Δίαιτα Cambridge

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

H δίαιτα του Cambridge, η οποία τώρα ονομάζεται και δίαιτα ένα προς ένα (1:1), είναι διάσημη για την υπόσχεση γρήγορων, δραστικών αποτελεσμάτων απώλειας βάρους.

Το πρόγραμμα της δίαιτας αυτής είναι ότι βασίζεται σε μια σειρά από αντικατάστασειςς γευμάτων με σούπες, ροφήματα και πιάτα που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις καθημερινές διατροφικές σας ανάγκες, διατηρώντας παράλληλα τις θερμίδες εξαιρετικά χαμηλές.

Αρχικά επινοήθηκε ως νοσοκομειακό πρόγραμμα απώλειας βάρους στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου πήρε και το όνομα της, και κυκλοφόρησε στο κοινό το 1984. Η σημερινή εκδοχή του σχεδίου της ακολουθεί έξι κλιμακωτά “βήματα” και περιλαμβάνει ατομική υποστήριξη από έναν διατροφολόγο.

Τι είναι η δίαιτα Cambridge

Είναι μια δίαιτα αντικατάστασης γευμάτων με λίγες θερμίδες που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60. Αρχικά αναπτύχθηκε για άτομα που έπασχαν από νοσογόνο παχυσαρκία. Tο σχέδιο δημιουργήθηκε από τον διατροφολόγο Dr Alan Howard στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, πρωτοπόρο στην έρευνα για την παχυσαρκία και συνιδρυτή του International Journal of Obesity.

Επανακυκλοφόρησε πρόσφατα ως δίαιτα 1:1. Ακολουθεί ένα πλαίσιο “βημάτων” με λίγες θερμίδες που προσαρμόζονται στο άτομο σύμφωνα με τους προσωπικούς του στόχους.

 1. Το πρώτο (και πιο ακραίο) βήμα περιλαμβάνει την κατανάλωση μόνο προϊόντων της δίαιτας αυτής σε περίπου 600 θερμίδες την ημέρα.
 2. Από το δεύτερο στάδιο και μετά αυξάνεται σταδιακά η θερμιδική πρόσληψη μέχρι να καταναλώνετε πιο ουσιαστικά γεύματα και να εξαρτάστε λιγότερο από τα προπαρασκευασμένα προϊόντα που συνοδεύουν τη δίαιτα. Ο στόχος με αυτό είναι να εφαρμοστούν πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να μεταφερθεί σταδιακά το βάρος στον χρήστη της δίαιτας, ώστε να μπορεί να κάνει τις σωστές διατροφικές επιλογές.

Ενώ αυτό το σχέδιο είναι παρόμοιο με άλλες δίαιτες αντικατάστασης γευμάτων, η κύρια διαφορά της δίαιτας Cambridge είναι ότι το έλλειμμα θερμίδων στο οποίο διατηρείτε τον εαυτό σας όταν την ακολουθείτε.

Πώς λειτουργεί η δίαιτα Cambridge

Η λειτουργία της δίαιτας είναι μια προσέγγιση με τρεις άξονες:

 1. Εξατομικευμένο πλάνο διατροφής
 2. Προϊόντα αντικατάστασης γευμάτων
 3. Υποστήριξη από διατροφολόγο.

Σε μια μελέτη, 138 άτομα με ΔΜΣ άνω των 30 αντικατέστησαν τα συνήθη τρόφιμά τους με προϊόντα της με λίγες θερμίδες για οκτώ εβδομάδες, καταναλώνοντας περίπου 810 θερμίδες την ημέρα, προτού ξεκινήσουν μια φάση επανεισαγωγής τροφίμων τεσσάρων εβδομάδων και μια περίοδο συντήρησης 24 εβδομάδων.

Οι συμμετέχοντες έλαβαν εβδομαδιαία ατομική υποστήριξη για τις 12 εβδομάδες και μηνιαία υποστήριξη για τις 24 εβδομάδες. Είχαν βοήθεια για τον καθορισμό στόχων και την επίλυση προβλημάτων, ενθάρρυνση και επιβεβαίωση, καθώς και προετοιμασία για το στάδιο της συντήρησης.

Μετά από ένα χρόνο, οι συμμετέχοντες είχαν χάσει κατά μέσο όρο 10,7 κιλά, ενώ οι 140 συμμετέχοντες που ακολούθησαν ένα απλό πρόγραμμα απώλειας βάρους έχασαν 3 κιλά περίπου.

