Περιεχόμενα
- Βότανα για δυσκοιλιότητα
- Φυσικές θεραπείες για ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα
- 1. Ιπποφαές
- 2. Ψύλλιο
- 3. Ραβέντι
- 4. Σέννα
- 5. Φτέλια
- 6. Δαμάσκηνα και σύκα
- Παράγοντες που συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα
- Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητά;
- Φυτικές Ίνες και άλλες λύσεις
- Aυτά τα τρόφιμα θα κάνουν τη δυσκοιλιότητα χειρότερη
- Πότε να καλέσετε το γιατρό
- Προϊόντα που περιέχουν στην σύνθεση τους βότανα για την δυσκοιλιότητα
- Δίαιτα ουρικής αρθρίτιδας: Τι επιτρέπεται να τρώμε και τι όχι
- 6 τροφές που ρίχνουν το ουρικό οξύ
- Γιατί δεν χάνουμε κιλά τον χειμώνα
- Χοληστερινη διατροφη
- Εβδομαδιαια διατροφη για παλινδρομηση
- FODMAP : Δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε FODMAP
Βότανα για δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα είναι δυσάρεστη και μπορεί να κάνει τη ζωή δυσάρεστη. Όταν αισθάνεστε ανακατωμένοι και φουσκωμένοι, θέλετε γρήγορη ανακούφιση. Μπορεί να είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε φυσικές θεραπείες για να ανακουφιστείτε από την δυσκοιλιότητα. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα προβλήματα στο πεπτικό και η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι το τελικό αποτέλεσμα των διατροφικών μας συνηθειών
Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως το να έχετε λιγότερες από τρεις κινήσεις του εντέρου την εβδομάδα. Μπορεί να είναι χρόνια ή να συμβαίνει περιστασιακά. Ορισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν: – Κοιλιακή δυσκοιλιότητα:
- Σκληρά κόπρανα
- Τεντώνοντας να έχουν μια κίνηση του εντέρου
- αισθάνεστε σαν να είστε “μπλοκαρισμένοι” ή να μην μπορείτε να αδειάσετε τα έντερά σας
- Χρειάζεστε βοήθεια για να αδειάσετε το ορθό σας.
- κοιλιακός πόνος
- ναυτία και φούσκωμα
Φυσικές θεραπείες για ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα
Είναι αρκετά εύκολο να βρείτε φυτικές θεραπείες για τη δυσκοιλιότητα. Στην πραγματικότητα, πολλά καθαρτικά που χορηγούνται χωρίς συνταγή περιέχουν φυτικά συστατικά. Τα περισσότερα βότανα που δρουν ως φυσικά καθαρτικά περιέχουν ανθρακινόνες ή ουσίες που έχουν διεγερτική δράση στο πεπτικό και στο έντερο.
Αυτά τα καθαρτικά λειτουργούν με την προσαγωγή υγρών στο παχύ έντερο και την αύξηση του περισταλτισμού. Ο περισταλτισμός είναι η συστολή των εντέρων που βοηθά στη μετακίνηση υλικού μέσω του παχέος εντέρου προς το ορθό. Η προσθήκη φυτικών ινών και υγρών είναι απαραίτητη όταν υπάρχει δυσκοιλιότητα.
Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για τις φυτικές θεραπείες και τροφές που μπορεί να θέλετε να εξετάσετε για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητά σας.
1. Ιπποφαές
Πρόκειται για ένα δημοφιλές φυτό που έχει δράση ως φυσικό καθαρτικό που προέρχεται από το εκχύλισμα φλοιού ενός είδους δέντρου ιπποφαούς. Αυτό το εκχύλισμα λειτουργεί ερεθίζοντας το παχύ έντερο αρκετά ώστε να προάγει τις κινήσεις του εντέρου. Η βραχυπρόθεσμη χρήση είναι συνήθως καλά ανεκτή, αλλά μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος ή ηλεκτρολυτική ανισορροπία. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη που κυμαίνεται από ήπια έως οξεία ηπατική ανεπάρκεια.
