Οταν ο άνδρας δεν εχει όρεξη

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Η επιθυμία για σεξ, η λίμπιντό, τείνει να μειώνεται με την ηλικία στους άνδρες. Μια έρευνα του 2019 σε περισσότερους από 12.000 άνδρες ηλικίας 45 ετών διαπίστωσε ότι περίπου 1 στους 20 ανέφερε χαμηλή σεξουαλική επιθυμία ή χαμηλή λίμπιντο.

Η σεξουαλική επιθυμία ποικίλλει μεταξύ των ανδρών, οπότε πόσο χαμηλή είναι η πολύ χαμηλή;

Δεν υπάρχει κάποιο είδος καθολικά συμφωνημένου ορισμού της χαμηλής λίμπιντο, αλλά το κλειδί είναι ότι είναι ενοχλητική.

Τι ακριβώς μετράει λοιπόν ως ενοχλητικό; Αν η σεξουαλική σας ορμή έχει μειωθεί, αλλά δεν αποτελεί ένδειξη σοβαρών προβλημάτων υγείας και δεν σας «ενοχλεί», ίσως είναι καλό να το αγνοήσετε. Αν όμως η χαμηλή λίμπιντο προκαλεί προσωπικό άγχος, κατάθλιψη ή άγχος στη σχέση, ίσως ήρθε η ώρα να αναζητήσετε βοήθεια.

Εν μέρει αυτό είναι συνάρτηση του πόσο καιρό διαρκεί. Είναι φυσιολογικό να χάνετε περιστασιακά το ενδιαφέρον σας για το σεξ. Για παράδειγμα, αν δεν κοιμηθήκατε καλά το προηγούμενο βράδυ ή αν αναρρώνετε από έναν τραυματισμό, η λίμπιντό σας μπορεί να πέσει.

Αν σπάσατε το πόδι σας, το σεξ μπορεί να μην είναι στην κορυφή της λίστας των προτεραιοτήτων σας.

Αν όμως η απώλεια ενδιαφέροντος για το σεξ διαρκεί αρκετά ώστε να γίνει ενοχλητική, είναι καιρός να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να είναι σημαντικό τόσο για τη σωματική και ψυχική σας υγεία όσο και για την υγεία των στενών σας σχέσεων.

Τι είναι η χαμηλή λίμπιντο

Πριν συζητήσουμε τις αιτίες, ας μιλήσουμε πρώτα για το τι είναι και τι δεν είναι η χαμηλή λίμπιντο. Οι άνδρες συχνά συγχέουν τη χαμηλή λίμπιντο με τη στυτική δυσλειτουργία ή ED.

Η ED είναι η αδυναμία απόκτησης ή διατήρησης στύσης. Η λίμπιντο είναι απλώς η επιθυμία σας για σεξ. Ενώ η ED και η χαμηλή λίμπιντο μπορεί να εμφανίζονται ταυτόχρονα και συχνά συνδέονται στενά, είναι εντελώς διαφορετικά προβλήματα.

Η λίμπιντό σας τροφοδοτείται εν μέρει από τη συνολική σωματική σας υγεία, συμπεριλαμβανομένων των γονιδίων σας και των ορμονών όπως η τεστοστερόνη, αλλά δεν είναι όλα βιολογικά. Ψυχολογικοί παράγοντες όπως το άγχος και το στρες επηρεάζουν επίσης το ενδιαφέρον σας για το σεξ, όπως και φυσικοί παράγοντες όπως οι χρόνιες ασθένειες.

Η επιθυμία για σεξ μειώνεται φυσιολογικά σε κάποιο βαθμό καθώς μεγαλώνουμε αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξαφανιστεί απαραίτητα εντελώς, ακόμη και στα 60, 70.

Είναι η χαμηλή τεστοστερόνη ο ένοχος

Η τεστοστερόνη είναι η κύρια ορμόνη για τους άνδρες. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να μειώσουν τη λίμπιντο σε ορισμένους άνδρες, αλλά δεν θα χάσει κάθε άνδρας τη σεξουαλική ορμή με αυτή την πτώση. Επίσης, ορισμένοι ηλικιωμένοι άνδρες μπορεί να μην ενοχλούνται από τη μείωση της σεξουαλικής ορμής.

