Θηλώματα : Πόσο πρέπει να ανησυχείτε

Photo of author
Written By Achilleas Kandis

Τα θηλώματα είναι μη καρκινικά, αναπτυσσόμενα προς τα έξω εξογκώματα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα σε ορισμένες περιοχές. Δεν εξαπλώνονται και δεν είναι επιθετικά.

Ωστόσο, φροντίστε να λαμβάνετε κλινική γνωμάτευση για οποιοδήποτε εξόγκωμα ή δερματική βλάβη. Εάν ένα εξόγκωμα αποδειχθεί ότι είναι ένας πιο σοβαρός τύπος εξόγκωσης, είναι σημαντικό να παρέμβετε έγκαιρα.

Ένας άλλος λόγος για να λάβετε ιατρική φροντίδα είναι ότι τα θηλώματα μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές ή δυσφορία και μερικές φορές απαιτούν πρόσθετη θεραπεία, παρόλο που τα προβλήματα αυτά είναι πιθανό να μην είναι ούτε καρκινικά ούτε απειλητικά για τη ζωή.

Ενώ τα θηλώματα δεν είναι, από μόνα τους, καρκινικά, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Οι γυναίκες που έχουν λάβει θεραπεία για πολλαπλά θηλώματα του μαστού, για παράδειγμα, μπορεί να παρακολουθούνται σε περίπτωση που εμφανιστεί και καρκίνος.

Τι είναι το θηλώμα;

Τα θηλώματα είναι καλοήθεις όγκοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναπτύσσονται επιθετικά και δεν εξαπλώνονται στο σώμα.

Οι όγκοι σχηματίζονται μόνο σε ορισμένους τύπους ιστών, αν και οι ιστοί αυτοί απαντώνται σε όλο το σώμα. Τα θηλώματα είναι συχνά γνωστά ως κονδυλώματα και βερρούκες όταν φτάνουν στο δέρμα. Μπορούν επίσης να σχηματιστούν στην επιφάνεια των υγρών ιστών που επενδύουν το εσωτερικό του σώματος, όπως στο έντερο ή στους αεραγωγούς.

Οι επιφάνειες στις οποίες εμφανίζονται τα θηλώματα ονομάζονται επιθήλια. Το επιθήλιο του δέρματος, για παράδειγμα, είναι το ανώτερο στρώμα επίπεδων κυττάρων.

Ένα θηλώμα σχηματίζει μια έκφυση σε σχήμα θηλής. Τα κονδυλώματα και οι βερρούκες στο δέρμα έχουν μια οικεία εμφάνιση, αν και εμφανίζονται σε διάφορα σχήματα και μεγέθη.

Removio : Αφαιρεί τα θηλώματα και κονδυλώματα από το δέρμα σας χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος
39€  78€

Θα πρέπει να ανησυχώ αν βρω στο σώμα μου ένα θηλώμα;

Τα εξογκώματα και οι αλλοιώσεις θα προκαλέσουν φυσικά ανησυχία. Εάν το κάνουν, ο γιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για καλοήθη ανάπτυξη.

Η διάγνωση καλοήθους θηλώματος σημαίνει ότι το εξόγκωμα δεν παρουσιάζει λόγο ανησυχίας.

Ωστόσο, ένα άτομο μπορεί ακόμα να θέλει να αντιμετωπίσει ή να θεραπεύσει ένα θηλώμα, καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνο, ερεθισμό και ανησυχίες σχετικά με την εμφάνιση.

Θηλώματα Αιτίες

θηλωματα-ματια-χεριαΟ ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) είναι αυτός που προκαλεί τα περισσότερα θηλώματα.

Για ορισμένα θηλώματα όμως, ο HPV δεν είναι η κύρια αιτία. Ένα παράδειγμα είναι ένα ανεστραμμένο θηλώμα του ουροποιητικού συστήματος, το οποίο η έρευνα έχει συνδέσει με το κάπνισμα και άλλες πιθανές αιτίες.

