Συχνοουρία στις γυναίκες: 12 αιτίες και πως θα την αντιμετωπίσετε

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Περιεχόμενα

Μερικές φορές αισθάνεστε ότι η ανάγκη για ουρήσετε χτυπάει τη χειρότερη στιγμή, στέλνοντάς σας στο μπάνιο ενώ θα προτιμούσατε να είστε οπουδήποτε αλλού.

Αυτό συμβαίνει σε όλους μας περιστασιακά, αλλά αν σας συμβαίνει ξανά και ξανά, μπορεί να φαίνεται ότι η ουροδόχος κύστη σας ελέγχει εσάς και όχι το αντίθετο.

Η συχνουρία μπορεί να σας επηρεάσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Αναγνωρίζοντας τη συχνουρία και πόσο συχνά θα πρέπει να ουρείτε μέσα στην ημέρα

Η συχνουρία σημαίνει ότι χρειάζεται να ουρείτε συχνότερα από το συνηθισμένο σε μια τυπική ημέρα.

Ο καθένας ακολουθεί το δικό του πρόγραμμα, αλλά γενικά, το να ουρεί κανείς 6-8 φορές μέσα σε 24 ώρες θεωρείται φυσιολογική συχνότητα ούρησης για κάποιον που είναι υγιής και δεν είναι έγκυος. Εάν πηγαίνετε πιο συχνά από αυτό, μπορεί να αντιμετωπίζετε συχνουρία.

Η συχνουρία μπορεί να συμβεί από μόνη της και δεν αποτελεί πάντα ένδειξη προβλήματος υγείας, αλλά αν εμφανίζεται μαζί με άλλα συμπτώματα, όπως πυρετός ή αίσθημα καύσου όταν ουρείτε, ο γιατρός σας θα θελήσει να εξετάσει πιθανές συνδέσεις με άλλες καταστάσεις υγείας της πυέλου, όπως μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Όπως και να έχει, η κατανόηση του γιατί πρέπει να ουρείτε τόσο πολύ είναι το πρώτο βήμα προς την ανακούφιση. Συχνά, η εξατομικευμένη θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να σταματήσετε τη συχνουρία και να επιστρέψετε στους κανονικούς ρυθμούς σας με το δικό σας πρόγραμμα.

Ουρείτε πολύ τη νύχτα; Θα μπορούσε να είναι νυκτουρία

Το να ξυπνάτε τη νύχτα για να ουρήσετε περισσότερο από μία φορά θεωρείται συχνή νυχτερινή ούρηση, που ονομάζεται επίσης νυκτουρία, και μπορεί να συμβεί με ή χωρίς συχνή ημερήσια ούρηση.

Η νυκτουρία μπορεί να διαταράξει τις νυχτερινές συνήθειες του ύπνου και να μας αφήσει να αισθανόμαστε νυσταγμένοι, δύστροποι και κουρασμένοι την επόμενη μέρα. Επιπλέον, το να πηγαίνετε στην τουαλέτα στο σκοτάδι μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο πτώσεων για τους ηλικιωμένους, καθώς και τον κίνδυνο ποδοπατήματος για όλους.

Η νυκτουρία είναι συχνά σύμπτωμα κάποιας άλλης κατάστασης και όχι δική της, οπότε θα πρέπει να βρείτε τι είναι αυτό που προκαλεί τις νυχτερινές σας εξορμήσεις στην τουαλέτα.

Οι ένοχοι πίσω από τη νυκτουρία μπορεί να ποικίλλουν αρκετά, από την αποφρακτική άπνοια ύπνου έως τη λήψη διουρητικών φαρμάκων ακριβώς πριν από τον ύπνο, έως την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη.

Παρόλο που το να ουρείτε περισσότερες από μία φορές τη νύχτα γίνεται πιο συχνό φαινόμενο καθώς μεγαλώνουμε, είναι σημαντικό να προσδιορίσετε την αιτία της νυχτερινής συχνουρίας σας, ώστε εσείς και ο γιατρός σας να μπορέσετε να προσδιορίσετε την καλύτερη θεραπεία.

