Το καλύτερο κολαγόνο της αγοράς

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Tο κολλαγόνο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αρθρώσεις και τα οστά.

Οι αρθρώσεις και τα οστά σας είναι γεμάτα κολλαγόνο, οπότε θα μπορούσαν τα συμπληρώματα που περιέχουν κολλαγόνο να βοηθήσουν στη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση.

Τι είναι το κολλαγόνο και πού βρίσκεται

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα. Είναι η πρωτεΐνη που «συγκολλά» το σώμα μας, η λέξη κολλαγόνο προέρχεται ακόμη και από την ελληνική λέξη για την κόλλα, «κόλλα».

Το κολλαγόνο δίνει δύναμη, δομή και ελαστικότητα στο δέρμα, τα οστά, τους μυς, τους τένοντες, τους χόνδρους και τα αιμοφόρα αγγεία μας και βρίσκεται στους περισσότερους ιστούς του σώματος.

Αποτελείται από μακριές αλυσίδες στενά συνδεδεμένων αμινοξέων. Η δομή του μοιάζει με ένα πυκνό σχοινί ινών.

Αυτή η ινώδης δομή είναι που το καθιστά αρκετά ισχυρό ώστε να στηρίζει σκληρούς ιστούς όπως τα οστά και ελαστικούς ιστούς όπως οι χόνδροι, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες.

Το σώμα μπορεί να παράγει το δικό του κολλαγόνο από θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνη C και χαλκό. Μπορείτε επίσης να βρείτε κολλαγόνο στο κρέας, στο ζωμό οστών και στη ζελατίνη.

Πώς σχετίζεται το κολλαγόνο με τον πόνο στις αρθρώσεις και την απώλεια οστών

Ο πόνος στις αρθρώσεις και η απώλεια οστικής πυκνότητας είναι κοινά φαινόμενα, ιδίως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Η βλάβη του χόνδρου είναι συχνή αιτία πόνου στις αρθρώσεις.

Ο χόνδρος είναι ο σκληρός, απορροφητικός ιστός των κραδασμών που μαλακώνει τα οστά μέσα στις αρθρώσεις και είναι επιρρεπής στη φθορά σε μεγαλύτερη ηλικία. Όταν το προστατευτικό στρώμα του χόνδρου καταστραφεί, οι αρθρώσεις μπορεί να γίνουν δύσκαμπτες, φλεγμονώδεις και επώδυνες.

Τα οστά χάνουν φυσιολογικά την πυκνότητά τους στη μετέπειτα ζωή, ιδίως στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

Σταματάμε να παράγουμε κολλαγόνο με τον ίδιο ρυθμό καθώς μεγαλώνουμε. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τα ορατά σημάδια γήρανσης, όπως οι ρυτίδες και η χαλάρωση του δέρματος, καθώς και η αυξημένη δυσκαμψία των αρθρώσεων και η απώλεια οστικής μάζας.

Πώς βοηθά το κολλαγόνο

Καθώς το κολλαγόνο είναι ένα από τα κύρια υλικά από τα οποία αποτελούνται οι αρθρώσεις και τα οστά μας, μπορεί να φαίνεται προφανές ότι λίγο επιπλέον κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας τους.

Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό, καθώς το κολλαγόνο από τις τροφές δεν απορροφάται άμεσα ως κολλαγόνο στο σώμα μας.

Τα πλούσια σε κολλαγόνο τρόφιμα αφομοιώνονται από το σώμα ως πρωτεΐνη και διασπώνται σε μια σειρά από διαφορετικά αμινοξέα.

Από αυτά τα αμινοξέα, και με τη βοήθεια βιταμινών και μετάλλων, π.χ. βιταμίνη C, το σώμα σας παράγει το δικό του κολλαγόνο. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται σύνθεση κολλαγόνου.

Είναι το υδρολυμένο κολλαγόνο το καλύτερο

Για να απορροφηθεί καλύτερα το κολλαγόνο που λαμβάνεται από το στόμα (καταπίνοντας με τη μορφή κάψουλας, σκόνης ή ροφήματος), το κολλαγόνο πρέπει να εξαχθεί από την αρχική του πηγή και στη συνέχεια να διασπαστεί σε μικρότερες αλυσίδες αμινοξέων, με μόρια αρκετά μικρά ώστε να μπορούμε να τα απορροφήσουμε μέσω του εντέρου μας.

Αυτή η διαδικασία διάλυσης του κολλαγόνου σε μικρότερα μόρια είναι γνωστή ως υδρόλυση.

Ωστόσο, οι επιδράσεις του κολλαγόνου που δεν έχει υποστεί υδρόλυση έχουν μελετηθεί σε σχέση με την υγεία των αρθρώσεων και των οστών και έχει βρεθεί μικρή διαφορά μεταξύ της αποτελεσματικότητας του υδρολυμένου και του μη υδρολυμένου.

Ποιο κολλαγόνο είναι καλύτερο για τις αρθρώσεις

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι κολλαγόνου που υπάρχουν στο σώμα.

Ο χόνδρος αποτελείται κυρίως από κολλαγόνο τύπου ΙΙ, μια σκληρή ποικιλία που παράγεται από ζωικούς χόνδρους και δίνει στον χόνδρο τη δύναμη να στηρίζει τις αρθρώσεις.

Επομένως, το κολλαγόνο τύπου ΙΙ είναι ο τύπος που συνιστάται για να βοηθήσει σε θέματα αρθρώσεων.

Παρόλο που το κολλαγόνο δεν μπορεί να επιδιορθώσει ή να «ξαναφυτρώσει» τον χαμένο χόνδρο, μελέτες έχουν δείξει κάποια βελτίωση στην ευλυγισία μετά από συμπλήρωμα τόσο με υδρολυμένο όσο και με μη υδρολυμένο κολλαγόνο.

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι 40mg μη υδρολυμένου κολλαγόνου τύπου ΙΙ καθημερινά οδήγησαν σε βελτιωμένη έκταση της άρθρωσης του γόνατος και μειωμένη δυσφορία κατά τη διάρκεια επίπονης άσκησης.

Μια ξεχωριστή μελέτη 24 εβδομάδων στις ΗΠΑ το 2008 διαπίστωσε ότι η δυσφορία των αρθρώσεων σε αθλητές βελτιώθηκε μετά τη λήψη συμπληρώματος διατροφής με υδρολυμένο κολλαγόνο.

Έτσι, για την υγεία των αρθρώσεων, επιλέξτε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου τύπου ΙΙ.

Ποιο κολλαγόνο είναι καλύτερο για τα οστά

Θα γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι το ασβέστιο για υγιή οστά, αλλά και το κολλαγόνο είναι απαραίτητο. Ως το κύριο συστατικό των οστών, το κολλαγόνο τύπου Ι είναι αυτό που δίνει στα οστά τη δύναμή τους.

Μια μελέτη στη Γερμανία ανέφερε ότι η χορήγηση συμπληρώματος με υδρολυμένο κολλαγόνο αύξησε σημαντικά την οστική πυκνότητα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη.

Χρειάζονται περισσότερες έρευνες, αλλά πρόκειται για ελπιδοφόρα νέα για τους ενήλικες που ανησυχούν για την υγεία των οστών τους.

Για την υγεία των οστών, επιλέξτε ένα συμπλήρωμα κολλαγόνου τύπου Ι το οποίο είναι υδρολυμένο, για να προάγετε τη βέλτιστη απορρόφηση.