Συμπτώματα εγκυμοσύνης : Πως θα τα αναγνωρίσετε και πότε ξεκινουν

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λαμβάνουν χώρα σημαντικές ορμονικές αλλαγές. Αυτές προκαλούν μια ποικιλία συμπτωμάτων. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν πολλά από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες μπορεί να έχουν μόνο μερικά.

Τα συμπτώματα της πρώιμης εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν απώλεια περιόδου, αλλαγές στους μαστούς, κούραση, συχνή ούρηση και ναυτία και εμετό (πρωινή ναυτία).

Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλους παράγοντες και δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι είστε έγκυος, οπότε αν υποψιάζεστε ότι είστε έγκυος κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι και επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Ένα ευρύ φάσμα αλλαγών μπορεί να εμφανιστεί στο σώμα σας στα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, όπως οσφυαλγία, πονοκέφαλος, κράμπες στα πόδια ή κιρσοί, φαγούρα ή μυρμήγκιασμα, δυσκοιλιότητα, αιμορροΐδες ή δυσπεψία, κολπίτιδα ή κολπικές εκκρίσεις, ή αλλαγές στη διάθεση ή κατάθλιψη.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, μη διστάσετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως κολπική αιμορραγία ή σπασμένα νερά, χρόνιο πόνο, υψηλή θερμοκρασία, σοβαρούς πονοκεφάλους ή απώλεια όρασης.

Σημάδια εγκυμοσύνης

Τα σημάδια της πρώιμης εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • απώλεια περεόδου
 • ναυτία και εμετό (συχνά αποκαλούμενη “πρωινή” ναυτία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή)
 • ευαισθησία και διεύρυνση των μαστών
 • κόπωση
 • ούρηση συχνότερα από το συνηθισμένο, ιδίως τη νύχτα
 • επιθυμία για ορισμένες τροφές, αποστροφή για τροφές που συνήθως σας αρέσουν και ξινή ή μεταλλική γεύση που επιμένει ακόμη και όταν δεν τρώτε (δυσγευσία).

Πολλά από τα σημάδια της εγκυμοσύνης, όπως η απώλεια της περιόδου (αμηνόρροια), η ναυτία (πρωινή αδιαθεσία) ή η κούραση μπορεί επίσης να οφείλονται σε στρες ή ασθένεια, γι’ αυτό αν νομίζετε ότι είστε έγκυος κάντε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι (εξέταση ούρων) ή επισκεφθείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας κάνει εξέταση ούρων, εξέταση αίματος ή υπερηχογράφημα.

Απώλεια περιόδου

Η απώλεια περιόδου είναι συχνά το πρώτο σημάδι πιθανής εγκυμοσύνης. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν ελαφριά αιμορραγία γύρω από την ώρα της αναμενόμενης περιόδου τους.

Ναυτία και εμετός

Η “πρωινή” ναυτία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει περισσότερες από τις μισές έγκυες γυναίκες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό και απώλεια όρεξης. Πολλές γυναίκες με πρωινή ναυτία δεν έχουν συμπτώματα μόνο το πρωί, αλλά τα βιώνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αρχίζει συνήθως γύρω στην τέταρτη με έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης και μπορεί να καταλαγιάσει μέχρι τη 12η εβδομάδα, αν και μπορεί να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ή να επανέλθει γύρω στην 32η εβδομάδα.

Αλλαγές στο στήθος

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το στήθος γίνεται πιο γεμάτο, πρησμένο και ευαίσθητο. Αυτές οι αλλαγές είναι παρόμοιες με εκείνες που μπορεί να έχετε παρατηρήσει τις λίγες ημέρες πριν από την περίοδό σας. Το δέρμα γύρω από τη θηλή γίνεται πιο σκούρο και οι φλέβες στο στήθος γίνονται πιο εμφανείς.

