14 τρόποι για να καταπολεμήσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση

Photo of author
Written By Γιωργος Τόντος

Συνολικά πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία θεωρείται ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.

Παρόλα αυτά, υπάρχει πληθώρα στρατηγικών επιλογών, που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση. Για παράδειγμα η τήρηση μιας υγιεινής διατροφής, η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του αλκοόλ, η άσκηση και η απώλεια του περιττού σωματικού λίπους, είναι κάποιες από τις πιο δημοφιλείς τακτικές που ακολουθούνται και μπορούν να θεωρηθούν ως οι μεγαλύτεροι σύμμαχοι.

Επιπλέον, ορισμένα συμπληρώματα όπως είναι το πολύ γνωστό σε όλους detonic έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Παρακάτω θα δείτε αναλυτικότερα 14 συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής σας πίεσης.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που είναι αρκετά απαραίτητο για πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης.

Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης αυξάνοντας την παραγωγή νιτρικού οξειδίου – ένα μόριο σηματοδότησης που βοηθά στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων .

Κάποιες μελέτες απέδειξαν, πως το μαγνήσιο όταν λαμβάνεται σε μια δόση των 365-450 mg ημερησίως κατά μέσο όρο για 3,6 μήνες, μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις.

Ένα ακόμη συμπέρασμα που προέκυψε από  10 μελέτες σε πάνω από 200.000 άτομα, απέδειξε ότι η μεγάλη και συχνή χρήση  μαγνησίου μπορεί να προστατεύει από την υψηλή αρτηριακή πίεση εξ αρχής. Για κάθε 100 mg ημερήσιας αύξησης του μαγνησίου, παρατηρήθηκε μια μείωση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά 5%.

2. Βιταμίνη D

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D, από ό,τι τα άτομα που δεν βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία.

Μελέτες καταδεικνύουν επίσης ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα μπορεί να συμβάλλουν στην προστασία από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ένα ακόμη συμπέρασμα που προέκυψε, μέσα από μελέτες σε πάνω από 300.00 άτομα, είναι ότι τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D είχαν έως και 30% μειωμένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα.

Έτσι, τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα της βιταμίνης D αρκετά τακτικά και να συμπληρώνουν σε ανάλογα επίπεδα.

Απαλλαγείτε από τον βραχνά της υπέρτασης με το Detonic

detonic agora

3. Βιταμίνες Β

Αρκετές βιταμίνες Β μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνη) συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες με μεταλλάξεις του γονιδίου της μεθυλενοτετραϋδροφυλλικής αναγωγάσης (MTHFR), οι οποίες καθιστούν πιο πιθανή την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα συμπληρώματα  φυλλικού οξέος – βιταμίνη Β9 – μπορούν επίσης να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε άτομα με καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, η υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος από τις νεαρές ηλικές που να λειτουργήσει ως ένας παράγοντας με μακροχρόνια θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης Β6 μειώνουν επίσης την υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ δεν υπάρχουν έρευνες σε ανθρώπους.

4. Κάλιο

Το κάλιο για πολλούς αποτελεί το πιο γνωστό συμπλήρωμα διατροφής για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψής του μέσω των τροφίμων ή των συμπληρωμάτων βοηθά στη μείωση των επιπέδων υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Το κάλιο προωθεί την αποβολή νατρίου μέσω των ούρων, βοηθώντας έτσι τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν.

Αρκετές μελέτες απέδειξαν, πως τα συμπληρώματα καλίου οδήγησαν σε μέτρια αλλά σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.

Άλλες ανασκοπήσεις σημειώνουν ότι αυτά τα συμπληρώματα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, αν και φαίνονται αποτελεσματικότερα σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που ακολουθούν δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

5. CoQ10

Το συνένζυμο Q10 – κοινώς CoQ10 – είναι ένα μόριο που μοιάζει με βιταμίνη, το οποίο παράγεται από το σώμα σας και βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα. Όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Από διάφορες μελέτες έχουν προκύψει σημαντικές διαπιστώσεις, όπως ότι τα συμπληρώματα CoQ10 μειώνουν σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση, που αποτελεί τον κορυφαίο αριθμός σε μια μέτρηση.

