Δίαιτα για όσους έχουν υψηλή φερριτίνη

Photo of author
Written By Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χαμηλό σίδηρο και αναζητούν τροφές που θα τους δώσουν αυτόν τον σίδηρο που χρειάζονται και υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι λόγω κάποιας ανωμαλίας του οργανισμού τους, αποθηκεύουν πολύ περισσότερο σίδηρο από αυτό που χρειάζονται.

Όταν κάποιος έχει υψηλή φερριτίνη αυτό μπορεί να του προκαλεί κοιλιακό πόνο, αρθρικό πόνο και σίγουρα κόπωση. Η ασθένεια αυτή η οποία προκαλεί στο σώμα υπερβολική απορρόφηση σιδήρου από τις τροφές ονομάζεται αιμοχρωμάτωση. Αλλάζοντας ή τροποποιώντας τη διατροφή με συγκεκριμένους τρόπους, τα άτομα με αιμοχρωμάτωση μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τα συμπτώματα, να μπλοκάρουν την απορρόφηση σιδήρου και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών.

Υπάρχουν δύο τύποι υψηλής φερριτίνης: η πρωτοπαθής και η δευτεροπαθής. Η πρωτοπαθής αιμοχρωμάτωση είναι γενετική, ενώ η δευτεροπαθής αιμοχρωμάτωση μπορεί να προκύψει από καταστάσεις υγείας, όπως ηπατική νόσος και αναιμία.

Επίπεδα Φερριτίνης

Οι περισσότεροι άνθρωποι απορροφούν και χάνουν περίπου 1 χιλιοστογραμμάριο (mg) σιδήρου την ημέρα. Η απορρόφηση σιδήρου σε άτομα με αιμοχρωμάτωση φθάνει έως και 4 mg σιδήρου κάθε μέρα.

Τα υψηλά επίπεδα φερριτίνης στον οργανισμό, μπορεί να είναι τοξική και να προκαλέσει βλάβη. Ωστόσο, είναι δυνατόν να διατηρηθούν υγιή επίπεδα φερριτίνης μέσω διατροφικών αλλαγών.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν, θα σας δείξουμε ποιες τροφές ένα άτομο με αιμοχρωμάτωση πρέπει να τρώει ή να αποφεύγει.

Διατροφικοί παράγοντες

Στόχος για την θεραπεία της αιμοχρωμάτωσης είναι η μείωση των επιπέδων φερριτίνης στο σώμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Εκτός από την κατανάλωση μόνο τροφίμων που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, ορισμένα συστατικά της διατροφής επηρεάζουν την ποσότητα και τα επίπεδα φερριτίνης που απορροφά ο οργανισμός:

  • Τύπος σιδήρου: Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται ευκολότερα από τον οργανισμό από ό,τι ο μη αιμικός σίδηρος. Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης περιέχουν μόνο μη αιμικό σίδηρο, ενώ το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά περιέχουν τόσο αιμικό όσο και μη αιμικό σίδηρο.
  • Βιταμίνη C: Αυτή η βιταμίνη ενισχύει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.
  • Ασβέστιο: Αυτό το μέταλλο μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου.
  • Φυτικά άλατα, τανίνες και πολυφαινόλες: Αυτά τα διατροφικά συστατικά περιορίζουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.
  • Εκτός από τις διατροφικές αλλαγές, οι γιατροί μπορούν να θεραπεύσουν την αιμοχρωμάτωση με φαρμακευτική αγωγή και θεραπευτική φλεβοτομία, μια θεραπεία που απλά αφαιρεί αίμα από τον οργανισμό μας

Τι πρέπει να τρώτε για να διατηρείτε την φερριτίνη σε φυσιολογικά επίπεδα

Δεν υπάρχουν επίσημες διατροφικές οδηγίες για τα άτομα με υψηλά επίπεδα φερριτίνης, υπάρχουν όμως ορισμένες τροφές που μπορεί να είναι ωφέλιμες και περιλαμβάνουν:

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν πολύ σημαντικό μέρος κάθε υγιεινής διατροφής. Είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα που είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα μανιτάρια και οι ελιές, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μη αιμικό σίδηρο. Καθώς ο μη αιμικός σίδηρος απορροφάται δυσκολότερα από τον οργανισμό, είναι απίθανο να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα σιδήρου.

Τα άτομα με αιμοχρωμάτωση έχουν υψηλότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες που μπορεί να είναι επιζήμιο. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν αντιοξειδωτικά μπορεί να εξουδετερώσει την οξείδωση και να προστατεύσει τα κύτταρα από βλάβες.

Πολλά φρούτα και λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη Ε και το σελήνιο.

