Αιμορροΐδες θεραπεία

Photo of author
Written By Achilleas Kandis

Οι αιμορροΐδες συχνά βελτιώνονται χωρίς χειρουργική επέμβαση ή με κάποιες απλές διαδικασίες που μπορεί να κάνει ο γιατρός σας στο ιατρείο. Πριν πάτε στον γιατρό ξεκινήστε με προϊόντα χωρίς συνταγή και αλλαγές στον τρόπο ζωής. (Εάν είστε έγκυος , θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε φάρμακο ή αλλάξετε τη διατροφή σας.)

Αιμορροΐδες θεραπεία από Γιατρό

Εάν τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά ή δεν βελτιώνονται μετά από μερικές εβδομάδες, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει μια διαδικασία για τη συρρίκνωση ή την αφαίρεση των αιμορροΐδων. Πολλές από αυτές τις διαδικασίες – μικροεπεμβάσεις μπορούν να εκτελεστούν στο ιατρείο. 
 • Ένεσεις. Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ένεση σε μια εσωτερική αιμορροΐδα με ένα διάλυμα για να δημιουργήσει μια ουλή και να κλείσει την αιμορροΐδα. Η ένεση σε γενικές γραμμές πονάει λίγο.
 • Σύνδεση με λαστιχένια ταινία. Αυτή η διαδικασία γίνεται συχνά σε εσωτερικές αιμορροΐδες που φαίνονται ή γίνονται αισθητές έξω. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο, ο γιατρός βάζει ένα μικροσκοπικό λάστιχο γύρω από την αιμορροΐδα, το οποίο διακόπτει την παροχή αίματος σχεδόν αμέσως. Μέσα σε μια εβδομάδα, η αιμορροΐδα θα στεγνώσει, θα συρρικνωθεί και θα πέσει.
 • Πήξη ή καυτηρίαση. Με έναν ηλεκτρικό μηχάνημα καυτηριασμού ή μια ακτίνα λέιζερ ή ένα υπέρυθρο φως, ο γιατρός σας θα κάνει ένα μικροσκοπικό έγκαυμα για να αφαιρέσει τον ιστό και να σφραγίσει ανώδυνα το άκρο της αιμορροΐδας, προκαλώντας το κλείσιμο και τη συρρίκνωση. Αυτό λειτουργεί καλύτερα για τις αιμορροΐδες που είναι σε πρόπτωση.

Χειρουργική επέμβαση. Για μεγάλες εσωτερικές αιμορροΐδες ή εξαιρετικά άβολες εξωτερικές αιμορροΐδες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση.

 • Αιμορροϊδεκτομή. Η πιο αποτελεσματική τεχνική είναι η πλήρης αφαίρεση των αιμορροΐδων. Αλλά η ανάρρωση είναι επώδυνη και μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες.
 • Συρραφή αιμορροΐδων. Αυτή η τεχνική κόβει τη ροή του αίματος στις εσωτερικές αιμορροΐδες και μετακινεί τον πρόπτωση ιστού πίσω στη θέση του. Η ανάρρωση είναι ευκολότερη, αλλά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να επανέλθουν οι αιμορροΐδες.

Οι νεότερες διαδικασίες χρησιμοποιούν λιγότερο επεμβατικές τεχνικές για τον εντοπισμό και τη διακοπή της παροχής αίματος στους προβληματικούς ιστούς.

Οι ιατρικές θεραπείες είναι αποτελεσματικές, αλλά αν δεν αλλάξετε τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, οι αιμορροΐδες μπορεί να επανέλθουν.

Αιμορροΐδες αντιμετώπιση στο σπίτι

Δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές για να απαλύνετε τον πόνο και την φαγούρα των αιμορροΐδων στο σπίτι.

