Πόσο μηνών είμαι πίνακας

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Ανυπομονείτε να φτάσετε στην ημερομηνία του τοκετού σας, αλλά πότε είναι ακριβώς; Μάθετε πόσες ακριβώς εβδομάδες και μήνες εγκυμοσύνης διανύετε.

Η αντίστροφη μέτρηση της εγκυμοσύνης σας μπορεί να μπερδευτεί πολύ γρήγορα. Είστε 13 εβδομάδων έγκυος ή στην 14η εβδομάδα; Στο πρώτο τρίμηνο ή στο δεύτερο; Είστε τριών μηνών έγκυος ή τεσσάρων;

Ευτυχώς, οι απαντήσεις είναι (σχετικά) απλές μόλις ξέρετε τι να μετρήσετε. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το πόσες εβδομάδες, μήνες και τρίμηνα υπάρχουν σε μια εγκυμοσύνη, καθώς και πού εντάσσεστε εσείς.

Πόσες εβδομάδες διαρκεί μια εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες (ή 280 ημέρες). Η ημερομηνία λήξης της εγκυμοσύνης σας υπολογίζεται ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως (παρόλο που οι περισσότερες εγκυμοσύνες δεν συλλαμβάνονται παρά μόνο δύο εβδομάδες αργότερα). Λάβετε υπόψη ότι μόνο το 30 % περίπου των κυήσεων θα φτάσει ακριβώς στην 40η εβδομάδα.

Πόσες εβδομάδες περιλαμβάνει ένα τρίμηνο

Υπάρχουν 13 ή 14 εβδομάδες ανά τρίμηνο. (Απλώς διαιρέστε το 40 με το τρία και θα καταλάβετε γιατί η κατανομή δεν είναι ακριβής).

Πόσα τρίμηνα έχει μια εγκυμοσύνη

Υπάρχουν τρία τρίμηνα σε μια εγκυμοσύνη:

 • το πρώτο τρίμηνο, το οποίο διαρκεί από την 1η έως τη 13η εβδομάδα,
 • το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο διαρκεί από την 14η έως την 27η εβδομάδα, και
 • το τρίτο τρίμηνο, το οποίο διαρκεί από την 28η έως την 40η εβδομάδα (και πάνω).

Η εγκυμοσύνη διαρκεί εννέα ή δέκα μήνες

Οι 40 εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας υπολογίζονται ως εννέα μήνες. Αλλά περιμένετε … ο μήνας έχει τέσσερις εβδομάδες, οπότε οι 40 εβδομάδες είναι 10 μήνες. Σωστά; Όχι ακριβώς.

Τέσσερις εβδομάδες αντιστοιχούν σε 28 ημέρες, αλλά οι μήνες (με εξαίρεση φυσικά τον Φεβρουάριο) έχουν 30 ή 31 ημέρες, καθιστώντας κάθε μήνα περίπου 4,3 εβδομάδες.

Πόσες εβδομάδες είναι μια τελειόμηνη εγκυμοσύνη

Εάν κυοφορείτε ένα μωρό, μια τελειόμηνη εγκυμοσύνη είναι μεταξύ της έναρξης των 39 εβδομάδων έως το τέλος των 40 εβδομάδων.

Εάν κυοφορείτε δίδυμα, ως τελειόμηνη εγκυμοσύνη θεωρείται τουλάχιστον η 38η εβδομάδα.

Χρησιμοποιούνται οι ακόλουθοι όροι για την εγκυμοσύνη, ανάλογα με το πότε γεννιέται το μωρό σας:

 • Πρόωρο: 20 εβδομάδες έως 37 εβδομάδες
 • Πρόωρος όρος: 37 εβδομάδες έως 38 εβδομάδες 6 ημέρες
 • Πλήρης περίοδος: 39 εβδομάδες έως 40 εβδομάδες 6 ημέρες
 • Όψιμος όρος: 41 εβδομάδες έως 41 εβδομάδες 6 ημέρες
 • Μεταγεννητική περίοδος: μετά τις 42 εβδομάδες.