Τα φυτά περιέχουν επίσης φυτοχημικά ή φυτικές ενώσεις που παρέχουν προστατευτικές ιδιότητες. Παραδείγματα φυτοχημικών ουσιών περιλαμβάνουν:

Λουτεΐνη στα σκούρα φυλλώδη λαχανικά

  • Λυκοπένιο στις ντομάτες
  • Οι ανθοκυανίνες στα παντζάρια και τα βατόμουρα
  • Λιτή πρωτεΐνη
  • Η άπαχη πρωτεΐνη αποτελεί βασικό μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, αλλά πολλές πηγές άπαχης πρωτεΐνης περιέχουν σίδηρο.

Αν και δεν υπάρχει λόγος τα άτομα με αιμοχρωμάτωση να αποφεύγουν εντελώς τις ζωικές πρωτεΐνες, είναι καλύτερο να επιλέγουν ζωικές πρωτεΐνες που περιέχουν μικρότερες ποσότητες σιδήρου, όπως τα ψάρια και το κοτόπουλο, αντί για ζωικές πρωτεΐνες πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας.

Δημητριακά, φασόλια, και σπόροι

Όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί περιέχουν φυτικό οξύ ή φυτικό οξύ, το οποίο μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου.

Η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικά άλατα, όπως τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου από τις φυτικές τροφες. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να κρατήσει τον σίδηρο που υπάρχει στον οργανισμό μας σε χαμηλά επίπεδα.

Τσάι και καφές

Το τσάι και ο καφές περιέχουν τανίνες, οι οποίες είναι τύποι φυτικών ενώσεων πολυφαινόλης.

Οι τανίνες στο τσάι και τον καφέ μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση του σιδήρου. Η κατανάλωση αυτών των ροφημάτων είναι ένας άλλος τρόπος για τα άτομα με αιμοχρωμάτωση να διαχειριστούν τα επίπεδα σιδήρου τους.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Το ασβέστιο μπορεί να αναστείλει την απορρόφηση τόσο του μη αιμικού όσο και του αιμικού σιδήρου. Παραδείγματα τροφών πλούσιων σε ασβέστιο:

  • Γιαούρτι
  • Γάλα
  • Τυρί
  • Tofu
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο

Αυγά

Πολλές μελέτες έχουν υποδείξει επίσης ότι τα αυγά μπορούν να βοηθήσουν στην αναστολή της απορρόφησης του σιδήρου.

Τα αυγά περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται φωσβιτίνη, η οποία δεσμεύει το σίδηρο και εμποδίζει την απορρόφηση.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο που πρέπει να αποφεύγετε

Οι γιατροί συμβουλεύουν γενικά τα άτομα με υψηλή φερριτίνη να αποφεύγουν τις τροφές που ανεβάζουν την φερριτίνη και τα συμπληρώματα που είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο. Άλλες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται περιλαμβάνουν:

Κόκκινο κρέας

Τα περισσότερα κόκκινα κρέατα, συμπεριλαμβανομένου του μοσχαριού, του αρνιού και του ελαφιού, αποτελούν πλούσια πηγή αιμικού σιδήρου. Το κοτόπουλο και το χοιρινό περιέχουν μικρότερες ποσότητες αιμικού σιδήρου.

Καθώς ο αιμικός σίδηρος απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό, τα άτομα με αιμοχρωμάτωση θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε συχνά κόκκινο κρέας. Το κόκκινο κρέας ενισχύει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου.

Ο συνδυασμός του κόκκινου κρέατος με τροφές που μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων σιδήρου.

Ωμά οστρακοειδή

Τα οστρακοειδή, όπως τα μύδια, τα στρείδια και τα μύδια, μπορεί να έχουν μερικές φορές βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια ίσως να προκαλέσουν μια σοβαρή λοίμωξη που ονομάζεται βιμπρίωση.

Τα άτομα με με υψηλή φερρτίνη είναι πιο ευάλωτα στη μόλυνση από βιμπρίωση. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να μαγειρεύετε πολύ καλά κάθε οστρακοειδές για να σκοτώσετε τα βακτήρια. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο μόλυνσης απορρίπτοντας όλα τα ωμά οστρακοειδή που έχουν ανοιχτό κέλυφος και αποφεύγοντας να τρώνε οστρακοειδή που παραμένουν κλειστά μετά το μαγείρεμα.

Βιταμίνη C

Η γνωστή σε όλους μας βιταμίνη, αυξάνει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου. Για αυτό, τα άτομα με υψηλή φερριτίνη θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν τα συμπληρώματα C βιταμίνης .

Η ποσότητα της C βιταμίνης στα φρούτα και τα λαχανικά είναι γενικά πολύ χαμηλή για να έχει σημαντική επίδραση στην απορρόφηση του σιδήρου. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν επίσης μια ποικιλία άλλων θρεπτικών συστατικών που είναι σημαντικά σε μια υγιεινή διατροφή.

Ωστόσο, η κατανάλωση τροφίμων ή ποτών με μεγάλη περιεκτικότητα σε C βιταμίνη μαζί με τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση του σιδήρου. Για το λόγο αυτό, η μίξη τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για όσους έχουν υψηλά επίπεδα φερριτίνης.

Εμπλουτισμένα τρόφιμα

Τα εμπλουτισμένα και ενισχυμένα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα για τη βελτίωση της διατροφής. Πολλά προϊόντα δημητριακών είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο, βιταμίνη D και σίδηρο.

Τα άτομα με υψηλή φερριτίνη θα πρέπει να αποφεύγουν τα εμπλουτισμένα με σίδηρο τρόφιμα.

Αλκοόλ

Η πέψη του αλκοόλ προκαλεί στον οργανισμό την παραγωγή ουσιών που βλάπτουν το συκώτι.

Ο συνδυασμός σιδήρου και αλκοόλ μπορεί να αυξήσει το οξειδωτικό στρες. Αυτό το οξειδωτικό στρες μπορεί να επιδεινώσει την επίδραση της αιμοχρωμάτωσης στον οργανισμό. Το αλκοόλ αυξάνει επίσης τις αποθήκες σιδήρου του οργανισμού.

Ένας γιατρός μπορεί να προτείνει σε ένα άτομο με υψηλή φερριτίνη να περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ.

Η διατροφή και η επίδραση της στην απορρόφηση του σιδήρου

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον σίδηρο και την απορρόφηση του από τον οργανισμό μας, αλλά το κατά πόσο αυτό έχει μεγάλη επίδραση στην αιμοχρωμάτωση δεν είναι σαφές. Οι διαιτητικές αλλαγές θα μπορούσαν να είναι περιττές σε άτομα με αιμοχρωμάτωση.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για τη Μελέτη των Ασθενειών του Ήπατος και το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφρικών Ασθενειών, οι διαιτητικές αλλαγές έχουν μικρή επίδραση στα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό σε σύγκριση με τις συνήθεις θεραπείες για την αιμοχρωμάτωση. Αν και οι διαιτητικές αλλαγές μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σιδήρου σε μικρές ποσότητες, δεν είναι σχεδόν τόσο αποτελεσματικές όσο τα φάρμακα ή η φλεβοτομία.

Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και το National Heart, Lung, and Blood Institute εξακολουθούν να προτείνουν στα άτομα με υψηλά επίπεδα φερριτίνης να αποφεύγουν:

  • Τα συμπληρώματα σιδήρου
  • Συμπληρώματα βιταμίνης C
  • Ωμά οστρακοειδή
  • Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ

Θεραπείες για την δραστική αντιμετώπιση της αιμοχρωμάτωσης

Η θεραπεία για υψηλή φερριτίνη συνήθως περιλαμβάνει:

Φλεβοτομία

Οι γιατροί αφαιρούν την επιπλέον φερριτίνη με τη λήψη περίπου 0,5 του λίτρου αίματος κάθε φορά. Θα παραγγέλνουν τακτικά εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των επιπέδων σιδήρου.

Θεραπεία μείωσης φερριτίνης

Η θεραπεία χηλικής ένωσης αφαιρεί την φερριτίνη χρησιμοποιώντας χάπια ή ενέσεις. Αυτές οι θεραπείες είναι απαραίτητες για άτομα που δεν μπορούν να υποβληθούν σε αφαίρεση αίματος λόγω καταστάσεων όπως η αναιμία ή τα καρδιακά προβλήματα. Οι θεραπείες χηλικής αγωγής είναι λιγότερο αποτελεσματικές από τη φλεβοτομία στην αφαίρεση του σιδήρου.

Συνοψίζοντας..

Η αιμοχρωμάτωση (υπερβολικά υψηλή φερριτίνη) προκαλεί στους ανθρώπους υπερβολική απορρόφηση σιδήρου από τα τρόφιμα.

Πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν αν υπάρχει θεραπεία για υψηλή φερριτίνη και τα καλά νέα είναι πως όντως υπάρχει. Ο στόχος της θεραπείας της υψηλής φερριτίνης είναι η απομάκρυνση του σιδήρου που δεν χρειάζεται ο οργανισμός από το αίμα μέσω της φλεβοτομίας ή της θεραπείας χηλικής αγωγής. Η αποφυγή συμπληρωμάτων βιταμίνης C, ωμών οστρακοειδών και μεγάλης χρήσης αλκοόλ μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη.

Η κατανάλωση τροφών που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φερριτίνη μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων σιδήρου εντός των φυσιολογικών ορίων. Παρόλα αυτά, η ραγδαία μείωση του διαιτητικού σιδήρου δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο άλλες θεραπείες αιμοχρωμάτωσης.

PHENQ

Απαλλαγείτε χωρίς κόπο απο τα περιττά κιλά!