Περιεχόμενα
Η βιταμίνη Κ είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που κυκλοφορεί σε δύο μορφές.
Ο κύριος τύπος ονομάζεται φυλλοκινόνη και βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Ο άλλος τύπος, οι μενακινόνες, βρίσκονται σε ορισμένες ζωικές τροφές και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Οι μενακινόνες μπορούν επίσης να παραχθούν από βακτήρια στο ανθρώπινο σώμα.
Η βιταμίνη Κ βοηθά στην παραγωγή διαφόρων πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για την πήξη του αίματος και το χτίσιμο των οστών.
Η προθρομβίνη είναι μια πρωτεΐνη που εξαρτάται από τη βιταμίνη Κ και εμπλέκεται άμεσα με την πήξη του αίματος.
Η οστεοκαλσίνη είναι μια άλλη πρωτεΐνη που απαιτεί βιταμίνη Κ για την παραγωγή υγιούς οστικού ιστού.
Η βιταμίνη Κ βρίσκεται σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, του εγκεφάλου, της καρδιάς, του παγκρέατος και των οστών.
Διασπάται πολύ γρήγορα και αποβάλλεται με τα ούρα ή τα κόπρανα. Εξαιτίας αυτού, σπάνια φτάνει σε τοξικά επίπεδα στο σώμα ακόμη και με υψηλές προσλήψεις, όπως μπορεί μερικές φορές να συμβεί με άλλες λιποδιαλυτές βιταμίνες.
Συνιστώμενες Ποσότητες
Η «επαρκής πρόσληψη» (ΑΙ) χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τον καθορισμό μιας Συνιστώμενης Διατροφικής Ποσότητας (RDA).
Η ποσότητα AI εκτιμάται για να διασφαλιστεί η διατροφική επάρκεια.
Για ενήλικες 19 ετών και άνω, η ΑΙ για τη βιταμίνη Κ είναι 120 mcg ημερησίως, για τους άνδρες και 90 mcg.
Βιταμίνη Κ και υγεία
Θρόμβοι αίματος
Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην παραγωγή τεσσάρων από τις 13 πρωτεΐνες που απαιτούνται για την πήξη του αίματος, η οποία εμποδίζει τη συνεχή αιμορραγία των πληγών ώστε να επουλωθούν.
Τα άτομα στα οποία χορηγούνται αντιπηκτικά για την πρόληψη του σχηματισμού θρόμβων στην καρδιά, τους πνεύμονες ή τα πόδια ενημερώνονται συχνά για τη βιταμίνη Κ.
Λόγω της αντιπηκτικής της δράσης, η βιταμίνη Κ έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώνει τις επιδράσεις των αντιπηκτικών φαρμάκων.
Μια συνήθης μέθοδος που εκτιμά τα επίπεδα της βιταμίνης Κ στο αίμα είναι η μέτρηση του χρόνου προθρομβίνης (PT) ή του χρόνου που χρειάζεται το αίμα για να πήξει.
Στα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, μπορεί να συνιστάται να καταναλώνουν σταθερή ποσότητα βιταμίνης Κ από τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα.
Αν και μικρές αλλαγές στην πρόσληψη βιταμίνης Κ σπάνια επηρεάζουν το PT, μεγάλες και ξαφνικές διακυμάνσεις στην πρόσληψη μπορούν να μεταβάλουν τα επίπεδα του PT και να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.
Η βιταμίνη Κ δεν είναι ένα υποχρεωτικά αναφερόμενο θρεπτικό συστατικό στην ετικέτα με τα διατροφικά στοιχεία, αλλά τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα συνήθως λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Κ από τον γιατρό.
Επιπλέον, συμμετέχει στην παραγωγή πρωτεϊνών στα οστά, συμπεριλαμβανομένης της οστεοκαλσίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόληψη της εξασθένησης των οστών.
Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης Κ συνδέεται με χαμηλότερη συχνότητα καταγμάτων ισχίου και χαμηλή οστική πυκνότητα. Επιπλέον, τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ στο αίμα έχουν συνδεθεί με χαμηλή οστική πυκνότητα.
Μια έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν τουλάχιστον 110 mcg βιταμίνης Κ την ημέρα έχουν 30% λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν το ισχίο τους σε σχέση με τις γυναίκες που λαμβάνουν λιγότερο από αυτό..
