Πως να χάσω 20 κιλά σε μια εβδομάδα

Photo of author
Written By Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα

Στην μάχη της απώλειας κιλών οι κανόνες είναι ίδιοι, τόσο για τους νέους, όσο και για τους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών. Απλά όσο τα χρόνια περνάνε θα πρέπει να κάνετε μεγαλύτερη προσπάθεια, μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων και να αυξήσετε παράλληλα την δραστηριότητα σας, καθώς το σώμα σας είναι πολύ πιο διαφορετικό στην τρίτη ηλικία, από ότι ήταν όσο ήσασταν νεότεροι.

Καθώς μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, έως και κατά 10% ανά δεκαετία μετά την ηλικία των 25 ετών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προσλαμβάνετε τον ίδιο αριθμό θερμίδων και να γυμνάζεστε το ίδιο πολύ όπως κάνατε στη δεκαετία των 30 σας, αλλά το βάρος εξακολουθεί να μην μειώνεται.

Καταπολεμήστε το επερχόμενο “σωσίβιο” της κοιλιάς μειώνοντας ακόμη περισσότερο την πρόσληψη θερμίδων και διατηρώντας έναν δραστήριο τρόπο ζωής.

Παρακάτω σας προτείνουμε 5 βήματα, που αν τα ακολουθήσετε θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα στην ζυγαριά σας

Βήμα 1 : Μειώνουμε την καθημερινή πρόληψη θερμίδων

Μειώστε την πρόσληψη θερμίδων για να καλύψετε τις ανάγκες της ηλικιακής σας ομάδας. Καθώς γερνάτε, οι θερμιδικές σας ανάγκες μειώνονται, οπότε μπορεί να τρώτε περισσότερες θερμίδες από όσες πραγματικά χρειάζεστε, με αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού σας βάρους.

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οι άνδρες άνω των 51 ετών χρειάζονται 2.000 έως 2.800 θερμίδες την ημέρα και οι γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας χρειάζονται 1.600 έως 2.200 θερμίδες κάθε μέρα. Αυτό σημαίνει περίπου 200 έως 400 θερμίδες λιγότερες την ημέρα από ό,τι χρειαζόσασταν στη δεκαετία των 30 και των 40 ετών.

Οι συγκεκριμένες ανάγκες σας θα εξαρτηθούν από το επίπεδο δραστηριότητάς σας. Αν δεν είστε πολύ δραστήριοι, θα πρέπει να παραμείνετε στο χαμηλότερο άκρο του εύρους, ενώ αν είστε πολύ δραστήριοι, θα χρειαστείτε περισσότερες θερμίδες.

Βήμα 2 : Επιλέξτε πιο υγιεινές τροφές

Επιλέξτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και αποφύγετε τροφές  που δεν προσφέρουν τίποτα παρά μόνο τσάμπα θερμίδες. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιώσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και να μειώσετε ταυτόχρονα την πρόσληψη θερμίδων.

Επικεντρώστε τα γεύματά σας γύρω από φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχα κρέατα και θαλασσινά, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και ξηρούς καρπούς και σπόρους. Κόψτε τα εξευγενισμένα δημητριακά, τα αρτοσκευάσματα, τα αναψυκτικά, τα γλυκά, τα επιδόρπια και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν νάτριο σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Βήμα 3 : Τρώτε πολλά και μικρά γεύματα

Τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά για να διατηρήσετε το μεταβολισμό σας σε εγρήγορση, αυτό είναι κάτι που το συνιστούν όλοι οι διατροφολόγοι. Θα πρέπει να τρώτε ένα θρεπτικό ενδιάμεσο γεύμα κάθε τρεις με τέσσερις ώρες, το οποίο θα κρατήσει το μεταβολισμό σας σε “αργή καύση”.

Βήμα 4 : Άσκηση αερόβια και ενδυνάμωση

Ασκηθείτε τακτικά, κάνοντας τόσο αερόβια άσκηση όσο και προπόνηση δύναμης. Η αερόβια άσκηση θα διατηρήσει τις αρθρώσεις και τους μυς σας ευέλικτους και θα σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες. Προγραμματίστε περίπου 30 λεπτά αερόβιας άσκησης κάθε μέρα.  Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο, χορό ή κηπουρική.

Η προπόνηση δύναμης είναι σημαντική σε κάθε ηλικία, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς μεγαλώνετε, επειδή αρχίζετε να χάνετε μυϊκή μάζα. Όσο περισσότερη μυϊκή μάζα έχετε, τόσο υψηλότερος είναι ο μεταβολισμός ηρεμίας σας, που σημαίνει ότι καίτε περισσότερες θερμίδες ακόμη και όταν δεν κάνετε τίποτα.

Αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος για να νικήσετε το επερχόμενο σωσίβιο στην κοιλιά. Ασχοληθείτε κάνοντας τουλάχιστο δύο εβδομαδιαίες προπόνησης δύναμης με στόχο όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες.

Βήμα 5 : Κοιμηθείτε 7-8 ώρες καθημερινά

Κοιμηθείτε αρκετά. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι κοιμάστε λιγότερο απ’ ό,τι όταν ήσασταν νεότεροι ή ότι είναι πιο δύσκολο να αποκοιμηθείτε ή να παραμείνετε στον ύπνο. Αλλά μην μπείτε στον πειρασμό να μείνετε χωρίς επαρκή ύπνο.

Ο μη επαρκής ύπνος μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξή σας και να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, οι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Επίλογος

Όπως ίσως να γνωρίζετε θαύματα δυστυχώς δεν γίνονται, για να χάσετε κιλά θα πρέπει να έχετε επιμονή, θέληση και ένα καλό πρόγραμμα διατροφή που θα το τηρήσετε με ευλάβεια. Πολύ σημαντικό κομμάτι στην προσπάθεια της απώλειας κιλών είναι και η άσκηση. Όσο περισσότερο θα ασκείστε την περίοδο της δίαιτας, τόσο πιο γρήγορα θα χάνεται κιλά.

Αν θέλετε να συντομεύσετε ακόμα περισσότερο τον χρόνο που θα χάσετε τα κιλά, τότε σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάρετε κάποιο βοηθητικό συμπλήρωμα όπως είναι το Reduslim ή το Phenq τα οποία βοηθούν να ενεργοποιηθεί πιο γρήγορα ο μεταβολισμός σας και να καεί πιο εύκολα το λίπος. Προσοχή μόνο γιατί τα συμπληρώματα και χάπια αδυνατίσματος είναι αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται με διατροφή και άσκηση και όχι μόνα τους.