2. Ψύλλιο
Ένα μέλος του φυτικού είδους plantain, το ψύλλιο δρα και αυτό ως φυσικό καθαρτικό ινών και βοηθά στη εύκολη αποβολή των ογκωδών κοπράνων. Το ψύλλιο χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της χρόνιας δυσκοιλιότητας και της διαταραχής του γαστρεντερικού, ενώ μπορεί να συνδυαστεί με άλλα καθαρτικά, φυσικά και συνθετικά. Μπορεί να προκαλέσει ορισμένες παρενέργειες, όπως:
- αλλεργική αντίδραση
- ναυτία
- πόνος στο στομάχι
- εμετός
3. Ραβέντι
Αν και μπορεί να είναι περισσότερο γνωστό ως συστατικό για πίτα, αυτό το λαχανικό χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Το ραβέντι (θυμίζει κάτι από παντζάρι στην όψη και λίγο από σέσκουλο) είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και ασβέστιο, έχει καθαρτική δράση, αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Ethnopharmacology διαπίστωσε ότι έχει επίσης αντιδιαρροϊκές επιδράσεις λόγω της περιεκτικότητάς του σε τανίνη. Ως αποτέλεσμα, το ραβέντι θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε βραχυπρόθεσμη βάση για τη δυσκοιλιότητα.
4. Σέννα
Η Σέννα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και την κάθαρση του εντέρου πριν από ορισμένες ιατρικές διαδικασίες. Ο καρπός θεωρείται ότι είναι πιο ήπιος από το φύλλο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο βραχυπρόθεσμα και στις συνιστώμενες δόσεις. Τα χάπια Σεννα είναι αποτελεσματικά κατά της δυσκοιλιότητας και μπορούν να αγοραστούν στα περισσότερα φαρμακεία. Έχει αναφερθεί ότι η μακροχρόνια και σε υψηλές δόσεις χρήση του βοτάνου της Σένα μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη.
5. Φτέλια
Αυτό το βότανο έχει ιστορικό χρήσης για τη δυσκοιλιότητα. Διεγείρει τα νεύρα στον γαστρεντερικό (GI) σωλήνα, γεγονός που οδηγεί στην παραγωγή βλέννας και παρέχει ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Έχουν γίνει περιορισμένες έρευνες για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων επιδράσεων. Η γλιστερή φτελιά περιέχει την κολλώδη ουσία mucilage, το οποίο καλύπτει τον γαστρεντερικό σωλήνα. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μειώσει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων εάν λαμβάνεται ταυτόχρονα.
6. Δαμάσκηνα και σύκα
Αυτά τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και τείνουν να λειτουργούν ως φυσικά καθαρτικά. Αρκετά την ημέρα χρησιμεύουν ως αποτελεσματική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα, αλλά γενικά προσέξτε να μην υπερβάλλετε με τα αποξηραμένα φρούτα, καθώς περιέχει μια αξιοπρεπή ποσότητα ζάχαρης δεδομένου του μικρού μεγέθους.
Παράγοντες που συμβάλλουν στη δυσκοιλιότητα
Πολλοί παράγοντες μπορούν να προδιαθέσουν ένα άτομο σε δυσκοιλιότητα. Ορισμένοι μπορούν εύκολα να προληφθούν με την αλλαγή των συνηθειών και του τρόπου ζωής (αν και ο ρόλος των παραγόντων του τρόπου ζωής μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικός όσο πίστευαν κάποτε). Συχνά, η αιτία έχει να κάνει με φυσιολογικά προβλήματα ή ασθένειες.
Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες αιτίες δυσκοιλιότητας:
Έλλειψη άσκησης. Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά δεν εμφανίζουν γενικά δυσκοιλιότητα. Βασικά, το παχύ έντερο ανταποκρίνεται στη δραστηριότητα. Ο καλός μυϊκός τόνος γενικά είναι σημαντικός για την τακτική κίνηση του εντέρου. Οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος και το διάφραγμα παίζουν όλοι καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της αφόδευσης.
Εάν αυτοί οι μύες είναι αδύναμοι, δεν θα είναι σε θέση να κάνουν τη δουλειά τους το ίδιο καλά. Όμως η άσκηση δεν είναι πανάκεια. Η αύξηση της άσκησης για τη βελτίωση της δυσκοιλιότητας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική στους ηλικιωμένους, οι οποίοι τείνουν να είναι πιο καθιστικοί, απ’ ό,τι στους νεότερους.
Οπιοειδή. Ο πεπτικός σωλήνας διαθέτει υποδοχείς για τα οπιοειδή και η δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί (ή να επιδεινωθεί) όταν οι άνθρωποι λαμβάνουν οπιοειδή φάρμακα κατά του πόνου. Η δυσκοιλιότητα που προκαλείται από οπιοειδή εμφανίζεται περίπου στο 94% των καρκινοπαθών που λαμβάνουν οπιοειδή για τον πόνο και στο 41% των ατόμων που λαμβάνουν οπιοειδή για χρόνιο μη καρκινικό πόνο.
