Περιεχόμενα
- Φάρμακα,τρόφιμα και ποτά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν προβληματικό συνδυασμό
- 1. Γαλακτοκομικά και ορισμένα αντιβιοτικά
- 2. Φυλλώδη λαχανικά και βαρφαρίνη
- 3. Παστά κρέατα, σόγια, άλλες τροφές που περιέχουν τυραμίνη και ΜΑΟΙ
- 4. Γκρέιπφρουτ και φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη
- 5. Μπανάνες και άλλες τροφές πλούσιες σε κάλιο, καθώς και αναστολείς ΜΕΑ
- 6. Χυμός φρούτων και ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση/αντιισταμινικά
- 7. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λεβοθυροξίνη, διγοξίνη
- 8. Γλυκόριζα και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
Είναι συνηθισμένο να ρωτάτε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν ένα νέο συνταγογραφούμενο φάρμακο μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα που παίρνετε. Έχετε, όμως, ρωτήσει για τις τροφές που δεν επιτρέπονται;
Αποδεικνύεται ότι τα φρούτα, λαχανικά, σνακ και ποτά που καταναλώνονται συνήθως μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο απορρόφησης ή μεταβολισμού των φαρμάκων από τον οργανισμό.
Είναι ένα θέμα που που πολλοί άνθρωποι, ακόμα και γιατροί, αγνοούν.
Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στο πακέτο που λαμβάνετε όταν παραλαμβάνετε τη συνταγή σας από το φαρμακείο, αλλά μπορεί να χαθούν μέσα σε όλες τις γραπτές πληροφορίες που παρέχονται.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ηλικιωμένους να γνωρίζουν τις πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τροφίμων και φαρμάκων.
Έρευνα του Ινστιτούτου Lown δείχνει ότι το 42% των ενηλίκων των ΗΠΑ ηλικίας 65 ετών και άνω λαμβάνουν πέντε ή περισσότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα την ημέρα και σχεδόν το 20% λαμβάνει 10 ή περισσότερα, περιπλέκοντας τα πράγματα όταν πρόκειται να θυμηθεί κανείς πώς να πάρει κάθε φάρμακο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τροφίμου θα μπορούσε να κάνει ένα συγκεκριμένο φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό ή ενδεχομένως να αυξήσει τα επίπεδα του φαρμάκου στο αίμα.
Σε άλλες περιπτώσεις ο συνδυασμός θα μπορούσε να προκαλέσει άσχημες ή και επικίνδυνες παρενέργειες.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ρωτάτε πάντα τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας αν υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που παίρνετε.
Φάρμακα,τρόφιμα και ποτά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έναν προβληματικό συνδυασμό
1. Γαλακτοκομικά και ορισμένα αντιβιοτικά
Με τα αντιβιοτικά της κατηγορίας των τετρακυκλινών (συμπεριλαμβανομένων της δοξυκυκλίνης και της μινοκυκλίνης, τα οποία συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της βακτηριακής πνευμονίας και άλλων λοιμώξεων) και της σιπροφλοξασίνης (από την κατηγορία των κινολονών, που επίσης συνταγογραφούνται για την πνευμονία και άλλες λοιμώξεις), το ασβέστιο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, θα μπορούσε να εμποδίσει την απορρόφηση του φαρμάκου, γεγονός που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα του φαρμάκου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη λοίμωξή.
Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο μία ώρα πριν ή δύο ώρες μετά τη λήψη ενός από αυτά τα αντιβιοτικά.
2. Φυλλώδη λαχανικά και βαρφαρίνη
Μεταξύ των πιο γνωστών αλληλεπιδράσεων μεταξύ τροφίμων και φαρμάκων είναι το αντιπηκτικό βαρφαρίνη και τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ, όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, σέσκουλο και άλλα φυλλώδη λαχανικά.
