Bότανα για αδυνάτισμα

Photo of author
Written By Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα

Βότανα και Μπαχαρικά στην μάχη του απώλειας κιλών

Δεν αποτελεί μυστικό ότι οι διατροφικές σας συνήθειες μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Αλλά θα πρέπει να ξέρετε πως ακόμα και κάποια μπαχαρικά ή βότανα που έχετε στο ντουλάπι της κουζίνας σας μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμα στην προσπάθεια που θα κάνετε για να χάσετε κιλά.

Πολλά βότανα και μπαχαρικά έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τις λιγούρες και ενισχύουν την καύση του λίπους και σαφώς την απώλεια βάρους.

Παρακάτω θα δείτε 13 καταπληκτικά βότανα που μάλλον δεν γνωρίζετε πόσο αποτελεσματικά μπορεί να αποδειχθούν στην απώλεια βάρους

1. Τριγωνέλλα – Βότανα για αδυνάτισμα

Η τριγωνέλλα είναι ένα κοινό μπαχαρικό που προέρχεται από το Trigonella foenum-graecum, ένα φυτό που ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών.

Αρκετές μελέτες έχουν αναφέρει ότι η τριγωνέλλα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της όρεξης και κατά επέκταση στη μείωση της πρόσληψης τροφής. Εφόσον έχετε μειωμένη όρεξη και τρώτε λιγότερο,  λογικό είναι να αρχίσετε να χάνετε κιλά.

Μια μελέτη σε 18 άτομα έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση 8 γραμμαρίων ινών τριγωνέλλας ημερησίως αύξησε το αίσθημα πληρότητας και μείωσε την πείνα και την πρόσληψη τροφής, σε σύγκριση με μια άλλη ομάδα ελέγχου η οποία δεν λάμβανε τριγωνέλλα.

Μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη εκχυλίσματος σπόρων τριγωνέλλας μείωσε την ημερήσια πρόσληψη λίπους κατά 17%, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

2. Πιπέρι καγιέν – βότανα για αδυνάτισμα

Το πιπέρι καγιέν αποτελεί ένα είδος πιπεριού τσίλι, που χρησιμοποιείται ευρέως για να δώσει μια πικάντικη δόση γεύσης σε πολλά πιάτα.

Περιέχει την ένωση καψαϊκίνη, η οποία προσδίδει στο πιπέρι καγιέν την χαρακτηριστική του θερμότητα και παρέχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να ενισχύσει ελαφρώς το μεταβολισμό, αυξάνοντας τον αριθμό των θερμίδων που καίτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η καψαϊκίνη μπορεί επίσης να μειώσει την πείνα για να προωθήσει την απώλεια βάρους.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη καψουλών καψαϊκίνης αύξησε τα επίπεδα πληρότητας και μείωσε τη συνολική πρόσληψη θερμίδων.

Μια άλλη μελέτη σε 30 άτομα έδειξε ότι η κατανάλωση ενός γεύματος που περιείχε καψαϊκίνη μείωσε τα επίπεδα της γκρελίνης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη διέγερση της πείνας.

Σύνοψη

Το πιπέρι καγιέν είναι ένα είδος πιπεριάς τσίλι που περιέχει καψαϊκίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το μεταβολισμό και ελλατώνει την πείνα και την πρόσληψη θερμίδων.

3. Τζίντζερ – βότανα για αδυνάτισμα

Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από το ρίζωμα του ανθοφόρου φυτού τζίντζερ, Zingiber officinale.

Χρησιμοποιείται συχνά στη λαϊκή ιατρική ως φυσικό φάρμακο για μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων, ενώ ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μια έρευνα το 2019 που έγινε στην Αμερική σε 1400 ανθρώπους, έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση τζίντζερ μείωσε σημαντικά τόσο το σωματικό βάρος όσο και το λίπος της κοιλιάς όλων όσων συμμετείχαν στην έρευνα.

Ένα άλλο συμπέρασμα που προέκυψε από  27 μελέτες σε ανθρώπους, ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του βάρους αυξάνοντας το μεταβολισμό και την καύση του λίπους, ενώ ταυτόχρονα μειώνει την απορρόφηση του λίπους και την όρεξη.

Σύνοψη

Το τζίντζερ σε σκόνη είναι ένα μπαχαρικό που χρησιμοποιείται συνήθως στην λαϊκή ιατρική και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό και την καύση του λίπους, όπως επίσης και να μειώσει την απορρόφηση του λίπους.

