Ρυτίδες στο πρόσωπο

Photo of author
Written By Καλιρρόη Κατσιάνου

Περιεχόμενα

Έχετε αρχίσει να παρατηρείτε ξαφνικές αλλαγές στο πρόσωπό σας από τη στιγμή που φτάσατε τα 40; Ακόμη και αν είστε νεότεροι, θέλετε να αποτρέψετε την πρόωρη γήρανση του δέρματος; Λοιπόν, οι ρυτίδες είναι τα πρώτα και πιο ορατά σημάδια γήρανσης. Όταν το δέρμα ξηραίνεται, μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση λεπτών γραμμών καθώς γερνάτε, ειδικά γύρω από τα μάτια, το στόμα και ανάμεσα στα φρύδια.

Αλλά μην ανησυχείτε! Ενώ είναι πολύ φυσικό για το δέρμα σας να αναπτύσσει ρυτίδες καθώς μεγαλώνετε, μπορείτε να καθυστερήσετε την εμφάνισή τους και επίσης να μειώσετε τις υπάρχουσες ρυτίδες με τη σωστή φροντίδα. Ας μάθουμε πώς.

Οι καλύτερες αντιρυτιδικές κρέμες

Rechiol-antigirantiki-krema

Rechiol Αντιρυτιδική κρέμα προσώπου

Βελτιώνει την ελαστικότητα του προσώπου
Εξαφανίζει γραμμές και ρυτίδες
Καθαρίζει, ενυδατώνει και θρέφει

39€  78€

Μερικά από τα οφέλη της moleculica

Αυξάνει την ελαστικότητα
Απαλύνει τις ρυτίδες
Καθαρίζει, ενυδατώνει και τρέφει

39€  78€

Τι προκαλεί ρυτίδες στο πρόσωπο;

Ως μέρος της διαδικασίας γήρανσης, οι ρυτίδες σχηματίζονται εκεί όπου η κίνηση των μυών είναι συχνή. Είναι επίσης το αποτέλεσμα της σταδιακής μείωσης των ινών που παρέχουν την ελαστική και σφιχτή υφή στο δέρμα. Ακολουθούν ορισμένες από τις σημαντικότερες αιτίες των ρυτίδων του προσώπου:

1. Γήρανση του δέρματος

Όταν γερνάμε, τα κύτταρα του δέρματος επιβραδύνονται και τα ανώτερα και μεσαία στρώματα του δέρματος αρχίζουν να λεπταίνουν. Το εξωτερικό μέρος του δέρματος ή το μεσαίο στρώμα έχει πολλές ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου που δίνουν στο δέρμα τη σφριγηλότητά του. Με την ηλικία, αυτό το δίκτυο ινών χαλαρώνει και προκαλεί ρυτίδες.

Μειώνεται επίσης η ικανότητα του δέρματος να συγκρατεί την υγρασία, να επουλώνει τις πληγές ή τα ηλιακά εγκαύματα και να εκκρίνει έλαια. Αυτό συμβάλλει επίσης στην εμφάνιση ρυτίδων στο πρόσωπο.

2. Κάπνισμα

Το δέρμα μας, που είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, αναγεννιέται συνεχώς. Το παλιό κολλαγόνο διασπάται και νέο κολλαγόνο παίρνει τη θέση του. Μία από τις παρενέργειες του καπνίσματος, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η μειωμένη παραγωγή νέου κολλαγόνου. Η έλλειψη νέου κολλαγόνου προκαλεί επίσης ρυτίδες.

3. Μύες του προσώπου

Όταν γελάμε ή συνοφρυωνόμαστε ή ακόμα και όταν αλληθωρίζουμε, δημιουργούνται γραμμές λόγω των συσπάσεων των μυών που βρίσκονται από κάτω. Αυτές οι συχνές εκφράσεις του προσώπου προκαλούν αυτές τις γραμμές να γίνονται πιο ορατές καθώς μεγαλώνουμε.

4. Η βλάβη από τον ήλιο

Μία από τις κύριες αιτίες των ρυτίδων είναι η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε πρόωρη γήρανση. Οι υπεριώδεις ακτίνες διασπούν τις ίνες κολλαγόνου και οδηγούν στην παραγωγή ενός ενζύμου που ονομάζεται μεταλλοπρωτεϊνάση, το οποίο ανακατασκευάζει το κολλαγόνο.

