Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της βιταμίνης Β12 ανά ηλικία

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα Β12 ανά ηλικία

Είναι σημαντικό να κάνετε εξετάσεις για ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, προκειμένου να διαπιστώσετε αν κινδυνεύετε από μη φυσιολογικά επίπεδα της.

Ενώ η λήψη υπερβολικής ποσότητας είναι σπάνια, επειδή οι μη απαραίτητες ποσότητες αποβάλλονται μέσω των ούρων, είναι δυνατόν να έχετε χαμηλά επίπεδα.

Εάν δεν έχετε τα φυσιολογικά επίπεδα Β12 που συνιστώνται ανάλογα με την ηλικία σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο χορήγησης συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 για να υποστηρίξετε τη βέλτιστη πρόσληψη.

Ενήλικες

Οι εξετάσεις αίματος B12 θα μετρήσουν τους βιοδείκτες που είναι διαθέσιμοι στο αίμα για να προσδιορίσουν τα επίπεδα της βιταμίνης σας.

Παρόλο που τα όρια μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το εργαστήριο ή την ανάγκη σας, αυτά είναι μια ένδειξη για το ποια θα μπορούσαν να είναι τα φυσιολογικά επίπεδα Β12:

  • Ανεπαρκής: 100-180 pg/ml ή λιγότερο
  • Ενδεχομένως ανεπαρκές: μεταξύ 180 pg/mL και 250 pg/mL
  • Επαρκές: πάνω από 250 pg/mL

Ηλικιωμένοι

Για την ανεπάρκεια Β12 τονίζεται η ηλικία ως παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χαμηλών επιπέδων.

Η ικανότητα του οργανισμού να παράγει στομαχικό οξύ μειώνεται με την ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι η διάσπαση και η επακόλουθη απορρόφηση της Β12 γίνεται πιο δύσκολη.

Έτσι, μπορεί να είναι πιο πιθανό για τους ηλικιωμένους να υποφέρουν από συμπτώματα έλλειψης Β12.

Τα φυσιολογικά επίπεδα Β12 σε ηλικιωμένους (60+ ετών) είναι μεταξύ 200 – 900 pg/mL και το ιδανικό είναι μεταξύ 300 – 350 pg/mL.

Παιδιά

Τα παιδιά χρειάζονται τη βιταμίνη Β12 ως ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά τους καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται.

Σύμφωνα με τα παιδιατρικά νοσοκομεία UCSF Benioff, τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Β12 μπορεί να είναι μεταξύ 160 – 950 pg/mL, αν και οι τιμές αυτές ποικίλλουν ανάλογα με τα εργαστήρια.

Πόση B12 χρειαζόμαστε την ημέρα ανά ηλικία

Προκειμένου να διατηρήσετε αυτά τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Β12 ανά ηλικία, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε επαρκή δόση της βιταμίνης κάθε μέρα.

Η ποσότητα Β12 ανά ημέρα που χρειάζεστε ποικίλλει ανάλογα με παράγοντες όπως η ηλικία και ο τρόπος ζωής.

Ενήλικες

Οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 64 ετών χρειάζονται περίπου 1,5mg βιταμίνης Β12 την ημέρα.

Ηλικιωμένοι

Σύμφωνα με έρευνα οι ηλικιωμένοι που αποκαθιστούν την ανεπάρκεια ή τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών με κακή κατάσταση βιταμίνης Β12 θα πρέπει να προσλαμβάνουν 500 μικρογραμμάρια κρυσταλλικής βιταμίνης Β12 την ημέρα για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των χαμηλών επιπέδων.

Παιδιά

Τα παιδιά χρειάζονται διαφορετική ποσόητητα βιταμίνης Β12 ανά ημέρα καθώς μεγαλώνουν:

  • έως 6 μηνών: 0,4 mg
  • 7-12 μηνών: 0,5mg
  • 1-3 ετών: 0,9mg
  • 4-8 έτών: 1,2mg
  • 9-13 ετών: 1,8mg
  • 14-18 ετών: 2,4mg

Vegans

Οι πηγές της βιταμίνης Β12 είναι συνήθως ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά.