Κόπωση

Η συντριπτική κούραση είναι συχνό φαινόμενο στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αυτό πιθανότατα προκαλείται από τη μαζική αύξηση της σεξουαλικής ορμόνης προγεστερόνης. Η προγεστερόνη είναι απαραίτητη για να διατηρηθεί η εγκυμοσύνη και να βοηθηθεί το μωρό να μεγαλώσει, αλλά επιβραδύνει επίσης τον μεταβολισμό σας.

Προσπαθήστε να κοιμάστε ή να ξεκουράζεστε περισσότερο όταν μπορείτε κατά τη διάρκεια αυτού του πρώιμου σταδίου. Τα επίπεδα ενέργειάς σας θα αυξηθούν πιθανώς και πάλι γύρω στον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης, όταν ο πλακούντας θα έχει εγκατασταθεί καλά.

Η κόπωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να οφείλεται σε αναιμία, η οποία προκαλείται συνήθως από έλλειψη σιδήρου. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο είναι σημαντική για την πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η ιατρική θεραπεία της αναιμίας κατά την εγκυμοσύνη περιλαμβάνει συνήθως τη λήψη δισκίων σιδήρου. Ορισμένες φορές απαιτείται έγχυση σιδήρου (φάρμακο σιδήρου που χορηγείται με σταγόνες). Αυτό απαιτεί εισαγωγή στο νοσοκομείο, αλλά διαρκεί μόνο λίγες ώρες. Ορισμένες εγχύσεις σιδήρου μπορούν να χορηγηθούν από τον γιατρό σας.

Συχνή ούρηση

Η εγκυμοσύνη προκαλεί αύξηση των επιπέδων των υγρών του σώματος και μεγαλύτερη απόδοση των νεφρών. Η διογκωμένη μήτρα πιέζει επίσης την ουροδόχο κύστη. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να παρουσιάζουν συχνότερη ούρηση μέσα στις πρώτες εβδομάδες από την εγκυμοσύνη.

Επιθυμία για φαγητό

Η επιθυμία για ορισμένα τρόφιμα είναι πολύ συχνή στην εγκυμοσύνη, ειδικά για τρόφιμα που παρέχουν ενέργεια και ασβέστιο, όπως το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια ξαφνική αποστροφή για τρόφιμα που σας άρεσαν προηγουμένως.

Ορισμένες γυναίκες αναπτύσσουν ακόμη και μια ασυνήθιστη γεύση για μη διατροφικά αντικείμενα, όπως το χώμα ή το χαρτί. Αυτό ονομάζεται “pica” και μπορεί να υποδηλώνει ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών. Πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας εάν αυτό εμφανιστεί.

Άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι ενδεικτικά άλλων καταστάσεων. Εάν έχετε αμφιβολίες, επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

 • οσφυαλγία
 • δύσπνοια
 • δυσκοιλιότητα
 • αιμορροΐδες (σωροί)
 • πονοκέφαλοι
 • καούρα και δυσπεψία
 • φαγούρα στο δέρμα
 • κράμπες στα πόδια
 • αλλαγές στη διάθεση (όπως ανεξήγητο κλάμα)
 • μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα χέρια σας
 • κολπικές εκκρίσεις
 • κολπίτιδα
 • κιρσούς και οίδημα (πρήξιμο) των ποδιών.

Πόνος στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει περισσότερες από 1 στις 3 γυναίκες. Αυτό οφείλεται συνήθως στη χαλάρωση των συνδέσμων και στην αλλαγή της στάσης του σώματος λόγω της αυξανόμενης εγκυμοσύνης.

Μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση του πόνου στην πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φορώντας παπούτσια με πλατύ τακούνι, χρησιμοποιώντας καρέκλες με καλή στήριξη της πλάτης, αποφεύγοντας να σηκώνετε βαριά αντικείμενα και κάνοντας ήπια άσκηση.

