Αιτίες και τρόποι να αντιμετωπίσετε το κάψιμο στην ουρήθρα

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Οι πιθανότητες λένε πως σας έχει συμβεί έστω μία φορα στη ζωή σας. Πηγαίνετε στην τουαλέτα και αισθάνεστε ένα αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση. Αυτό το αίσθημα είναι ένα αποκαλυπτικό σύμπτωμα ουρολοίμωξης (UTI), και είναι ένα σύμπτωμα που οι περισσότερες γυναίκες γνωρίζουν. Οι ουρολοιμώξεις είναι απίστευτα συχνές. Στην πραγματικότητα, ο κίνδυνος να προσβληθεί μια γυναίκα από μία κατά τη διάρκεια της ζωής της κυμαίνεται από 40% έως περισσότερο από 50%.

Οι ουρολοιμώξεις είναι ενοχλητικές και μπορεί να κάνουν μια γυναίκα να αισθάνεται δυστυχισμένη από τον πυελικό πόνο, τη συχνή ούρηση και αυτό το αίσθημα καψίματος. Η άμεση θεραπεία είναι το κλειδί για την ανακούφιση από αυτά τα συμπτώματα και την πρόληψη πιθανών επιπλοκών, όπως η μόλυνση των νεφρών.

Τι είναι η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

Αναρωτιέστε από πού προέρχεται αυτό το κάψιμο; Μια ουρολοίμωξη συμβαίνει όταν βακτήρια αναπτύσσονται στα νεφρά, την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα. Η ουρήθρα είναι ο σωλήνας που συνδέει την ουροδόχο κύστη με το άνοιγμα μεταξύ της κλειτορίδας και του κόλπου, ώστε τα ούρα να μπορούν να εξέλθουν από το σώμα.

Μόλις τα βακτήρια εγκατασταθούν, προκαλούν χάος και μπορούν να προκαλέσουν μια λίστα με συμπτώματα ουρολοίμωξης που περιλαμβάνουν:

  • Πυελικό ή κοιλιακό άλγος.
  • Συχνή ή επώδυνη ούρηση.
  • Αίσθημα ανάγκης για ούρηση ακόμη και όταν η κύστη σας είναι άδεια.
  • Θολά ή κοκκινωπά ούρα.

Εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί στα νεφρά ή στην κυκλοφορία του αίματος, η γυναίκα μπορεί επίσης να παρουσιάσει:

  • Ναυτία και έμετο.
  • Πυρετό ή ρίγη.
  • Πόνο στη μέση της πλάτης, πιθανό σημάδι φλεγμονής των νεφρών.

Διάγνωση της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος

Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ουρολοίμωξη, μην ανησυχείτε. Για τη διάγνωσή της απαιτείται μια απλή ανάλυση ούρων. Ουρείτε σε ένα κύπελλο και ο ιατρός σας εξετάζει τα ούρα για ενδείξεις λοίμωξης. Η συνήθης θεραπευτική αγωγή είναι αντιβιοτικά τριών έως πέντε ημερών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ειδικά αν οι λοιμώξεις σας επανέρχονται συνεχώς, ο ιατρός σας μπορεί να διατάξει καλλιέργεια ούρων, μια ειδική εξέταση για τις ουρολοιμώξεις. Η καλλιέργεια προσδιορίζει τα βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξή σας, ώστε ο ιατρός σας να επιλέξει το πιο αποτελεσματικό αντιβιοτικό για τη θεραπεία της. Τα αποτελέσματα της καλλιέργειας ούρων συνήθως δεν είναι διαθέσιμα για δύο έως τέσσερις ημέρες.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου των ουρολοιμώξεων

Οι συνήθεις παράγοντες κινδύνου για λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες περιλαμβάνουν:

Σεξουαλική δραστηριότητα

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από τη σεξουαλική επαφή, ακόμη και από το αντισυλληπτικό. Το διάφραγμα, το σπερματοκτόνο και ορισμένα κολπικά λιπαντικά μπορούν να αλλάξουν τη βακτηριακή σύνθεση του κόλπου, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο ουρολοίμωξης για ορισμένες γυναίκες.

Καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος

Οι χρόνιες ή οξείες ασθένειες μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και την άμυνα κατά των βακτηρίων, αφήνοντάς σας ευάλωτες σε ουρολοίμωξη.