Για τα θηλώματα του δέρματος, όπου ο HPV είναι γνωστό ότι είναι η αιτία, η βλάβη του δέρματος μπορεί να προάγει την ανάπτυξη ενός θηλώματος. Το ξύσιμο ή το μάζεμα ενός κονδυλώματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω μόλυνση. Ωστόσο, η ίδια η ανάπτυξη δεν μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλο σημείο.

Ενώ υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ του HPV και του καρκίνου, ιδίως του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρειάζονται 10 έως 30 χρόνια για να εξελιχθεί ο HPV σε κακοήθη κατάσταση. Λιγότερο από το 50 τοις εκατό των προκαρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας από τον ιό HPV κάνουν τη μετάβαση.

Θηλώματα Συμπτώματα

Πολλά θηλώματα δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα πέραν του ερεθισμού.

Μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία και να επηρεάσουν την αυτοεκτίμηση σε ορισμένα άτομα, λόγω της εμφάνισής τους. Μόνο λίγα θηλώματα προκαλούν ιατρικά συμπτώματα.

Τα θηλώματα του πόρου του γυναικείου μαστού μπορεί να προκαλέσουν υδαρή ή αιματηρή έκκριση από τη θηλή. Ένα μεμονωμένο θηλώμα που διαρρέει στο μαστό είναι πιθανό να μην είναι πιο κοντά στο να γίνει καρκινικό και η θεραπεία μπορεί να αφαιρέσει αυτά τα θηλώματα.

Ένα θηλώμα που σχηματίζεται μέσα στη μύτη ή τα ιγμόρεια μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα ως αποτέλεσμα της θέσης του.

Ο όγκος δεν είναι κακοήθης, αλλά μπορεί να πιέζει τις κοντινές δομές, συμπεριλαμβανομένου του ματιού. Και πάλι, η αφαίρεση του εξογκώματος είναι δυνατή και μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση τυχόν συμπτωμάτων.

Όταν ένα θηλώμα ή μια ομάδα θηλωμάτων αναπτύσσεται στο λάρυγγα, μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία της αναπνοής. Αυτό προκαλεί μια σπάνια κατάσταση γνωστή ως υποτροπιάζουσα αναπνευστική θηλωμάτωση, η οποία εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βραχνάδα, ήσυχη ή αδύναμη κραυγή και απόφραξη των αεραγωγών, σε σοβαρές περιπτώσεις.

Αυτό μπορεί επίσης να επανέλθει μετά τη θεραπεία ή να μετατραπεί σε κακοήθη όγκο. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να καταστεί αναγκαία η θεραπεία της υποτροπιάζουσας αναπνευστικής θηλωμάτωσης πολλές φορές.

Πως θεραπεύονται τα θηλώματα

Το αν ένα εξόγκωμα ή μια βλάβη από θηλώματα χρειάζεται θεραπεία εξαρτάται από τη θέση του και από το αν προκαλεί προβλήματα εκεί.

Ένα θηλώμα είναι συχνά ακίνδυνο και δεν απαιτεί θεραπεία. Ένας γιατρός πιθανότατα δεν θα ανακαλύψει καν τα εσωτερικά θηλώματα, εκτός εάν συναντήσει το κονδυλωμάτων κατά τη διερεύνηση ενός άλλου θέματος.

Όταν ένα θηλώμα χρειάζεται θεραπεία, αυτή γίνεται με καταστροφή ή αφαίρεση. Ωστόσο στην αγορά κυκλοφορούν κάποια φυτικά προϊόντα κρέμες και τζέλ όπως το Removio που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα θηλώματα.