Η διαφορά μεταξύ συχνουρίας και ακράτειας

Αν και συχνά αναφέρονται μαζί, η συχνουρία δεν είναι το ίδιο με την ακράτεια, η οποία είναι η ακούσια ούρηση που μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή. Η συχνουρία μπορεί να είναι εξίσου ενοχλητική για την καθημερινή σας ζωή.

Εκτός του ότι διαταράσσει τη ρουτίνα και τις δραστηριότητές σας, οι συνεχείς επισκέψεις στην τουαλέτα μπορεί επίσης να σας προκαλούν ανησυχία, ειδικά αν δεν είστε σίγουροι για την αιτία.

Οι αιτίες της συχνουρίας στις γυναίκες

Παράγοντες όπως η ηλικία, οι συνήθειες, οι ιατρικές παθήσεις και ορισμένες συνθήκες ζωής μπορούν να σας αναγκάσουν να περνάτε πολύ χρόνο στην τουαλέτα. Μερικές φορές η συχνουρία μπορεί να είναι φυσιολογική και προσωρινή , για παράδειγμα, αν είστε έγκυος.

Σε άλλες περιπτώσεις, αποτελεί σύμπτωμα άλλης κατάστασης υγείας και μπορεί να απαιτεί ένα σχέδιο θεραπείας με το γιατρό σας.

Ακολουθούν 12 κοινές αιτίες για τη συχνουρία στις γυναίκες

1. Πίνετε πάρα πολλά υγρά

Όταν ενυδατώνεστε συνεχώς, το σώμα σας απαλλάσσεται από ό,τι δεν χρησιμοποιεί, με φυσικό αποτέλεσμα να ουρείτε πιο συχνά. Οι ανάγκες σας σε ενυδάτωση διαφέρουν ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας και το περιβάλλον σας.

Επομένως, αν ουρείτε συχνά, μπορεί απλώς να πίνετε περισσότερα υγρά από όσα χρειάζεστε.

Ειδικά αν έχετε πρόβλημα να ουρείτε πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο περιορισμός της ποσότητας που πίνετε πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει.

2. Κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης ή άλλων διουρητικών

Ένα διουρητικό είναι κάτι που σας κάνει να ουρείτε συχνότερα από το κανονικό. Πιθανώς γνωρίζετε τα κοινά διουρητικά όπως το αλκοόλ (μπύρα, κρασί ή λικέρ) και η καφεΐνη (καφές ή τσάι).

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως διουρητικά. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα όξινα τρόφιμα και ποτά, όπως αυτά που περιέχουν εσπεριδοειδή ή ντομάτες. Εάν καταναλώνετε τακτικά κάποιο από αυτά, είναι πιθανό να κάνετε περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα.

Επιπλέον, η συχνουρία μπορεί να είναι παρενέργεια της λήψης ορισμένων φαρμάκων για τη θεραπεία άλλων παθήσεων, όπως αυτά που ελέγχουν την υψηλή αρτηριακή πίεση.

3. Λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος (UTI)

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν τουλάχιστον μία ουρολοίμωξη (UTI) σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν βακτήρια ή κάτι άλλο μολύνει μέρη του ουροποιητικού σας συστήματος, το οποίο περιλαμβάνει την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τα νεφρά.

Εκτός από τη συχνουρία, τα σημάδια μιας ουρολοίμωξης περιλαμβάνουν πυρετό, αίσθημα καύσου όταν ουρείτε, αποχρωματισμένα ούρα και συνεχή αίσθηση ότι πρέπει να ουρήσετε (ακόμη και μετά την ούρηση).

Μπορεί επίσης να αισθάνεστε πίεση στην ουροδόχο κύστη ή δυσφορία στην πλάτη σας ή γύρω από τη λεκάνη σας.