Τι τρώτε με τη δίαιτα Cambridge

Το τι τρώτε εξαρτάται από το “βήμα” στο οποίο βρίσκεστε. Τα πρώτα πέντε βήματα περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα προϊόν αντικατάστασης γεύματος, όπως τα ροφήματα, οι μπάρες και τα smoothies:

 • Βήμα πρώτο: Σε αυτό το στάδιο, καταναλώνετε αποκλειστικά προϊόντα αντικατάστασης γευμάτων.
 • Βήμα δεύτερο: Τρία υποκατάστατα γεύματος την ημέρα, συν ένα υγιεινό γεύμα της επιλογής σας.
 • Βήμα τρίτο: Δύο υποκατάστατα γεύματος την ημέρα, συν ένα υγιεινό πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα.
 • Βήμα τέταρτο: Δύο υποκατάστατα γεύματος την ημέρα, συν μεσημεριανό γεύμα, δείπνο και ένα επιπλέον σνακ.
 • Βήμα πέμπτο: Ένα υποκατάστατο γεύματος, συν πρωινό, μεσημεριανό γεύμα, δείπνο και ένα σνακ.
 • Βήμα έξι: Η φάση συντήρησης. Δεν υπάρχει δομημένο σχέδιο που πρέπει να ακολουθήσετε, αλλά εξακολουθείτε να λαμβάνετε υποστήριξη από τον διατροφολόγο.

Η δίαιτα Cambridge προσφέρει επίσης μη υποκατάστατα γεύματος, τα οποία μπορούν να ενσωματωθούν από το δεύτερο βήμα και μετά για όσους προτιμούν να μην μαγειρεύουν το “υγιεινό” γεύμα στο σπίτι. Όλα τα προϊόντα αντικατάστασης γευμάτων, περιέχουν 200 θερμίδες ή λιγότερες και έχουν σχεδιαστεί για να είναι “διατροφικά ισορροπημένα”.

Η δίαιτα Cambridge σας βάζει σε κέτωση

Αν και η δίαιτα Cambridge δεν στοχεύει ειδικά στο να θέσει τον οργανισμό σε κατάσταση κέτωσης, από τη φύση της η κέτωση μπορεί να εμφανιστεί.

Δεδομένης της σοβαρής μείωσης της πρόσληψης θερμίδων και της χρήσης υποκατάστατων γευμάτων που δεν έχουν ουσιαστική περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι πιθανό να εμφανιστεί κέτωση όταν την ακολουθείτε.

Τι είναι η κέτωση

Είναι η ονομασία που δίνεται στη μεταβολική κατάσταση που εμφανίζεται όταν ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής που έχει πολύ χαμηλή (κάτω από 50 γρ.) πρόσληψη υδατανθράκων. Υπό κανονικές συνθήκες, το σώμα μετατρέπει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη και τη χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας για τα κύτταρα, τους σωματικούς ιστούς και τα όργανά σας.

Όταν δεν υπάρχουν υδατάνθρακες για να αντλήσετε, το συκώτι σας παράγει κετόνες από το λίπος και τις καίει για ενέργεια αντ’ αυτού. Ενώ αυτή η κατάσταση διευκολύνει την απώλεια βάρους, μειώνει επίσης τα συνολικά επίπεδα ενέργειας του σώματος με αποτέλεσμα συχνά κόπωση, πονοκεφάλους, μυϊκό πόνο ή κράμπες και πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα ή στομαχόπονο.

Πόσο βάρος μπορείτε να χάσετε με τη δίαιτα Cambridge

Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι χάνουν πολύ βάρος το μήνα με τη δίαιτα Cambridge, αν και φυσικά αυτό εξαρτάται από το αρχικό σας βάρος και από το πόσο αυστηρά τηρείτε τη δίαιτα. Η χαμηλή κατανάλωση θερμίδων σημαίνει ότι το σώμα σας θα κάψει τα αποθέματα που έχει, και αυτό με τη σειρά του οδηγεί στην καύση λίπους και τελικά στην απώλεια βάρους.

Η διατήρηση του βάρους, ωστόσο, είναι άλλο θέμα. Οποιαδήποτε δίαιτα είναι αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, αν μπορείτε να την τηρήσετε, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι όλες εξίσου αποτελεσματικές στο να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος, κάτι που εξαρτάται εν μέρει από εσάς και τις αλλαγές στις συνήθειες που έχετε υιοθετήσει στην πορεία.

Τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της δίαιτας Cambridge

Υπάρχουν οφέλη και μειονεκτήματα που σχετίζονται με την τήρηση της. Ακολουθούν τα βασικά σημεία που πρέπει να λάβετε υπόψη σας προτού συντηρηθείτε με ροφήματα, σούπες και μπάρες σνακ με χαμηλές θερμίδες:

✅ Η δίαιτα Cambridge είναι απλή

Στα χαρτιά, η δίαιτα Cambridge είναι εύκολο να την ακολουθήσετε, ιδιαίτερα στο πρώτο στάδιο, όταν καταναλώνετε τα προϊόντα αντικατάστασης γευμάτων όλη την ημέρα. Αυτή η δίαιτα τείνει να ταιριάζει σε άτομα με προβλήματα ελέγχου των μερίδων ή σε όσους δεν τους αρέσει ή δεν έχουν χρόνο να μαγειρεύουν γεύματα από την αρχή.