Η κατανάλωση μιας μερίδας μαρουλιού ή άλλου πράσινου, φυλλώδους λαχανικού την ημέρα μείωσε τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου στο μισό σε σύγκριση με την κατανάλωση μιας μερίδας την εβδομάδα.
Δεδομένα από τη μελέτη έδειξαν επίσης συσχέτιση μεταξύ υψηλής πρόσληψης βιταμίνης Κ και μειωμένου κινδύνου κατάγματος ισχίου σε άνδρες και γυναίκες και αυξημένης οστικής πυκνότητας στις γυναίκες.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και των αναλύσεων ήταν αντικρουόμενα σχετικά με το αν τα συμπληρώματα βιταμίνης Κ μειώνουν τα οστικά κατάγματα.
Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των οστών, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ασβεστίου, βιταμίνης D και άσκησης με βάρη, οι οποίοι μπορεί να καλύπτουν το όφελος από τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης Κ.
Καρδιακές παθήσεις
Λίγες μελέτες έχουν ερευνήσει το ρόλο της βιταμίνης Κ για την υγεία της καρδιάς.
Η βιταμίνη Κ εμπλέκεται στην παραγωγή των πρωτεϊνών matrix Gla (MGP), οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη της ασβεστοποίησης ή της σκλήρυνσης των καρδιακών αρτηριών, που συμβάλλει στην καρδιακή νόσο.
Επειδή η έρευνα σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ περιορισμένη, απαιτούνται πρόσθετες μελέτες προτού προταθεί μια συγκεκριμένη ποσότητα βιταμίνης Κ πέραν της συνήθους σύστασης για την κατάσταση αυτή.
Πηγές Τροφίμων
Φυλλοκινόνη
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων του λάχανου, σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλι
- Λάδι σόγιας
- Σάλτσες σαλάτας που παρασκευάζονται με λάδι σόγιας
- Εμπλουτισμένα ροφήματα αντικατάστασης γευμάτων
Μενακινόνες
- Natto (ζυμωμένα φασόλια σόγιας)
- Μικρότερες ποσότητες στο κρέας, το τυρί, τα αυγά
Σημάδια ανεπάρκειας
Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Κ στους ενήλικες είναι σπάνια, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που μπλοκάρουν το μεταβολισμό της βιταμίνης Κ, όπως τα αντιβιοτικά, ή σε άτομα με παθήσεις που προκαλούν δυσαπορρόφηση των τροφίμων και των θρεπτικών συστατικών.
Η ανεπάρκεια είναι επίσης πιθανή σε νεογέννητα βρέφη, επειδή η βιταμίνη Κ δεν διαπερνά τον πλακούντα και το μητρικό γάλα περιέχει χαμηλή ποσότητα.
Η περιορισμένη ποσότητα πρωτεϊνών πήξης του αίματος κατά τη γέννηση αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας στα βρέφη εάν δεν τους χορηγηθούν συμπληρώματα βιταμίνης Κ.
Τα ακόλουθα είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια ανεπάρκειας.
- Μεγαλύτερος χρόνος πήξης του αίματος ή παρατεταμένος χρόνος προθρομβίνης (όπως μετράται στο ιατρείο)
- Αιμορραγία
- Οστεοπενία ή οστεοπόρωση.
Γνωρίζατε ότι
Τα αντιβιοτικά φάρμακα μπορεί να καταστρέψουν τα βακτήρια που παράγουν βιταμίνη Κ στο έντερο, μειώνοντας έτσι δυνητικά τα επίπεδα της βιταμίνης Κ, ειδικά αν λαμβάνετε το φάρμακο για περισσότερο από μερικές εβδομάδες.
Τα άτομα που έχουν κακή όρεξη ενώ χρησιμοποιούν μακροχρόνια αντιβιοτικά μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανεπάρκεια και μπορεί να ωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Κ.
Επειδή η βιταμίνη Κ είναι λιποδιαλυτή, είναι καλύτερο να καταναλώνετε τρόφιμα με βιταμίνη Κ μαζί με λίγο λίπος για να βελτιώσετε την απορρόφηση.
Έτσι, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο ή προσθέστε κομμένο σε κύβους αβοκάντο στην αγαπημένη σας πράσινη φυλλώδη σαλάτα!