Ακμή Ενηλίκων : Αιτίες και Θεραπεία

Photo of author
Written By Καλιρρόη Κατσιάνου

“Δεν είμαι πια έφηβος, γιατί έχω ακόμα ακμή;!” Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνουν όσοι συνεχίζουν να έχουν ακμή ακόμα και μετά τα 20 ή τα 30 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι είναι αρκετά συνηθισμένο να βλέπουμε την ακμή να επιμένει στην ενήλικη ζωή. Αν και η ακμή θεωρείται συνήθως ως πρόβλημα της εφηβείας, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των ηλικιών.

Η ακμή των ενηλίκων έχει πολλές ομοιότητες με την εφηβική ακμή όσον αφορά τόσο τις αιτίες όσο και τις θεραπείες. Αλλά υπάρχουν μερικές μοναδικές ιδιότητες στην ακμή των ενηλίκων.

Τι προκαλεί την ακμή των ενηλίκων;

Η ακμή των ενηλίκων, ή μετεφηβική ακμή, είναι η ακμή που εμφανίζεται μετά την ηλικία των 25 ετών. Ως επί το πλείστον, οι ίδιοι παράγοντες που προκαλούν ακμή στους εφήβους παίζουν ρόλο και στην ακμή των ενηλίκων. Οι τέσσερις παράγοντες που συμβάλλουν άμεσα στην ακμή είναι: η υπερβολική παραγωγή λιπαρών ουσιών (σμήγμα), η απόφραξη των πόρων από “κολλώδη” κύτταρα του δέρματος, τα βακτήρια και η φλεγμονή.

Υπάρχουν επίσης ορισμένοι έμμεσοι παράγοντες που επηρεάζουν τους προαναφερθέντες άμεσους παράγοντες, όπως :

  • οι ορμόνες, το στρες και ο εμμηνορροϊκός κύκλος στις γυναίκες, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν την παραγωγή λιπαρών ουσιών.
  • τα προϊόντα μαλλιών, τα προϊόντα περιποίησης του δέρματος και το μακιγιάζ, τα οποία μπορούν να φράξουν τους πόρους
    η διατροφή, η οποία μπορεί να επηρεάσει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα.
  • Ορισμένα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των κορτικοστεροειδών, των αναβολικών στεροειδών και του λιθίου, μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακμή.

Πολλές δερματικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της ακμής, μπορεί να είναι ένα παράθυρο σε μια συστηματική κατάσταση.

Για παράδειγμα, η τριχόπτωση, η υπερβολική τριχοφυΐα, οι ακανόνιστοι εμμηνορροϊκοί κύκλοι ή η ταχεία αύξηση ή απώλεια βάρους εκτός από την ακμή ή η ταχεία εμφάνιση ακμής χωρίς προηγούμενο ιστορικό ακμής, μπορεί να είναι κόκκινες σημαίες μιας υποκείμενης νόσου, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή άλλες ενδοκρινικές διαταραχές.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε πρόσθετα συμπτώματα- αυτός ή αυτή μπορεί να σας συστήσει περαιτέρω αξιολόγηση.

Λίγες πληροφορίες για την φαγεσωρική ακμή

Αν και η ακμή έχει διάφορες μορφές, μπορεί να χωριστεί σε γενικές γραμμές σε δύο κατηγορίες: μη φλεγμονώδη και φλεγμονώδη. Η μη φλεγμονώδης ακμή χαρακτηρίζεται από την παρουσία μαύρων ή λευκών στιγμάτων (φαγέσωρες – φαγεσωρική ακμή). Η φλεγμονώδης ακμή, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, πρήξιμο και σπυράκια.

Τα μαύρα στίγματα στο δέρμα ονομάζονται ανοιχτοί φαγέσωρες ή μαύρα στίγματα. Οι λευκές κηλίδες ονομάζονται κλειστοί φαγέσωρες ή λευκά στίγματα. Η φαγεσωρική ακμή είναι ένας τύπος ακμής που χαρακτηρίζεται από την παρουσία φαγέσωρες.

Λευκά Στίγματα

Πρόκειται για μικροσκοπικές κηλίδες στο δέρμα, συνήθως υπόλευκες ή στο χρώμα του δέρματος. Συχνά έχουν ένα λευκό, κυκλικό κέντρο που περιβάλλεται από ένα κόκκινο φωτοστέφανο. Μια τρίχα μπορεί να προεξέχει μέσα από ένα λευκό στίγμα ή να είναι παγιδευμένη στο εσωτερικό της. Το δέρμα γύρω από ένα λευκο στίγμα μπορεί να φαίνεται τεντωμένο ή ελαφρώς τσαλακωμένο, ειδικά αν το στίγμα είναι διογκωμένο.

Μαύρα Στίγματα

Τα μαύρα στίγματα είναι μικρές, σκούρες κηλίδες στο δέρμα που προεξέχουν ελαφρώς και έχουν πιο σκούρο κέντρο από τη γύρω περιοχή. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα μαύρα στίγματα στο δέρμα τους είναι βρωμιά. Η αλήθεια είναι ότι τα μαύρα στίγματα είναι λευκά στίγματα που έχουν ανοίξει και διευρυνθεί, επειδή έχουν έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, έχουν σκουρύνει το χρώμα τους. Η εμφάνιση του δέρματος γύρω από ένα άσπρο στίγμα είναι συνήθως φυσιολογική.

