Αντιγήρανση : 11 λύσεις για να μειώσετε την γήρανση του δέρματος

Photo of author
Written By Achilleas Kandis

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να  προκαλέσουν στο δέρμα μας γήρανση ή για να το πούμε καλύτερα πρόωρη γήρανση. Σίγουρα δεν μπορούμε να αντιστρέψουμε ή να σταματήσουμε τον χρόνο καθώς μεγαλώνουμε, μπορούμε όμως να εφαρμόσουμε κάποιες συμβουλές αντιγήρανσης ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τις ρυτίδες στο δέρμα μας.

Με τον καιρό, όλοι έχουμε ορατές γραμμές στο πρόσωπό μας. Είναι φυσικό το πρόσωπό μας να χάνει λίγη από τη νεανική του φρεσκάδα και λάμψη. Παρατηρούμε το δέρμα μας να γίνεται πιο λεπτό και ξηρό. Τα γονίδιά μας ελέγχουν σε μεγάλο βαθμό πότε συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές. Ο ιατρικός όρος για αυτόν τον τύπο γήρανσης είναι «εγγενής γήρανση».

Για την εγγενή γήρανση δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα, αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε έναν άλλο τύπο γήρανσης  που επηρεάζει το δέρμα μας. Ο ιατρικός όρος για αυτό το είδος γήρανσης είναι “εξωγενής γήρανση”. Οι επιλογές του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής μας μπορούν να προκαλέσουν την πρόωρη γήρανση του δέρματός μας. Λαμβάνοντας κάποιες προληπτικές ενέργειες αντιγήρανσης, μπορούμε να επιβραδύνουμε τις επιπτώσεις που έχει αυτό το είδος γήρανσης στο δέρμα μας.

11 τρόποι για να μειώσετε την πρόωρη γήρανση του δέρματος

Ο ήλιος παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόωρη γήρανση του δέρματός μας. Άλλα πράγματα που κάνουμε επίσης μπορούν να γεράσουν το δέρμα μας πιο γρήγορα. Για να βοηθήσουν τους ασθενείς τους να αποτρέψουν την πρόωρη γήρανση του δέρματος, οι δερματολόγοι προσφέρουν στους ασθενείς τους τις ακόλουθες συμβουλές.

 1. Προστατέψτε το δέρμα σας από τον ήλιο κάθε μέρα. Είτε περάσετε μια μέρα στην παραλία είτε για τρέξιμο, η προστασία από τον ήλιο είναι απαραίτητη. Μπορείτε να προστατέψετε το δέρμα σας αναζητώντας σκιά, καλύπτοντας με αντιηλιακά ρούχα —όπως ελαφρύ και μακρυμάνικο πουκάμισο, παντελόνι, καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου με προστασία UV— και χρησιμοποιώντας αντηλιακό ευρέος φάσματος. SPF 30 (ή υψηλότερο) και ανθεκτικό στο νερό. Θα πρέπει να εφαρμόζετε αντηλιακό κάθε μέρα σε όλο το δέρμα που δεν καλύπτεται από ρούχα. Για πιο αποτελεσματική προστασία, αναζητήστε ρούχα με ετικέτα παράγοντα υπεριώδους προστασίας (UPF).
 2. Εφαρμόστε self-tanner (κρέμα μαυρίσματος). Κάθε φορά που μαυρίζετε, γερνάτε πρόωρα το δέρμα σας. Αυτό ισχύει αν μαυρίσετε από τον ήλιο, ένα σολάριουμ ή άλλο εξοπλισμό μαυρίσματος εσωτερικού χώρου. Όλα εκπέμπουν επιβλαβείς ακτίνες UV που επιταχύνουν το πόσο γρήγορα γερνά το δέρμα σας.
 3. Εάν καπνίζετε, σταματήστε. Το κάπνισμα επιταχύνει σημαντικά το πόσο γρήγορα γερνά το δέρμα. Προκαλεί ρυτίδες και θαμπή, ωχρή επιδερμίδα.
 4. Αποφύγετε τις επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου. Όταν κάνετε μια έκφραση προσώπου, συσπάτε τους υποκείμενους μύες. Εάν συσπάτε επανειλημμένα τους ίδιους μύες για πολλά χρόνια, αυτές οι γραμμές γίνονται μόνιμες. Η χρήση γυαλιών ηλίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των γραμμών που προκαλούνται από το στραβισμό.
 5. Τρώτε μια υγιεινή, καλά ισορροπημένη διατροφή. Τα ευρήματα από μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της βλάβης που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση του δέρματος. Τα ευρήματα από ερευνητικές μελέτες δείχνουν επίσης ότι μια διατροφή που περιέχει πολλή ζάχαρη ή άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση. Διαβάστε επίσης : 10 τροφές αντιγήρανσης
 6. Πίνετε λιγότερο αλκοόλ. Το αλκοόλ είναι εχθρός του δέρματος. Αφυδατώνει το δέρμα και με τον καιρό το καταστρέφει. Αυτό μπορεί να μας κάνει να φαινόμαστε μεγαλύτεροι.
 7. Ασκηθείτε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Τα ευρήματα από μερικές μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια άσκηση μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να δώσει στο δέρμα μια πιο νεανική εμφάνιση.
 8. Καθαρίστε απαλά το δέρμα σας. Το τρίψιμο του δέρματός σας μπορεί να ερεθίσει το δέρμα σας. Ο ερεθισμός του δέρματός σας επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος. Το απαλό πλύσιμο βοηθά στην απομάκρυνση της ρύπανσης, του μακιγιάζ και άλλων ουσιών χωρίς να ερεθίζει το δέρμα σας.
 9. Πλένετε το πρόσωπό σας δύο φορές την ημέρα και μετά από έντονη εφίδρωση. Η εφίδρωση, ειδικά όταν φοράτε καπέλο ή κράνος, ερεθίζει το δέρμα, επομένως θα πρέπει να πλένετε το δέρμα σας το συντομότερο δυνατό μετά την εφίδρωση.
 10. Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα προσώπου κάθε μέρα. Η ενυδατική κρέμα παγιδεύει το νερό στο δέρμα μας, δίνοντάς του μια πιο νεανική όψη.
 11. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης δέρματος που ερεθίζουν . Όταν κάνετε στο πρόσωπο σας πράγματα όπως το χημικό peeling, μετά το δέρμα σας είναι ερεθισμένο. Ο ερεθισμός του δέρματός σας μπορεί να το κάνει να φαίνεται μεγαλύτερο.

Ποτέ δεν είναι αργά για όφελος

Ακόμη και άτομα που έχουν ήδη σημάδια πρόωρης γήρανσης του δέρματος μπορούν να επωφεληθούν από την αλλαγή του τρόπου ζωής τους. Προστατεύοντας το δέρμα σας από τον ήλιο, του δίνετε την ευκαιρία να επιδιορθώσει κάποιες από τις ζημιές. Οι καπνιστές που σταματούν συχνά παρατηρούν ότι το δέρμα τους φαίνεται πιο υγιές.

Βάλτε στην καθημερινότητα σας μια αντιρυτιδική κρέμα η οποία θα προσφέρει στο πρόσωπο σας την απαραίτητη ενυδάτωση. Προσοχή μόνο να διαλέξετε ένα προϊόν που να μην περιέχει χημικά συστατικά. Σας προτείνουμε την Moleculica η οποία εξαφανίζει τις ρυτίδες και επαναφέρει την ελαστικότητα στο πρόσωπο

Εάν τα σημάδια γήρανσης του δέρματος σας ενοχλούν, μπορεί να θέλετε να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο . Νέες θεραπείες αντιγήρανσης και λιγότερο επεμβατικές διαδικασίες για την εξομάλυνση των ρυτίδων, τη σύσφιξη του δέρματος και τη βελτίωση της επιδερμίδας δίνουν σε πολλούς ανθρώπους νεανικό δέρμα.

Χρήσιμα άρθρα

Νέα Αντιρυτιδική Κρέμα

Μερικά από τα οφέλη της moleculica

Αυξάνει την ελαστικότητα
Απαλύνει τις ρυτίδες
Καθαρίζει, ενυδατώνει και τρέφει

39€  78€