Θυλακίτιδα: τι είναι και πως θα την αντιμετωπίσετε

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Περιεχόμενα

Τι είναι η θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα είναι ένα δερματικό πρόβλημα που συμβαίνει όταν έχετε βακτήρια ή απόφραξη σε μια μικροσκοπική μεριά στο δέρμα σας που ονομάζεται θύλακας τρίχας.

Έχετε τριχοθυλάκια σχεδόν παντού εκτός από τα χείλη σας, τις παλάμες σας και τα πέλματα των ποδιών σας. Η θυλακίτιδα μπορεί να κάνει αυτά τα τριχοθυλάκια κόκκινα και πρησμένα.

Μπορείτε να εμφανίσετε αυτή την πάθηση οπουδήποτε έχετε τρίχες, αλλά είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στο λαιμό, τους μηρούς, τους γλουτούς ή τις μασχάλες σας. Συχνά μπορείτε να τη θεραπεύσετε μόνοι σας, αλλά για πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Πόσο συχνά εμφανίζεται η θυλακίτιδα

Η θυλακίτιδα είναι πολύ συχνή. Μπορούν να νοσήσουν άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, ενήλικες, έφηβοι, παιδιά, ακόμη και μωρά.

Ορισμένες ομάδες ανθρώπων έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ορισμένους τύπους θυλακίτιδας. Για παράδειγμα, αν έχετε γενειάδα που κουρεύετε συχνά, είστε πιο επιρρεπείς στο να έχετε φλεγμονή στο δέρμα του πηγουνιού και των μάγουλών σας.

Σε γενικές γραμμές, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο για θυλακίτιδα εάν έχετε υψηλό σωματικό βάρος, διαβήτη, παίρνετε αντιβιοτικά για μεγάλο χρονικό διάστημα ή έχετε αδύναμο ή κατασταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είναι η θυλακίτιδα μεταδοτική

Τις περισσότερες φορές, η θυλακίτιδα δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν όμως μερικές εξαιρέσεις. Εάν η θυλακίτιδά σας προκαλείται από ένα μικρόβιο που ζει φυσιολογικά στο νερό ή στο έδαφος, θα μπορούσε να μολύνει και άλλους ανθρώπους.

Εάν βγάλετε εξάνθημα αφού καθίσετε σε ένα τζακούζι, είναι πιθανό να το κολλήσουν και άλλα άτομα που κάθισαν στο τζακούζι.

Ορισμένες θυλακίτιδες προκαλούνται από έναν μεταδοτικό τύπο βακτηρίων που ονομάζεται σταφυλόκοκκος. Εάν έχετε ένα κόψιμο στο δέρμα σας και αγγίξετε κάτι, όπως μια πετσέτα, που έχει αυτό το μικρόβιο πάνω του, μπορεί να μολυνθείτε. Αν είναι έτσι, θα είστε μεταδοτικός μέχρι να σας χορηγηθεί αντιβίωση για τουλάχιστον 48 ώρες.

Εάν κάποιος από τους θύλακες της τρίχας σας περιέχει πύον, πλύνετε τα χέρια σας για 20 έως 30 δευτερόλεπτα αφού αγγίξετε τη μολυσμένη περιοχή. Μέχρι να επουλωθεί, μην μοιράζεστε ρούχα ή πετσέτες με άλλους.

Συμπτώματα θυλακίτιδας

Τα συμπτώματά σας θα διαφέρουν ανάλογα με τον ακριβή τύπο της θυλακίτιδας που έχετε και το πόσο σοβαρή είναι. Μπορεί να έχετε:

  • Ομάδες μικρών εξογκωμάτων σαν σπυράκια, μερικά με λευκό πύον πάνω τους
  • Φουσκάλες που ανοίγουν, στάζουν και γίνονται κρούστα
  • Μεγάλες περιοχές πρησμένου δέρματος που μπορεί να διαρρέουν πύον.

Αυτές οι περιοχές του δέρματός σας μπορεί επίσης να έχουν φαγούρα, ευαισθησία και πόνο.

Τύποι θυλακίτιδας

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι θυλακίτιδας.

  1. Η επιφανειακή θυλακίτιδα είναι όταν μόνο ένα μέρος του θύλακα της τρίχας έχει υποστεί βλάβη
  2. Η βαθιά θυλακίτιδα είναι όταν έχει υποστεί βλάβη ολόκληρος ο θύλακας.