Δυσλειτουργία της κένωσης

Καταστάσεις που δυσκολεύουν την πλήρη εκκένωση της ουροδόχου κύστης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού ή η νευροπάθεια, μια κατάσταση που επηρεάζει τη λειτουργία των νεύρων.

Εμμηνόπαυση

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης τα επίπεδα pH του σώματός αλλάζουν, γεγονός που μεταβάλλει τη βακτηριακή χλωρίδα του κόλπου (την κοινότητα των μικροοργανισμών που ζουν στον κόλπο). Αυτή η αλλαγή στη βακτηριακή σύνθεση αυξάνει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Πώς να προλάβετε τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Οι ουρολοιμώξεις είναι αρκετά δυσάρεστες ώστε οι περισσότερες γυναίκες θα προσπαθήσουν τα πάντα για να αποφύγουν να πάθουν μία. Ορισμένες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε τις ουρολοιμώξεις.

Τα βήματα αυτά συμβάλλουν στη μείωση της πιθανότητας εισόδου βακτηρίων στο ουροποιητικό σύστημα, που είναι η κύρια αιτία των ουρολοιμώξεων. Φροντίστε να:

Αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας πιο συχνά

Μην την κρατάτε όταν αισθάνεστε την ανάγκη. Πρέπει να αδειάζετε την ουροδόχο κύστη σας τουλάχιστον κάθε τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και η ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βακτηρίων από το άνοιγμα της ουρήθρας.

Πίνετε περισσότερο νερό

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερο νερό έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Συνιστάται να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό καθημερινά.

Εφαρμόστε ασφαλέστερο σκούπισμα και καθαρισμό

Το σκούπισμα από μπροστά προς τα πίσω βοηθά στην αποφυγή της βακτηριακής μόλυνσης. Αποφύγετε τα ερεθιστικά γυναικεία προϊόντα με χρωστικές ουσίες, αρώματα και parabens. Αντ’ αυτού, πλύνετε με νερό όποτε είναι δυνατόν.

Δοκιμάστε ένα διαφορετικό αντισυλληπτικό μέσο

Εάν έχετε επανειλημμένες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, μπορεί να θέλετε να αποφύγετε τη χρήση διαφράγματος και σπερματοκτόνου, συμπεριλαμβανομένων των σπερματοκτόνων προφυλακτικών. Μιλήστε με το γιατρό σας για άλλες επιλογές αντισύλληψης που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για ουρολοιμώξεις.

Ο χυμός κράνμπερι βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι το κράνμπερι είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποκρούσετε μια ουρολοίμωξη. Αν και το cranberry είναι ένα δημοφιλές σπιτικό φάρμακο, τα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν επί του παρόντος ότι βοηθά στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων.

Αν θέλετε να το δοκιμάσετε, προτιμήστε τα δισκία cranberry και όχι τον ζαχαρούχο χυμό cranberry. Πριν από τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος, μιλήστε με τον γιατρό σας. Αυτά τα δισκία μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που παίρνετε, όπως τα αντιπηκτικά.

Αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων

Θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από τα συμπτώματα της ουρολοίμωξης, ιδίως πυελικό πόνο, διαρροή ούρων, επώδυνη ούρηση ή συχνή ανάγκη για ούρηση. Ένας κλινικός ιατρός μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να αποκλείσει άλλες καταστάσεις που μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματά σας.

Μην υποφέρετε απλώς από μια ουρολοίμωξη και μην περιμένετε να περάσει από μόνη της. Μιλήστε με τον γιατρό σας για διάγνωση και θεραπεία, ώστε να νιώσετε καλύτερα. Η λήψη θεραπείας για την ουρολοίμωξη δεν είναι μόνο για να νιώσετε καλύτερα τώρα, είναι σημαντικό να την αντιμετωπίσετε ώστε να μην αναπτύξετε μια πιο σοβαρή λοίμωξη.

Έτσι, αν αντιμετωπίζετε αλλαγές στην ούρηση ή ανεξήγητο πυελικό πόνο, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Με τη σωστή θεραπεία, μπορείτε να επιστρέψετε στη δραστήρια ζωή σας μέσα σε λίγες μέρες.