Ότι ξέρετε για τον μεταβολισμό είναι λάθος

Photo of author
Written By Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα

Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη έδειξε πως ο τρόπος με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια είναι ριζικά διαφορετικός από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Παρακάτω θα δείτε όλα αυτά τα νέα αποτελέσματα της έρευνας.

Το πιθανότερο είναι ότι σκέφτεστε τον μεταβολισμό σας σαν φωτιά, που φλέγεται όταν ασκείστε για να ρίξετε θερμίδες . Αλλά αυτό είναι μόνο ένα πολύ μικρό πράγμα αυτού που συνολικά κάνει ο μεταβολισμός.

Μεταβολισμό λέμε την είναι η δουλειά που κάνουν τα κύτταρα μας κάθε λεπτό της ημέρας. Έχουμε 37 εκατομμύρια κύτταρα και κάθε κύτταρο είναι σαν ένα μικρό εργοστάσιο που ανακατεύει όλα όσα χρειάζεστε για να διατηρήσετε τις λειτουργίες του σώματός σας.

Κάποιες θερμίδες καίγονται όταν ασκούμαστε , αλλά τα περισσότερα από αυτά που τρώμε, χρησιμοποιούνται κυρίως για να τροφοδοτήσουν τη συνεχή εργασία που κάνουν τα κύτταρα σας.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Science από τον Pontzer και περισσότερους από 80 συγγραφείς, εξέτασε τον μεταβολισμό με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι είχε γίνει ποτέ πριν. Μέτρησε τον μεταβολισμό σε σχεδόν 6.500 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, από νεογέννητα παιδιά έως ηλικιωμένους 95 ετών.

Μόλις οι επιστήμονες έλεγξαν για τις μεταβλητές που επηρεάζουν την ενεργειακή δαπάνη, όπως το μέγεθος του σώματος και το ποσοστό λίπους ενός ατόμου, απέκτησαν ένα σαφή οδικό χάρτη του μεταβολισμού κατά τη διάρκεια της ζωής μας.

Ο μεταβολισμός δεν επιβραδύνεται σημαντικά καθώς μεγαλώνετε

Για χρόνια έχετε ακούσει ότι ο μεταβολισμός σας φθάνει στο ανώτερο όριο όταν είστε έφηβοι και επιβραδύνεται σημαντικά καθώς πλησιάζετε στη μέση ηλικία. Να όμως που οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο μεταβολισμός κορυφώνεται πολύ νωρίτερα και μειώνεται πολύ αργότερα, και ότι έχει τέσσερα διαφορετικά στάδια.

Από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία του 1 έτους, ο μεταβολισμός είναι στο υψηλότερο επίπεδο και ο μεταβολικός ρυθμός ενός μωρού είναι 50 % υψηλότερος από αυτόν ενός ενήλικα. Από την ηλικία 1 έως 20 ετών, ο μεταβολισμός πέφτει περίπου 3% το χρόνο.

Στη συνέχεια, από τις ηλικίες 20 έως 60 ετών, ο μεταβολισμός παραμένει σταθερός. Μετά την ηλικία των 60 ετών αρχίζει σιγά σιγά να μειώνεται (0,7 % το χρόνο).

Αυτό σημαίνει ότι για 40 χρόνια, καίτε θερμίδες με σταθερό ρυθμό, περίπου 2.500 την ημέρα κατά μέσο όρο, λέει ο Pontzer. Και ένας 60χρονος έχει τον ίδιο μεταβολισμό με έναν 20χρονο.

Το φύλλο δεν επηρεάζει τον μεταβολισμό

Δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο στον μεταβολισμό των ανδρών σε σχέση με των γυναικών. Οι άνδρες μορφολογικά τείνουν να είναι μεγαλύτεροι και το σώμα τους αποτελείται από περισσότερους άπαχους μύες και λιγότερο λίπος.

Οι μύες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από το λίπος, γεγονός που βοηθάει τους άνδρες να χάνουν ευκολότερα κιλά από τις γυναίκες . Οι επιστήμονες έλεγξαν αυτούς τους παράγοντες και δεν βρήκαν διαφορά στον μεταβολικό ρυθμό.

Η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση δεν επιβραδύνουν τον μεταβολισμό

Αυτά τα δυο σημαντικά μεταβολικά ορόσημα στον οργανισμό της γυναίκας δεν επηρεάζουν τον μεταβολικό ρυθμό. Αυτή η ανακάλυψη στην έρευνα η πραγματικά μια έκπληξη, αλλά είναι επίσης και ενθαρρυντική.

Το γεγονός ότι το ποσοστό του μεταβολισμού σας, παραμένει σταθερό τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στην εμμηνόπαυση, σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κουραστείτε περισσότερο για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, αρκεί να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και να έχετε τη συνιστώμενη ποσότητα άσκησης και ξεκούρασης.

Λοιπόν, μπορείτε να αυξήσετε το μεταβολισμό;

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος για την ενίσχυση του μεταβολισμού , λέει ο Pontzer. Η άσκηση μπορεί να ανεβάσει λίγο τον μεταβολικό ρυθμό, αλλά η ημερήσια ενεργειακή σας δαπάνη είναι η ίδια, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο μεταβολισμός παραμένει σταθερός.

Η άσκηση όμως και η διατροφή σίγουρα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Σκεφτείτε το ως εξής: καίτε έναν καθορισμένο αριθμό θερμίδων κάθε μέρα, αλλά πρέπει να αποφασίσετε πώς να τις κάψετε.

Αν κάψετε τις θερμίδες με άσκηση, θα είστε πολύ πιο υγιείς και θα έχετε ένα πολύ πιο ωραίο σώμα από κάποιον που δεν το κάνει.

Το ίδιο ισχύει και με το φαγητό. Εσείς αποφασίζετε τι τρώτε και με τι καύσιμα θα τροφοδοτήσετε το σώμα σας.