Εντός αυτών των δύο κατηγοριών, υπάρχουν διάφορες υποκατηγορίες:

Βακτηριακή θυλακίτιδα

Η πιο κοινή μορφή θυλακίτιδας, προκαλεί κνησμό, λευκά εξογκώματα γεμάτα με πύον. Μπορεί να την ενφανίσετε αν κοπείτε και εισχωρήσουν βακτήρια (συνήθως σταφυλόκοκκος).

Θυλακίτιδα από υδρομασάζ (ψευδομονάδα)

Την παθαίνετε από το κολύμπι σε πισίνα ή από το να κάθεστε σε υδρομασάζ όπου τα επίπεδα pH ή χλωρίου δεν είναι ισορροπημένα. Θα δείτε ένα εξάνθημα από στρογγυλά, κνησμώδη εξογκώματα μια μέρα περίπου μετά την παραμονή σας στο νερό.

Pityrosporum folliculitis

Αυτός ο τύπος συμβαίνει μαζί με μια μόλυνση από μύκητες. Προκαλεί φαγούρα, σπυράκια γεμάτα πύον που εμφανίζονται στο πάνω μέρος του σώματός σας, κυρίως στην πλάτη και το στήθος, αλλά μπορεί επίσης να τα έχετε στο λαιμό, τους ώμους, τα χέρια και το πρόσωπό σας.

Οζώδης θυλακίτιδα decalvans

Πρόκειται για έναν σπάνιο τύπο θυλακίτιδας του τριχωτού της κεφαλής. Εάν τα βακτήρια φλεγμαίνουν τους θύλακες των τριχών σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να τους επιτεθεί, οδηγώντας σε τριχόπτωση. Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι τι προκαλεί αυτόν τον τύπο.

Θυλακίτιδα Malassezia

Η Malassezia είναι ένας τύπος μύκητα που βρίσκεται φυσιολογικά στο δέρμα σας. Εάν αναπτυχθεί πάρα πολύ, μπορεί να εισχωρήσει σε έναν θύλακα τρίχας και να προκαλέσει φαγούρα στο δέρμα σας. Είναι πιο πιθανό να έχετε αυτόν τον τύπο αν το δέρμα σας είναι λιπαρό, έχετε πιτυρίδα ή ιδρώνετε πολύ.

Ηωσινόφιλη θυλακίτιδα

Αυτός ο τύπος προσβάλλει συνήθως μωρά ή άτομα με παθήσεις που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Προκαλεί φαγούρα, γεμάτα πύον εξογκώματα, πιο συχνά στους ώμους, τα μπράτσα, το λαιμό και το μέτωπο.

Εξόγκωμα από ξυράφι

Αυτός ο τύπος προκαλείται από τρίχες που συνδέονται με το ξύρισμα ή την αποτρίχωση του μπικίνι. Θα έχετε σκούρα εξογκώματα, ή κελοειδή, στο πρόσωπο ή το λαιμό σας μετά το ξύρισμα ή στην περιοχή της βουβωνικής χώρας μετά από αποτρίχωση. Είναι πιο συχνή σε άνδρες αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής.

Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν:

  • Sycosis barbae: Αυτό συμβαίνει όταν ολόκληρος ο θύλακας της τρίχας μολύνεται μετά το ξύρισμα. Προκαλεί μεγάλα, γεμάτα πύον εξογκώματα και μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε ουλές.
  • Αρνητική κατά Gram θυλακίτιδα: Αυτός ο τύπος προκαλείται από τη χρήση μακροχρόνιων αντιβιοτικών για τη θεραπεία της ακμής. Συμβαίνει αν τα βακτήρια γίνουν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και επιδεινώσουν την ακμή.
  • Σπυράκια και καρβουνάκια: Ένα σπυράκι (ένα εξόγκωμα που μπορεί να είναι ευαίσθητο ή επώδυνο) συμβαίνει όταν ένας θύλακας τρίχας έχει μολυνθεί σοβαρά. Το καρβουνάκι είναι μια συστάδα από πολλά σπυράκια.