Εγκυμοσύνη μήνες σε εβδομάδες διάγραμμα

Ακολουθεί μια απλή ανάλυση του τρόπου με τον οποίο υπολογίζονται περίπου οι εβδομάδες, οι μήνες και τα τρίμηνα στην εγκυμοσύνη:

Τρίμηνο 1

Μήνας 1: Εβδομάδες 1 έως 4
Μήνας 2: Εβδομάδες 5 έως 8
Μήνας 3: Εβδομάδες 9 έως 13

Τρίμηνο 2

Μήνας 4: Εβδομάδες 14 έως 17
Μήνας 5: Εβδομάδες 18 έως 22
Μήνας 6: Εβδομάδες 23 έως 27

Τρίμηνο 3

Μήνας 7: Εβδομάδες 28 έως 31
Μήνας 8: Εβδομάδες 32 έως 35
Μήνας 9: Εβδομάδες 36 έως 40

Πώς μπορώ να ξέρω σε ποια εβδομάδα βρίσκομαι στην εγκυμοσύνη μου

Ο γιατρός σας λέει ότι είστε 15 εβδομάδων έγκυος, αλλά ακούτε επίσης ότι βρίσκεστε στην 16η εβδομάδα. Ποια είναι η σωστή; Η σύντομη απάντηση: και τα δύο.

Αποδεικνύεται ότι το πόσες εβδομάδες εγκυμοσύνης διανύετε είναι λίγο διαφορετικό από το πόσες εβδομάδες είστε έγκυος. Αν βρίσκεστε στην 16η εβδομάδα, στην πραγματικότητα είστε 15 εβδομάδες και μερικές ημέρες έγκυος. Έχουν περάσει δεκαπέντε ολόκληρες εβδομάδες, αλλά όχι 16 εβδομάδες, οπότε οι άνθρωποι λένε ότι είστε και 15 εβδομάδες έγκυος και στην 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Για να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα, σκεφτείτε τα γενέθλια. Όταν γίνατε 1 έτους, είχατε ζήσει τον πρώτο σας χρόνο και ξεκινούσατε τον δεύτερο. Με άλλα λόγια, στα πρώτα σας γενέθλια, βρισκόσασταν στην πρώτη ημέρα του δεύτερου έτους σας. Κανείς όμως δεν είπε ότι ήσουν 2 ετών μέχρι να τελειώσεις αυτό το δεύτερο έτος και να αρχίσεις το τρίτο.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν όταν μιλάτε για τις εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας: Είστε x εβδομάδες έγκυος, αλλά στην x+1 εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Πώς μπορώ να υπολογίσω την ημερομηνία λήξης της εγκυμοσύνης μου

Αναρωτιέστε πώς υπολόγισε ο γιατρός σας την ημερομηνία του τοκετού σας; Υπολογίζεται μετρώντας από την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως (LMP), όχι από την ημέρα που συλλάβατε. Προσπαθήστε λοιπόν να θυμηθείτε την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας περιόδου και προσθέστε 40 εβδομάδες σε αυτήν.

Μπορείτε επίσης να υπολογίσετε την ημερομηνία γέννησής σας με τον ακόλουθο τύπο

 • Αφαίρεση τριών μηνών από την πρώτη ημέρα της τελευταίας σας εμμήνου ρύσεως.
 • Προσθέστε επτά ημέρες
 • Προσθέστε ένα έτος

Για παράδειγμα, αν η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας ήταν στις 2 Ιουνίου 2022, αφαιρέστε τρεις μήνες για να λάβετε τις 2 Μαρτίου 2022. Προσθέστε επτά ημέρες και θα έχετε 9 Μαρτίου 2022. Τέλος, προσθέστε ένα έτος για να βρείτε την εκτιμώμενη ημερομηνία τοκετού σας στις 9 Μαρτίου 2023.

Γιατί η εγκυμοσύνη υπολογίζεται από την τελευταία σας περίοδο

Γιατί ξεκινάει ο χρόνος της εγκυμοσύνης πριν καν το σπέρμα συναντήσει το ωάριο (και, στην πραγματικότητα, πριν καν η ωοθήκη σας ρίξει το μοιραίο ωάριο που θα κάνει το μωρό σας); Η χρήση της τελευταίας σας περιόδου είναι απλώς ένα πιο αξιόπιστο σημείο αναφοράς για να χρονολογήσετε μια εγκυμοσύνη.

Ακόμη και αν είστε μάστορας της τραχηλικής βλέννας και είστε σίγουρη για την ημέρα που είχατε ωορρηξία καθώς και για την ημέρα ή τις ημέρες που κάνατε σεξ, πιθανότατα δεν μπορείτε να προσδιορίσετε με ακρίβεια τη στιγμή της σύλληψης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερο παράθυρο από ό,τι νομίζετε: Τα σπερματοζωάρια μπορούν να παραμείνουν και να περιμένουν ένα ωάριο να γονιμοποιηθεί για τρεις έως πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους, ενώ ένα ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί έως και 24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του. Αυτά είναι επίσης καλά νέα, αφού σημαίνει ότι θα έχετε ήδη διανύσει τέσσερις εβδομάδες εγκυμοσύνης μέχρι να χάσετε την περίοδό σας.