4. Ρίγανη – βότανα για αδυνάτισμα

Η ρίγανη χαρακτηρίζεται ως ένα πολυετές βότανο που ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με τη μέντα, το βασιλικό, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο.

Περιέχει καρβακρόλη, μια ισχυρή ένωση που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απώλειας βάρους. Σε μια μελέτη σε ποντίκια που έκαναν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, η οποία είτε περιείχε καρβακρόλη είτε όχι, διαπιστώθηκε ότι εκείνα που έλαβαν καρβακρόλη απέκτησαν σημαντικά λιγότερο σωματικό βάρος και σωματικό λίπος από την ομάδα ελέγχου.

Τα συμπληρώματα καρβακρόλης βρέθηκε επίσης ότι επηρεάζουν άμεσα ορισμένα από τα συγκεκριμένα γονίδια και τις πρωτεΐνες που ελέγχουν τη σύνθεση λίπους στο σώμα.

Ωστόσο, η έρευνα σχετικά με τις επιδράσεις της ρίγανης και της καρβακρόλης στην απώλεια βάρους είναι ακόμη πολύ περιορισμένη. Ειδικότερα, λείπουν οι μελέτες που βασίζονται σε ανθρώπους.

Σύνοψη

Η ρίγανη είναι ένα βότανο που περιέχει καρβακρόλη. Μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι η καρβακρόλη μπορεί να συμβάλει στη μείωση του βάρους και της αύξησης του λίπους μεταβάλλοντας τη σύνθεση του λίπους στο σώμα. Δεν υπάρχουν έρευνες σε ανθρώπους σχετικά με τη ρίγανη και την απώλεια βάρους.

5. Ginseng – βότανα για αδυνάτισμα

Το τζίνσενγκ είναι ένα φυτό με ιδιότητες που προάγουν την υγεία και συχνά θεωρείται βασικό συστατικό της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής.

Μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε διάφορους τύπους, συμπεριλαμβανομένων του κορεατικού, του κινεζικού και του αμερικανικού, οι οποίοι ανήκουν στο ίδιο γένος φυτών τζίνσενγκ.

Πολλές μελέτες έχουν υποδείξει ότι αυτό το ισχυρό φυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη κορεατικού τζίνσενγκ δύο φορές την ημέρα για οκτώ εβδομάδες είχε ως αποτέλεσμα ποσοτικά μετρήσιμες μειώσεις του σωματικού βάρους, καθώς και αλλαγές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιόκοσμου (εντερική μικροχλωρίδα).

Ομοίως, μια μελέτη σε ζώα έδειξε ότι το τζίνσενγκ καταπολεμά την παχυσαρκία μεταβάλλοντας τον σχηματισμό λίπους και καθυστερώντας την απορρόφηση λίπους από το έντερο.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας και μεγάλης κλίμακας για να εξεταστεί ο αντίκτυπος του τζίνσενγκ στην απώλεια βάρους στον άνθρωπο.

6. Caralluma Fimbriata – βότανα για αδυνάτισμα

Το Caralluma Fimbriata είναι ένα βότανο που περιλαμβάνεται συχνά σε πολλά χάπια διατροφής.

Πιστεύεται ότι λειτουργεί αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που επηρεάζει άμεσα την όρεξη.

Μια μελέτη 12 εβδομάδων σε 33 άτομα διαπίστωσε πως οι συμμετέχοντες που έλαβαν το Caralluma Fimbriata είχαν σημαντικά μεγαλύτερη μείωση του λίπους της κοιλιάς και του σωματικού βάρους, σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν placebo φάρμακο.

Μια άλλη μικρή μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 1 γραμμαρίου Caralluma Fimbriata καθημερινά για δύο μήνες οδήγησε σε μείωση του βάρους και των επιπέδων πείνας.

7. Κουρκουμάς – βότανα για αδυνάτισμα

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που εκτιμάται για τη γεύση, το ζωηρό χρώμα και τις ισχυρές φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Τα περισσότερα από τα οφέλη του για την υγεία αποδίδονται στην παρουσία της κουρκουμίνης, μιας χημικής ουσίας που έχει μελετηθεί εκτενώς για τις επιδράσεις της σε όλα, από τη φλεγμονή έως την απώλεια βάρους.