Η άσκηση στο νερό μπορεί να μειώσει τον πόνο στην πλάτη κατά την εγκυμοσύνη, ενώ η φυσιοθεραπεία και ο βελονισμός μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Δύσπνοια

Κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης η ορμόνη προγεστερόνη αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων σας. Αυτό σας επιτρέπει να μεταφέρετε περισσότερο οξυγόνο στο μωρό σας και να απαλλαγείτε από τα απόβλητα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα που παράγετε και οι δύο.

Σε κάθε αναπνοή αναπνέετε πιο βαθιά και η ποσότητα του αέρα που εισπνέετε (και εκπνέετε) αυξάνεται σημαντικά. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώθετε δύσπνοια.

Επιπλέον, καθώς η εγκυμοσύνη πλησιάζει στον τερματισμό της, η πίεση της διευρυνόμενης μήτρας και του μωρού στο διάφραγμά σας μπορεί να κάνει την αναπνοή σας να αισθάνεται πιο δύσκολη.

Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας εάν αισθανθείτε ξαφνική εμφάνιση δύσπνοιας που σχετίζεται με οποιοδήποτε από τα παρακάτω:

 • πόνο
 • αίσθημα παλμών (καρδιακός παλμός)
 • ακραία κόπωση
 • άσκηση.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα αναφέρεται σε σπάνιες, σκληρές κινήσεις του εντέρου που είναι δύσκολο να περάσουν. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη που μπορεί να προκαλείται από τις ορμόνες της εγκυμοσύνης που επιβραδύνουν την κίνηση του γαστρεντερικού σας ή από την πίεση της αναπτυσσόμενης μήτρας σας στο ορθό σας.

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σας συμβουλεύουμε να:

 • να πίνετε άφθονο νερό καθημερινά.
 • να αυξήσετε τις φυτικές σας ίνες (όπως πίτουρο, σιτάρι, φρέσκα φρούτα και λαχανικά).
 • να κάνετε ήπια, χαμηλής έντασης άσκηση, όπως κολύμπι, περπάτημα ή γιόγκα.
 • να μην παίρνετε καθαρτικά χωρίς συνταγή χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Εάν οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας δεν κάνουν τη διαφορά, τότε ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα καθαρτικό που είναι ασφαλές για χρήση στην εγκυμοσύνη.

Αιμορροΐδες

Μπορεί να αναπτύξετε αιμορροΐδες ως αποτέλεσμα της καταπόνησης από τη δυσκοιλιότητα ή της πίεσης του κεφαλιού του μωρού σας. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μόνα τους αμέσως μετά τη γέννηση.

Εάν έχετε αιμορραγία από αιμορροΐδες, κνησμό, δυσφορία ή πόνο συνιστάται να:

 • Να ανακουφίσετε ή να προλάβετε τη δυσκοιλιότητα αυξάνοντας την ημερήσια πρόσληψη νερού και φυτικών ινών.
 • Να κάθεστε σε ζεστό αλμυρό νερό για περίπου 15 λεπτά, ειδικά μετά την κίνηση του εντέρου.
 • Να εφαρμόζετε κρέμα για τις αιμορροΐδες.

Εάν η αιμορραγία ή ο πόνος συνεχίζεται, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Πονοκέφαλοι

Επικοινωνήστε με τον γιατρό ή τη μαία σας εάν έχετε πονοκέφαλο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που δεν ανακουφίζεται από την παρακεταμόλη (όπως η Panadol), ιδίως κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης.

Ένας επίμονος πονοκέφαλος μπορεί να σχετίζεται με προεκλαμψία, μια κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τα νεφρά σας και έτσι να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τη ροή του αίματος προς το μωρό σας.

Καούρα και δυσπεψία

Καούρα, παλινδρόμηση ή δυσπεψία είναι ο πόνος και η δυσφορία που σχετίζονται με το οξύ από το στομάχι που εισέρχεται και “καίει” τον οισοφάγο.