Άλλα φάρμακα. Η δυσκοιλιότητα είναι παρενέργεια πολλών συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Αυτά περιλαμβάνουν αντιόξινα που περιέχουν αλουμίνιο, αντισπασμωδικά, αντικαταθλιπτικά, ηρεμιστικά και ηρεμιστικά, άλατα βισμούθιου, συμπληρώματα σιδήρου, διουρητικά, αντιχολινεργικά, αναστολείς διαύλων ασβεστίου και αντισπασμωδικά.
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS). Ορισμένα άτομα που πάσχουν από IBS έχουν υποτονικές κινήσεις του εντέρου, τέντωμα κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου και κοιλιακή δυσφορία. Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι το κυρίαρχο σύμπτωμα ή να εναλλάσσεται με διάρροια. Οι κράμπες, τα αέρια και το φούσκωμα είναι επίσης συνηθισμένα φαινόμενα.
Κατάχρηση καθαρτικών. Τα καθαρτικά χρησιμοποιούνται μερικές φορές ακατάλληλα, για παράδειγμα, από άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία ή βουλιμία. Αλλά για άτομα με μακροχρόνια δυσκοιλιότητα, η εκτεταμένη χρήση καθαρτικών μπορεί να αποτελεί μια λογική λύση. Στο παρελθόν, η μακροχρόνια χρήση ορισμένων καθαρτικών θεωρούνταν ότι προκαλούσε βλάβη στα νευρικά κύτταρα του παχέος εντέρου και παρέμβαινε στην έμφυτη ικανότητα του παχέος εντέρου να συστέλλεται. Ωστόσο, τα νεότερα σκευάσματα των καθαρτικών έχουν καταστήσει αυτό το αποτέλεσμα σπάνιο
Αλλαγές στη ζωή ή τη ρουτίνα. Τα ταξίδια μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα σε ορισμένους ανθρώπους επειδή διαταράσσουν τη συνήθη διατροφή και την καθημερινή ρουτίνα. Η γήρανση επηρεάζει συχνά την κανονικότητα μειώνοντας την εντερική δραστηριότητα και τον μυϊκό τόνο. Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα στις γυναίκες λόγω ορμονικών αλλαγών ή επειδή η διογκωμένη μήτρα πιέζει το έντερο.
Αγνοώντας την παρόρμηση. Αν πρέπει να πάτε στην τουαλέτα μην το αναβάλετε.. Αν καθυστερείτε την κένωση, για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να προκαλέσετε μια κρίση δυσκοιλιότητας. Οι άνθρωποι που αγνοούν επανειλημμένα την ανάγκη να μετακινήσουν το έντερό τους μπορεί τελικά να σταματήσουν να αισθάνονται την ανάγκη.
Δεν υπάρχουν αρκετές φυτικές ίνες και υγρά στη διατροφή. Μια διατροφή πολύ χαμηλή σε φυτικές ίνες και υγρά και πολύ υψηλή σε λίπη μπορεί να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα. Οι φυτικές ίνες απορροφούν το νερό και προκαλούν τα κόπρανα να είναι μεγαλύτερα, πιο μαλακά και να περνούν ευκολότερα.
Η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών βοηθά στη θεραπεία της δυσκοιλιότητας σε πολλούς ανθρώπους, αλλά όσοι έχουν πιο σοβαρή δυσκοιλιότητα μερικές φορές διαπιστώνουν ότι η αύξηση των φυτικών ινών επιδεινώνει τη δυσκοιλιότητά τους και οδηγεί σε αέρια και δυσφορία.
Στρες. Οι υψηλές ποσότητες στρες μεταβάλλουν την παραγωγή ορμονών και νευροδιαβιβαστών, η οποία έχει άμεση επίδραση στη μυϊκή ένταση, τη φλεγμονή, την παραγωγή ενζύμων και τη συνολική λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Ανισορροπία στην εντερική χλωρίδα. Τα υγιή βακτήρια που ζουν στη γαστρεντερική οδό, που ονομάζονται προβιοτικά, βοηθούν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι φυτικές ίνες είναι τόσο σημαντικές για την υγεία του εντέρου είναι επειδή οι « πρεβιοτικές » ίνες από φυτικές τροφές βοηθούν τα προβιοτικά βακτήρια να ευδοκιμήσουν.