Πώς μπορώ να προλάβω τα σπυράκια;

Όπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή, η ακμή δεν είναι πάντα υπό τον απόλυτο έλεγχό σας. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες βασικές συμβουλές που προσφέρουμε για να βοηθήσουμε στην πρόληψη των ξεσπασμάτων ακμής:

  • Ποτέ μην πηγαίνετε για ύπνο με μακιγιάζ
  • Ελέγξτε τις ετικέτες: Όταν αγοράζετε καλλυντικά και προϊόντα περιποίησης, να αναζητάτε πάντα τους όρους “χωρίς λιπαρότητα” ή “δεν φράζει τους πόρους”.
  • Αποφύγετε τα έλαια προσώπου και τα προϊόντα μαλλιών που περιέχουν λάδι.
  • Ορισμένες κηλίδες ακμής δεν είναι στην πραγματικότητα ακμή, αλλά είναι μεταφλεγμονώδεις μεταβολές της χρωστικής από προηγούμενες βλάβες ακμής ή από σκαλίσματα ακμής ή σπυράκια. Φοράτε αντηλιακό με SPF 30+ καθημερινά, βρέξει-χιονίσει, για να αποτρέψετε το σκούρο χρώμα αυτών των κηλίδων.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι συγκεκριμένες διατροφικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ακμής.

Για παράδειγμα, μια ανάλυση 14 μελετών παρατήρησης που περιελάμβανε σχεδόν 80.000 παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες έδειξε μια σχέση μεταξύ των γαλακτοκομικών προϊόντων και του αυξημένου κινδύνου ακμής.

Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (αυτά που προκαλούν ταχύτερη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα) και την ακμή.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με την παραπληροφόρηση σχετικά με τη διατροφή και το δέρμα. Οι γιατροί, αναζητούν επιστημονικά τεκμηριωμένες και βασισμένες σε δεδομένα πληροφορίες- τα στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ διατροφής και ακμής .

Στο μέλλον, η επίδραση της διατροφής στην ακμή μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητή.

Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές;

Το οπλοστάσιο των θεραπευτικών επιλογών για τη θεραπεία της ακμής είναι ισχυρό και εξαρτάται από τον τύπο και τη σοβαρότητα της ακμής. Η τοπική τρετινοΐνη, η οποία λειτουργεί με την ταχύτερη μετατροπή των κυττάρων του δέρματος για την πρόληψη των φραγμένων πόρων, αποτελεί βασικό συστατικό κάθε θεραπευτικής αγωγής για την ακμή και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της αντιμετώπισης των λεπτών ρυτίδων και της εξομάλυνσης και φωτεινότητας του τόνου του δέρματος.

Η ισοτρετινοΐνη (Accutane, άλλες μάρκες), που λαμβάνεται από το στόμα, είναι ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε “θεραπεία” για την ακμή και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κυστικής ακμής.

Οι γυναίκες που μπορούν να μείνουν έγκυες πρέπει να λαμβάνουν ειδικές προφυλάξεις όταν λαμβάνουν ισοτρετινοΐνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στο έμβρυο.

Για τις γυναίκες με ορμονικά καθοδηγούμενη ακμή που αναζωπυρώνεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο, μπορεί να συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο που ονομάζεται σπιρονολακτόνη, το οποίο διατηρεί την τεστοστερόνη υπό έλεγχο.

Τα από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση των ορμονών που συμβάλλουν στην ακμή.

Οι θεραπείες που βασίζονται στο φως στο ιατρείο, όπως η φωτοδυναμική θεραπεία, μπορούν μερικές φορές να βοηθήσουν. Τα χημικά πίλινγκ, που επίσης γίνονται στο ιατρείο, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της ακμής και να εξασθενίσουν τις μεταφλεγμονώδεις αλλαγές της χρωστικής ουσίας.

Τα απλά, μη ερεθιστικά προϊόντα φροντίδας του δέρματος είναι σημαντικά για όσους έχουν ακμή. Επιλέξτε προϊόντα που είναι ήπια και ασφαλή για το δέρμα με ακμή και αποκλείστε τα προϊόντα που είναι σκληρά και μπορεί να επιδεινώσουν τα πράγματα.

Είναι επίσης σημαντικό να μην πιέζετε ή να μην σκαλίζετε τις βλάβες της ακμής, καθώς αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον αποχρωματισμό και τις ουλές.

Με την κατάλληλη αξιολόγηση από πιστοποιημένο δερματολόγο και τη δέσμευση σε ένα θεραπευτικό σχήμα, σχεδόν όλες οι περιπτώσεις ακμής μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία. Εξάλλου, η ενηλικίωση είναι αρκετά αγχωτική και χωρίς ξεσπάσματα!