Θεραπεία θηλωμάτων

Οι γιατροί μπορούν να παγώσουν, να κάψουν ή να κόψουν τα θηλώματα. Οι γιατροί μπορούν επίσης να θεραπεύσουν τα κονδυλώματα στο δέρμα χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους:

  • Καυτηρίαση, η οποία περιλαμβάνει την καύση του ιστού και στη συνέχεια την απόξεση με απόξεση
  • Εκτομή, κατά την οποία ο γιατρός αφαιρεί χειρουργικά το θηλώμα
  • Χειρουργική επέμβαση με λέιζερ, μια διαδικασία που καταστρέφει το κονδυλωμάτων χρησιμοποιώντας φως υψηλής ενέργειας από λέιζερ
  • Κρυοθεραπεία, ή κατάψυξη του ιστού εφαρμογή υγρού αζώτου πάνω στα κονδυλώματα ή έγχυση στο θηλώμα

Τα φάρμακα που εφαρμόζονται στον ιστό του θηλώματος στο δέρμα χρησιμοποιούνται επίσης για την καταστροφή των κονδυλωμάτων. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

5-φθοροουρακίλη
κανθαριδίνη
imiquimod

Οι γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν και άλλα φάρμακα, ανάλογα με τον τύπο του κονδυλώματος.

Θεραπεία του θηλώματος του μαστού

Ο γιατρός μπορεί εύκολα να αφαιρέσει ένα θηλώμα του μαστού και να το στείλει για βιοψία. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι πρόκειται για καλοήθη όγκο.

Μπορεί να μην αφαιρέσουν εντελώς τα θηλώματα του μαστού. Αντ’ αυτού, μπορεί να ληφθεί ένα δείγμα της ανάπτυξης για εξέταση. Ένας γιατρός θα το εξετάσει χρησιμοποιώντας μια βιοψία, αφαιρώντας μέρος του ιστού αφού η περιοχή έχει μουδιάσει με αναισθητικό.

Θεραπεία κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων

Οι θεραπευτικές επιλογές για τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων είναι παρόμοιες με εκείνες για τα δερματικά κονδυλώματα. Μπορεί να βοηθήσει είτε η χειρουργική είτε η χημική αφαίρεση.

Οι δερματολόγοι συνιστούν να αντιμετωπίζουν τα θηλώματα στα γεννητικά όργανα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Μην επιχειρήσετε μη συνταγογραφούμενη ή χωρίς ιατρική συνταγή θεραπεία στο σπίτι χωρίς ιατρική συμβουλή.

Τι μπορώ να κάνω για να εμποδίσω ένα θηλώμα να γίνει καρκινικό;

Είναι δύσκολο να σταματήσει ένα θηλώμα να γίνει καρκίνος, επειδή ο καρκίνος HPV δεν εμφανίζει συνήθως συμπτώματα μέχρι να βρεθεί σε προχωρημένο στάδιο. Για τους περισσότερους καρκίνους HPV δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου, αλλά υπάρχει εμβολιασμός κατά του HPV για την πρόληψη της μόλυνσης.

Για τις γυναίκες, η τακτική εξέταση για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι σημαντική, ώστε να μπορεί να γίνει έγκαιρη θεραπεία πριν ο HPV μετατραπεί σε καρκίνο

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε ποιοι άνθρωποι που έχουν HPV θα αναπτύξουν καρκίνο ή άλλα προβλήματα υγείας. Τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με HIV, μπορεί να είναι λιγότερο ικανά να καταπολεμήσουν τον HPV και να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα υγείας από αυτόν.

Η άσκηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση κάθε είδους λοίμωξης.

Οι καρκίνοι από τον HPV περιλαμβάνουν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, του αιδοίου, του κόλπου, του πέους ή του πρωκτού. Η λοίμωξη από τον HPV μπορεί επίσης να προκαλέσει καρκίνο στο πίσω μέρος του λαιμού, συμπεριλαμβανομένης της βάσης της γλώσσας και των αμυγδαλών. Αυτό είναι γνωστό ως καρκίνος του στοματοφάρυγγα.

Χρήσιμες Σελίδες