Σπυράκια στο πρόσωπο : Τι πρέπει να κάνετε και πως θα τα προλάβετε

Photo of author
Written By Καλιρρόη Κατσιάνου

Περιεχόμενα

Τι είναι τα σπυράκια και πως δημιουργούνται

Τα σπυράκια στο πρόσωπο είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος αυτοθεραπείας του σώματος. Ο σμηγματογόνος αδένας βρίσκεται δίπλα σε μικρά τριχοθυλάκια στο δέρμα και εκκρίνει ένα έλαιο γνωστό ως σμήγμα , το οποίο χρησιμοποιείται για να αποτρέψει την ξήρανση του δέρματος και των μαλλιών. Τα σπυράκια – μαύρα στίγματα αναπτύσσονται όταν αυτοί οι πόροι φράσσονται και φλεγμονώνονται. Αυτό τείνει να συμβαίνει κυρίως γύρω από αυτό που είναι γνωστό ως η ζώνη Τ, η οποία αναφέρεται στην περιοχή που περιβάλλει το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι. Το σώμα στη συνέχεια προσπαθεί να επισκευαστεί στέλνοντας επιπλέον αίμα και χημικές ουσίες στην περιοχή, κάτι που προκαλεί φλεγμονή.

Μαύρα στίγματα (Σπυράκια) και Άσπρα Στίγματα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός μαύρου στίγματος και ενός λευκού στίγματος; Όταν ένας πόρος είναι φραγμένος αλλά όχι τελείως κλειστός, τα βακτήρια στο εσωτερικό εκτίθενται και οξειδώνονται σχηματίζοντας ένα γκρι χρώμα γνωστό ως σπυράκι. Τα λευκά στίγματα σχηματίζονται όταν ο πόρος σφραγίζεται τελείως και γίνεται φλεγμονή. Ένα από τα πρώιμα κλινικά συμπτώματα της ακμής είναι η παρουσία λευκών ή άχρωμων σπυριών στο μέτωπο

Το εφηβικό δέρμα

Οι έφηβοι είναι σε γενικές γραμμές πιο ευαίσθητοι στις κηλίδες και τα σπυράκια επειδή οι σμηγματογόνοι αδένες μεγεθύνονται και υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή σμήγματος.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσετε ακμή, να φράξουν οι πόροι και να δημιουργηθούν σπυράκια στο πρόσωπο.

Κατά την εφηβεία οι ορμόνες που παράγονται προκαλούν αλλαγές, αυξάνοντας την παραγωγή σμήγματος. Το σμήγμα που υπερβαίνει τα φυσιολογικά επίπεδα, προκαλεί ανισορροπία στα επίπεδα pH της επιδερμίδας, παρέχοντας ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων και την δημιουργία ακμής.

Τι προκαλεί να εμφανισθούν σπυράκια και κηλίδες στο πρόσωπο

Διατροφή

Δίαιτα για μείωση τριγλυκεριδίων

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση του δέρματός μας. Οι υδατάνθρακες «υψηλού γλυκαιμικού» που αυξάνουν το σάκχαρο στο αίμα, όπως τα ζυμαρικά, το λευκό ρύζι, η ζάχαρη και το άσπρο ψωμί, μπορούν να προκαλέσουν την παραγωγή ορμονών και να αυξήσουν τα επίπεδα σμήγματος .

Τα γαλακτοκομικά (εκτός από το γιαούρτι), τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά μπορούν επίσης να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε σπυράκια, ακμή και κηλίδες στο δέρμα. Διαβάστε περισσότερα για διατροφή και ακμή

Ορμόνες

Οι σμηγματογόνοι αδένες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις ορμονικές αλλαγές. Καθώς τα επίπεδα ορμονών των εφήβων αλλάζουν τόσο δραματικά κατά την εφηβεία, αυτό τους θέτει σε ιδιαίτερο κίνδυνο ακμής που σχετίζεται με τις ορμόνες. Στις γυναίκες, εάν οι υποδοχείς ανδρογόνων είναι ευαίσθητοι, μπορούν να παράγουν περισσότερο σμήγμα προκαλώντας φράξιμο των πόρων και δημιουργία ακμής.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τις ορμόνες στο σώμα σας, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να προκαλέσουν ακμή και σπυράκια. Εάν πιστεύετε ότι η φαρμακευτική αγωγή σας προκαλεί ξέσπασμα, πηγαίνετε και δείτε τον δερματολόγο σας.

Κακή περιποίηση του προσώπου και του δέρματος

Η χρήση της λανθασμένης φροντίδας του δέρματος μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε σπυράκια. Η χρήση σκληρών προϊόντων, ειδικά εκείνων με αρώματα και βαφές, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να το κάνει να χάσει την απαραίτητη υγρασία του.

Μερικές φορές, όταν το δέρμα μας είναι ξηρό, θα αντισταθμίσει υπερβολικά και θα παράγει περισσότερη λιπαρότητα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να φράξει τους πόρους μας δημιουργώντας ακμή και σπυράκια.

Εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο και εμφανίζονται συχνά σπυράκια, φροντίστε να χρησιμοποιείτε απαλά προϊόντα καθαρισμού, για να καθαρίσετε το πρόσωπό σας και να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο με μια ενυδατική κρέμα χωρίς λάδι.

