9 τρόποι για να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη εγκυμoσύνη

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Η αποχή είναι ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε πραγματικά την εγκυμοσύνη, αλλά αν είστε σεξουαλικά ενεργοί, είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλες τις επιλογές σας.

Παρόλο που οι μέθοδοι αντισύλληψης μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, δεν θα σας ωφελήσουν αν δεν τους χρησιμοποιείτε σωστά. Ακόμη κι όταν λαμβάνονται σωστά, μπορεί να αποτύχουν.

Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βεβαιωθείτε ότι έχετε τη σωστή μέθοδο αντισύλληψης και τη χρησιμοποιείτε σωστά.

1. Εξερευνήστε τις επιλογές αντισύλληψης

Εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, ίσως να θέλετε να αρχίσετε να παίρνετε αντισύλληψη. Υπάρχουν διάφορες ορμονικές και μη ορμονικές επιλογές για να διαλέξετε.

Οι ορμονικές προσεγγίσεις περιλαμβάνουν:

 • Τα καθημερινά συνδυαστικά χάπια περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, δύο συνθετικές ορμόνες παρόμοιες με αυτές που παράγονται από τις ωοθήκες σας.
 • Τα καθημερινά μίνι χάπια περιέχουν μόνο προγεστερόνη.
 • Τα δερματικά επιθέματα περιέχουν οιστρογόνα και προγεστερόνη και φοριούνται για 21 ημέρες. Αφαιρούνται για επτά ημέρες πριν από την αλλαγή σε ένα νέο επίθεμα.
 • Οι κολπικοί δακτύλιοι είναι μια άλλη ορμονική επιλογή. Φοριούνται επίσης για 21 ημέρες και αφαιρούνται για επτά ημέρες πριν αντικατασταθούν.
 • Τα ενδομήτρια σπειράματα (IUDs) μπορεί να είναι ορμονικά ή μη ορμονικά. Ανάλογα με τη συσκευή, μπορούν να φορεθούν για 3 έως 10 χρόνια.

2. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σωστά το αντισυλληπτικό σας

Η πιθανότητα να μείνετε έγκυος αυξάνεται με κάθε ημέρα που δεν χρησιμοποιείτε αντισυλληπτικά.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που πρέπει να γνωρίζετε για να βεβαιωθείτε ότι το αντισυλληπτικό σας είναι αποτελεσματικό:

 • Πάρτε το χάπι την ίδια ώρα κάθε μέρα. Εάν πάρετε το χάπι πολύ νωρίς ή πολύ αργά, μπορεί να διαταραχθεί η ορμονική σας ισορροπία. Αυτό μπορεί να κάνει το χάπι λιγότερο αποτελεσματικό.
 • Αποφύγετε τις χαμένες δόσεις. Όταν παραλείπετε μια ημέρα, το αντισυλληπτικό σας γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό.
 • Πάρτε αμέσως ένα χάπι που παραλείψατε να πάρετε. Εάν παραλείψετε μία ημέρα, πάρτε το χάπι αμέσως μόλις το θυμηθείτε. Εάν χάσετε δύο ημέρες, μπορείτε είτε να πάρετε και τα δύο χάπια ταυτόχρονα είτε σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν παραλείψατε μια ημέρα μη ορμονικό χάπι, πετάξτε το και συνεχίστε την καθημερινή σας χρήση.
 • Αντικαταστήστε το δαχτυλίδι ή το δερματικό επίθεμα εγκαίρως. Εάν ξεχάσετε να αλλάξετε σε νέο δακτύλιο ή δερματικό επίθεμα, δεν είστε προστατευμένη από την εγκυμοσύνη.

3. Μείνετε στο χρονοδιάγραμμα

Το μηνιαίο πρόγραμμα αντισύλληψης μπορεί να μην είναι το ίδιο με τον ημερολογιακό μήνα. Αυτό μπορεί να σας δυσκολεύει να θυμάστε πότε να πάρετε και να αλλάξετε εγκαίρως την αντισύλληψή σας.

Υπάρχουν όμως διάφορες επιλογές που θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε για να παραμείνετε στο πρόγραμμα, όπως:

 • Αυτόματη αναπλήρωση. Ρυθμίστε αυτόματες ανανεώσεις με το φαρμακείο σας, ώστε η συνταγή σας να είναι έτοιμη όταν τη χρειάζεστε.
 • Αυτόματη παράδοση. Η αυτόματη παράδοση σας δίνει τη δυνατότητα να παραδίδεται η συνταγή σας στην πόρτα σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσω του φαρμακείου σας ή χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή.
 • Εφαρμογές για κινητά. Οι εφαρμογές που παρακολουθούν την περίοδό σας και τα αντισυλληπτικά σας, είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος να σας υπενθυμίζουν πότε πρέπει να πάρετε το χάπι σας και πότε χρειάζεστε αναπλήρωση.