Ωστόσο, τα συνολικά αποτελέσματα από μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε κάποια σαφή θεωρία. Συνεπώς, απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

6. L-αργινίνη

Η L-αργινίνη είναι ένα αμινοξέο που μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα.

Περισσότερες από 7 μελέτες σε 4.676 άτομα, απέδειξαν ότι τα συμπληρώματα L-αργινίνης μείωσαν σημαντικά τη συνολική αρτηριακή πίεση σε άτομα με υψηλά επίπεδα, καθώς και τη διαστολική αρτηριακή πίεση σε έγκυες γυναίκες με υψηλά επίπεδα.

Επιπλέον, από τις μελέτες διαπιστώθηκαν ότι τα συμπληρώματα L-αργινίνης βελτίωσαν σημαντικά τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και τη ροή του αίματος.

Καταπολεμήστε την υπερταση με το Detonic με Μόνο 39 Ευρώ Κάνοντας Κλικ Εδώ

7. Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο σε πολλές σημαντικές λειτουργίες του σώματος σας. Αν και τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των μελετών είναι ανάμεικτα, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Συμπέρασμα από 8 μελέτες σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, η ανάλωση 300-1.000 mg βιταμίνης C ημερησίως μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδά τους.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα αυτής της βιταμίνης στο αίμα έχουν υψηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σχέση με τα άτομα με υψηλά επίπεδα βιταμίνης C.

8. Παντζάρι

Είναι γεγονός πως πολλοί αθλητές λαμβάνουν συχνά συμπληρώματα παντζαριού για να ενισχύσουν την απόδοση κατά την άσκηση, επειδή αυτό το λαχανικό, βελτιώνει τη ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου στους μυς σας.

Έχει αποδεχθεί πως τα συμπληρώματα παντζαριού, συμβάλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης. Για παράδειγμα, το συμπέρασμα από 11 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν αποκάλυψαν ότι ο χυμός παντζαριού μείωσε τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με και χωρίς αυτή την πάθηση.

9. Σκόρδο

Το σκόρδο όπως είναι γνωστό προσφέρει αρκετά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό,  συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Η ανάλωση ενός συμπληρώματος σκόρδου στην καθημερινότητα σας μπορεί να σας βοηθήσει στο να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση με φυσικό τρόπο. Στην πραγματικότητα,  διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει, πως τα συμπληρώματα σκόρδου μείωσαν τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση κατά μέσο όρο 8,3 mmHg και 5,5 mmHg, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι αυτή η μείωση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και στεφανιαίας νόσου έως και 40%.

10. Ιχθυέλαιο

Το ιχθυέλαιο μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της καρδιάς μειώνοντας τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, τη φλεγμονή και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Διάφορες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ωφεληθούν από τα συμπληρώματα ιχθυελαίου σε υψηλές δόσεις.

Από συμπεράσματα προκύπτουν, ότι η λήψη των ωμέγα-3 λιπαρών EPA και DHA, συμπεριλαμβανομένων των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, οδήγησε σε σημαντική μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,51 και 3,05 mmHg,  σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση που δεν έπαιρναν φάρμακα.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 στο αίμα μπορεί να προστατεύουν από την υψηλή αρτηριακή πίεση.

11. Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ευεργετικά βακτήρια που βρίσκονται στο έντερό σας. Τα συμπληρώματα που περιέχουν αυτά τα βακτήρια προσφέρουν πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης αρτηριακής πίεσης.

Συμπέρασμα από  εννέα μελέτες, αποδεικνύουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με τις ομάδες που δεν έπαιρναν συμπληρώματα προβιοτικών

Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η θεραπεία ήταν πιο αποτελεσματική όταν λαμβάνονταν πολλαπλά στελέχη προβιοτικών, τα συμπληρώματα λαμβάνονταν για 8 εβδομάδες ή περισσότερο και η ημερήσια δόση ήταν μεγαλύτερη από 10 δισεκατομμύρια μονάδες.