Γενετική

Είτε έχουμε ακμή και σπυράκια είτε οι κηλίδες μπορεί μερικές φορές να συνδέονται με τη γενετική. Ορισμένες συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις μπορεί να μας οδηγήσουν στο να έχουμε περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουμε ακμή, σπυράκια και κηλίδες.

Οι καφέ κηλίδες μπορεί να προκληθούν από πολλά διαφορετικά πράγματα, από τον τρόπο που λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα έως συγκεκριμένα βακτήρια στο έντερο έως ορμόνες και όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να επηρεαστούν από τη γενετική. Διαβάστε εδώ για συμβουλές θεραπείας ακμής .

Πως να αποτρέψετε τα σπυράκια

Αποφύγετε να αγγίζετε συχνά το πρόσωπο σας

Ακόμα κι αν πλένετε πολύ τακτικά τα χέρια σας, θα εκπλαγείτε με το πόσα μικρόβια και βακτήρια μεταφέρουν. Αυτά μεταφέρονται εύκολα όταν αγγίζετε το πρόσωπό σας, κάτι που μπορεί να ενθαρρύνει τη δημιουργία ακμής και σπυριών .

Προσέξτε τα μαλλιά σας

Φροντίστε να πλένετε τακτικά τα μαλλιά σας στη καθημερινότητα σας. Τα μαλλιά δεν αποκλείεται να είναι φορέας πρόσθετων ακαθαρσιών ειδικά αν έχετε πολύ λιπαρό δέρμα και είναι συνεχώς λαδωμένα.

Άλλες συμβουλές για την αποφυγή της μεταφοράς ελαίων είναι να προσπαθείτε ώστε τα μαλλιά σας να μένουν μακριά από το πρόσωπο σας.

Προσέξτε την διατροφή σας

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, το να τρώτε λάθος πράγματα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε ακμή, σπυράκια και, αντίθετα, τρώγοντας τα σωστά πράγματα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ακμής.

Πράγματα που περιέχουν προβιοτικά όπως το γιαούρτι προάγουν υγιή βακτήρια στο έντερο σας, τα οποία μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια και τα λαχανικά μπορούν επίσης να μειώσουν τις πιθανότητές σας να εμφανίσετε ακμή και σπυράκια.

Πως να απαλλαγείτε από τα σπυράκια στο πρόσωπο

Καθημερινή φροντίδα προσώπου και δέρματος

Μια καλή καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του δέρματος είναι ένα τεράστιο μέρος οποιασδήποτε θεραπείας για δέρμα με τάση ακμής και θα βοηθήσει στο να αποφύγετε να δημιουργηθούν νέα σπυράκια.

Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζετε το πρόσωπο σας δύο φορές την ημέρα για να απαλλαγείτε από τους πόρους από βρωμιά και ρύπανση. Η καλή περιποίηση του προσώπου και του δέρματος είναι πολύ σημαντική αν θέλετε να απαλλαγείτε από τα σπυράκια και την ταλαιπωρία της ακμής

Πρώτον, όταν πλένετε το πρόσωπό σας προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό για να ανοίξετε τους πόρους σας, επιτρέποντας στο καθαριστικό σας να ξεπλύνει τυχόν βρωμιές, ωστόσο προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε καυτό νερό καθώς αυτό μπορεί να στεγνώσει το δέρμα.

Προτείνουμε να χρησιμοποιείτε μια αναζωγονητική κρέμα καθαρισμού για καθημερινή χρήση και στη συνέχεια να κάνετε απολέπιση του προσώπου σας μια – δύο φορές την εβδομάδα για βαθύ καθαρισμό και απολέπιση του δέρματος.

Όταν στεγνώνετε το πρόσωπό σας, φροντίστε να ακουμπάτε το δέρμα σας με μια καθαρή πετσέτα αντί να το τρίβετε. Τελειώνετε πάντα με μια ενυδατική κρέμα που θα σας δώσει την υγρασία που χρειάζεστε χωρίς να είναι πολύ βαριά!

Μην ξεχνάτε τον πρωινό καθαρισμό του προσώπου

Ο πρωινός καθαρισμό στο πρόσωπο και το δέρμα είναι εξίσου σημαντικός με τον απογευματινό σας καθαρισμό. Απαλλάσσει το δέρμα από τυχόν σωματίδια ιδρώτα, σμήγμα και βρωμιά που μπορεί να έχουν συσσωρευτεί στους πόρους κατά τη διάρκεια της νύχτας, τα οποία διαφορετικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακμή και στην συνέχεια σε σπυράκια.

Σπυράκια να τα σπάσω ή να μην τα σπάσω;

Σύμφωνα με τους δερματολόγους δεν πρέπει ποτέ να σπάσετε ένα σπυράκι! Όταν σπάσετε ένα σπυράκι, στην πραγματικότητα εμποδίζετε το δέρμα σας να επουλωθεί. Μπορείτε επίσης να σκίσετε το δέρμα, αυτό οδηγεί σε αιμορραγία και δημιουργεί μια ανοιχτή πληγή, η οποία μπορεί να πάρει περισσότερα βακτήρια και να κάνει το σημείο μεγαλύτερο και χειρότερο.

Το σπάσιμο στα σπυράκια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω ώθηση περισσότερων υπολειμμάτων στα ωοθυλάκια, επιδεινώνοντας τις καφέ κηλίδες και τα μαύρα στίγματα. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να σπάτε τα σπυράκια είναι επειδή μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε ουλές από τις οποίες είναι δύσκολο στην συνέχεια να απαλλαγείτε!