 • Ζεστό λουτρό ή λουτρό Sitz. Είναι μια πολύτιμη θεραπεία: Καθίστε σε μια λεκάνη χλιαρού (όχι πολύ ζεστού) νερού για 15 λεπτά περίπου, αρκετές φορές την ημέρα. Αυτό βοηθά στη μείωση του οιδήματος στην περιοχή του πρωκτού και χαλαρώνει τον σφιγμένο μυ του σφιγκτήρα. Είναι ιδιαίτερα καλό μετά την αφόδευση.
 • Αλοιφές. Βάλτε λίγη αλοιφή ακριβώς μέσα στον πρωκτό σας για να πονάει λιγότερο. Μην το ζορίζετε! Ή χρησιμοποιήστε κρέμες ή αλοιφές χωρίς ιατρική συνταγή για συμπτώματα αιμορροΐδων. Μια κρέμα υδροκορτιζόνης 1% στο δέρμα έξω από τον πρωκτό ( όχι μέσα) μπορεί επίσης να ανακουφίσει τον κνησμό. Αλλά μην το χρησιμοποιείτε για περισσότερο από μία εβδομάδα, εκτός εάν ο γιατρός σας πει ότι είναι εντάξει.
 • Αμαμήλις. Ταμπονάρετε αμαμελίδα σε ερεθισμένες αιμορροΐδες. Είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες που μπορεί να δράσει ενάντια στο πρήξιμο και τον κνησμό.
 • Καταπραϋντικά μαντηλάκια. Αφού κάνετε τα κακά σας, καθαριστείτε απαλά με ένα μωρομάντηλο, ένα βρεγμένο πανί ή ένα φαρμακευτικό επίθεμα.
 • Κρύα Κομπρέσα. Δοκιμάστε να βάλετε μια απλή κρύα κομπρέσα στην ευαίσθητη περιοχή για λίγα λεπτά για να τη μουδιάσει και να μειώσει το πρήξιμο.
 • Φαρδιά Ρούχα. φορέστε χαλαρά ρούχα από υφάσματα που επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει όπως τα βαμβακερά.
 • Δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες. Είναι ό,τι καλύτερο για τις αιμορροΐδες: Μια δίαιτα πλούσια σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και με λίγες επεξεργασμένες τροφές. Τρώτε κυρίως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.
 • Μαλακτικά κοπράνων. Εάν δεν μπορείτε να πάρετε αρκετές φυτικές ίνες από τα τρόφιμα, ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να πάρετε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών ή μαλακτικό κοπράνων . Μην παίρνετε καθαρτικά, γιατί μπορεί να προκαλέσουν διάρροια που θα μπορούσε να ερεθίσει τις αιμορροΐδες.
 • Διατηρήστε την ενυδάτωση. Πίνετε επτά έως οκτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα, τουλάχιστον 2 λίτρα συνολικά. Εάν είστε πολύ δραστήριοι ή ζείτε σε ζεστό κλίμα, μπορεί να χρειαστείτε ακόμη περισσότερα.

Ακόμα κι αν ο γιατρός σας συνταγογραφήσει φάρμακα ή σας προτείνει κάποια χειρουργική επέμβαση, πιθανότατα θα χρειαστεί να αλλάξετε τη διατροφή σας . Εισάγετε νέες τροφές στην διατροφή σας που να περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, για να αποφύγετε τα αέρια.

Φάρμακα για τις αιμορροΐδες

Τα αναλγητικά φάρμακα για τις αιμορροΐδες, συμπεριλαμβανομένης της ακεταμινοφαίνης , της ιβουπροφαίνης και της ασπιρίνης , μπορεί να βοηθήσουν στα συμπτώματα των αιμορροΐδων. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε από μια ποικιλία με κρέμες, αλοιφές, υπόθετα και φαρμακευτικά επιθέματα χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτές οι κρέμες περιέχουν φάρμακα όπως λιδοκαΐνη για να μουδιάζουν την περιοχή ή υδροκορτιζόνη ή αμαμελίδα, για να μειώσουν το πρήξιμο και τον κνησμό.