12. Μελατονίνη

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από το σώμα σας και μπορείτε επίσης να την πάρετε ως συμπλήρωμα. Παρόλο που αυτά τα συμπληρώματα χρησιμοποιούνται ευρέως ως ηρεμιστικά και συνδέονται και με άλλα οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα μελατονίνης μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υψηλά επίπεδα.

Ένα συμπέρασμα από μελέτες, συνέδεσε τα συμπληρώματα μελατονίνης με σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η χαμηλή παραγωγή μελατονίνης μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση στις γυναίκες.

13. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι προσφέρει πολλά και ποικίλα οφέλη για την υγεία,  συμπεριλαμβανομένων των άριστων επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

Συμπεράσματα από  24 μελέτες, απέδειξαν ότι η ανάλωση συμπληρωμάτων πράσινου τσαγιού ή η κατανάλωση πράσινου τσαγιού για 3-16 εβδομάδες μείωσε σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε άτομα με και χωρίς υψηλά επίπεδα. Αν και τα αποτελέσματα αυτά είναι ελπιδοφόρα, απαιτούνται μεγαλύτερες, μακροπρόθεσμες μελέτες.

14. Ginger

Η έρευνα δείχνει ότι τα συμπληρώματα τζίντζερ σε υψηλές δόσεις μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η κύρια διαπίστωση που προέκυψε από έξι μελέτες, ήταν πως  όταν λαμβάνονταν σε δόσεις 3 γραμμαρίων ή περισσότερο την ημέρα για 8 εβδομάδες ή λιγότερο, τα συμπληρώματα τζίντζερ μείωναν σημαντικά την αρτηριακή πίεση σε άτομα ηλικίας 50 ετών αλλά και νεότερα.

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 37 άτομα με μεταβολικό σύνδρομο – ομάδα παθήσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων – η λήψη 2 γραμμαρίων σκόνης τζίντζερ την ημέρα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, των τριγλυκεριδίων και του σακχάρου νηστείας στο αίμα, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο

Προφυλάξεις

Ενώ πολλά συμπληρώματα όπως το detonic μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε συμπλήρωμα είναι ασφαλές.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πολλά συμπληρώματα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με κοινά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση.

Επιπλέον, ενώ η ανάλωση μιας πολύ μικρής ποσότητας ενός συμπληρώματος μπορεί να είναι αναποτελεσματική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, η λήψη υπερβολικής ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες.

Έτσι, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε κάποιον ειδικό,  πριν προσθέσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στην καθημερινότητα σας. Ο εκάστοτε αρμόδιος μπορεί να σας βοηθήσει να καθορίσετε μια ασφαλή και αποτελεσματική δόση με βάση τις ανάγκες σας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να επιλέξετε μια μάρκα υψηλής ποιότητας όπως είναι το Detonic. Όταν είναι δυνατόν, αγοράζετε συμπληρώματα που έχουν υποβληθεί σε δοκιμές από τρίτους ή από οργανισμούς όπως η United States Pharmacopeia (USP) ή η NSF International.

Εάν έχετε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο επιλογής ενός συμπληρώματος υψηλής ποιότητας, ζητήστε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Περίληψη

Πριν από τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος, μιλήστε με κάποιον ειδικό για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για την προβλεπόμενη χρήση του.

Το συμπέρασμα

Οι έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Σε αυτά περιλαμβάνονται το μαγνήσιο, το κάλιο, η βιταμίνη D, το CoQ10, το σκόρδο και το ιχθυέλαιο.

Ενώ η προσθήκη ενός ή περισσότερων από αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να είναι επωφελής, θα πρέπει πρώτα να μιλήσετε με κάποιον διαιτολόγο  για να βεβαιωθείτε ότι το συμπλήρωμα είναι απαραίτητο, ασφαλές και αποτελεσματικό.