Περιεχόμενα
Όλοι αντιμετωπίζουμε αγχωτικές καταστάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μας, από μικρές ενοχλήσεις όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση μέχρι πιο σοβαρές ανησυχίες, όπως η σοβαρή ασθένεια ενός αγαπημένου προσώπου.
Όποια και αν είναι η αιτία, το στρες πλημμυρίζει το σώμα με ορμόνες. Η καρδιά χτυπάει δυνατά, η αναπνοή επιταχύνεται και οι μύες τεντώνονται.
Αυτή η λεγόμενη «αντίδραση του στρες» είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε απειλητικές καταστάσεις για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε από απειλές, όπως μια επίθεση ζώων ή μια πλημμύρα.
Σήμερα, σπάνια αντιμετωπίζουμε αυτούς τους φυσικούς κινδύνους, αλλά οι προκλητικές καταστάσεις στην καθημερινή ζωή μπορεί να ενεργοποιήσουν την αντίδραση του στρες.
Δεν μπορούμε να αποφύγουμε όλες τις πηγές άγχους στη ζωή μας, ούτε θα θέλαμε να το κάνουμε. Μπορούμε όμως να αναπτύξουμε πιο υγιείς τρόπους αντίδρασης σε αυτές.
Ένας τρόπος είναι η επίκληση της «αντίδρασης χαλάρωσης», μέσω μιας τεχνικής που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970 στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ από τον καρδιολόγο Dr. Herbert Benson.
Η αντίδραση χαλάρωσης είναι το αντίθετο της αντίδρασης του στρες. Είναι μια κατάσταση βαθιάς ανάπαυσης που μπορεί να προκληθεί με πολλούς τρόπους.
Με την τακτική εξάσκηση, δημιουργείτε ένα πηγάδι ηρεμίας στο οποίο μπορείτε να βυθίζεστε όταν προκύπτει ανάγκη.
Ακολουθούν 6 τεχνικές χαλάρωσης
Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να προκαλέσετε την αντίδραση χαλάρωσης και να μειώσετε το στρες.
1. Εστίαση στην αναπνοή
Σε αυτή την απλή, ισχυρή τεχνική, παίρνετε μεγάλες, αργές, βαθιές αναπνοές. Καθώς αναπνέετε, αποσυνδέετε απαλά το μυαλό σας από τις αποσπασματικές σκέψεις και αισθήσεις.
Η εστίαση της αναπνοής μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα με διατροφικές διαταραχές, ώστε να τους βοηθήσει να εστιάσουν στο σώμα τους με πιο θετικό τρόπο.
Ωστόσο, αυτή η τεχνική μπορεί να μην είναι κατάλληλη για άτομα με προβλήματα υγείας που δυσχεραίνουν την αναπνοή, όπως αναπνευστικές παθήσεις ή καρδιακή ανεπάρκεια.
2. Σάρωση σώματος
Αυτή η τεχνική συνδυάζει την εστίαση της αναπνοής με την προοδευτική μυϊκή χαλάρωση.
Μετά από μερικά λεπτά βαθιάς αναπνοής, εστιάζετε σε ένα μέρος του σώματος ή σε μια ομάδα μυών κάθε φορά και απελευθερώνετε νοερά κάθε σωματική ένταση που νιώθετε εκεί.
Η σάρωση σώματος μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε την επίγνωση της σύνδεσης νου-σώματος.
Εάν είχατε μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση που επηρεάζει την εικόνα του σώματός σας ή άλλες δυσκολίες με την εικόνα του σώματος, αυτή η τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει λιγότερο.
3. Καθοδηγούμενη απεικόνιση
Για αυτή την τεχνική, φέρνετε στο μυαλό σας χαλαρωτικές σκηνές, μέρη ή εμπειρίες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να συγκεντρωθείτε.
Μπορείτε να βρείτε δωρεάν εφαρμογές και διαδικτυακές ηχογραφήσεις ηρεμιστικών σκηνών, απλώς φροντίστε να επιλέξετε εικόνες που θεωρείτε καταπραϋντικές και έχουν προσωπική σημασία.
Η καθοδηγούμενη απεικόνιση μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε ένα θετικό όραμα του εαυτού σας, αλλά μπορεί να είναι δύσκολη για όσους έχουν ενοχλητικές σκέψεις ή δυσκολεύονται να ανακαλέσουν νοητικές εικόνες.
4. Διαλογισμός της ενσυνειδητότητας
Αυτή η πρακτική περιλαμβάνει να κάθεστε άνετα, να εστιάζετε στην αναπνοή σας και στις σκέψεις στην παρούσα στιγμή χωρίς να παρασύρεστε σε ανησυχίες για το παρελθόν ή το μέλλον.
Αυτή η μορφή διαλογισμού είναι πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμος για άτομα με άγχος, κατάθλιψη και πόνο.
5. Γιόγκα, tai chi και qigong
Αυτές οι τρεις αρχαίες τέχνες συνδυάζουν τη ρυθμική αναπνοή με μια σειρά στάσεων και κινήσεων.
Οι σωματικές πτυχές αυτών των πρακτικών προσφέρουν μια πνευματική εστίαση που μπορεί να σας βοηθήσει να αποσπάσετε την προσοχή σας από τις αγωνιώδεις σκέψεις.
Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ευελιξία και την ισορροπία σας. Αν δεν είστε συνήθως δραστήριοι, έχετε προβλήματα υγείας ή μια επώδυνη ή αναπηρική κατάσταση, αυτές οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να είναι πολύ δύσκολες. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τις ξεκινήσετε.
6. Επαναλαμβανόμενη προσευχή
Για την τεχνική αυτή, επαναλαμβάνετε σιωπηλά μια σύντομη προσευχή ή φράση από μια προσευχή, ενώ εξασκείτε την εστίαση της αναπνοής.
Αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστική αν η θρησκεία ή η πνευματικότητα έχει νόημα για εσάς.
Συνοψίζοντας
Αντί να επιλέξετε μόνο μία τεχνική, οι ειδικοί συνιστούν να δοκιμάσετε αρκετές για να δείτε ποια λειτουργεί καλύτερα για εσάς.
Προσπαθήστε να εξασκείστε για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, αν και ακόμη και λίγα λεπτά μπορούν να βοηθήσουν.
Όσο περισσότερο όμως και όσο πιο συχνά εξασκείτε αυτές τις τεχνικές χαλάρωσης, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη και τόσο περισσότερο μπορείτε να μειώσετε το άγχος.