Επομένως, όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή ή αποκλείουν τα ζωικά προϊόντα λόγω αλλεργιών, δυσανεξίας ή τρόπου ζωής, μπορεί να δυσκολευτούν να λάβουν και να φτάσουν σε φυσιολογικά επίπεδα Β12.

Συνιστάται σε όσους ακολουθούν μια vegan διατροφή να λαμβάνουν συμπληρώματα που παρέχουν τουλάχιστον 10mg Β12 την ημέρα για να διατηρήσουν τα φυσιολογικά επίπεδα της.

Έλεγχος των επιπέδων Β12 στο σπίτι

Μπορείτε να κάνετε μια εξέταση για να προσδιορίσετε αν χρειάζεται να αυξήσετε την πρόσληψή σας για να επιτύχετε φυσιολογικά επίπεδα Β12.

Εάν ανησυχείτε για την πρόσληψή σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας κανονίσει μια εξέταση αίματος.

Υπάρχουν διαθέσιμες εξετάσεις στο σπίτι για να διαπιστώσετε αν έχετε φυσιολογικά επίπεδα Β12 ανάλογα με την ηλικία σας, χωρίς να χρειάζεται να βγείτε από το σπίτι.

Ενδέχεται να χρειαστείτε πολλαπλές εξετάσεις προκειμένου να εκτιμηθεί εάν το σχέδιο συμπλήρωσής σας λειτουργεί και εάν η πρόσληψή σας σε Β12 έχει βελτιωθεί σε επαρκή ή φυσιολογικά επίπεδα.

Καλύτερα συμπληρώματα βιταμίνης Β12

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β12 είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να παρέχουν τη βιταμίνη χωρίς να χρειάζεται να καταπιείτε ένα δισκίο.

Ποια είναι τα σημάδια ότι έχετε χαμηλά επίπεδα Β12

Τα χαμηλά επίπεδα Β12 ή η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες που μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία σας.

Χωρίς επαρκή επίπεδα, το σώμα σας δεν μπορεί να ολοκληρώσει τις ζωτικές διεργασίες για τις οποίες χρειάζεται τη βιταμίνη.

Ορισμένα σημάδια των χαμηλών επιπέδων Β12 περιλαμβάνουν:

  • Κούραση και κόπωση
  • Γλωσσίτιδα (πονεμένη και κόκκινη γλώσσα)
  • Χλωμότερο δέρμα από το συνηθισμένο
  • Ανισόρροπη διάθεση
  • Μυρμίγιασμα
  • Δυσκολία συγκέντρωσης

Εάν έχετε φυσιολογικά επίπεδα Β12 και αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα, τότε μπορεί να οφείλονται σε άλλο πρόβλημα.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα ή ανησυχείτε για τα επίπεδα της Β12, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ποιος χρειάζεται βιταμίνη Β12

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά υπάρχουν περισσότερες ομάδες «κινδύνου» που μπορεί να είναι πιο ευάλωτες.

Αυτοί που μπορεί να χάνουν τα οφέλη της βιταμίνης Β12 και μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης συμπληρωμάτων είναι:

  • Ηλικιωμένοι.  Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους, επηρεάζοντας περίπου 1 στα 10 άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω και 1 στα 20 άτομα ηλικίας 65 έως 74 ετών. Αυτό συμβαίνει επειδή η ικανότητα του οργανισμού να παράγει στομαχικό οξύ μειώνεται με την ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι η διάσπαση και η επακόλουθη απορρόφηση της Β12 γίνεται πιο δύσκολη.
  • Χορτοφάγοι. Οι χορτοφάγοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης συμπληρωμάτων εάν η διατροφή τους περιέχει ανεπαρκή επίπεδα Β12.
  • Όσοι πάσχουν από παθήσεις. Ειδικά αυτές που επηρεάζουν το στομάχι και το έντερο μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα απορρόφησης φυσιολογικών επιπέδων Β12.
  • Όσοι παίρνουν φάρμακα. Εάν παίρνετε φάρμακα, θα πρέπει να ελέγξετε εάν επηρεάζουν τα φυσιολογικά επίπεδα Β12.
  • Σιδηροπενική αναιμία. Αυτή η αυτοάνοση πάθηση επηρεάζει το βλεννογόνο του στομάχου σας και είναι μία από τις κύριες αιτίες των χαμηλών επιπέδων Β12.