4. Διπλασιάστε την αντισύλληψη χρησιμοποιώντας επιπλέον προστασία

Η αντισύλληψη είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, αλλά δεν θα σας προφυλάξει από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Γι’ αυτό θα πρέπει να διπλασιάζετε τη δράση σας χρησιμοποιώντας επιπλέον προστασία.

Τα προφυλακτικά είναι ο μόνος τρόπος για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και η προσθήκη ενός ορμονικού αντισυλληπτικού αυξάνει την προστασία.

Μην χρησιμοποιείτε εξωτερικά και εσωτερικά προφυλακτικά ταυτόχρονα. Τα εξωτερικά και τα εσωτερικά προφυλακτικά διατίθενται στο φαρμακείο.

Μπορείτε επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με την απόκτηση και τη χρήση προφυλακτικών.

5. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σωστά τα προφυλακτικά

Τα προφυλακτικά είναι άχρηστα αν δεν τα βάζετε σωστά ή αν χρησιμοποιείτε λάθος μέγεθος.

Για να χρησιμοποιήσετε ένα εξωτερικό προφυλακτικό, θα πρέπει:

 • Να τοποθετήσετε το προφυλακτικό στο κεφάλι του πέους σε στύση. Τραβήξτε πρώτα την ακροποσθία προς τα πίσω, εάν το πέος δεν έχει περιτομή.
 • Βεβαιωθείτε ότι έχετε τσιμπήσει τον αέρα από το άκρο του προφυλακτικού.
 • Ξετυλίξτε προσεκτικά το προφυλακτικό σε όλη τη διαδρομή προς τα κάτω.
 • Κρατήστε το προφυλακτικό στη βάση του πριν το τραβήξετε. Αφού τραβήξετε, αφαιρέστε το προφυλακτικό προσεκτικά και πετάξτε το στα σκουπίδια.
 • Ποτέ μην επαναχρησιμοποιείτε ένα προφυλακτικό και ποτέ μην χρησιμοποιείτε δύο ταυτόχρονα.

Με ένα εσωτερικό προφυλακτικό, το κλειστό άκρο έχει έναν παχύ δακτύλιο που κρατά το προφυλακτικό στη θέση του στον κόλπο. Το ανοιχτό άκρο έχει έναν λεπτό δακτύλιο που καλύπτει το κολπικό άνοιγμα.

Για να χρησιμοποιήσετε ένα εσωτερικό προφυλακτικό, θα πρέπει:

 • Να βρείτε μια άνετη θέση.
 • Κρατήστε το κλειστό άκρο και, στη συνέχεια, πιέστε τις πλευρές του εσωτερικού δακτυλίου μαζί με τον αντίχειρα και τον δείκτη σας.
 • Εισάγετε αυτό το άκρο στον κόλπο και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε το δάχτυλό σας για να το σπρώξετε όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι να ακουμπήσει στον τράχηλο της μήτρας σας.
 • Οδηγήστε το πέος του συντρόφου σας μέσα στο άνοιγμα του προφυλακτικού. Σταματήστε αν το προφυλακτικό σπρώχνεται μέσα στον κόλπο σας ή αν το πέος γλιστράει ανάμεσα στο προφυλακτικό και το κολπικό τοίχωμα.

6. Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε τη γονιμότητά σας και να αποφεύγετε το σεξ κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας

Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε τη γονιμότητά σας και να αποφεύγετε το σεξ κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Υπάρχουν εφαρμογές, που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθείτε τον κύκλο της περιόδου και της ωορρηξίας σας.

Αυτή η μέθοδος, όμως, είναι αποτελεσματική μόνο αν αφιερώσετε χρόνο και γνωρίσετε πραγματικά το σώμα σας. Αντιθέτως, θεωρήστε την ως ένα καλό συμπλήρωμα σε άλλες επιλογές αντισύλληψης.