Ορισμένα φυτικά έλαια περιέχουν επίσης μεγάλες ποσότητες Κ. Αυτά τα λαχανικά μπορούν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα του συνήθως συνταγογραφούμενου φαρμάκου, αναστέλλοντας έτσι την ικανότητά του να σταματά ή να προλαμβάνει την πήξη του αίματος.
Πριν εγκαταλείψετε εντελώς αυτές τις τροφές, ρωτήστε το γιατρό σας αν πρέπει να τις αποφύγετε (ή οποιεσδήποτε άλλες) ενώ παίρνετε βαρφαρίνη ή αν μπορείτε να καταναλώνετε τακτικά μέτριες ποσότητες.
Ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν πλέον τους ανθρώπους που λαμβάνουν βαρφαρίνη να είναι εξαιρετικά συνεπείς στην ποσότητα της βιταμίνης Κ που καταναλώνουν μέσω των τροφίμων, αποφεύγοντας τις μεγάλες ποσότητες ταυτόχρονα.
Έτσι, αν σας αρέσει η σαλάτα, φάτε την τρεις φορές την εβδομάδα και την ίδια ποσότητα κάθε φορά και η συγκέντρωση της βαρφαρίνης σας θα παραμείνει σταθερή.
3. Παστά κρέατα, σόγια, άλλες τροφές που περιέχουν τυραμίνη και ΜΑΟΙ
Μια παλαιότερη κατηγορία αντικαταθλιπτικών που ονομάζονται αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟΙ) μπορεί να έχει επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις με τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα τυραμίνης, ενός αμινοξέος.
Η λήψη ΜΑΟΙ και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε τυραμίνη μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα τυραμίνης στον οργανισμό, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική, επικίνδυνη αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τυραμίνη περιλαμβάνουν τα καπνιστά και παστά κρέατα, τα παλαιωμένα τυριά (τσένταρ, ελβετικό και παρμεζάνα), τα τουρσί ή τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, το κόκκινο κρασί, κάποια βαρελίσια μπύρα, τα προϊόντα σόγιας (σάλτσα σόγιας, miso, tofu) και τις πολύ ώριμες μπανάνες.
Στις μέρες μας, οι ΜΑΟΙ δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά για την καταπολέμηση της κατάθλιψης, αλλά μερικές φορές χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νόσου του Πάρκινσον.
Εάν παίρνετε ένα ΜΑΟΙ, είναι καλύτερο να αποφεύγετε αυτά τα τρόφιμα. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το γιατρό σας έναν πλήρη κατάλογο των διατροφικών περιορισμών.
4. Γκρέιπφρουτ και φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη
Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ ή χυμού γκρέιπφρουτ μπορεί να αναστείλει ένα ένζυμο που είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό των στατινών. Ως αποτέλεσμα, το φάρμακο παραμένει στο αίμα και συσσωρεύεται, αυξάνοντας τον κίνδυνο παρενεργειών, όπως ο μυϊκός πόνος.
Από τις στατίνες, η ατορβαστατίνη, η λοβαστατίνη και η σιμβαστατίνη είναι αυτές που επιδρούν αρνητικά όσον αφορά το χυμό γκρέιπφρουτ. Για να είναι πιο ασφαλείς, οι ασθενείς συχνά συμβουλεύονται να αποφεύγουν εντελώς τα γκρέιπφρουτ και το χυμό γκρέιπφρουτ ενώ λαμβάνουν στατίνες.
Το γκρέιπφρουτ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και όταν αναμειγνύεται με άλλα φάρμακα. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν ορισμένα αγχολυτικά φάρμακα, όπως το BuSpar, και ορισμένα κορτικοστεροειδή που θεραπεύουν τη νόσο του Crohn ή την ελκώδη κολίτιδα.
5. Μπανάνες και άλλες τροφές πλούσιες σε κάλιο, καθώς και αναστολείς ΜΕΑ
Εάν λαμβάνετε αναστολείς ΜΕΑ που μειώνουν την αρτηριακή πίεση με τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως μπανάνες, αβοκάντο, ντομάτες και αποξηραμένα βερίκοκα, μπορεί να έχετε υψηλά επίπεδα καλίου στον οργανισμό σας, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε δυνητικά επικίνδυνες καρδιακές αρρυθμίες.