Πώς να αφαιρέσετε τις ρυτίδες από το πρόσωπο;

1. Χειρουργικές και μη χειρουργικές επιλογές

Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές και μη χειρουργικές επιλογές που διατίθενται σήμερα στην αγορά για όσους θέλουν να ελαχιστοποιήσουν την εμφάνιση των ρυτίδων στο πρόσωπό τους. Παραθέτουμε ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς:

Δερμοαπόξεση

Η δερμοαπόξεση, είναι επίσης γνωστή ως χειρουργική λείανση του δέρματος. Πρόκειται για μια διαδικασία που εκτελείται συνήθως από έναν πλαστικό ή δερματολόγο χειρουργό. Εδώ, ένα εξειδικευμένο όργανο χρησιμοποιείται για να “τρίψει” το δέρμα – μια ενέργεια που αφαιρεί το ανώτερο στρώμα του δέρματος, το οποίο δίνει στο πρόσωπο μια πιο λεία εμφάνιση με λιγότερες ορατές ρυτίδες.

Θεραπεία με λέιζερ

Η θεραπεία προσώπου με λέιζερ για τη διαγραφή μικρών ατελειών, όπως οι ηλιακές κηλίδες, τη μείωση της εμφάνισης των ανοιχτών πόρων και την αφαίρεση της επιδερμικής θαμπάδας είναι αρκετά δημοφιλής. Η διαδικασία περιλαμβάνει την κίνηση ενός ραβδιού λέιζερ σε όλο το πρόσωπό σας για να φωτίσει την επιδερμίδα σας για μια νεότερη εμφάνιση.

Botox

Η έγχυση βοτουλινικής τοξίνης (botox) εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής μεταξύ των μη χειρουργικών θεραπειών. Το μπότοξ εγχέεται στο δέρμα, το οποίο χαλαρώνει τους μύες του προσώπου και μειώνει τις ρυτίδες και τις γραμμές, κάνοντάς σας να δείχνετε νεότεροι.

Χημικά πίλινγκ

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση του παλιού δέρματος με τη βοήθεια ενός χημικού peeling. Στη θέση του παλιού δέρματος αναπτύσσονται νέα στρώματα δέρματος που σας χαρίζουν νεότερη όψη. Αυτά είναι αποτελεσματικά για τη μείωση των βαθιών γραμμών και ρυτίδων, των ουλών ακμής και των εκτεταμένων ηλιακών βλαβών.

Λίφτινγκ προσώπου

Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ο αισθητικός χειρουργός ανασηκώνει και ανασύρει το δέρμα του προσώπου για να το κάνει πιο σφιχτό και να εξαλείψει τη χαλάρωση.

Συμπληρώματα

Τα ενέσιμα πληρωτικά για να σας χαρίσουν πιο σφιχτό και νεανικό δέρμα είναι μια καλή επιλογή για όσους δεν θέλουν να κάνουν πλαστική χειρουργική επέμβαση.

Υγρό λίφτινγκ προσώπου

Πρόκειται για μια μη χειρουργική διαδικασία όπου χρησιμοποιούνται ενέσιμα τζελ ως πληρωτικά για να μειωθούν οι ρυτίδες και να δοθεί ένα ανεπαίσθητο λίφτινγκ προσώπου, χαρίζοντάς σας έτσι μια πιο λεία και νεανική εμφάνιση. Τα αποτελέσματά της μπορούν να διαρκέσουν έως και δύο χρόνια.

2. Αντιρυτιδικές κρέμες χωρίς ιατρική συνταγή (OTC)

Υπάρχουν αρκετές αντιρυτιδικές κρέμες που διατίθενται στην αγορά. Οι περισσότερες καλές περιλαμβάνουν συστατικά όπως CoQ10, πεπτίδια, εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού, βιταμίνες A και C και άλφα υδροξυοξέα. Ορισμένες χρησιμοποιούν ακόμη και αιθέρια έλαια και SPF.