4. Κολπίτιδα

Με την κολπίτιδα, ο κόλπος ή το αιδοίο σας φλεγμαίνει και πονάει. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή τη συχνή πάθηση, στις περισσότερες περιπτώσεις, κάποιο είδος λοίμωξης είναι η αιτία.

Μαζί με τον πόνο και την ενόχληση στα γεννητικά όργανα, η συχνουρία μπορεί να είναι ένα άλλο αποκαλυπτικό σημάδι της κολπίτιδας. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε κάψιμο ή φαγούρα όταν ουρείτε.

Μπορεί επίσης να υπάρχει κολπικό έκκριμα που είναι λευκό και παχύ, γκρι και με μυρωδιά ψαριού ή κιτρινοπράσινο και αφρώδες.

5. Υπερδραστήρια κύστη (OAB)

Η υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση από τη συχνουρία και είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται: Αισθάνεστε ότι πρέπει να ουρήσετε πιο συχνά από ό,τι χρειάζεται στην πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να πηγαίνετε συχνότερα στην τουαλέτα.

Αυτή η συχνουρία μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους (αν και δεν αποτελεί τυπικό μέρος της γήρανσης). Μπορεί να υπάρχουν ποικίλες υποκείμενες αιτίες και μερικές φορές δεν υπάρχει καμία απολύτως αιτία.

Κανονικά, η ουροδόχος κύστη στέλνει σήματα στον εγκέφαλο όταν πλησιάζει η πληρότητα, δημιουργώντας την ανάγκη για ούρηση. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί τις φυσικές διεργασίες για την ούρηση, μία από τις οποίες είναι η σύσπαση των μυών της ουροδόχου κύστης για να σπρώξουν τα ούρα προς τα έξω.

Με την ΟΑΒ, η επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και της ουροδόχου κύστης διακόπτεται. Οι μύες της ουροδόχου κύστης αρχίζουν να συστέλλονται από μόνοι τους, ακόμη και όταν η κύστη δεν είναι γεμάτη.

Αυτό προκαλεί συχνή ούρηση και μια ξαφνική, επείγουσα ανάγκη για άμεση ούρηση που είναι δύσκολο να ελεγχθεί, ένα άλλο κοινό σημάδι της OAB. Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε ακράτεια παρόρμησης, ή διαρροή ούρων και νυκτουρία.

6. Διάμεση κυστίτιδα (IC)

Η διάμεση κυστίτιδα είναι όταν οι μύες μέσα και γύρω από την ουροδόχο κύστη σας ερεθίζονται. Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή, αλλά η πάθηση επηρεάζει περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες.

Τα συμπτώματα μπορεί να έρχονται και να φεύγουν και η έντασή τους ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά η πίεση στην κάτω κοιλιακή χώρα και η συχνουρία είναι κοινά παράπονα.

Με την IC ουρείτε επίσης συνήθως μικρές ποσότητες και συχνά αισθάνεστε ότι πρέπει ακόμα να ουρήσετε ακόμα και μετά την ούρηση. Μπορεί να αισθάνεστε χρόνιο πόνο ή πίεση στη λεκάνη και την κοιλιακή σας περιοχή, ένα σύμπτωμα που ευθύνεται για την άλλη ονομασία της IC: σύνδρομο επώδυνης ουροδόχου κύστης (PBS).

7. Πέτρες στην ουροδόχο κύστη

Παρόμοια με τις πέτρες στα νεφρά, οι πέτρες στην ουροδόχο κύστη εμφανίζονται όταν τα φυσικά μέταλλα που περιέχονται στα ούρα σας ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν μικρές, σκληρές μάζες.

Τείνουν να είναι πιο συχνές στους άνδρες, αλλά επηρεάζουν και τις γυναίκες. Εκτός του ότι πρέπει να ουρείτε συχνά, μπορεί να νιώθετε κάψιμο όταν ουρείτε, μαζί με δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς σας.

8. Εγκυμοσύνη

Είναι ένα χιλιοειπωμένο κλισέ, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ αληθινό ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει γενικά να ουρούνε πιο συχνά από το συνηθισμένο. Η διευρυνόμενη μήτρα ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την ανάγκη της κύστης να αδειάζει πιο συχνά.