Θέσεις θυλακίτιδας

Αυτή η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός σας με τριχοθυλάκια, ακόμη και αν είναι δύσκολο να το δείτε. Ορισμένες κοινές περιοχές περιλαμβάνουν:

Θυλακίτιδα στα οπίσθια σας

Οτιδήποτε, από το να φοράτε στενά ρούχα μέχρι την αποτρίχωση, μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση θυλακίτιδας στα οπίσθιά σας. Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί ως ένα απλό, κόκκινο σπυράκι. Ή μπορεί να εμφανιστεί ως εκτεταμένο εξάνθημα.

Θυλακίτιδα του τριχωτού της κεφαλής

Παρόλο που αυτό είναι σπάνιο, οι θύλακες των τριχών στο κεφάλι σας μπορεί να εμφανίσουν φλεγμονή. Αυτός ο τύπος θυλακίτιδας μπορεί να προκαλέσει φαλακρές κηλίδες στρογγυλού ή οβάλ σχήματος. Το τριχωτό της κεφαλής σας μπορεί επίσης να έχει φαγούρα, να αισθάνεστε σφίξιμο ή να είναι επώδυνο.

Θυλακίτιδα στα πόδια σας

Μικρά εξογκώματα, μερικές φορές γεμάτα πύον, μπορεί να εμφανιστούν στα πόδια σας, ιδίως στους μηρούς σας. Μπορεί να φαγουρίζουν ή να πονάνε.

Θυλακίτιδα στο πρόσωπό σας

Εάν ξυρίζεστε, μπορεί να εμφανιστούν “εξογκώματα ξυραφιού” στα μάγουλα, το πηγούνι και το λαιμό σας. Όταν μολυνθούν, αυτά τα μικρά σημεία μπορεί να μεγαλώσουν και να γεμίσουν με πύον.

Μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άλλα σημεία του προσώπου σας, όπως στο μέτωπο. Αυτό συμβαίνει συχνά επειδή ένας θύλακας τρίχας έχει μπλοκαριστεί από βακτήρια.

Θυλακίτιδα στο στήθος και την πλάτη σας

Αυτό που μπορεί να μοιάζει με ακμή σε αυτές τις περιοχές μπορεί να είναι ένας τύπος θυλακίτιδας. Μπορεί να έχετε μεγάλη φαγούρα και να παρατηρήσετε ότι ο ιδρώτας χειροτερεύει αυτά τα εξογκώματα. Αυτός ο τύπος είναι αρκετά συχνός στους εφήβους. Αυτό συμβαίνει επειδή καθώς περνάτε την εφηβεία, οι λιπογόνοι αδένες σας αρχίζουν να εργάζονται πιο σκληρά.

Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι εξασθενημένο, μπορεί να δείτε έναν άλλο τύπο θυλακίτιδας στο στήθος και το λαιμό σας, καθώς και στα χέρια σας. Τα εξογκώματα μπορεί να καθαρίσουν για λίγο και στη συνέχεια να επανέλθουν. Τα μωρά συχνά παθαίνουν επίσης θυλακίτιδα στο στήθος και την πλάτη τους.

Θυλακίτιδα στην περιοχή της βουβωνικής χώρας

Μπορεί να εμφανίσετε θυλακίτιδα “εκεί κάτω” λόγω αποτρίχωσης ή ξυρίσματος. Το να φοράτε ρούχα που τρίβονται πάνω στο δέρμα σας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επώδυνα σπυράκια στην περιοχή των εσωρούχων σας.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου της θυλακίτιδας

Τα βακτήρια σταφυλόκοκκου είναι πιο συχνά υπαίτια. Έχετε συνέχεια σταφυλόκοκκο στο δέρμα σας και συνήθως δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα, αλλά αν εισέλθει στο εσωτερικό του σώματός σας, π.χ. μέσω ενός κοψίματος, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν επίσης να προκαλέσουν θυλακίτιδα:

  • Ενυδατικές κρέμες με έλαια
  • Ένας μύκητας
  • Αποτρίχωση ή το ξύρισμα,
  • Άλλα βακτήρια, όπως το είδος που μπορεί να βρείτε σε ένα υδρομασάζ
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση της φλεγμονής.

Σε γενικές γραμμές, είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε την πάθηση αν έχετε κατεστραμμένους θύλακες. Αυτό μπορεί να συμβεί από πράγματα όπως το ξύρισμα, οι τραυματισμοί του δέρματος, οι κολλώδεις επίδεσμοι και τα στενά ρούχα.