✅ Η δίαιτα του Κέιμπριτζ μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιβλαβείς διατροφικές συνήθειες

Αν αγωνίζεστε να σπάσετε έναν κύκλο γρήγορου φαγητού και ανθυγιεινών σνακ, η δομή μπορεί να σας βοηθήσει αρχικά. Βραχυπρόθεσμα, η δίαιτα Cambridge βοηθά να σπάσουν οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, να αντιμετωπιστεί ο έλεγχος των μερίδων και να δημιουργηθεί μια θετική νοοτροπία, καθώς η απώλεια βάρους βιώνεται γρήγορα.

✅ Η δίαιτα Cambridge είναι διατροφικά πλήρης

Θα καταναλώνετε την ελάχιστη πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων που απαιτεί ο οργανισμός σας. Οι δίαιτες με πολύ χαμηλές θερμίδες μπορεί να περιορίσουν σημαντικά τη διατροφική ποιότητα της διατροφής, αν και σε αυτή την περίπτωση, τα τρόφιμα είναι διατροφικά ισορροπημένα.

❌ Η δίαιτα Cabrindge είναι περιοριστική

Το πρόβλημά με αυτή τη δίαιτα είναι ότι είναι αρκετά περιοριστική και βασίζεται στο να χρησιμοποιείτε τα προϊόντα τους. Η ποικιλία είναι περιορισμένη και τα περισσότερα γεύματα είναι στην πραγματικότητα ροφήματα, smoothies, σούπες και κουάκερ. Θα μπορούσε να υπάρξει μια μικρή κόπωση από τη δίαιτα, δεδομένου του είδους των τροφίμων που προσφέρονται.

❌ Η δίαιτα Cambridge έχει παρενέργειες

Οι παρενέργειες μπορεί να είναι δύσκολες για το στομάχι. Στη δοκιμή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι συνολικές παρενέργειες ήταν πιο συχνές στην ομάδα της δίαιτας Cambridge από ό,τι στην άλλη ομάδα του. Οι παρενέργειες που αναφέρθηκαν συχνότερα ήταν η δυσκοιλιότητα, ο πονοκέφαλος, η κόπωση και η ζάλη.

❌ Η δίαιτα Cambridge μπορεί να διαταράξει το μεταβολισμό σας

Ο μεταβολικός σας ρυθμός μπορεί να επηρεαστεί, καθιστώντας δυσκολότερη την καύση θερμίδων. Έτσι, όταν επιστρέφετε στην κανονική σας διατροφή, είναι πιθανή η επιστροφή του βάρους σας όχι μόνο να επιστρέψει αλλά να πάρετε κι επιπλέον κιλά. Μια κλασική αντίδραση του βάρους.

❌ Η δίαιτα Cambridge είναι μια δίαιτα αντικατάστασης γευμάτων

Η βιώσιμη απώλεια βάρους απαιτεί την αντιμετώπιση των συνηθειών σας στο μαγείρεμα και τα ψώνια.

Συμπέρασμα

Αν σκέφτεστε να ακολουθήσετε τη δίαιτα του Cambridge, είναι σημαντικό να κάνετε εντατική έρευνα εκ των προτέρων, ιδιαίτερα αν έχετε υποκείμενες διατροφικές ή ανοσολογικές ανησυχίες, όπως διαβήτη ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Να έχετε πάντα επίγνωση των περιορισμών σας ή των προϋπαρχουσών καταστάσεων υγείας σας, καθώς αυτά μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο αυτή η δίαιτα επηρεάζει το σώμα σας, καθώς και τα αποτελέσματα που μπορεί να δείτε.

Αν είστε έστω και λίγο αβέβαιοι θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό σας και να του περιγράψετε τι θα περιλαμβάνει η δίαιτα. Θα είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει για εσάς χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Αξίζει επίσης να ξεκινήσετε τη δική σας εξερεύνηση της διατροφής. Η δίαιτα του Cambridge δεν είναι σε καμία περίπτωση μια μακροπρόθεσμη λύση. Όταν ανεβαίνετε στα “στάδια” της δίαιτας, θα αρχίσετε σιγά σιγά να εισάγετε τροφές που δεν έχουν τη μορφή ροφήματος ή μπάρας.

Να θυμάστε, κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους που αξίζει πρέπει να βάζει πρώτα την υγεία σας. Μακράν η καλύτερη προσέγγιση για βιώσιμη απώλεια βάρους είναι αυτή που περιλαμβάνει τις αρχές της υγιεινής διατροφής με λογικά μεγέθη μερίδων και έναν τρόπο ζωής που επικεντρώνεται στην αυξημένη δραστηριότητα και άσκηση.

Η επιδίωξη είναι να επιτύχετε τις 5 ή περισσότερες τροφές την ημέρα σας βοηθούν στη βελτίωση της πρόσληψης φυτικών ινών που σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η παρασκευή γευμάτων από φρέσκα φυσικά υγιεινά συστατικά είναι πάντα η καλύτερη πορεία προς τα εμπρός όταν πρόκειται για μια υγιεινή διατροφή.