Εάν η χαμηλή λίμπιντο αποτελεί πρόβλημα, ο γιατρός σας μπορεί να ξεκινήσει με τον έλεγχο των επιπέδων τεστοστερόνης σας και αν είναι χαμηλή, τότε υπάρχει σαφής λύση. Αν το πρόβλημα είναι η τεστοστερόνη, μπορεί να σας δώσει την τεστοστερόνη που δεν παράγει ο οργανισμός σας.

Οι περισσότεροι άνδρες θα δουν τη σεξουαλική τους ορμή να αρχίζει να ανεβαίνει μέσα σε λίγες εβδομάδες από την έναρξη αυτής της θεραπείας υποκατάστασης.

Τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται στους άνδρες καθώς μεγαλώνουν, έχουν διαβήτη τύπου 2 και είναι παχύσαρκοι. Στην πραγματικότητα, έως και το 35% των ανδρών άνω των 45 ετών έχουν χαμηλή τεστοστερόνη ή υπογοναδισμό.

Κανονικά, η τεστοστερόνη ενός άνδρα μετράει μεταξύ 300 και 1.000 νανογραμμάρια ανά δεκατόλιτρο σε μια εξέταση αίματος. Ο γιατρός σας μπορεί να θεωρήσει χαμηλά τα επίπεδα κάτω των 300, ειδικά με συμπτώματα υπογοναδισμού, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλή λίμπιντο

Πώς επηρεάζουν οι χρόνιες παθήσεις και το κάπνισμα τη λίμπιντο

Μόλις οι άνδρες φτάσουν στη δεκαετία των 60, τείνουν να έχουν περισσότερες χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Αυτές μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική ορμή.

Τόσο ο διαβήτης όσο και οι καρδιακές παθήσεις μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης σε ορισμένους άνδρες. Αυτές οι ασθένειες μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ED επειδή αλλάζουν τα αιμοφόρα αγγεία στο πέος σας, περιορίζοντας την ικανότητά σας να επιτύχετε ή να διατηρήσετε μια στύση.

Το κάπνισμα φαίνεται να έχει παρόμοια επίδραση, αν και οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να βρουν το γιατί. Οι άνδρες καπνιστές ηλικίας 40 έως 70 ετών έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ED.

Και παρόλο που η ED και η λίμπιντο είναι διαφορετικά πράγματα, συχνά συνδέονται στενά επειδή οι άνδρες με ED συχνά χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ.

Εάν ένας άνδρας προσπαθήσει και αποτύχει αρκετές φορές, αυτό μπορεί να μειώσει την επιθυμία του ακόμη και για απόπειρα σεξ.

Η θεραπεία της ED και των αιτιών της συχνά μπορεί να αναζωογονήσει τη λίμπιντο. Ένα υγιές σώμα θα οδηγήσει σε μια υγιή σεξουαλική ζωή.

Η ψυχολογία της λίμπιντο: Είναι όλα στο μυαλό μου

Τα θέματα ψυχικής υγείας παίζουν επίσης ρόλο στην απώλεια της λίμπιντο στους άνδρες. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στους νεότερους άνδρες, για τους οποίους τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης είναι λιγότερο πιθανά.

Το πρόβλημα μπορεί να είναι προσωπικό, όπως κατάθλιψη, άγχος ή θέματα κατάχρησης ουσιών  ή μπορεί να είναι ένα πρόβλημα που αναπτύσσεται μεταξύ εσάς και της συντρόφου σας.

Συχνά εμπλέκεται ένας σεξοθεραπευτής, ειδικά με νεότερους άνδρες, για να ξεχωρίσει πώς η ψυχική υγεία και οι ατομικές εμπειρίες μπορούν να συμβάλουν στη χαμηλή λίμπιντο.