Μπορεί επίσης να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε θυλακίτιδα εάν:

  • Έχετε ακμή, ειδικά αν χρησιμοποιείτε κρέμα με στεροειδή ή μακροχρόνια αντιβιοτικά γι’ αυτήν
  • Είστε άνδρας που έχει σγουρά μαλλιά και ξυρίζεται
  • Φοράτε στενά ρούχα, λαστιχένια γάντια ή μπότες που δεν αφήνουν τον ιδρώτα ή τη θερμότητα να βγει έξω
  • Περνάτε χρόνο σε πισίνα ή υδρομασάζ που δεν καθαρίζεται τακτικά
  • Έχετε κάποια ασθένεια που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως διαβήτη, λευχαιμία ή HIV ή AIDS.

Πότε να επισκεφθείτε γιατρό

Τις περισσότερες φορές, η θυλακίτιδα υποχωρεί με λίγη αυτοφροντίδα στο σπίτι. Αλλά ενημερώστε το γιατρό σας άν έχετε:

  • στερεά, επώδυνα εξογκώματα
  • αποστράγγιση από πύον
  • εξογκώματα που εξαπλώνονται
  • πυρετό
  • ρίγη
  • κόπωση (αίσθημα κόπωσης)
  • εξάνθημα που καθαρίζει και στη συνέχεια επανέρχεται
  • εξάνθημα που επιδεινώνεται.

Διάγνωση θυλακίτιδας

Ο γιατρός σας μπορεί συνήθως να διαπιστώσει αν πάσχετε από αυτή την ασθένεια εξετάζοντας προσεκτικά το δέρμα σας και κάνοντας ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό. Μπορεί να ρωτήσει για πράγματα όπως:

  • Εάν έχετε μπει σε υδρομασάζ
  • Πόσο συχνά ξυρίζεστε
  • Τι φάρμακα χρησιμοποιείτε
  • Πόσο έχετε την τάση να ιδρώνετε

Συνήθως δεν χρειάζεστε εξετάσεις, εκτός εάν οι θεραπείες δεν αποδίδουν. Σε αυτή την περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να:

  • Χρησιμοποιήσει ένα στυλεό για να πάρει μια καλλιέργεια από μία από τις πληγές σας, ώστε ένα εργαστήριο να προσδιορίσει τι προκαλεί τη λοίμωξη
  • Ξύσει το δέρμα σας και να στείλει το δείγμα σε εργαστήριο για να ελεγχθεί για μύκητες
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, να κάνει βιοψία για να αποκλείσει πιο σοβαρά προβλήματα.

Αυτοφροντίδα για τη θυλακίτιδα

Η ήπια θυλακίτιδα μπορεί να υποχωρήσει χωρίς ιατρική θεραπεία. Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να θεραπευτεί και να ανακουφιστεί από τα συμπτώματα, μπορείτε να:

Καθαρίστε τη μολυσμένη περιοχή

Πλύνετε δύο φορές την ημέρα με ζεστό νερό και αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε κάθε φορά καινούργιο πανί και πετσέτα.

Χρησιμοποιήστε αλάτι

Βάλτε ζεστό αλατόνερο, 1 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι αναμεμειγμένο με 2 φλιτζάνια νερό, σε ένα πανί πλύσης και τοποθετήστε το στο δέρμα σας. Μπορείτε επίσης να το δοκιμάσετε αυτό με ένα διάλυμα νερού και λευκού ξιδιού.

Δοκιμάστε τζελ, κρέμες και πλύσεις

Χρησιμοποιήστε αντιβιοτικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή και τα οποία τρίβετε στο δέρμα σας. Αν έχετε φαγούρα, μπορείτε να δοκιμάσετε λοσιόν με βρώμη ή κρέμα υδροκορτιζόνης. Βοηθά επίσης να αποφεύγετε το ξύρισμα, το ξύσιμο και τη χρήση στενών ρούχων στη μολυσμένη περιοχή.

