνοντας νερό και άλλα υγρά όποτε νιώθουν δίψα. Για μερικούς ανθρώπους, λιγότερα από οκτώ ποτήρια την ημέρα μπορεί να είναι αρκετά. Αλλά άλλοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερα.

Μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε τη συνολική πρόσληψη υγρών με βάση διάφορους παράγοντες. Δείτε παρακάτω κάποιες περιπτώσεις που θα πρέπει να υπολογίσετε για να υπολογίσετε το νερό που χρειάζεστε.

Άσκηση. Αν κάνετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που σας κάνει να ιδρώνετε, πρέπει να πίνετε επιπλέον νερό για να καλύψετε την απώλεια υγρών. Είναι σημαντικό να πίνετε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση.

Περιβάλλον. Ο ζεστός ή υγρός καιρός μπορεί να σας κάνει να ιδρώσετε και απαιτεί πρόσθετα υγρά. Η αφυδάτωση μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε μεγάλα υψόμετρα.

Γενική υγεία. Το σώμα σας χάνει υγρά όταν έχετε πυρετό, εμετό ή διάρροια. Πίνετε περισσότερο νερό ή ακολουθήστε τη σύσταση του γιατρού σας να πίνετε διαλύματα επανυδάτωσης. Άλλες καταστάσεις που μπορεί να απαιτούν αυξημένη πρόσληψη υγρών περιλαμβάνουν λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα.

Εγκυμοσύνη και θηλασμός. Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, μπορεί να χρειάζεστε επιπλέον υγρά για να παραμείνετε ενυδατωμένη.

Είναι το νερό η μόνη επιλογή για να μείνετε ενυδατωμένοι;

Δεν χρειάζεται να βασίζεστε μόνο στο νερό για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε υγρά. Τα φαγητά που τρώτε παρέχουν επίσης μια σημαντική μερίδα υγρών στον οργανισμό σας.

Για παράδειγμα, πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι και το σπανάκι, αποτελούνται σχεδόν κατά 100% από νερό κατά βάρος.

Επιπλέον, ροφήματα όπως το γάλα, οι χυμοί και τα τσάγια από βότανα αποτελούνται κυρίως από νερό. Ακόμη και τα καφεϊνούχα ποτά όπως ο καφές και η σόδα μπορούν να συμβάλουν στην καθημερινή πρόσληψη νερού.

Αλλά προσέξτε τα ροφήματα με ζάχαρη και γλυκαντικά. Η κανονική σόδα, τα ενεργειακά ή αθλητικά ποτά και άλλα γλυκά ποτά περιέχουν συνήθως πολλή πρόσθετη ζάχαρη, η οποία μπορεί να παρέχει περισσότερες θερμίδες από ό,τι χρειάζεται.

Πώς μπορώ να ξέρω αν πίνω αρκετό νερό;

Η πρόσληψη υγρών σας είναι κατά πάσα πιθανότητα επαρκής εάν:

 • Σπάνια αισθάνεστε δίψα
 • Τα ούρα σας είναι άχρωμα ή ανοιχτοκίτρινα

Ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε την ποσότητα νερού που είναι κατάλληλη για εσάς κάθε μέρα.

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση και να βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας έχει τα υγρά που χρειάζεται, κάντε το νερό το ποτό της επιλογής σας. Είναι καλή ιδέα να πίνετε ένα ποτήρι νερό:

 • Με κάθε γεύμα και μεταξύ των γευμάτων
 • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση
 • Εάν αισθάνεστε δίψα

Τι γίνεται αν πίνω πολύ νερό

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού σπάνια αποτελεί πρόβλημα για τους υγιείς ενήλικες. Οι αθλητές μπορεί περιστασιακά να πίνουν υπερβολικά πολύ νερό σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την αφυδάτωση κατά τη διάρκεια μακράς ή έντονης άσκησης.

Προσοχή όμως όταν πίνετε πάρα πολύ νερό, τα νεφρά σας δεν μπορούν να απαλλαγούν από την περίσσεια ποσότητα νερού. Η περιεκτικότητα του αίματός σας σε νάτριο αραιώνεται. Αυτό ονομάζεται υπονατριαιμία και μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.