Μια μελέτη σε 44 υπέρβαρα άτομα έδειξε ότι η λήψη κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα ήταν αποτελεσματική στην ενίσχυση της απώλειας λίπους, στην μείωση του λίπους στην κοιλιά και στην αύξηση της απώλειας βάρους μέχρι και 5%.

Παρομοίως, μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση κουρκουμίνης σε ποντίκια για 12 εβδομάδες μείωσε το σωματικό βάρος και το σωματικό λίπος εμποδίζοντας τη σύνθεση του λίπους.

Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι αυτές οι μελέτες χρησιμοποιούν μια συμπυκνωμένη ποσότητα κουρκουμίνης, πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που υπάρχει σε μια τυπική δόση κουρκουμά.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να εξεταστεί πώς ο ίδιος ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει σημαντικά στην απώλεια βάρους.

8. Μαύρο πιπέρι – βότανα για αδυνάτισμα

Το μαύρο πιπέρι είναι ένα κοινό οικιακό μπαχαρικό που προέρχεται από τον αποξηραμένο καρπό του Piper nigrum, ενός ανθοφόρου αμπελιού που κατάγεται από την Ινδία.

Περιέχει μια ισχυρή ένωση που ονομάζεται πιπερίνη, η οποία παρέχει τόσο την πικάντικη γεύση του όσο και τις πιθανές επιδράσεις μείωσης του βάρους.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η συμπληρωματική χορήγηση πιπερίνης βοήθησε στη μείωση του σωματικού βάρους σε αρουραίους που ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ακόμη και χωρίς αλλαγές στην πρόσληψη τροφής.

Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα έδειξε επίσης ότι η πιπερίνη ανέστειλε αποτελεσματικά τον σχηματισμό λιποκυττάρων.

Δυστυχώς, η τρέχουσα έρευνα εξακολουθεί να περιορίζεται σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα.

Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να προσδιοριστεί πώς η πιπερίνη και το μαύρο πιπέρι μπορούν να επηρεάσουν την απώλεια βάρους στους ανθρώπους.

9. Γκουρμάρ (Gymnema Sylvestre) – βότανα για αδυνάτισμα

Το Gymnema sylvestre είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συχνά ως φυσική θεραπεία για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να ωφελήσει όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος.

Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται γυμνασμικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αντιλαμβανόμενης γλυκύτητας των τροφίμων για την αποτροπή της επιθυμίας για ζάχαρη.

Στην ουσία, μια πανεπιστημιακή μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η λήψη Gymnema sylvestre μείωσε τόσο την όρεξη όσο και την πρόσληψη τροφής.

Μια μελέτη σε ζώα διάρκειας τριών εβδομάδων διαπίστωσε επίσης ότι η κατανάλωση αυτού του βοτάνου βοήθησε στη διατήρηση του σωματικού βάρους σε αρουραίους που έκαναν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

10. Κανέλα – βότανα για αδυνάτισμα

Η κανέλα αποτελεί ένα αρωματικό μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τον εσωτερικό φλοιό των δέντρων του γένους Cinnamomum.

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ακόμη και ότι η κανέλα μπορεί να αυξήσει την απώλεια βάρους.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της όρεξης και της πείνας.

Μελέτες δείχνουν ότι μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται στην κανέλα μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, βοηθώντας στη μεταφορά του σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρά σας για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.

Μπορεί επίσης να μειώσει αισθητά τα επίπεδα ορισμένων πεπτικών ενζύμων για να επιβραδύνει τη διάσπαση των υδατανθράκων.

Ενώ αυτές οι επιδράσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν την όρεξη και να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους, απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να μελετηθούν οι επιδράσεις της κανέλας απευθείας στο βάρος.

11. Εκχύλισμα πράσινου καφέ – βότανα για αδυνάτισμα

Το εκχύλισμα των κόκκων πράσινου καφέ βρίσκεται συνήθως σε πολλά συμπληρώματα απώλειας βάρους.

Παρασκευάζεται από κόκκους καφέ που δεν έχουν καβουρδιστεί και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε χλωρογενικό οξύ, το οποίο θεωρείται ότι ευθύνεται για τις πιθανές επιδράσεις του στη μείωση του βάρους.

Μια μελέτη διαπίστωσε πως η κατανάλωση του εν λόγου καφέ μείωσε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και το λίπος της κοιλιάς σε 20 συμμετέχοντες, ακόμη και χωρίς αλλαγές στην πρόσληψη θερμίδων.

