10 βότανα για αδυνάτισμα : Αποτοξίνωση και απώλεια βάρους

Photo of author
Written By Achilleas Kandis

Δεν είναι μυστικό ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά που βάζετε στο πιάτο σας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Πολλά βότανα και μπαχαρικά έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν την βουλιμία, ενισχύουν την καύση λίπους και την απώλεια βάρους. Παρακάτω θα βρείτε  τα 10 πιο συνηθισμένα βότανα που μπορεί να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

1. Πιπέρι καγιέν

Το πιπέρι καγιέν είναι ένα είδος πιπεριάς τσίλι, που χρησιμοποιείται ευρέως για να φέρει μια πικάντικη δόση γεύσης σε πολλά πιάτα. Περιέχει την ένωση καψαϊκίνη, η οποία δίνει στο πιπέρι καγιέν την χαρακτηριστική θερμότητά του και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να ενισχύσει ελαφρώς το μεταβολισμό, αυξάνοντας τον αριθμό των θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καψαϊκίνη μπορεί επίσης να μειώσει την πείνα για να προωθήσει την απώλεια βάρους.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη καψουλών καψαϊκίνης αύξησε τα επίπεδα πληρότητας και μείωσε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων ( πηγή).

Μια άλλη μελέτη σε 30 άτομα έδειξε ότι η κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει καψαϊκίνη μείωσε τα επίπεδα της γκρελίνης , της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την τόνωση της πείνας).

2. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από το ρίζωμα του ανθισμένου φυτού τζίντζερ. Συχνά χρησιμοποιείται στην ιατρική ως φυσική θεραπεία για μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων. Πρισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μια ανασκόπηση 14 μελετών σε ανθρώπους έδειξε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με τζίντζερ μείωσε σημαντικά τόσο το σωματικό βάρος όσο και το λίπος στην κοιλιά (πηγή).

Μια άλλη ανασκόπηση 27 μελετών σε ανθρώπους, ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους αυξάνοντας τον μεταβολισμό και την καύση λίπους ενώ ταυτόχρονα μειώνει την απορρόφηση λίπους και την όρεξη.

3. Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένα πολυετές βότανο που ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με τη μέντα, τον βασιλικό, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο. Περιέχει καρβακρόλη, μια ισχυρή ένωση που μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της απώλειας βάρους.

Μια μελέτη σε ποντίκια σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που είτε περιείχε καρβακρόλη είτε όχι, διαπίστωσε ότι αυτά που έλαβαν καρβακρόλη κέρδισαν σημαντικά λιγότερο σωματικό βάρος και σωματικό λίπος από την ομάδα ελέγχου.

Τα συμπληρώματα καρβακρόλης βρέθηκε επίσης ότι επηρεάζουν άμεσα ορισμένα από τα συγκεκριμένα γονίδια και πρωτεΐνες που ελέγχουν τη σύνθεση λίπους στο σώμα.

4. Τζίνσενγκ

Το τζίνσενγκ είναι ένα φυτό με ιδιότητες που προάγουν την υγεία που συχνά θεωρείται βασικό συστατικό στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε πολλούς διαφορετικούς τύπους, συμπεριλαμβανομένων των κορεατικών, κινεζικών και αμερικανικών, τα οποία ανήκουν στο ίδιο γένος φυτών ginseng.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το ισχυρό φυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη κορεατικού τζίνσενγκ δύο φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα μετρήσιμες μειώσεις στο σωματικό βάρος, καθώς και αλλαγές στη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου.

Ομοίως, μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το τζίνσενγκ καταπολέμησε την παχυσαρκία αλλάζοντας τον σχηματισμό λίπους και καθυστερώντας την απορρόφηση του εντερικού λίπους.

5. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που φημίζεται για τη γεύση, το ζωηρό κίτρινο χρώμα και τις ισχυρές φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα περισσότερα από τα οφέλη του για την υγεία αποδίδονται στην παρουσία της κουρκουμίνης, μιας χημικής ουσίας που έχει μελετηθεί εκτενώς για τις επιδράσεις της σε όλα, από τη φλεγμονή μέχρι την απώλεια βάρους.

Μια μελέτη σε 44 υπέρβαρα άτομα έδειξε ότι η λήψη κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα ήταν αποτελεσματική στην ενίσχυση της απώλειας λίπους, στη μείωση του λίπους στην κοιλιά και στην αύξηση της απώλειας βάρους έως και 5%.

Ομοίως, μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση ποντικών με κουρκουμίνη για 12 εβδομάδες μείωσε το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος εμποδίζοντας τη σύνθεση του λίπους.

Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι αυτές οι μελέτες χρησιμοποιούν μια συμπυκνωμένη ποσότητα κουρκουμίνης, πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που υπάρχει σε μια τυπική δόση κουρκουμά.

6. Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι είναι ένα κοινό οικιακό μπαχαρικό που προέρχεται από τους αποξηραμένους καρπούς του Piper nigrum , ενός ανθοφόρου αμπέλου που προέρχεται από την Ινδία.

Περιέχει μια ισχυρή ένωση που ονομάζεται πιπερίνη, η οποία παρέχει τόσο την πικάντικη γεύση της όσο και τα πιθανά αποτελέσματα μείωσης βάρους.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με πιπερίνη βοήθησε στη μείωση του σωματικού βάρους σε αρουραίους σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ακόμη και χωρίς αλλαγές στην πρόσληψη τροφής.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε επίσης ότι η πιπερίνη αναστέλλει αποτελεσματικά το σχηματισμό λιποκυττάρων. Δυστυχώς, η τρέχουσα έρευνα εξακολουθεί να περιορίζεται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα.

7. Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα αρωματικό μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τον εσωτερικό φλοιό των δέντρων του γένους Cinnamomum . Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία . Μερικές μελέτες έχουν ακόμη βρει ότι η κανέλα μπορεί να αυξήσει την απώλεια βάρους.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και της πείνας (πηγή).

Μελέτες δείχνουν ότι μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται στην κανέλα μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, βοηθώντας στη μεταφορά του σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα σας για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.

Η κανέλα μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα ορισμένων πεπτικών ενζύμων για να επιβραδύνει τη διάσπαση των υδατανθράκων. Ενώ αυτές οι επιδράσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν την όρεξη και να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να μελετηθούν οι επιπτώσεις της κανέλας απευθείας στο βάρος.

8. Εκχύλισμα κόκκων πράσινου καφέ

Το εκχύλισμα κόκκων πράσινου καφέ βρίσκεται συνήθως σε πολλά συμπληρώματα απώλειας βάρους. Είναι φτιαγμένο από κόκκους καφέ που δεν έχουν καβουρδιστεί και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωρογενικό οξύ, το οποίο πιστεύεται ότι ευθύνεται για τις πιθανές επιδράσεις του στη μείωση του βάρους.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πράσινου καφέ μείωσε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και το λίπος στην κοιλιά σε 20 συμμετέχοντες, ακόμη και χωρίς αλλαγές στην πρόσληψη θερμίδων.

Μια άλλη ανασκόπηση τριών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα πράσινου κόκκου καφέ μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος κατά 2,5 κιλά κατά μέσο όρο. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ποιότητα και το μέγεθος των διαθέσιμων μελετών ήταν κάπως περιορισμένα.

Ως εκ τούτου, απαιτούνται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του πράσινου κόκκου καφέ στην απώλεια βάρους .

9. Κύμινο

Το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τους αποξηραμένους και αλεσμένους σπόρους του Cuminum cyminum, ενός ανθοφόρου φυτού της οικογένειας του μαϊντανού.

Είναι γνωστό για την ξεχωριστή του γεύση, αλλά και για τα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να επιταχύνει την απώλεια βάρους και την καύση λίπους.

Μια μικρή μελέτη τριών μηνών διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν γιαούρτι με 3 γραμμάρια κύμινο δύο φορές την ημέρα έχασαν περισσότερο βάρος και σωματικό λίπος από μια ομάδα ελέγχου.

Ομοίως, μια μελέτη οκτώ εβδομάδων ανέφερε ότι οι ενήλικες που έπαιρναν ένα συμπλήρωμα κύμινου τρεις φορές την ημέρα έχασαν 1 κιλό περισσότερο από εκείνους που έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο.

10. Κάρδαμο

Το κάρδαμο είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό, που παρασκευάζεται από τους σπόρους ενός φυτού της οικογένειας του τζίντζερ. Χρησιμοποιείται παγκοσμίως τόσο στη μαγειρική όσο και στο ψήσιμο, αλλά μπορεί επίσης να υποστηρίξει την απώλεια βάρους.

Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η σκόνη κάρδαμου βοήθησε στη μείωση του λίπους στην κοιλιά σε αρουραίους που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και υδατάνθρακες.

Ομοίως, μια άλλη μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το μαύρο κάρδαμο ιδιαίτερα ήταν αποτελεσματικό στη μείωση τόσο του κοιλιακού λίπους όσο και του συνολικού σωματικού λίπους σε αρουραίους σε δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τα βότανα αδυνατίσματος με ασφάλεια

Όταν χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα για τρόφιμα, τα προαναφερθέντα βότανα για αδυνάτισμα μπορούν να προσφέρουν μια έκρηξη πλεονεκτημάτων για την υγεία με ελάχιστο κίνδυνο παρενεργειών.

Απλώς μην υπερβάλλετε. Μείνετε σε όχι περισσότερο από μία κουταλιά της σούπας (14 γραμμάρια) την ημέρα και φροντίστε να τις συνδυάζετε με ολόκληρες τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά για να ενισχύσετε την απώλεια βάρους ακόμη περισσότερο.

Εάν παίρνετε βότανα σε μορφή συμπληρώματος, είναι σημαντικό να τηρείτε τη συνιστώμενη δοσολογία στη συσκευασία για να αποτρέψετε ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν μπορείτε να επιτύχετε ένα express αδυνάτισμα με βότανα. Ο σκοπός της απώλειας κιλών με βότανα είναι να βάλουμε τον οργανισμό μας σε μια διαδικασία καύσης λίπους, χωρίς να αλλάξουμε τις συνήθειες μας.

Επιπλέον, εάν έχετε υποκείμενες καταστάσεις υγείας ή παίρνετε φάρμακα, είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Εάν εμφανίσετε αρνητικές παρενέργειες ή συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, διακόψτε τη χρήση αμέσως και μιλήστε με έναν αξιόπιστο επαγγελματία υγείας.

Συνοψίζοντας

Εκτός από την προσθήκη γεύσης στα αγαπημένα σας φαγητά, πολλά βότανα και μπαχαρικά έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον μεταβολισμό, ενισχύουν την καύση λίπους και προάγουν το αίσθημα πληρότητας,

Η διαφοροποίηση του ντουλαπιού μπαχαρικών είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την αποτοξίνωση του οργανισμού σας και την απώλεια βάρους με ελάχιστη προσπάθεια.

Φροντίστε να συνδυάσετε αυτά τα βότανα αδυνατίσματος με μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να πετύχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.