Η δυσπεψία είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της πίεσης της διευρυνόμενης μήτρας στα όργανα της κοιλιάς και της δράσης της ορμόνης προγεστερόνης που χαλαρώνει τον μυ μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου.

Εάν αντιμετωπίζετε καούρα, παλινδρόμηση ή δυσπεψία, συνιστάται:

 • Να τρώτε μικρά και πιο συχνά γεύματα.
 • Να αποφεύγετε να τρώτε λίγο πριν πάτε για ύπνο.
 • Να κοιμάστε με επιπλέον μαξιλάρια, ώστε το κεφάλι σας να είναι ανασηκωμένο.
 • Να φοράτε ρούχα με φαρδιά εφαρμογή.
 • Να αποφεύγετε οποιαδήποτε τροφή ή υγρό που επιδεινώνει τα συμπτώματα, όπως λιπαρά τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων των τηγανητών τροφών, των λιπαρών κρεάτων και των γλυκών), πικάντικα τρόφιμα (συμπεριλαμβανομένων του κάρυ και του τσίλι), αλκοόλ και καφεΐνη (συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού, του καφέ, της σοκολάτας και της κόλα κόλα).
 • Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάρετε αντιόξινα.

Εάν αυτές οι στρατηγικές δεν ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει ένα φάρμακο που θα μειώσει με ασφάλεια την έκκριση οξέος.

Κνησμώδες δέρμα

Ο εκτεταμένος κνησμός σε όλο το σώμα δεν είναι συνηθισμένος στην εγκυμοσύνη, αλλά μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικός, παρεμβαίνοντας στον ύπνο και στην απόλαυση της εγκυμοσύνης.

Η ξηροδερμία και το έκζεμα είναι οι πιο συνηθισμένες αιτίες, αλλά μερικές φορές μπορεί να μην υπάρχει εμφανής αιτία για τον κνησμό. Σε σπάνιες περιπτώσεις, όπου οι παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών έχουν φαγούρα, μπορεί να οφείλεται σε σοβαρή ηπατική νόσο, μπορεί να γίνει εξέταση αίματος για να ελεγχθεί αυτό.

Ένα κνησμώδες εξάνθημα στο τελευταίο μέρος της εγκυμοσύνης πιστεύεται ότι προκαλείται από την αντίδραση του οργανισμού στη διάταση του δέρματος. Αυτό ονομάζεται PUPPS.

Ο κνησμός μπορεί να ελεγχθεί με τη χρήση ενυδατικών προϊόντων και αντιισταμινικών. Ρωτήστε τον γιατρό σας ποια αντιισταμινικά είναι ασφαλή στην εγκυμοσύνη.

Κράμπες στα πόδια

Οι κράμπες στα πόδια εμφανίζονται λόγω συσσώρευσης οξέων που προκαλούν ακούσιες συσπάσεις των προσβεβλημένων μυών. Τις εμφανίζουν έως και οι μισές έγκυες γυναίκες, συνήθως τη νύχτα. Οι κράμπες στα πόδια είναι πιο πιθανές στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο.

Εάν εμφανίζετε κράμπες στα πόδια, συνιστάται κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου:

 • Να περπατάτε.
 • Να τεντώνετε και να κάνετε μασάζ στον/στους προσβεβλημένο/ους μυ/ες για να διαλύσετε τη συσσώρευση οξέων.
 • Να εφαρμόσετε ζεστά στον/στους προσβεβλημένο/ους μυ/ες.

Εάν οι κράμπες σας ενοχλούν, συζητήστε με τον γιατρό σας τη δυνατότητα λήψης γαλακτικού ή κιτρικού μαγνησίου πρωί και βράδυ.