Για να βοηθήσετε την επούλωση του δέρματός σας, μπορείτε:

  • Να αλλάξετε τις συνήθειές σας. Σταματήστε να κάνετε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στους θύλακες των τριχών σας. Για παράδειγμα, μπορεί να χρειαστεί να σταματήσετε τη χρήση υδρομασάζ ή να φορέσετε το αγαπημένο σας κολάν για λίγο καιρό.
  • Να εφαρμόσετε ζεστές κομπρέσες. Δοκιμάστε υγρή θερμότητα στην περιοχή τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα, για 15 έως 20 λεπτά κάθε φορά. Αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.
  • Να προσπαθήσετε να μην ξύνεστε. Παρόλο που η περιοχή μπορεί να έχει φαγούρα, το ξύσιμο μπορεί να ανοίξει το θυλάκιο και είτε να προκαλέσει είτε να επιδεινώσει μια μόλυνση.
  • Να μην πιέζετε, μην σκάτε και μην κόβετε τα εξογκώματα. Αυτό μπορεί να εξαπλώσει τη μόλυνση.

Θεραπεία θυλακίτιδας

Εάν αυτές οι θεραπείες αυτοφροντίδας δεν αποδώσουν, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα ή να σας συστήσει άλλες θεραπείες. Αυτές περιλαμβάνουν:

Αντιβιοτικά

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει λοσιόν ή τζελ που καταπολεμούν τη λοίμωξη, εάν η θυλακίτιδά σας προκαλείται από βακτήρια. Αν έχετε σοβαρή λοίμωξη ή αν επανέρχεται συνεχώς, μπορεί να σας δώσει αντιβιοτικά χάπια για την καταπολέμηση της λοίμωξης.

Αντιμυκητιασικά

Εάν έχετε μυκητιασική θυλακίτιδα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιμυκητιασικά σαμπουάν, κρέμες ή χάπια

Στεροειδή

Για την ηωσινοφιλική θυλακίτιδα, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει μια στεροειδή κρέμα για να βοηθήσει με τον κνησμό.

Αποστράγγιση του μολυσμένου θυλάκου

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια μικρή τομή σε ένα μολυσμένο θυλάκιο για να το βοηθήσει να αποστραγγιστεί και να επουλωθεί.

Αποτρίχωση με λέιζερ

Εάν έχετε εξογκώματα από το ξυράφι που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, μια επιλογή είναι να αντικαταστήσετε το ξύρισμα με θεραπείες αποτρίχωσης με λέιζερ. Πιθανότατα θα χρειαστείτε αρκετές θεραπείες σε ένα χρονικό διάστημα.

Πόσο καιρό χρειάζεται η θυλακίτιδα για να υποχωρήσει

Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να καθαρίσει το δέρμα σας εξαρτάται από τον τύπο της θυλακίτιδας που έχετε και από τα μέτρα που παίρνετε εσείς ή/και ο γιατρός σας για τη θεραπεία της.

Εάν πρόκειται για μια απλή περίπτωση, το δέρμα σας θα πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται σε 7-10 ημέρες.

Μερικές φορές, η θυλακίτιδα μπορεί να είναι πιο επίμονη. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ξεκαθαρίσει, αν δεν είστε σίγουροι τι την προκαλεί.

Μπορεί να μην ανταποκριθεί αμέσως σε ένα συγκεκριμένο τύπο φαρμάκου ή μπορεί να φύγει και να επανέλθει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες μέχρι το δέρμα σας να επανέλθει στο φυσιολογικό.

Επιπλοκές της θυλακίτιδας

Τις περισσότερες φορές, η θυλακίτιδα υποχωρεί χωρίς προβλήματα, αλλά μερικές φορές, μπορεί να εμφανιστούν μακροπρόθεσμα προβλήματα. Μπορεί να έχετε ουλές μόλις το δέρμα σας καθαρίσει.

Επίσης, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα στην προσβεβλημένη περιοχή είναι πιο ανοιχτό ή πιο σκούρο από τον συνήθη τόνο του δέρματός σας. Ανάλογα με την αιτία της θυλακίτιδας, μπορεί επίσης να χάσετε μαλλιά που δεν ξαναβγαίνουν.

Η θυλακίτιδα που οφείλεται σε λοίμωξη μερικές φορές καθαρίζει και στη συνέχεια επιστρέφει. Μπορεί επίσης να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές. Η θυλακίτιδα που προκαλείται από σταφυλόκοκκο μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα στο σώμα σας.

Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εξαπλωθεί στα όργανα και το αίμα σας. Αν και αυτό είναι ασυνήθιστο, μπορεί να αποβεί θανατηφόρο αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Εάν ο γιατρός σας χρειαστεί να θεραπεύσει τη θυλακίτιδά σας με αντιβιοτικά, μπορεί επίσης να έχετε παρενέργειες από το φάρμακο.

Πρόληψη της θυλακίτιδας

Για να μειώσετε τις πιθανότητες να πάθετε θυλακίτιδα, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σταματήσετε να ξυρίζεστε για τουλάχιστον 3 μήνες. Για πολλούς ανθρώπους, όμως, αυτό δεν αρκεί.

Ίσως να θέλετε να δοκιμάσετε ένα ηλεκτρικό ξυράφι ή άλλες μεθόδους αποτρίχωσης, όπως τα αποτριχωτικά. Αν αυτά δεν σας κάνουν καλό, τότε ακολουθήστε αυτά τα βήματα για το ξύρισμα:

  • Πλύνετε το δέρμα σας με ζεστό νερό και ένα απαλό καθαριστικό.
  • Εφαρμόστε άφθονο τζελ ή κρέμα ξυρίσματος, όχι σαπούνι, και αφήστε το να δράσει 5-10 λεπτά για να μαλακώσει η τρίχα σας.
  • Χρησιμοποιήστε μια νέα λεπίδα κάθε φορά που ξυρίζεστε, ώστε να ξέρετε ότι είναι καθαρή και κοφτερ, οι μονές λεπίδες είναι ιδανικές.
  • Ξυρίστε προς την κατεύθυνση που αναπτύσσονται οι τρίχες σας.
  • Ξεπλύνετε με ζεστό νερό και χρησιμοποιήστε ενυδατική λοσιόν.
  • Ξυρίζεστε μόνο κάθε δεύτερη μέρα.

Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγετε τη θυλακίτιδα είναι να περιορίσετε τη χρήση ελαίων και άλλων λιπαρών δερματικών προϊόντων. Αυτά μπορεί να προκαλέσουν μπλοκαρίσματα και να παγιδεύσουν βακτήρια.

Άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε:

  • Να μπαίνετε σε υδρομασάζ μόνο αν γνωρίζετε με βεβαιότητα ότι είναι καθαρά και καλά συντηρημένα.
  • Χρησιμοποιείτε καθαρές πετσέτες, ξυραφάκια και άλλα είδη προσωπικής φροντίδας και αποφύγετε να τα μοιράζεστε με οποιονδήποτε άλλον.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας.
  • Αποφύγετε να έρχεστε πολύ κοντά με άλλους που έχουν θυλακίτιδα. Μπορεί να μεταδώσουν τα μικρόβιά τους χωρίς να το καταλάβουν.
  • Συζητήστε με το γιατρό σας για να δοκιμάσετε σαμπουάν κατά της πιτυρίδας. Εάν η θυλακίτιδά σας προκαλείται από μύκητες, η χρήση του σαμπουάν στα κνησμώδη σημεία του δέρματός σας μπορεί να κάνει τη διαφορά.
  • Αποφύγετε τα ρούχα που ερεθίζουν το δέρμα σας ή παγιδεύουν τη θερμότητα και τον ιδρώτα, όπως η Lycra, τα λαστιχένια γάντια και οι ψηλές μπότες. Αντ’ αυτού, επιλέξτε φαρδιά ρούχα από υφάσματα (όπως το βαμβάκι) που αφήνουν το δέρμα σας να αναπνέει. Αυτό θα μειώσει τον ιδρώτα και την τριβή.
  • Βγάλτε και ξεπλύνετε το μαγιό σας αμέσως μόλις βγείτε από το υδρομασάζ ή την πισίνα.
  • Πλένετε συχνά τα ρούχα σας. Πλύνετε τις πετσέτες, τα σεντόνια και τα ιδρωμένα ρούχα σε ζεστό, σαπουνόνερο για να σκοτώσετε τα μικρόβια.

Συμπέρασμα

Η θυλακίτιδα είναι ένα κοινό και συνήθως μικρό δερματικό πρόβλημα. Τις περισσότερες φορές υποχωρεί με αυτοφροντίδα στο σπίτι. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν δεν υποχωρήσει μέσα σε μερικές εβδομάδες ή εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά..