Στυτική Δυσλειτουργία: 5 Αιτίες Που Ξαφνιάζουν

Photo of author
Written By misswebbie

 

1.  Προβλήματα στα ούλα
Τι κοινό μπορεί να έχουν τα ούλα με τη στύση του συντρόφου σας; Η περιοδοντίτιδα, μια φλεγμονή των ούλων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας.
Η υγεία των ούλων αποτελεί ένα δείκτη της συνολικής μας υγείας, που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακής νόσού. Παράλληλα, αποτελεί και παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας,

Η συγκεκριμένη πάθηση των ούλων μπορεί να προκύψει από πρόβλημα στη ροή του αίματος στα ούλα. Άρα, κάποιος που έχει περιοδοντίτιδα, μπορεί να συναντήσει προβλήματα με τη ροή του αίματος και σε άλλα σημεία του σώματος του, όπως το πέος.
Αν λοιπόν ματώνουν τα ούλα σας, καλό είναι να μην το αμελήσετε.

2.  Ορισμένα φάρμακα για την τριχόπτωση
Υπάρχουν φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης και της υπερπλασίας του προστάτη που μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως η στυτική δυσλειτουργία και η μείωση της λίμπιντο, σε ορισμένους άνδρες.

Το πρόβλημα ωστόσο της στυτικής δυσλειτουργίας, στην περίπτωση που οφείλεται στη λήψη φαρμάκων, είναι αναστρέψιμο. Στην περίπτωση που λαμβάνετε τέτοια φάρμακα και παρουσιαστεί στυτική δυσλειτουργία  στο σύντροφο σας, ενημερώστε το γιατρό για να αλλάξει τα φάρμακα ή τη δοσολογία.

3.  Οι άνδρες φίλοι σας (και δεν αναφέρομαι στους gay)
Είναι γνωστό ότι οι ψυχολογικοί παράγοντες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη σεξουαλική απόδοση, αλλά υπάρχει και κάτι νέο: Αν περνάτε περισσότερο χρόνο με τους άνδρες φίλους σας αντί με τον σύντροφο σας, μπορεί να προκαλέσει αυξημένο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας  στο σύντροφο σας.

Σε μία έρευνα που έγινε σε περίπου 3.000 άνδρες, διαπιστώθηκε ότι ένας άνδρας του οποίου η σύντροφός έχει πολύ στενές σχέσεις με φίλους, αντιμετωπίζει κατά 92% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει δυσκολία απόκτησης ή διατήρησης της στύσης, σε σχέση με τους υπόλοιπους άνδρες.

4.  Το ποδήλατο
Για πρώτη φορά στην ιστορία είχε εντοπιστεί σχέση μεταξύ ιππασίας και ανικανότητας τον 9ο αιώνα π.Χ. στους Σκύθες (αρχαίος λαός), που ήταν εξαιρετικοί ιππείς.

Σήμερα αποδεικνύεται ότι μια παρόμοια σύγχρονη δραστηριότητα, η ποδηλασία, μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έντυπο Journal of Sexual Medicine, διαπιστώθηκε ότι το 4 % των ανδρών που κάνουν ποδηλασία τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα, παρουσίασαν μέτρια έως σοβαρή στυτική δυσλειτουργία, ενώ μόνο το 1% των δρομέων της ίδιας ηλικίας αντιμετώπιζαν παρόμοιο πρόβλημα.

5.  Ο διαβήτης
Οι άνδρες που πάσχουν από διαβήτη αντιμετωπίζουν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία σε σχέση με τους άνδρες που δεν έχουν διαβήτη. Η «κακή» ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψει τα νεύρα και τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που ελέγχουν τη στύση και επιτρέπουν τη ροή του αίματος στο πέος, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Στην περίπτωση που ο σύντροφος σας, λοιπόν, πάσχει από διαβήτη, θα πρέπει να τον αντιμετωπίσει σωστά και έγκαιρα με την κατάλληλη αγωγή και με ισορροπημένη διατροφή, ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του να είναι πάντα σωστά ρυθμισμένα.

Αγαπημένη, τα χάπια δεν είναι η λύση. Οπότε μην τον «χαπακώνεις» με την πρώτη δυσκολία. Και το λέω αυτό και για τα μικρά και για τα μεγάλα κορίτσια. Κάν’ τον να νιώσει άνετα: ποθητός και χωρίς να τον παραμυθιάζεις. Μην τον αγχώνεις, ο άνθρωπος δεν λειτουργεί με διακόπτη  turn on- turn off! Κάνε τα κόλπα σου και αν ακόμα το αγόρι δεν πάρει μπρος με την μια, να τον πάρεις αγκαλιά και να κοιμηθείς δίπλα του, θα του κάνει καλό…

Μάρκος Μελιόπουλος
Yoga and Pilates Instructor – Personal Trainer – Physiotherapist