Μια άλλη ανασκόπηση τριών μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εκχύλισμα κόκκων πράσινου καφέ μπορεί να μειώσει το σωματικό βάρος κατά 2,5 κιλά κατά μέσο όρο. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η ποιότητα και το μέγεθος των διαθέσιμων μελετών ήταν κάπως περιορισμένα.

Ως εκ τούτου, απαιτούνται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εκχυλίσματος από τους πράσινους κόκκους καφέ στην απώλεια βάρους.

12. Κύμινο – βότανα για αδυνάτισμα

Το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τους αποξηραμένους και αλεσμένους σπόρους του Cuminum cyminum, ενός ανθοφόρου φυτού της οικογένειας του μαϊντανού.

Είναι γνωστό για την ξεχωριστή γεύση του, αλλά επίσης γεμάτο με οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να επιταχύνει την απώλεια βάρους και την καύση λίπους.

Μια μικρή, τρίμηνη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν γιαούρτι με 3 γραμμάρια κύμινου δύο φορές την ημέρα έχασαν περισσότερο βάρος και σωματικό λίπος.

Παρομοίως, μια μελέτη οκτώ εβδομάδων ανέφερε ότι οι ενήλικες που έπαιρναν συμπλήρωμα κύμινου τρεις φορές την ημέρα έχασαν 1 κιλό περισσότερο από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.

13. Κάρδαμο – βότανα για αδυνάτισμα

Το κάρδαμο είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο μπαχαρικό, το οποίο παρασκευάζεται από τους σπόρους ενός φυτού της οικογένειας του τζίντζερ.

Χρησιμοποιείται παγκοσμίως τόσο στη μαγειρική όσο και στη ζαχαροπλαστική, αλλά μπορεί επίσης να υποστηρίξει την απώλεια βάρους.

Μια μελέτη σε ζώα διαπίστωσε ότι η σκόνη κάρδαμου βοήθησε στη μείωση του λίπους της κοιλιάς σε αρουραίους που ακολουθούσαν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες.

Ομοίως, άλλη μελέτη σε ζώα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μαύρο κάρδαμο ειδικότερα ήταν αποτελεσματικό στη μείωση τόσο του λίπους της κοιλιάς όσο και του συνολικού σωματικού λίπους σε αρουραίους σε δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Δυστυχώς, οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τις δυνατότητες απώλειας βάρους του κάρδαμου περιορίζονται σε μελέτες σε ζώα.

Η επίδραση του κάρδαμου στην απώλεια βάρους στους ανθρώπους δεν έχει ακόμη διερευνηθεί στο έπακρο.

Πώς να χρησιμοποιείτε τα βότανα με ασφάλεια

Όταν χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα για τα τρόφιμα, τα προαναφερθέντα βότανα και μπαχαρικά μπορούν να προσφέρουν μια έκρηξη από οφέλη για την υγεία με ελάχιστο κίνδυνο παρενεργειών.

Απλά μην το παρακάνετε. Μην ξεπερνάτε τη μία κουταλιά της σούπας (14 γραμμάρια) την ημέρα και φροντίστε να τα συνδυάζετε με πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα ολικής αλέσεως για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο την απώλεια βάρους.

Αν παίρνετε βότανα σε μορφή συμπληρώματος, είναι σημαντικό να τηρείτε τη συνιστώμενη δοσολογία που αναγράφεται στη συσκευασία για να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Επιπλέον, εάν έχετε υποκείμενες παθήσεις ή λαμβάνετε φάρμακα, είναι καλύτερο να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Εάν παρουσιάσετε αρνητικές παρενέργειες ή συμπτώματα τροφικής αλλεργίας, διακόψτε αμέσως τη χρήση και μιλήστε με έναν έμπιστο ιατρό.

Συνοψίζοντας..

Εκτός από το να προσθέτουν γεύση στα αγαπημένα σας φαγητά, πολλά βότανα και μπαχαρικά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν το μεταβολισμό, ενισχύουν την καύση λίπους και προάγουν το αίσθημα πληρότητας.

Η καθημερινή χρήση των μπαχαρικών σας είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος για να αυξήσετε την απώλεια βάρους με ελάχιστη προσπάθεια.

Θα πρέπει να συνδυάσετε αυτά τα βότανα με μια πλήρης ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με την απώλεια βάρους.