Αλλαγές στη διάθεση

Ορισμένες νέες έγκυες γυναίκες παρουσιάζουν αλλαγές στη διάθεση, όπως ευερεθιστότητα. Άλλες έγκυες γυναίκες βιώνουν συναισθήματα ευφορίας. Πιστεύεται ότι οι ορμόνες της εγκυμοσύνης επηρεάζουν τις χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, προκαλώντας αλλαγές στη διάθεση.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, 1 στις 10 γυναίκες βιώνει κατάθλιψη. Η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη, οπότε αν αισθάνεστε κατάθλιψη ή “πεσμένη” κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντικό να ζητήσετε έγκαιρα βοήθεια. Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

Μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα χέρια σας (σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα)

Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα χέρια σας, επηρεάζει έως και το 60% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προκαλείται από τη συμπίεση του μέσου νεύρου λόγω της αύξησης των υγρών των ιστών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορεί να είναι ήπιο, επώδυνο ή σοβαρό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μερική παράλυση του αντίχειρα ή απώλεια της αίσθησης. Τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μόνα τους αμέσως μετά τη γέννηση.

Εάν αντιμετωπίζετε μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα χέρια σας, ενημερώστε τον γιατρό σας. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ενέσεις κορτικοστεροειδών ή χειρουργική θεραπεία.

Κολπικές εκκρίσεις

Η αύξηση των κολπικών εκκρίσεων είναι μια συνηθισμένη αλλαγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εάν συνδέεται με φαγούρα, πόνο, άσχημη οσμή ή πόνο κατά την ούρηση, τότε μπορεί να οφείλεται σε λοίμωξη. Ζητήστε θεραπεία από τον γιατρό σας.

Κολπίτιδα

Η κολπίτιδα είναι φλεγμονή του κόλπου και αποτελεί ένα ενοχλητικό παράπονο για πολλές γυναίκες. Είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ορισμένες αιτίες κολπίτιδας περιλαμβάνουν τη βακτηριακή κολπίτιδα, την τριχομονάδα και τα χλαμύδια. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας για διάγνωση και θεραπεία

Κιρσοί και οίδημα (πρήξιμο) των ποδιών

Οι κιρσοί των ποδιών είναι πολύ συχνοί στην εγκυμοσύνη λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως ο αυξημένος όγκος του κυκλοφορούντος αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η πίεση της εγκύου μήτρας στις μεγαλύτερες φλέβες.

Αυτή η αυξημένη πίεση στις φλέβες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πρήξιμο των ποδιών (οίδημα) που μπορεί να προκαλέσει πόνο, αίσθημα βάρους, κράμπες (ιδίως τη νύχτα) και άλλες ασυνήθιστες αισθήσεις.

Εάν έχετε κιρσούς, συνιστάται:

 • Να φοράτε κάλτσες υποστήριξης.
 • Να αποφεύγετε να στέκεστε όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
 • Να ασκείστε ήπια και τακτικά (περπάτημα ή κολύμπι).
 • Να ξαπλώνετε για να ξεκουράζεστε με τα πόδια ψηλά, όταν μπορείτε.
 • Δοκιμάστε να κάνετε μασάζ στα πόδια σας.
 • Ενημερώστε το γιατρό σας κατά την επόμενη επίσκεψη σας.

Σημεία και συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – πότε να ζητήσετε βοήθεια

Συνιστάται να επικοινωνήσετε με το νοσοκομείο ή τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε ή εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

 • κολπική αιμορραγία
 • λιγότερες κινήσεις του μωρού σας από ό,τι συνήθως
 • έντονο πόνο στο στομάχι
 • πόνο που δεν υποχωρεί
 • διαρροή αμνιακού υγρού (δηλαδή, αν σπάσουν τα νερά σας)
 • υψηλή θερμοκρασία
 • εμετός που δεν σταματάει
 • πονοκέφαλος που δεν υποχωρεί
 • απώλεια όρασης ή θολή όραση
 • εκτεταμένη φαγούρα στο δέρμα
 • ξαφνικό πρήξιμο του προσώπου, των χεριών και των ποδιών.