3. Τοπικά ρετινοειδή βιταμίνης C και βιταμίνης Α

Η βιταμίνη C, με την υψηλή περιεκτικότητά της σε αντιοξειδωτικά, και τα ρετινοειδή, τα οποία είναι παράγωγα της βιταμίνης Α, βρίσκονται συνήθως στις περισσότερες κρέμες αντιγήρανσης. Τέτοιες κρέμες είναι η Rechiol και η Moleculica.

Έχει αποδειχθεί ότι η τακτική εφαρμογή μιας κρέμας που περιέχει ρετινόλη και βιταμίνη C όντως μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, καθώς τα ρετινοειδή αυξάνουν την παραγωγή κολλαγόνου. Τα ρετινοειδή μειώνουν αισθητά τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου σε μεγάλο βαθμό.

4. Θεραπεία στο σπίτι

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε τις ρυτίδες μακριά. Αν ξεκινήσετε μια αγωγή περιποίησης της επιδερμίδας όταν είστε στα 20 σας, μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα ακόμη και τρεις δεκαετίες αργότερα. Τα φυσικά συστατικά και μερικά αιθέρια έλαια είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείχνετε νέοι:

Μασάζ

Στο σπίτι, μπορείτε να κάνετε μασάζ στο πρόσωπό σας με μια ενυδατική κρέμα ή ένα αιθέριο έλαιο για να τονώσετε τη ροή του αίματος στο πρόσωπο. Κάνετε πάντα μασάζ με ανοδική κατεύθυνση, ειδικά για το λαιμό και την περιοχή πάνω από το σαγόνι. Κάντε μασάζ στα μάγουλα και το μέτωπο με απαλές, κυκλικές κινήσεις.

Αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια που είναι γνωστό ότι βοηθούν στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων με τακτική χρήση περιλαμβάνουν τα έλαια ροδιού, λεμονιού, δεντρολίβανου, σανταλόξυλου και λεβάντας. Το εξαιρετικά παρθένο έλαιο καρύδας είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή για τη μείωση των ρυτίδων.

Ασπράδια αυγών

Τα ασπράδια αυγών περιέχουν πρωτεΐνες που μπορούν να βοηθήσουν στη σύσφιξη του δέρματος και έχουν ενυδατικές ιδιότητες που μπορούν να αποτρέψουν τις λεπτές γραμμές σε ξηρό δέρμα. Βοηθά επίσης στο κλείσιμο των ανοιχτών πόρων και στη μείωση του μεγέθους των μεγάλων. Μπορείτε να το εφαρμόσετε απευθείας στο πρόσωπο ή να φτιάξετε μια μάσκα με άλλα συστατικά.

Αλόη Βέρα

Γνωστό για τα οφέλη του από αμνημονεύτων χρόνων, το εκχύλισμα αλόης βέρα βοηθά στην αυξημένη παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα. Αυτό με τη σειρά του βοηθά σημαντικά στην  μείωση των ορατών σημείων γήρανσης, καθώς βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος. Η αλόη βέρα περιέχει επίσης απαραίτητα αμινοξέα και βιταμίνες Β και C, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Μάσκα μπανάνας

Οι μπανάνες είναι γνωστή πηγή βιταμινών Α, Β και Ε, καθώς και καλίου. Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στις μπανάνες μπορούν να καθυστερήσουν τα σημάδια της γήρανσης. Λιώστε μια μπανάνα και αναμείξτε την με μια κουταλιά μέλι που είναι ένα φυσικό ενυδατικό. Απλώστε σε όλο το πρόσωπο και το λαιμό και αφήστε το για 20 λεπτά.

Υγιεινές τροφές

Αν τρώτε τροφές που είναι γνωστό ότι καθυστερούν τη γήρανση, τα αποτελέσματα θα φανούν στο δέρμα σας. Φρούτα όπως η παπάγια, τα βατόμουρα και τα ρόδια- λαχανικά όπως το σπανάκι, η κόκκινη πιπεριά, το μπρόκολο και το αβοκάντο αποτρέπουν επίσης την εμφάνιση ρυτίδων. Τα ξηρά φρούτα, ειδικά τα αμύγδαλα έχουν βιταμίνη Ε που καθυστερεί τη γήρανση.