Ανεπάρκεια μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία των μυών. Το πολύ λίγο μαγνήσιο στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη μυϊκή ένταση και επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα συναισθηματικού στρες.
Κακός ύπνος, jet lag και ταξίδια. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν την πεπτική σας κανονικότητα και να οδηγήσουν σε συμπτώματα δυσκοιλιότητας.
Θυρεοειδικά ή ορμονικά προβλήματα. Η εμμηνόπαυση, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, οι διατροφικές διαταραχές, ο διαβήτης και οι διαταραχές του θυρεοειδούς όπως ο υποθυρεοειδισμός μπορούν όλα να προκαλέσουν σημάδια δυσκοιλιότητας.
Άλλες αιτίες. Οι ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα περιλαμβάνουν νευρολογικές διαταραχές, όπως η νόσος του Πάρκινσον, ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταβολικές και ενδοκρινικές διαταραχές, όπως ο υποθυρεοειδισμός, ο διαβήτης ή η χρόνια νεφρική νόσος, ο καρκίνος του εντέρου και η εκκολπωματίτιδα.
Ορισμένες συστηματικές παθήσεις, όπως το σκληρόδερμα, μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα. Επιπλέον, οι εντερικές αποφράξεις, που προκαλούνται από ουλώδη ιστό (συμφύσεις) από προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις ή στενώσεις του παχέος εντέρου ή του ορθού, μπορούν να συμπιέσουν, να συμπιέσουν ή να στενέψουν το έντερο και το ορθό, προκαλώντας δυσκοιλιότητα.
Τι προκαλεί τη δυσκοιλιότητά;
Η δυσκοιλιότητα προκαλείται από πολλούς παράγοντες, όπως:
- αδράνεια
- χειρουργική επέμβαση
- φάρμακα
- δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες
- ανεπαρκής πρόσληψη υγρών
- stress
- υπερβολική χρήση καθαρτικών
Φυτικές Ίνες και άλλες λύσεις
Υπάρχουν και άλλα βότανα που δεν αντιμετωπίζουν άμεσα τη δυσκοιλιότητα προκαλώντας κινήσεις του εντέρου, αλλά μπορεί να βοηθήσουν τη διαδικασία της ανακούφισης των σχετικών συμπτωμάτων.
Για παράδειγμα, το τσάι μέντας βοηθά στην καταπράυνση της ναυτίας και του φουσκώματος. Η φουντουκιά και το χαμομήλι που εφαρμόζονται εξωτερικά ανακουφίζουν από τον πόνο των αιμορροΐδων και τον ερεθισμό του ορθού.
Και, μην ξεχνάτε ότι η πιο βασική θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα και για την πρόληψή της είναι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα βότανα θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε φυτικές ίνες. Κάντε αυτά τα φυτά και βότανα σημαντικό μέρος της διατροφής σας:
- φρούτα
- λαχανικά (φύλλα πικραλίδα)
- όσπρια
- ξηροί καρποί
- σπόροι (λιναρόσπορος)
Aυτά τα τρόφιμα θα κάνουν τη δυσκοιλιότητα χειρότερη
Τροφές με κενές θερμίδες. Τα τρόφιμα που έχουν υψηλή ποσότητα θερμίδων, αλλά λίγες φυτικές ίνες ή θρεπτικά συστατικά, πρέπει να μειωθούν ή να εξαλειφθούν. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τρόφιμα όπως: τυρί, ζαχαρούχα δημητριακά, πατατάκια, γρήγορο φαγητό, επεξεργασμένα κρέατα με παγωτό, αλλαντικά ή χοτ ντογκ και κατεψυγμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
Τηγανητά τρόφιμα. Τα τρανς λιπαρά (συνήθως βρίσκονται μόνο σε τηγανητά τρόφιμα, γρήγορο φαγητό και λιπαρά συσκευασμένα προϊόντα) επιβραδύνουν τον χρόνο διέλευσης των κοπράνων μέσω των εντέρων και ουσιαστικά «φράζουν» την πέψη.
Αλκοόλ. Επειδή αυξάνει την παραγωγή ούρων και την απώλεια υγρών, το αλκοόλ είναι δύσκολο για το πεπτικό σύστημα και μπορεί να επιδεινώσει τη δυσκοιλιότητα. Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, καταναλώστε αλκοόλ μόνο σε μικρές έως μέτριες ποσότητες και πίνετε άφθονο νερό ταυτόχρονα.
Παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πολλοί άνθρωποι έχουν δυσανεξία στη λακτόζη και μπορεί να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα από την υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βρεφική δυσκοιλιότητα, οπότε προσέξτε για σημάδια δυσανεξίας.
Λευκό αλεύρι. Το λευκό αλεύρι από τη φύση του δεν περιέχει φυτικές ίνες και, ως εκ τούτου, δεν θα βοηθήσει στη δυσκοιλιότητα.
Καφεΐνη. Η καφεΐνη έχει διάφορες επιδράσεις στην πέψη ανάλογα με το άτομο. Για ορισμένους, η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή ούρων και μερικές φορές να επιδεινώσει τα συναισθήματα άγχους και δυσκοιλιότητας – όλα τα συμπτώματα υπερβολικής δόσης καφεΐνης .
Για άλλους ανθρώπους, βοηθά στη βελτίωση των κινήσεων του εντέρου διεγείροντας τις συσπάσεις των μυών. Είτε έτσι είτε αλλιώς, προγραμματίστε να πίνετε καφέ μόνο με μέτρο. Επίσης, καταναλώστε αρκετά άλλα ενυδατικά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να αντισταθμίσετε την αφυδάτωση από την απώλεια υγρών.
Πότε να καλέσετε το γιατρό
Αν η δυσκοιλιότητα συμβαίνει πού και πού, μάλλον δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια δυσάρεστη ενόχληση. Αν όμως συμβαίνει τακτικά ή συνοδεύεται από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε το γιατρό σας:
- ξαφνική έναρξη με έντονες κράμπες και αδυναμία διέλευσης αερίων
- αίμα στα κόπρανα
- πόνος στο ορθό
- σοβαρός κοιλιακός πόνος και φούσκωμα
- ανεξήγητη απώλεια βάρους
- εναλλασσόμενη δυσκοιλιότητα και διάρροια
Επικοινωνήστε επίσης με το γιατρό σας εάν τα καθαρτικά δεν λειτουργούν μετά από αρκετές εβδομάδες χρήσης.
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι όλα τα βότανα είναι ασφαλή επειδή είναι φυσικά. Ενώ είναι αλήθεια ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα βότανα αποτελούν μια πιο ήπια εναλλακτική λύση, εξακολουθούν να είναι ισχυρά και έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν αλληλεπιδράσεις με φάρμακα ή αρνητικές παρενέργειες.
Μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας πριν χρησιμοποιήσετε ένα φυτικό φάρμακο για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας, ειδικά αν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Τα παιδιά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται για επαναλαμβανόμενη δυσκοιλιότητα σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.
Διαβάστε Επίσης :

Εκπαίδευση : Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Μπολόνια . Ο Αχιλλέας Κανδής ασχολείται και αρθρογραφεί για την υγεία, την φυσική κατάσταση και την ευεξία για πάνω από 10 χρόνια. Έχει πτυχίo στην δημοσιογραφία από την σχολή δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Μπολόνια (Alma Mater Studiorum University of Bologna). Γράφει για το Miss webbie απο τον Νοέμβριο του 2019 Η δουλειά του έχει εμφανισθεί σε ιστότοπους του εξωτερικό όπως το redelpene.com, Shape.com, American Spa. Έχει Master δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια Εμπειρία Έχει αρθρογραφήσει για την υγεία, την ευεξία, την φυσική κατάσταση και την διατροφή για τα site shape.com, misswebbie.gr, menshealth.gr και uromed.gr Άλλες Ασχολίες Τρέχει κάθε χρόνο στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας, αγαπάει το σκι και το snowboard. Καθημερινά παίρνει τουλάχιστον 1-2 ώρες στο γυμναστήριο. γράφει κριτικές προϊόντων, ασχολείται με την υγιεινή διατροφή την ευεξία και τις επιστημονικές έρευνες. Είναι ένα ενθουσιώδης άνθρωπος που του αρέσει η περιπέτεια και την αναζητάει συνεχώς. Μετατρέπει τις εμπειρίες του σε άρθρα και τα μοιράζεται μαζί μας.
Ευχαριστώ για την ανάγνωση!
Αχιλλέας Κανδής
Δημοσιογράφος
Alma Mater Studiorum University of Bologna
Email: [email protected]