Γι’ αυτό είναι συνετό να περιορίσετε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε κάλιο ενώ παίρνετε αναστολέα ΜΕΑ. Συνιστάται ορισμένοι αναστολείς ΜΕΑ, όπως η καπτοπρίλη και η μοεξιπρίλη , να λαμβάνονται τουλάχιστον μία ώρα πριν από τα γεύματα.
6. Χυμός φρούτων και ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση/αντιισταμινικά
Εάν παίρνετε έναν αναστολέα διαύλων ασβεστίου (άλλος τύπος φαρμάκου υπέρτασης), αποφύγετε το χυμό γκρέιπφρουτ γιατί μπορεί να καταστήσει το φάρμακο αναποτελεσματικό.
Επίσης, αν παίρνετε τον β-αποκλειστή ατενολόλη (Tenormin) ή τον αναστολέα ρενίνης αλισκιρένη (Tekturna), θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κατανάλωση χυμού μήλου ή πορτοκαλιού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του φαρμάκου στον οργανισμό σας.
Σε μια λιγότερο γνωστή αλληλεπίδραση, ορισμένα από τα αντιισταμινικά νεότερης γενιάς, συγκεκριμένα η φεξοφεναδίνη, μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσουν με όξινους χυμούς, όπως ο χυμός μήλου, πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ.
Αυτοί οι όξινοι χυμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απορρόφηση και να εξουδετερώσουν την επίδραση των αντιισταμινικών, ώστε να μην λειτουργούν πραγματικά.
Εάν αναζητάτε ανακούφιση από τις αλλεργίες, συνιστάται να αποφεύγετε αυτούς τους χυμούς εντός δύο έως τεσσάρων ωρών από τη λήψη ενός από αυτά τα αντιισταμινικά.
7. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και λεβοθυροξίνη, διγοξίνη
Η κατανάλωση αλεύρου σόγιας, καρυδιών και άλλων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να κάνει τη λεβοθυροξίνη, ένα φάρμακο που αναφέρεται με διάφορες εμπορικές ονομασίες και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, λιγότερο αποτελεσματική.
Το ίδιο ισχύει αν παίρνετε διγοξίνη, η οποία πωλείται με διάφορες εμπορικές ονομασίες και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας.
Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση του φαρμάκου από ένα άτομο, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παίρνετε τη διγοξίνη τουλάχιστον δύο ώρες πριν ή μετά την κατανάλωση γευμάτων ή σνακ που είναι πλούσια φυτικές ίνες.
8. Γλυκόριζα και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
Η μαύρη γλυκόριζα μπορεί να έχει γλυκιά γεύση, αλλά η καραμέλα μπορεί να έχει μερικές αρκετά ξινές επιπτώσεις στην υγεία. Περιέχει την ένωση γλυκυρριζίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει ανώμαλους καρδιακούς ρυθμούς και υψηλή αρτηριακή πίεση σε ορισμένους ανθρώπους.
Στην πραγματικότητα, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων εξέδωσε προειδοποίηση πριν από μερικά χρόνια λέγοντας ότι αν είστε άνω των 40 ετών, η κατανάλωση 60 γρ μαύρης γλυκόριζας την ημέρα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες θα μπορούσε να σας οδηγήσει στο νοσοκομείο με ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ή αρρυθμία.
Η γλυκόριζα μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με φάρμακα και συμπληρώματα, λέει ο FDA, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνταγογραφούνται για την υψηλή αρτηριακή πίεση (αναστολείς ΜΕΑ και διουρητικά).
Τα άτομα που λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα γλυκόριζας, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τις παρενέργειες ή να προκαλέσουν συσσώρευση καλίου στο σώμα.
Η γλυκόριζα μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με τους αναστολείς ΜΑΟ, τα αντιπηκτικά και τα φάρμακα που επεξεργάζεται το ήπαρ.