Μερικές φορές, το ζήτημα είναι απλώς υπερβολικό ψυχολογικό στρες. Αυτό το άγχος μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως σημαντικές αλλαγές στη δουλειά ή στο σχολείο ή οικογενειακά ζητήματα.

Υπάρχουν διάφορες ψυχολογικές προσεγγίσεις που αντιμετωπίζουν τόσο τα προσωπικά ζητήματα ψυχικής υγείας όσο και τις δυναμικές των σχέσεων. Για παράδειγμα, η σύγκρουση σε μια στενή σχέση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σεξουαλική επιθυμία. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να εμπλέκονται και τα δύο άτομα στη θεραπεία.

Μιλήστε με τον γιατρό σας για ένα καλό σημείο εκκίνησης για εσάς ή ενδεχομένως για εσάς και τον σύντροφό σας.

Πώς επηρεάζουν τα φάρμακα τη λίμπιντο

Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ορισμένα θέματα ψυχικής υγείας με φαρμακευτική αγωγή. Δυστυχώς, αυτά τα φάρμακα συχνά συμβάλλουν και στη χαμηλή λίμπιντο.

Για παράδειγμα, τα SSRIs, μια κοινή κατηγορία φαρμάκων που συνταγογραφούνται τόσο για το άγχος όσο και για την κατάθλιψη, είναι πασίγνωστα για τις σεξουαλικές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας της λίμπιντο.

Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά και ψυχιατρικά φάρμακα σε γενικές γραμμές μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη λίμπιντο.

Τι μπορείτε να κάνετε; Μιλήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικά φάρμακα με λιγότερες παρενέργειες.

Πώς επηρεάζει ο ύπνος τη σεξουαλική σας ορμή

Η απώλεια ύπνου είναι ένας άλλος κοινός δολοφόνος της λίμπιντο.

Ένα άλλο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου. Αυτή η χρόνια πάθηση διακόπτει την αναπνοή σας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, καθιστώντας δύσκολη την εγκατάστασή σας σε έναν βαθύ, ξεκούραστο ύπνο.

Το αποτέλεσμα είναι η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας που μπορεί να μειώσει τη σεξουαλική σας ορμή. Η υπνική άπνοια συνδέεται επίσης με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, ένας άλλος πιθανός λόγος που η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας ορμή. Μιλήστε με το γιατρό σας για το θέμα αυτό εάν:

  • Έχετε προβλήματα με τον ύπνο.
  • Είστε πάντα κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Ο σύντροφός σας λέει ότι ροχαλίζετε δυνατά ή σταματάτε να αναπνέετε για μικρά διαστήματα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια μελέτη ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μετράει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σας, το επίπεδο οξυγόνου, τον καρδιακό ρυθμό και άλλα καθώς κοιμάστε.

Εάν ο γιατρός σας διαγνώσει υπνική άπνοια, η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της σεξουαλικής σας ορμής.

Τι μπορείτε να κάνετε

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε αρχικά είναι να αναγνωρίσετε το πρόβλημα και να το αναφέρετε στο γιατρό σας. Για ορισμένους άνδρες, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο.

Μην ντρέπεστε να αναφέρετε αυτά τα πράγματα. Είναι πολύ συνηθισμένα και υπάρχουν πολύ αποτελεσματικές λύσεις.

Ένας ιατρικός έλεγχος είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Μιλήστε με το γιατρό σας για μια πλήρη αξιολόγηση της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων ορμονών και της ψυχικής υγείας. Ενημερώστε τον για τυχόν φάρμακα που παίρνετε και για τυχόν παρενέργειες που έχετε παρατηρήσει.

Ακολουθήστε τη συνταγή του γιατρού σας για φαρμακευτική αγωγή ή θεραπεία και ενημερώστε τον για τις παρενέργειες.Εάν καπνίζετε, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να το κόψετε. Το κάπνισμα αποτελεί αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας καθώς και των καταστάσεων που οδηγούν σε στυτική δυσλειτουργία, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη λίμπιντο.

Μην ξεχνάτε τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης, που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας και να οδηγήσουν σε καλύτερη σεξουαλική ζωή.