Κετόνες βατόμουρου (ketones raspberry)

Photo of author
Written By Aλ Χασούντ Αλεξάνδρα

Η κετόνη του βατόμουρου είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στα κόκκινα σμέουρα και σε άλλα φρούτα. Είναι δημοφιλές ουσία για την απώλεια βάρους , αλλά δεν είναι σαφές αν βοηθά.

Πιστεύεται ότι η κετόνη βατόμουρου μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό , να αυξήσει το πόσο γρήγορα το σώμα καίει λίπος και να μειώσει την όρεξη. Αλλά τα στοιχεία για τους ανθρώπους είναι περιορισμένα. Η κετόνη βατόμουρου βρίσκεται επίσης στα ακτινίδια, τα ροδάκινα, τα σταφύλια, τα μήλα, τα άλλα μούρα, το ραβέντι και τον φλοιό των δέντρων πουρνάρι, σφενδάμου και πεύκου.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν κετόνη βατόμουρου για την παχυσαρκία , την τριχόπτωση , την ανδρική φαλάκρα και άλλες παθήσεις, αλλά δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις χρήσεις.

Πώς λειτουργεί η κετόνη βατόμουρου

Η μοριακή δομή των κετονών είναι πολύ παρόμοια με δύο άλλα μόρια, την καψαϊκίνη – που βρίσκεται στο πιπέρι τσίλι – και το διεγερτικό συνεφρίνη.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτά τα μόρια μπορούν να ενισχύσουν το μεταβολισμό. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι οι κετόνες βατόμουρου θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Σε μελέτες που έγιναν σε δοκιμαστικό σωλήνα λιποκυττάρων σε ποντίκια με κετόνες βατόμουρου, είχαμε τα εξής αποτελέσματα :

  • Αυξημένη διάσπαση λίπους — κυρίως καθιστώντας τα κύτταρα πιο ευαίσθητα στην ορμόνη που καίει το λίπος νορεπινεφρίνη.
  • Αυξημένη απελευθέρωση της ορμόνης αδιπονεκτίνης.
  • Η αδιπονεκτίνη απελευθερώνεται από τα λιποκύτταρα και μπορεί να παίζει ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Τα άτομα με φυσιολογικό βάρος έχουν πολύ υψηλότερα επίπεδα αδιπονεκτίνης από εκείνα που είναι υπέρβαρα. Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης αυξάνονται όταν οι άνθρωποι χάνουν βάρος.

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με χαμηλά επίπεδα αδιπονεκτίνης διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, λιπώδους ηπατικής νόσου και ακόμη και καρδιακών παθήσεων.

Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι η αύξηση των επιπέδων της αδιπονεκτίνης θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να μειώσουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Ωστόσο, ακόμα κι αν οι κετόνες βατόμουρου αυξάνουν την αδιπονεκτίνη σε απομονωμένα λιποκύτταρα από ποντίκια, αυτό δεν σημαίνει ότι το ίδιο αποτέλεσμα θα συμβεί και σε έναν άνθρωπο.

Λάβετε υπόψη ότι υπάρχουν φυσικοί τρόποι για να αυξήσετε την αδιπονεκτίνη που δεν περιλαμβάνουν κετόνες βατόμουρου.

Για παράδειγμα, η άσκηση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αδιπονεκτίνης κατά 260% σε μόλις μία εβδομάδα. Η κατανάλωση καφέ συνδέεται επίσης με υψηλότερα επίπεδα.

Λειτουργούν στους ανθρώπους;

Δεν υπάρχει ούτε μία μελέτη για τις κετόνες βατόμουρου σε ανθρώπους.

Η μόνη ανθρώπινη μελέτη που πλησιάζει χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό ουσιών, όπως καφεΐνη, κετόνες βατόμουρου, σκόρδο , καψαϊκίνη, τζίντζερ και συνεφρίνη ( πηγή).

Σε αυτή τη μελέτη οκτώ εβδομάδων, οι άνθρωποι μείωσαν τις θερμίδες και ασκήθηκαν. Όσοι έλαβαν το συμπλήρωμα έχασαν το 7,8% της λιπώδους μάζας τους, ενώ η ομάδα του εικονικού φαρμάκου έχασε μόνο το 2,8%.

Ωστόσο, οι κετόνες βατόμουρου μπορεί να μην είχαν καμία σχέση με την παρατηρούμενη απώλεια βάρους. Η καφεΐνη ή οποιοδήποτε άλλο συστατικό μπορεί να ευθύνεται.

Απαιτούνται εκτενείς μελέτες σε ανθρώπους πριν μπορέσουν να αξιολογηθούν πλήρως οι επιδράσεις των κετονών του βατόμουρου στο βάρος.

Υπάρχουν άλλα οφέλη;

Μια μελέτη συνδέει τις κετόνες του σμέουρου με τα καλλυντικά οφέλη.

Όταν χορηγούνται τοπικά ως μέρος μιας κρέμας, οι κετόνες βατόμουρου φαίνεται να αυξάνουν την ανάπτυξη των μαλλιών σε άτομα με τριχόπτωση. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την ελαστικότητα του δέρματος σε υγιείς γυναίκες (πηγή).

Ωστόσο, αυτή η μελέτη ήταν μικρή και είχε μια σειρά ελαττωμάτων. Χρειάζονται περισσότερες μελέτες να επιβεβαιώσουν αυτές τις επιδράσεις προτού γίνουν οποιοιδήποτε ισχυρισμοί.

Παρενέργειες και Δοσολογία

Επειδή οι κετόνες βατόμουρου δεν έχουν μελετηθεί σε ανθρώπους, οι πιθανές παρενέργειες είναι άγνωστες.

Ωστόσο, ως πρόσθετο τροφίμων , οι κετόνες βατόμουρου κατηγοριοποιούνται ως «Γενικά Αναγνωρισμένες ως Ασφαλείς» (GRAS) από τον FDA.

Ενώ υπάρχουν ανέκδοτες αναφορές για νευρικότητα, γρήγορο καρδιακό παλμό και αυξημένη αρτηριακή πίεση, δεν υπάρχουν μελέτες που να το υποστηρίζουν.

Λόγω της έλλειψης μελετών σε ανθρώπους, δεν υπάρχει συνιστώμενη δοσολογία που να υποστηρίζεται από την επιστήμη.

Οι κατασκευαστές συνιστούν δόσεις 100–400 mg, 1–2 φορές την ημέρα.

Συνοψίζοντας

Από όλα τα συμπληρώματα απώλειας βάρους, οι κετόνες βατόμουρου μπορεί να είναι οι λιγότερο υποσχόμενες.

Αν και φαίνεται να λειτουργούν σε πειραματόζωα που τρέφονται με ακραίες δόσεις, αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις δόσεις που συνήθως συνιστώνται στον άνθρωπο.

Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος , εστιάστε σε άλλες τεχνικές, όπως η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης και η μείωση των υδατανθράκων.

Οι μόνιμες, ευεργετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν αντίκτυπο στο βάρος σας από τις κετόνες βατόμουρου.