7. Έχετε πρόχειρη την επείγουσα αντισύλληψη

Τα αντισυλληπτικά μερικές φορές αποτυγχάνουν, αλλά εξακολουθείτε να έχετε επιλογές. Η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εγκυμοσύνης, εάν είχατε κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη ή ο αντισύλληψη σας δεν λειτούργησε. Υπάρχουν δύο τύποι που είναι διαθέσιμοι:

 1. Ορμονικά χάπια Μπορείτε να πάρετε ορμονικά χάπια επείγουσας αντισύλληψης αμέσως ή έως και πέντε ημέρες μετά το σεξ. Είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται εντός των πρώτων 72 ωρών. Μπορείτε να τα αγοράσετε χάπια στο τοπικό σας φαρμακείο. Μπορείτε επίσης να έχετε ένα ή δύο χάπια σε ετοιμότητα σε περίπτωση που τα χρειαστείτε στο μέλλον.
 2. Επείγουσα αντισύλληψη με σπιράλ. Ο γιατρός σας μπορεί να τοποθετήσει το ενδομήτριο σπιράλ έως και πέντε ημέρες μετά το σεξ για να αποτρέψει την εγκυμοσύνη και μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια.

8. Εξετάστε τις μακροπρόθεσμες επιλογές ελέγχου των γεννήσεων

Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε μεθόδους μακράς διάρκειας, όπως τα ενδομήτρια σπειράματα, αν θέλετε κάτι που είναι πιο αξιόπιστο αλλά απαιτεί λιγότερη προσπάθεια. Εξάλλου, τα σπιράλ χαλκού Τ είναι τόσο αποτελεσματικά που χρησιμοποιούνται και ως αντισύλληψη έκτακτης ανάγκης.

Τα ενδομήτρια σπειράματα είναι μικρά στικ σε σχήμα Τ που τοποθετούνται στη μήτρα σας. Εμποδίζουν το σπέρμα να εισέλθει στη μήτρα σας πυκνώνοντας την τραχηλική βλέννα.

Υπάρχουν πέντε διαφορετικά σπιράλ στην αγορά:

 • ParaGard, το μη ορμονικό σπιράλ χαλκού που είναι αποτελεσματικό έως και 10 χρόνια.
 • Mirena, ένα ορμονικό σπιράλ εγκεκριμένο για χρήση έως και πέντε έτη
 • Liletta, ένα ορμονικό σπιράλ αποτελεσματικό για τρία έτη
 • Skyla, ένα μικρότερο ορμονικό σπιράλ που είναι επίσης αποτελεσματικό για τρία έτη
 • Kyleena, ένα νεότερο ορμονικό σπιράλ με διάρκεια πέντε ετών.

9. Σκεφτείτε κάτι μόνιμο

Εάν δεν θέλετε παιδιά και θέλετε κάτι που να “το ρυθμίσετε και να το ξεχάσετε”, τότε μιλήστε με το γιατρό σας για τη στείρωση για μακροπρόθεσμη προστασία.

Στις γυναίκες, οι σάλπιγγες είναι φραγμένες, ώστε το ωάριο να μην μπορεί να ταξιδέψει στη μήτρα. Στους άνδρες, το σπέρμα εμποδίζεται να απελευθερωθεί κατά την εκσπερμάτιση.

Ορισμένες διαδικασίες στειροποίησης μπορεί να μην λειτουργήσουν αμέσως, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε εφεδρικές μεθόδους αντισύλληψης μέχρι ο γιατρός να σας δώσει το πράσινο φως.

Πότε να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης

Η αποτυχία αντισύλληψης μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Μπορεί να σπάσει ένα προφυλακτικό ή μπορεί να έχετε παραλείψει μερικές ημέρες λήψης του χαπιού. Εάν νομίζετε ότι μπορεί να είστε έγκυος, μπορείτε να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι για να το διαπιστώσετε.

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να κάνετε το τεστ μετά την πρώτη ημέρα της περιόδου που χάσατε. Για άτομα που δεν έχουν τακτική περίοδο, θα πρέπει να κάνετε το τεστ τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά την αποτυχία της αντισύλληψης.

Επιβεβαιώστε τα αποτελέσματά σας με το γιατρό σας, καθώς τα τεστ στο σπίτι δεν είναι πάντα αξιόπιστα. Μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε εξέταση ούρων, εξέταση αίματος ή και τα δύο.

Εάν αποδειχθεί ότι είστε έγκυος, μιλήστε με το γιατρό σας για τις επιλογές σας στο μέλλον, όπως ο οικογενειακός προγραμματισμός, η άμβλωση ή η υιοθεσία.