Εφιάλτης Ουρολοίμωξη: Πως Να Την Αντιμετωπίσω;

Photo of author
Written By misswebbie

Διανύεις την δεκαετία των είκοσι και είσαι πολύ ευτυχής, που σε σχέση με τη γιαγιά σου, από το κρεβάτι σου έχουν περάσει αρκετοί ερωτικοί σύντροφοι. Σίγουρα διαθέτεις μια ζηλευτή ποικιλία συντρόφων στο ενεργητικό σου. Το κακό είναι πως η εμπειρία αυτή, εκτός από την ευχαρίστησή σου, μεγαλώνει και τον κίνδυνο της ουρολοίμωξης.

Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω

– Το ουροποιητικό είναι το σύστημα φιλτραρίσματος του οργανισμού για να απομακρύνει τα άχρηστα υγρά και να καθαρίζει το αίμα.

– Εξαιτίας της ανατομίας τους (μικρότερο μήκος ουρήθρας σε σχέση με αυτής των ανδρών), οι γυναίκες υποφέρουν συχνότερα από βακτήρια που περνούν από τον πρωκτό και εισβάλουν στην γυναικεία ουροδόχο κύστη.

– Στην σεξουαλική επαφή και κατά τη διείσδυση, πολλά παθογόνα βακτήρια πραγματοποιούν επιδρομή και τελικά στρατοπεδεύουν στην περιοχή, προκαλώντας την ουρολοίμωξη.

– Έπειτα, ακόμα και το ίδιο το προφυλακτικό, όταν έχει σπερματοκτόνο, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ουρολοίμωξης.

Σπερματοκτόνες ουσίες, όπως το nonxylon-9, αναστατώνουν την κολπική χλωρίδα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον πρόσφορο για την ανάπτυξη των επιβλαβών βακτηριδίων. Τα βακτήρια αυτά μπορούν να προσβάλουν οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος της γυναίκας, από την ουρήθρα, την ουροδόχο κύστη, τους ουρητήρες μέχρι και τα νεφρά.

– Μια εγκυμοσύνη, ένα βεβαρημένο ιστορικό τέτοιου είδους ή ακόμη ασθένειες, όπως ο διαβήτης ενοχοποιούνται για την πρόκληση ουρολοίμωξης.

– Ακόμη και η χρήση του διαφράγματος έχει σχετιστεί και μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους μολύνσεων.

Τέλος, όσο περισσότερο συγκρατείς τα ούρα και δεν αδειάζεις την κύστη σου, τόσο περισσότερο παραμένουν στον οργανισμό σου τα παθογόνα βακτήρια που απειλούν την υγεία σου.

Διαβάστε επίσης  : Κυστίτιδα θεραπεία χωρίς φάρμακα

Κάψουλες Cranberry

Cyto Forte : Απαλλαγείτε από την χρόνια ουρολοίμωξη (κυστίτιδα) για πάντα με την δύναμη του cranberry

Βοηθά να αποβάλλονται τα βακτήρια φυσικά - με την ούρηση.
Εμποδίζει την εμφάνιση βακτηριακών βιολογικών ταινιών
Εμποδίζει την επανεμφάνιση της ουρολοίμωξης
Κάνει το σώμα πιο ανθεκτικό στις ουρολοιμώξεις.

39.00€  78.00€

Τα συμπτώματα της Ουρολοίμωξης

Τουλάχιστον το 50% όλων των γυναικών, θα μολυνθούν από κάποια μόλυνση της ουροδόχου κύστης, έστω μία φορά στη ζωή τους. Τα συμπτώματα είναι εμφανή και περιλαμβάνουν κάψιμο και δυσκολία στην ούρηση. Συχνουρία και δυσοσμία των ούρων, είναι το επόμενο στάδιο. Το χρώμα των ούρων γίνεται θολό και εμφανίζεται πυρετός.
Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί και τάση προς έμετο. Μια απλή εξέταση και καλλιέργεια ούρων σε ένα ειδικό εργαστήριο θα λύσει το γρίφο.
Ο αριθμός των βακτηριδίων και ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων θα πιστοποιήσουν την μόλυνση.

Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ένα αίσθημα καύσου όταν κατουρείτε
 • Συχνή ή έντονη επιθυμία για κατούρημα, παρόλο που βγαίνει ελάχιστα όταν το κάνετε
 • Θαμπά, σκοτεινά, αιματηρά ή με περίεργη οσμή ούρα
 • Αίσθημα κόπωσης ή τρέμουλο
 • Πυρετός ή ρίγη (ένα σημάδι ότι η μόλυνση μπορεί να έχει φτάσει στα νεφρά σας)
 • Πόνος ή πίεση στην πλάτη ή στην κάτω κοιλιακή χώρα

Τύποι ουρολοιμώξεων

doctorΜια λοίμωξη μπορεί να συμβεί σε διαφορετικά μέρη του ουροποιητικού σας συστήματος. Κάθε τύπος έχει διαφορετικό όνομα, ανάλογα με το πού βρίσκεται.

 • Κυστίτιδα (ουροδόχος κύστη): Μπορεί να αισθάνεστε ότι πρέπει να ουρείτε πολύ ή μπορεί να πονάτε όταν ουρείτε. Μπορεί επίσης να έχετε πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς και θολά ή ούρα με αίμα.
 • Πυελονεφρίτιδα (νεφρά): Αυτό μπορεί να προκαλέσει πυρετό, ρίγη, ναυτία , έμετο και πόνο στο άνω μέρος της πλάτης ή στο πλάι.
 • Ουρηθρίτιδα (ουρήθρα): Αυτό μπορεί να προκαλέσει έκκριση και κάψιμο όταν ουρείτε.

Ουρολοίμωξη θεραπεία

Περιλαμβάνει αντιβιοτικά, που πρέπει να λαμβάνονται για εφτά με δέκα ημέρες, κατόπιν συνταγής γιατρού.
Αν παρουσιάζεις ουρολοίμωξη μετά τη σεξουαλική επαφή, ο γιατρός σου μπορεί να χορηγήσει μια δόση αντιβιοτικού που θα παίρνεις μετά το σεξ.
Σε περίπτωση που αγνοήσεις τα σημάδια, η ουρολοίμωξη είναι δυνατόν να προσβάλλει και τα νεφρά.
Στο σημείο αυτό θα σου χορηγηθεί ενδοφλέβια αντιβίωση, στο νοσοκομείο.

Χρόνιες ουρολοιμώξεις

Εάν ένας άνδρας πάθει ουρολοίμωξη, είναι πολύ πιθανό να πάθει μια δεύτερη ή μια τρίτη. Περίπου 1 στις 5 γυναίκες έχουν μια δεύτερη ουρολοίμωξη και μερικές την έχουν ξανά και ξανά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κάθε μόλυνση προκαλείται από διαφορετικό τύπο ή στέλεχος βακτηρίων. Όμως ορισμένα βακτήρια μπορούν να εισβάλουν στα κύτταρα του σώματός σας και να πολλαπλασιαστούν, δημιουργώντας μια αποικία βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Στη συνέχεια ταξιδεύουν έξω από τα κύτταρα και εισβάλλουν ξανά στο ουροποιητικό σας σύστημα.

Θεραπεία χρόνιας ουρολοίμωξης

Εάν έχετε τρεις ή περισσότερες ουρολοιμώξεις το χρόνο, ζητήστε από το γιατρό σας να σας συστήσει ένα σχέδιο θεραπείας. Ορισμένες επιλογές περιλαμβάνουν τη λήψη:

 • Μια χαμηλή δόση αντιβιοτικού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να βοηθήσει στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων
 • Μια εφάπαξ δόση ενός αντιβιοτικού μετά το σεξ, η οποία είναι μια κοινή αιτία μόλυνσης
 • Αντιβιοτικά για 1 ή 2 ημέρες κάθε φορά που εμφανίζονται συμπτώματα
 • Μια μη αντιβιοτική θεραπεία προφύλαξης

Οι εξετάσεις ούρων στο σπίτι , τις οποίες μπορείτε να κάνετε χωρίς ιατρική συνταγή, μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφασίσετε εάν πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας. Εάν παίρνετε αντιβιοτικά για ουρολοίμωξη, μπορείτε να ελέγξετε εάν έχουν θεραπεύσει τη λοίμωξη (αν και πρέπει ακόμα να ολοκληρώσετε την αντιβίωση σας).