Αυτό είναι ένα συνηθισμένο μέρος της εγκυμοσύνης, και αν δεν έχετε άλλα συμπτώματα, μπορείτε να περιμένετε ότι το πρόγραμμα της τουαλέτας σας θα επανέλθει στο φυσιολογικό λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση.

9. Στρες και άγχος

Η συχνή ούρηση μπορεί μερικές φορές να είναι μια απάντηση σε συναισθήματα ανησυχίας ή νευρικότητας. Δεν είναι σαφές το γιατί, αλλά μπορεί να αφορά τη φυσική αντίδραση του σώματός σας στην καταπολέμηση ή τη φυγή από το στρες.

Εάν βιώνετε άγχος στην οικογενειακή σας ζωή, στην επαγγελματική σας ζωή, στην κοινωνική σας ζωή ή οπουδήποτε αλλού, η εξεύρεση τρόπων αποτελεσματικής διαχείρισης του άγχους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας ούρησης.

10. Μειωμένα οιστρογόνα

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τα οιστρογόνα ως τη γυναικεία σεξουαλική ορμόνη. Τα οιστρογόνα παίζουν επίσης ρόλο στην υποστήριξη των πλευρών της ουροδόχου κύστης σας.

Αυτό σημαίνει ότι αν τα επίπεδα των οιστρογόνων σας είναι χαμηλά, όπως κατά την εμμηνόπαυση, μπορεί να έχετε συχνότερη (και πιο επείγουσα) ούρηση, καθώς η κύστη σας αισθάνεται γεμάτη. Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί επίσης να σας αναγκάσουν να ουρείτε συχνά τη νύχτα.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι η συχνουρία μπορεί να είναι σημάδι εμμηνόπαυσης, η οποία συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 50 ετών για τις περισσότερες γυναίκες. Στην πραγματικότητα, η μείωση ή τα χαμηλά οιστρογόνα είναι η αιτία πολλών κοινών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για τα χαμηλά οιστρογόνα, τόσο για τις εμμηνοπαυσιακές όσο και για τις μη εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όπως οι ορμονοθεραπείες.

11. Αποδυναμωμένοι μύες του πυελικού εδάφους

Οι μύες του πυελικού σας εδάφους συγκρατούν πολλά από τα όργανα του ουροποιητικού σας συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ουροδόχου κύστης σας. Εάν αυτοί οι μύες αποδυναμωθούν, τα όργανα μπορεί να γλιστρήσουν ελαφρώς από τη θέση τους και να οδηγήσουν σε συχνότερη ούρηση.

Ο κολπικός τοκετός είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι μύες του πυελικού εδάφους μπορεί να καταπονηθούν και να αρχίσουν να χάνουν τη δύναμή τους. Η γήρανση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αποδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους.

Εάν οι εξασθενημένοι μύες του πυελικού εδάφους προκαλούν τη συχνουρία σας, ο παθολόγος ή ο γυναικολόγος σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να κατανοήσει τα συμπτώματά σας, να κάνει συστάσεις θεραπείας και, εάν χρειάζεται, να σας συνδέσει με ουρολόγο.

12. Διαβήτης

Η συχνή ούρηση μπορεί να είναι σημάδι τόσο του διαβήτη τύπου 1 όσο και του διαβήτη τύπου 2, ιδίως αν παράγετε πολλά ούρα όταν ουρείτε.

Με τον διαβήτη, το σώμα σας δεν μπορεί να ρυθμίσει σωστά τα επίπεδα σακχάρου. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει συχνά περίσσεια σακχάρου στο σύστημά σας που το σώμα σας προσπαθεί να ξεφορτωθεί, γεγονός που συμβάλλει στην εξήγηση του γιατί η συχνή ούρηση είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου.

Άλλα συμπτώματα του μη θεραπευμένου διαβήτη περιλαμβάνουν κόπωση, συνεχή δίψα ή πείνα, ξηροστομία ή μυρμήγκιασμα στα χέρια ή τα πόδια σας.

