Passion Fruit : Οφέλη για την υγεία, πως θα τα φάτε

Photo of author
Written By Vicky Drivelou

Το passion fruit είναι ένα θρεπτικό τροπικό φρούτο που κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα. Παρά το μικρό του μέγεθος, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλες φυτικές ενώσεις που θα μπορούσαν να ωφελήσουν την υγεία σας.

Τι είναι το passion fruit

Το passion fruit είναι ο καρπός της αμπέλου Passiflora. Έχει σκληρή εξωτερική φλούδα και ζουμερό, γεμάτο σπόρους κέντρο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι που διαφέρουν σε μέγεθος και χρώμα. Οι μωβ και οι κίτρινες ποικιλίες είναι οι πιο κοινά διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

 • Passiflora edulis. Πρόκειται για μικρούς καρπούς στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος με μωβ φλούδα.
 • Passiflora flavicarpa. Αυτό το είδος είναι στρογγυλό ή ωοειδές με κίτρινη φλούδα και συνήθως είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από τη μωβ ποικιλία.

Αν και είναι τροπικά φρούτα, ορισμένες ποικιλίες μπορούν να επιβιώσουν σε υποτροπικά κλίματα.

Για το λόγο αυτό, καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο και καλλιέργειες μπορούν να βρεθούν στην Ασία, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νότια και τη Βόρεια Αμερική.

Τα passion fruit είναι ιδιαίτερα θρεπτικά

Τα passion fruit είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, ιδίως φυτικών ινών, βιταμίνης C και προβιταμίνης Α.

Ένα μόνο μωβ passion περιέχει:

 • Θερμίδες: 17
 • Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
 • Βιταμίνη C: 9% της ημερήσιας αξίας (DV)
 • Βιταμίνη Α: 8% της DV
 • Σίδηρος: 2% της DV
 • Κάλιο: 2% της DV

Είναι επίσης πλούσιο σε ευεργετικές φυτικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των καροτενοειδών και των πολυφαινολών.

Στην πραγματικότητα, μια έρευνα διαπίστωσε ότι το passion fruit ήταν πλουσιότερο σε πολυφαινόλες από πολλά άλλα τροπικά φρούτα, όπως η μπανάνα, το λίτσι, το μάνγκο, η παπάγια και ο ανανάς.

Επιπλέον, τα passion fruit προσφέρουν μια μικρή ποσότητα σιδήρου.

Το σώμα σας συνήθως δεν απορροφά πολύ καλά τον σίδηρο από τα φυτά. Ωστόσο, ο σίδηρος στα passion fruit συνοδεύεται από πολλή βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστό ότι ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου.

Τα οφέλη του passion fruit για την υγεία

Λόγω του εξαιρετικού προφίλ θρεπτικών συστατικών του, το passion fruit μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία.

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό σας από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά σας όταν είναι παρόντα σε μεγάλους αριθμούς.

Τα passion fruit περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, β-καροτένιο και πολυφαινόλες.

Οι πολυφαινόλες είναι φυτικές ενώσεις που έχουν μια σειρά από αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής και παθήσεων όπως οι καρδιακές παθήσεις.

Η βιταμίνη C είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που πρέπει να λαμβάνετε από τη διατροφή σας. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και την υγιή γήρανση.

Το β-καροτένιο είναι επίσης ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό. Το σώμα σας το μετατρέπει σε βιταμίνη Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής όρασης.

Οι δίαιτες πλούσιες σε β-καροτένιο φυτικής προέλευσης έχουν συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του προστάτη, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του μαστού.

Οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε πιτσεαταννόλη, μια πολυφαινόλη που μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άνδρες με υπερβολικό βάρος, μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα.

Καλή πηγή φυτικών ινών

Μια μόνο μερίδα φρούτων του πάθους παρέχει περίπου 2 γραμμάρια φυτικών ινών, αρκετά για ένα τόσο μικρό φρούτο.

Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου σας και την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετές από αυτές.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στην επιβράδυνση της πέψης της τροφής σας, γεγονός που μπορεί να αποτρέψει τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα.

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες συνδέονται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.

Το συμπλήρωμα φλούδας passion fruit μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά των φλοιών των passion fruit μπορεί να τους προσδώσει ισχυρά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα όταν λαμβάνονται ως συμπλήρωμα.

Μια μικρή έρευνα διερεύνησε τις επιδράσεις ενός συμπληρώματος με φλούδες από μωβ passion fruit στα συμπτώματα του άσθματος επί τέσσερις εβδομάδες.

Η ομάδα που έλαβε το συμπλήρωμα παρουσίασε μείωση του συριγμού, του βήχα και της δύσπνοιας.

Σε μια άλλη μελέτη σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα στα γόνατα, εκείνοι που έλαβαν ένα εκχύλισμα φλούδας μωβ passion fruit ανέφεραν λιγότερο πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις τους από εκείνους που δεν έλαβαν το συμπλήρωμα.

Συνολικά, οι επιδράσεις των αντιοξειδωτικών στη φλεγμονή και τον πόνο σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα είναι ακόμη ασαφείς και χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Πιθανά μειονεκτήματα των passion fruit

Το passion fruit είναι απολύτως ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά σε μικρό αριθμό ανθρώπων εμφανίζονται αλλεργίες.

Τα άτομα με αλλεργία στο λάτεξ φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από αλλεργία στα passion fruit.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ορισμένες από τις φυτικές πρωτεΐνες του φρούτου έχουν δομή παρόμοια με αυτή των πρωτεϊνών του λάτεξ, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε ορισμένους ανθρώπους.

Η φλούδα του μωβ passion fruit μπορεί επίσης να περιέχει χημικές ουσίες που ονομάζονται κυανογενείς γλυκοζίτες. Αυτές μπορούν να συνδυαστούν με ένζυμα για να σχηματίσουν το δηλητήριο κυάνιο και είναι δυνητικά δηλητηριώδεις σε μεγάλες ποσότητες.

Ωστόσο, η σκληρή εξωτερική φλούδα του φρούτου δεν τρώγεται συνήθως και γενικά θεωρείται μη βρώσιμη.

Πώς να φάτε passion fruit

Για να φάτε αυτό το τροπικό φρούτο, πρέπει να κόψετε ή να σκίσετε τη φλούδα για να αποκαλύψετε την πολύχρωμη, ζουμερή σάρκα και τους σπόρους.

Οι σπόροι είναι βρώσιμοι, οπότε μπορείτε να τους φάτε μαζί με τη σάρκα και το χυμό.

Η λευκή μεμβράνη που χωρίζει τη φλούδα από τη σάρκα είναι επίσης βρώσιμη, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν την τρώνε, καθώς είναι πολύ πικρή.

Το passion fruit είναι εξαιρετικά ευπροσάρμοστο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το φρούτο ωμό και το τρώνε κατευθείαν από τη φλούδα.

Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τρόπους χρήσης των passion fruit περιλαμβάνουν:

 • Ποτά. Μπορεί να συμπιεστεί μέσα από ένα κόσκινο για να γίνει χυμός, ο οποίος μπορεί να προστεθεί και σε κοκτέιλ.
 • Επιδόρπια. Χρησιμοποιείται συχνά ως επικάλυψη ή αρωματικό για κέικ και επιδόρπια όπως cheesecake ή μους.
 • Σε σαλάτες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσθέσει τραγανή υφή και γλυκιά γεύση στις σαλάτες.
 • Σε γιαούρτια. Αναμείξτε το με φυσικό γιαούρτι για να φτιάξετε ένα νόστιμο σνακ.

Συμπέρασμα

Αν ψάχνετε για ένα θρεπτικό και νόστιμο σνακ, τα passion fruit είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, όλα αυτά καθιστούν το passion fruit μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.