Επιπλοκές Ουρολοίμωξης

Όταν αντιμετωπίζονται έγκαιρα και σωστά, οι λοιμώξεις του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος σπάνια οδηγούν σε επιπλοκές. Αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί, μια ουρολοίμωξη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Οι επιπλοκές μιας ουρολοίμωξης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, ειδικά σε γυναίκες που εμφανίζουν δύο ή περισσότερες ουρολοιμώξεις σε μια περίοδο έξι μηνών ή τέσσερις ή περισσότερες μέσα σε ένα χρόνο.
 • Μόνιμη νεφρική βλάβη από οξεία ή χρόνια νεφρική λοίμωξη (πυελονεφρίτιδα) λόγω μη αντιμετωπισμένης ουρολοίμωξης .
 • Αυξημένος κίνδυνος σε έγκυες γυναίκες να γεννήσουν μωρό με χαμηλό βάρος ή να γεννήσουν πρόωρα.
 • Σήψη, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή μιας λοίμωξης, ειδικά εάν η λοίμωξη ανεβεί το ουροποιητικό σας σύστημα στα νεφρά σας.

Ουρολοίμωξη Πρόληψη

– Αμέσως μετά την σεξουαλική επαφή, τρέξε στην τουαλέτα να ουρήσεις για να αποβάλεις όλα τα ανεπιθύμητα βακτηρίδια.

– Σκουπίσου πάντα με φορά από μπροστά προς τα πίσω, για να μην μεταφέρεις μπροστά τα βακτηρίδια που εδράζονται στον πρωκτό. Ακόμη καλύτερα είναι να χρησιμοποιείς διαφορετικό κομμάτι χαρτί για κάθε σημείο.

– Προτίμησε τα βαμβακερά εσώρουχα, αφού τα συνθετικά παγιδεύουν την υγρασία και την θερμότητα στην περιοχή, ευνοώντας την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων.

– Αν έχεις τάση για ουρολοιμώξεις, πίνε δύο με τρία φλιτζάνια χυμό φραγκοστάφυλο καθημερινά. Έρευνες έδειξαν πως τα φραγκοστάφυλα μειώνουν την ικανότητα των βακτηρίων να προσβάλουν το ουροποιητικό σύστημα.

– Η βιταμίνη C διατηρεί όξινη την ουρήθρα με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των παθογόνων βακτηριδίων που θα προσπαθήσουν να εισβάλουν στην ουροδόχο κύστη.

– Καθημερινά, κατανάλωσε πολλά υγρά με προτίμηση στο νερό. Θα “ξεπλύνουν” το ουροποιητικό σύστημα και θα μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

– Πρόσεξε την υγιεινή και μην μαλώνεις με το σαπούνι. Αντίθετα, πλένε την ευαίσθητη περιοχή με ένα μαλακό σαπούνι και άλλαζε καθημερινά εσώρουχο.

Μάρκος Μελιόπουλος
Yoga and Pilates Instructor – Personal Trainer – Physiotherapist

Κάψουλες Cranberry

Cyto Forte : Απαλλαγείτε από την χρόνια ουρολοίμωξη (κυστίτιδα) για πάντα με την δύναμη του cranberry

Βοηθά να αποβάλλονται τα βακτήρια φυσικά - με την ούρηση.
Εμποδίζει την εμφάνιση βακτηριακών βιολογικών ταινιών
Εμποδίζει την επανεμφάνιση της ουρολοίμωξης
Κάνει το σώμα πιο ανθεκτικό στις ουρολοιμώξεις.

39.00€  78.00€