Άλλα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε και είναι παρόμοια με τη συχνουρία

Εάν η συχνουρία σας συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού ή να απευθυνθείτε σε επείγοντα ιατρεία το συντομότερο δυνατό για να ξεκινήσετε μια θεραπεία και να βεβαιωθείτε ότι δεν αντιμετωπίζετε μια πιο σοβαρή πάθηση.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Επώδυνη ούρηση
  • Αίσθημα ότι πρέπει να ουρήσετε ακόμα και μετά την ούρηση
  • Θολά ούρα ή ούρα με οσμή
  • Αιματηρά ούρα
  • Κοιλιακό άλγος
  • Πόνος στην πλάτη
  • Πυρετός
  • Ανατριχίλα
  • Ναυτία
  • Ασυνήθιστες κολπικές εκκρίσεις
    Οτιδήποτε άλλο ασυνήθιστο για εσάς

Πότε θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό για τη συχνουρία

Εάν είστε αρκετά σίγουροι ότι η συχνουρία σας δεν προκαλείται από υπερβολική ενυδάτωση, υπερβολική καφεΐνη ή εγκυμοσύνη, ή εάν η ανάγκη σας να πηγαίνετε επηρεάζει την ποιότητα της ζωής σας, είναι σίγουρα η κατάλληλη στιγμή να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον παθολόγο ή τον γυναικολόγο σας.

Επειδή μια ποικιλία πραγμάτων μπορεί να προκαλέσει συχνή ανάγκη για ούρηση, είναι σημαντικό να μιλήσετε σε έναν γιατρό για τις ανησυχίες σας και να λάβετε μια ακριβή διάγνωση.

Πώς να σταματήσετε τη συχνουρία

Η συχνουρία μπορεί συχνά να βελτιωθεί, ακόμη και να σταματήσει, με τη σωστή θεραπεία. Ο γιατρό σας θα σας συστήσει θεραπείες που αντιμετωπίζουν την υποκείμενη αιτία της συχνουρίας σας.

Ο στόχος είναι να εργαστείτε προς την κατεύθυνση της μείωσης των επισκέψεων στην τουαλέτα και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής σας.

Σπιτικές θεραπείες για τη συχνουρία

Υπάρχουν αρκετές σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε για τη συχνουρία.

Ένας γιατρός μπορεί να σας προτείνει τα ακόλουθα για να βελτιώσετε τα συμπτώματά σας:

  • Αποφυγή κατανάλωσης υγρών πριν από τον ύπνο
  • Μείωση του αλκοόλ, της καφεΐνης, των τεχνητών γλυκαντικών και των όξινων τροφίμων ή ποτών
  • Να κάνετε ασκήσεις πυελικού εδάφους (όπως το Kegels) για να βοηθήσετε στην ανάπτυξη της δύναμης και της υγείας των πυελικών σας μυών
  • Δοκιμάζοντας τεχνικές επανεκπαίδευσης της ουροδόχου κύστης, όπως η ούρηση σε σταθερά διαστήματα που αυξάνονται σταδιακά

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη θεραπεία μιας υποκείμενης πάθησης ή για την ειδική αντιμετώπιση της υπερδραστήριας κύστης.

Επόμενα βήματα για την ανακούφιση από τη συχνουρία

Ανεξάρτητα από την αιτία, η συχνουρία δεν χρειάζεται να κυριαρχεί στη ζωή σας. Οι απαντήσεις είναι μόνο ένα ραντεβού μακριάαπό τον γιατρό σας.

Μόλις μάθετε τι την προκαλεί, βρίσκεστε πολύ πιο κοντά σε έναν ήρεμο νυχτερινό ύπνο, σε ένα απρόσκοπτο τζόκινγκ γύρω από τη λίμνη ή σε έναν ξέγνοιαστο χρόνο που θα κάνετε ό,τι θέλετε, με τους δικούς σας όρους.