Ασκήσεις προσώπου

Υπάρχουν διάφορες ασκήσεις προσώπου που μπορείτε να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τις ρυτίδες σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου. Από ασκήσεις για τη μείωση των ποδιών της χήνας και των ρυτίδων συνοφρύωσης μέχρι την εξομάλυνση του φρυδιού και την ανύψωση του λαιμού, μπορείτε να κάνετε αυτές τις ασκήσεις μόνοι σας για να μειώσετε τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές.

Μπορούν να προληφθούν οι ρυτίδες;

Για να αποτρέψετε την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, πρέπει να αποφεύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα ξενύχτια και την παραμονή στον ήλιο χωρίς επαρκή προστασία. Η σωστή διατροφή και η αποφυγή των λιπαρών και τηγανητών τροφίμων βοηθά επίσης στη διατήρηση του δέρματος χωρίς κηλίδες.

Πού εμφανίζονται οι ρυτίδες;

Οι ρυτίδες μπορούν να εμφανιστούν σε όλο το πρόσωπο, αν και είναι πιο ορατές όταν εμφανίζονται γύρω από τα μάτια, το λαιμό, τα μάγουλα και το μέτωπο. Συνήθως εμφανίζονται εκεί όπου η κίνηση των μυών του προσώπου είναι πιο συχνή. Έτσι εμφανίζονται:

Ρυτίδες στο μέτωπο

Εμφανίζονται συνήθως ως οριζόντιες γραμμές στο μέτωπο ή ως κάθετες ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια. Οι οριζόντιες γραμμές είναι αποτέλεσμα της συχνής ανύψωσης των φρυδιών σας. Όταν συνοφρυώνεστε, τα φρύδια μαζεύονται μεταξύ τους και οι γραμμές που σχηματίζονται με αυτόν τον τρόπο γίνονται ρυτίδες καθώς μεγαλώνετε.

Ρυτίδες στο λαιμό

Ο λαιμός είναι μια ευαίσθητη περιοχή και με την ηλικία, το δέρμα αρχίζει να ξηραίνεται και σχηματίζονται ρυτίδες. Αυτές είναι συνήθως οριζόντιες. Γίνονται πιο εμφανείς όσο μεγαλώνουμε, επειδή το δέρμα του λαιμού αρχίζει να κρεμάει, κάνοντας τις γραμμές να μοιάζουν με αυλακώσεις.

Ρυτίδες στα μάτια

Αυτές τείνουν να εμφανίζονται πρώτες. Είτε στραβώνετε τα μάτια σας στον ήλιο, είτε ενώ καπνίζετε, οι γραμμές που είναι γνωστές ως πόδια της κόρης εμφανίζονται στις γωνίες των ματιών. Η περιοχή κάτω από τα μάτια είναι επίσης επιρρεπής στις ρυτίδες, καθώς το δέρμα εκεί είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο. Ένας τρόπος για να τις αποφύγετε είναι να αποφεύγετε να τρίβετε συχνά τα μάτια- και να χρησιμοποιείτε μια κρέμα κάτω από τα μάτια.

Ρυτίδες στα χείλη

Οι ρυτίδες γύρω από τα χείλη είναι συνήθως οι τελευταίες που εμφανίζονται. Ωστόσο, αν καπνίζετε, η κίνηση ρυτίδωσης κατά το πιπίλισμα του τσιγάρου μπορεί να προκαλέσει λεπτές κάθετες γραμμές κατά μήκος του άνω χείλους.

Πότε να επισκεφθείτε έναν γιατρό;

Μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν επιθυμείτε να επιλέξετε χειρουργική ή μη χειρουργική θεραπεία για να μειώσετε την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων. Εναλλακτικά, αν έχετε φαγούρα ή ξηρό δέρμα και χρειάζεστε φαρμακευτικές τοπικές κρέμες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ρυτίδων, επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Ενώ οι ρυτίδες στο πρόσωπο και το λαιμό είναι αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης, με το σωστό είδος τοπικών κρεμών, τη χρήση φυσικών συστατικών και, αν χρειαστεί, τη χρήση χειρουργικών και μη χειρουργικών διαδικασιών μπορούν να τις κρατήσουν μακριά. Πείτε μας τι σας βοήθησε στην προσπάθεια σας κατά της γήρανσης.